| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kapusta czerwona

niedziela, 27 stycznia 2013

Czerwona kapusta ma bardzo wyraźny ostry smak. Najczęściej podajemy ją gotowaną z dodatkiem  jabłka lub duszoną z boczkiem wędzonym jako tradycyjna modro kapusta do śląskich klusek i rolady. Tym razem wykorzystaliśmy naturalny smak kapusty czerwonej wzmacniając go sosem czosnkowym. Wyszło pysznie, a smak był zdecydowany.

przepis na surówkę

*Surówka z czerwonej kapusty*

  • połówka małej główki czerwonej kapusty
  • czosnek - 3 ząbki
  • jogurt naturalny 375 g
  • majonez - 2 łyżki
  • sól

Kapustę siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odkładamy do pojemnika i solidnie solimy. Kapusta po godzinie gotowa będzie do odsączenia. Usuwamy większość soku. Z jogurtu, domowego majonezu i utartego lub rozgniecionego czosnku tworzymy aromatyczny dressing.

przepis na surówkę

Mieszamy go dokładnie i polewamy kapustę. Sama surówka powinna poleżeć całą noc w lodówce by odpowiedni skruszeć. Należy więc surówkę zrobić dzień wcześniej.

niedziela, 09 grudnia 2012

Modro kapusta jest bardzo popularnym na Śląsku dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu. Na tradycyjną śląską czerwoną kapustę przepis w linku powyżej. Dziś za to lekka kapusta czerwona z jabłkiem.

przepis na sałatkę

*Kapusta czerwona z jabłkiem*

  • pół główki czerwonej kapusty
  • winne jabłko
  • cebula
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Kapustę pozbawioną łykowatych wierzchnich liści siekamy i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 20 minut. Na grubych oczkach tarki ścieramy obrane jabłko, a cebulkę siekamy drobno. Najlepsze do kapusty są jabłka typu antonówka lub reneta.  Kapustę odcedzamy i studzimy. Składniki sałatki po chwili mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. 2 lub 3 łyżki winnego octu dodadzą kapuście odpowiedniej kwasowości.

przepis na sałatkę

Kapustę podajemy do wszelakich obiadowych dań. My dziś pałaszowaliśmy ją z kurczakiem i ziemniaczanym puree. Było pyszne - możecie mi wierzyć