| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: jogurt naturalny

wtorek, 26 marca 2013

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.

wtorek, 02 października 2012

Szybka propozycja deseru moi drodzy.

*Deser z ciastkiem belvita*

  • jogurt naturalny
  • gruszka
  • ciastko Belvita
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy
  • mięta

Ciastko Belvita kruszymy na kawałki. Obraną gruszkę kroimy w kostkę. Duża łyżka jogurtu lub dwie. Odrobina skruszonych orzechów włoskich. Całość kropimy pysznym syropem klonowym i dekorujemy miętą.

Banalne i pyszne.