| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: jogurt naturalny

wtorek, 26 marca 2013

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.

sobota, 20 października 2012

Polecono mi drogą mailową stworzenie osobnego działu sosów. W sumie czytelnik miał rację. Większość przepisów na sosy dodaję do innych wpisów przez co trudniej je znaleźć. Sos to czasami  kulinarnego dzieła podstawa więc nie można ich pomijać. Na pierwszy ogień podaję  przepis na tzatziki, dostępny także we wpisie Placki ziemniaczane z sosem tzatziki.


przepis na sos tzatziki

*Sos tzaziki*

  • 400g naturalnego jogurtu (gęsty grecki byłby idealny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki zielone
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
Zielone ogórki obieramy tniemy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy ogórki na tarce. Do naturalnego jogurtu dodajemy rozgniecionego czosnku. Czosnek nie może zdominować sosu więc dobieramy ząbków wprost proporcjonalnie do ich ostrości. Im lepszy czosnek tym mniej musimy go użyć. Do uzupełnionego smakiem czosnku jogurtu dodajemy  utarte ogórki i sok z cytryny. Najpierw wyciskamy pierwszą połówkę, solimy i pieprzymy sos i ewentualnie dodajemy kolejną porcję soku. Całość uzupełniamy koperkiem i oliwą z oliwek dobrej jakości. Grecka Lygourio Asklipiou pasuje jak znalazł.



wtorek, 02 października 2012

Szybka propozycja deseru moi drodzy.

*Deser z ciastkiem belvita*

  • jogurt naturalny
  • gruszka
  • ciastko Belvita
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy
  • mięta

Ciastko Belvita kruszymy na kawałki. Obraną gruszkę kroimy w kostkę. Duża łyżka jogurtu lub dwie. Odrobina skruszonych orzechów włoskich. Całość kropimy pysznym syropem klonowym i dekorujemy miętą.

Banalne i pyszne.