| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kapusta czerwona

niedziela, 09 grudnia 2012

Modro kapusta jest bardzo popularnym na Śląsku dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu. Na tradycyjną śląską czerwoną kapustę przepis w linku powyżej. Dziś za to lekka kapusta czerwona z jabłkiem.

przepis na sałatkę

*Kapusta czerwona z jabłkiem*

  • pół główki czerwonej kapusty
  • winne jabłko
  • cebula
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Kapustę pozbawioną łykowatych wierzchnich liści siekamy i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 20 minut. Na grubych oczkach tarki ścieramy obrane jabłko, a cebulkę siekamy drobno. Najlepsze do kapusty są jabłka typu antonówka lub reneta.  Kapustę odcedzamy i studzimy. Składniki sałatki po chwili mieszamy i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. 2 lub 3 łyżki winnego octu dodadzą kapuście odpowiedniej kwasowości.

przepis na sałatkę

Kapustę podajemy do wszelakich obiadowych dań. My dziś pałaszowaliśmy ją z kurczakiem i ziemniaczanym puree. Było pyszne - możecie mi wierzyć