Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciasta

wtorek, 22 sierpnia 2017

Adoptowaliśmy do przepisów na Thermomix ciasto truskawkowe Magdy Gessler, które jakiś czas temu na naszym blogu się pojawiło. Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jedliśmy i chwała pani Magdzie za pyszny przepis. Co prawda pod koniec sierpnia o truskawkach raczej można zapomnieć choć jak ktoś pomroził to jest do przodu. Tak czy siak przepis jak znalazł na przyszły czerwiec. Zapraszam.

przepis na ciasto truskawkowe

*Ciasto truskawkowe Thermomix*

  • truskawki - ile się zmieści
  • mąka - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • sól - szczypta
  • cukier puder
  • blaszka - np. kwadratowa 25x25

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do naczynia miksującego i ubijamy na parametrach 4min/ 3,5 obrotów z założonym motylkiem. Po  upływie dwóch minut dodajemy szczyptę soli. Przekładamy ubitą pianę i myjemy naczynie miksujące

W naczyniu ucieramy masło z cukrem 3min/4 obroty. W trakcie ucierania po około półtorej minuty dodajemy po żółtku, cukier waniliowy i mąkę.

przepis na ciasto truskawkowe

Do uzyskanej masy dodajemy pianę i z pomocą kopyrstki mieszamy całość 2min/2,5-3 obroty wsteczne.

przepis na ciasto truskawkowe

Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Mieliśmy już ciasto marchewkowe na blogu ale dzisiejsza wersja z orzechami i kremem cytrynowym przeniosła to proste ciasto w inny wymiar smaku. Krem cytrynowy mocno urozmaicił dość zwyczajny placek. Było pysznie.

przepis na ciasto

*Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym*

  • mąka pszenna razowa - 2 szklanki (szklanka 200ml)
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon mielony - 2 łyżeczki
  • sól - płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 2 i 1/2 szklanki
  • gruszka lub jabłko  - 1 sztuka starta
  • imbir - 1 łyżka startego
  • olej rzepakowy - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - garść
  • orzech włoski - 50g
  • serek mascarpone - 250g
  • śmietana 30%-36% do ubicia - 200ml
  • cukier puder - czubata łyżka i pół
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie (standardowe)
  • cytryna niewoskowana

 

Rozgrzewamy piec do temperatury 190 stopni. Do miski dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do bazy trafić jeszcze musi sól, cukier, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy całość.

przepis na ciasto

Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Do marchwi ścieramy jabłko lub gruszkę oraz obrany ze skórki imbir. Łączymy starte składniki z suchymi. Mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce rozbijamy jajka i miksujemy dodając na koniec powoli olej. Uzyskany płyn dolewamy do reszty składników na ciasto. Porządnie należy całość wymieszać. Ciasto przelewamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Użyliśmy kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

przepis na ciasto

Pora na krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem. Ścieramy do serka skórkę z jednej cytryny. Ważne by nie była woskowana. Niektóre sklepy o tym informują. Na przykład sieć Lidl. Delikatnie cytrynową masę łączymy z ubita śmietaną. Tak by nie było grudek ale dobrze to zrobić ręcznie bo mikser może nam ze śmietany puścić wodę. Masę chłodzimy w lodówce i smarujemy nią grubo ostudzone ciasto. Podajemy ciasto posypane  cynamonem.

 

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

wtorek, 05 stycznia 2016

Zeszłoroczne już święta spędziliśmy praktycznie poza domem więc i kulinarnego szaleństwa w naszym domu nie było. Kilka standardowych sałatek śledziowych, pieczone schab i karkówka. Można napisać - lenistwo kulinarnych blogerów. Jednak pojawiło się na świątecznym stole coś co warto na blogu odnotować. Strucla makowa. ...a dokładnie trzy strucle makowe bo z poniższego przepisu wychodzą przynajmniej trzy pyszne ciasta. Przepis śp. babci Anety na najlepsze w świecie strucle jest niestety nie do odtworzenia bo zawsze ciasta były robione na tzw. oko. Kulinarne doświadczenie starszych osób nie potrzebuje książek ani przepisów. Byliśmy więc zmuszeni poszukać przepisu. Najlepsze przepisy na ciasta są u pani Doroty z Moje Wypieki więc bez zastanawiania się trafiliśmy właśnie do niej. Jej przepis na strucle makowe jest genialny, a ciasta wychodzą takie jak drzewiej bywało: delikatne, aromatyczne i z wilgotnym nadzieniem.

przepis na makowiec

*Strucle makowe*

  • mąka pszenna - 500g + na podsypanie
  • mleko - 180ml
  • masło - 150g
  • żółtka - 6 sztuk
  • drożdże suche - 21g
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - pół łyżeczki
  • spirytus - 1 i 1/2 łyżki
  • wanilia - 2 laski
  • mak - 500g
  • cukier - 170g
  • rodzynki - 100g
  • orzechy włoskie - 100g
  • miód - 3 łyżki
  • aromat migdałowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa - 100g
  • białka jaj - 6 sztuk

Zacznijmy od ciasta.  Rozpuszczamy masło w garnuszku. Mieszamy suche drożdże z mąką. Dodajemy resztę składników: ostudzone ale letnie mleko,sól, cukier, ziarenka z dwóch lasek wanilii, żółtka i spirytus. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone ale chłodne już masło. Formujemy kulę, którą przekładamy do większego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Etap wyrabiania ciasta przejął nasz nowy nabytek marki Kenwood i poradził sobie z tym genialnie w błyskawicznym tempie. Jak sobie przypomnę to kręcenie w makutrach, wygniatanie to mnie ciary przechodzą... Powie ktoś: maszyna nie zrobi tego tak dobrze jak człowiek. Ja się z tym nie zgadzam tym bardziej, że znam efekt mojej pracy gdy robiłem to ręcznie i znam efekt gdy zrobił to robot. Różnica jest tylko jedna: brak bolących przedramion.

przepis na makowiec

Wróćmy do przepisu. Ciasto sobie rośnie więc jest czas na przygotowanie masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem tak by go zakryła i pozwalamy ziarenkom wchłonąć płyn. Nadmiar odlewamy. Orzechy rozdrabniamy i pozbawiamy ewentualnych skorupek. Rodzynki można wcześniej zalać jakimś alkoholem (rum) ale nie jest to konieczne. Mielimy mak w maszynce przez małe sitko dwa razy. Na marginesie: czytałem, że maszynka do mięsa w robotach Kenwooda sprawia problemy. Jak na razie nie potwierdzam tej opinii. Mieliłem już dwa rodzaje mięs oraz mak do tego przepisu i robot zrobił to jak należy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z białek i odrobiny soli  pianę (kolejny sukces maszyny) Delikatnie mieszamy całość masy.

przepis na makowiec

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdy wałkujemy w prostokąt. Nakładamy na ciasto masę makową tak by brzegi prostokąta (ok. 2cm) były od masy wolne.  Zwijamy strucle, a skraje podwijamy lekko je dociskając tak by nic podczas pieczenia nam ze strucli nie uciekło. Każde ciasto kładziemy na przesmarowanym olejem papierze do pieczenia. Zawijamy go tak by również góra strucli była nim chroniona. Układamy przygotowane do pieczenia strucle na blaszce pamiętając, że trochę jeszcze urosną w piecu. Na standardowej blaszce prawidłowo zwinięte trzy sztuki powinny zmieścić się bez problemu. Pieczemy ciasto w 190 stopniach przez około 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto ozdabiamy lukrem i na przykład cukierkami. Prosty lukier zrobimy z 1 i 1/2 szklanki cukru pudru utartej w 4 łyżkach gorącej wody ale sposobów na lukier jest sporo i każdy ma przeważnie swój sprawdzony.

15:01, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 10 stycznia 2015

Czasami znudzą się  zupy podane z makaronem, ryżem, grzankami. Zróbcie więc sobie groszek ptysiowy. Proste w przygotowaniu ciasto praktycznie nie ma prawa się nie udać jeśli się zadba o odpowiednią ilość składników. Jak już nabierzecie wprawy w przygotowaniu tzw ciasta zaparzanego to już tylko będzie krok od przygotowywania pysznych ptysiów, eklerek lub innych cudownych słodkości. Wróćmy jednak na ziemię i przygotujmy wytrawny groszek ptysiowy do zup. Z podanych składników wyjdzie Wam w sama raz groszków na 4 talerze zupy.

przepis na groszek ptysiowy

*Groszek ptysiowy*

  • masło - 30 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • jajko
  • mąka pszenna - 40 g
  • sól

 

Potrzebny nam też będzie garnuszek o nie przywierającej powłoce. Na małym ogniu rozpuszczamy na dnie masło i do płynnego wlewamy wodę.

przepis na groszek ptysiowy

Ciągle energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Mieszanie jest w przypadku ciasta parzonego arcyważne. Dobrze jest potrenować robiąc kogiel mogiel dla dzieciaków. Mieszamy aż do uzyskania w miarę gęstej struktury.

przepis na groszek ptysiowy

Zdejmujemy ciasto z ognia i odkładamy do ostygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy na gładką masę ręcznie lub z użyciem miksera. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

przepis na groszek ptysiowy

Kuleczki formujemy z pomocą rękawa cukierniczego lub można je ukręcić ręcznie. Z racji tego, że na 4 osoby nie trzeba zrobić dużo groszku zrobiliśmy je ręcznie odrywając z ciasta maleńkie kawałeczki i kręcąc w dłoniach jak kluski. Pamiętajcie, że w piecu trochę urosną więc nie mogą być za duże i nie mogą leżeć na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia zbyt blisko siebie.

przepis na groszek ptysiowy

Kuleczki możemy posypać gruboziarnistą solą i wkładamy wszystkie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

przepis na groszek ptysiowy

Po tym czasie wybieracie największą do spróbowania. Powinna być lekka, delikatnie chrupiąca i puszysta w środku. Pyszne nawet bez zupy. Na pierwszym zdjęciu widzicie groszek ptysiowy w pysznym kremie z pieczarek, który pojawił się w kolejnym wpisie.

 

09:46, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 08 stycznia 2015

Można zrobić ciasto bez mąki? Oczywiście. Oto przepis na ciasto bez mąki... czekoladowe... orzechowe... z pysznym truskawkowym sosem. Delicje! Doskonały deser na każdą okazję. Tym razem okazja była jak się patrzy: urodziny naszego rodzinnego szefa kuchni - 100 lat Anetko!

przepis na ciasto bez mąki

*Ciasto czekoladowe bez mąki*

  • gorzka czekolada min. 70% - 250 g 
  • koniak lub brandy - 2 łyżki
  • masło - 200g
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy laskowe zmielone - 1 i 3/4 szklanki
  • jajka - 6 sztuk
  • aromat waniliowy - kilka kropel

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.

przepis na ciasto bez mąki

Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.

przepis na ciasto bez mąki

Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.

przepis na ciasto bez mąki

Obsypane orzechami i podane z pysznym sosem truskawkowym robi w taki dzień atmosferę - uwierzcie na słowo:)

wtorek, 09 grudnia 2014

...też mi się to wydawało śmieszne. Do chwili gdy spróbowałem. Rewelacyjny murzynek! Ciasto czekoladowe wilgotne  w środku z pyszną polewą,  przeraźliwie słodkie czyli to co misie lubią najbardziej. Doskonały deser na niedzielny obiad lub dodatek do popołudniowej kawy.

przepis na ciasto

*Ciasto czekoladowe z colą*

  • mąka tortowa - 40 dag
  • cukier - 40 dag (chociaż następnym razem spróbujemy dać mniej)
  • masło - 25 dag
  • kakao ciemne - 4 łyżki
  • coca-cola lub pepsi - zależy kto z jakiej bandy i od którego Mikołaja - 350 ml
  • jajko - 2 sztuki\
  • mleko - 250 ml
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • blaszka - 23x23 cm
  • cukier puder - 20 dag
  • masło - 4 łyżki
  • kakao ciemne - 1 czubata łyżka
  • coca-cola lub pepsi - 3 łyżki

Jak zauważyliście składniki podzielone są na dwie sekcje. Pierwsza to przepis na ciasto druga na polewę. Zaczynamy od ciasta. Cukier mieszamy z przesianą mąką. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy kakao oraz odgazowaną colę. Zagotowujemy i odkładamy do ostygnięcia. Chłodny płyn dolewamy powoli do mąki ucierając wszystko mikserem. Dodajemy do miski jajka, waniliowy cukier, proszek do pieczenia i mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę. Blaszkę smarujemy pozostałościami masła i prószymy bułką tartą. Wylewamy do blaszki masę i wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Temperatura pieczenia - 190 stopni Celcjusza.

przepis na ciasto

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do rozpuszczonego masła dosypujemy cukier puder, kakao i odgazowaną colę. Mieszamy i zagotowujemy. Gorącą polewą zalewamy gorące ciasto. Polewa powinna częściowo się wchłonąć. Samo ciasto może być w środku wilgotne i nie jest to jego wada. Po wyjęciu ostudzonego ciasta wycinamy z pomocą foremki ładne kawałki i prószymy na przykład suszoną skórką pomarańczową.

19:36, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 11 października 2014

Jesień w pełni więc nie może zabraknąć na blogu nowej szarlotki. Kilka jabłeczników już na naszym blogu znajdziecie. Zapraszam do sekcji ciast po doskonałe przepisy na pyszne słodkości. Ten przepis jednak powalił mnie na kolana. Ciacho jest przepyszne i zniknęło ze stołu w godzinę po upieczeniu. Na chwilę tylko wyszedłem z kuchni by po powrocie stwierdzić z żalem, że więcej nie zjem... Szarlotka na kruchym jest doskonała i ma tylko jedną wadę. Szybko znika...

przepis na szarlotkę

*Szarlotka na kruchym*

  • szara reneta - 2 kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • masło - 100 g
  • maka pszenna - 200 g
  • cukier - 50 g
  • zimna woda - 3 łyżki
  • cukier puder
  • forma do tarty - 26 cm średnicy

Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

przepis na szarlotkę

Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

przepis na szarlotkę

Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłeczny wkładzik. Wypełniamy formę nim szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) kuchni kratę. W sumie ładnie to wygląda.

przepis na szarlotkę

Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi... się rozmarzyłem. Trzeba znów jabłek polskich pysznych kupić....i wcale nie na złość Putinowi tylko dlatego, że są doskonałe.

 

 

poniedziałek, 28 lipca 2014

Upały nie odpuszczają. Odpalenie w kuchni piekarnika na dłużej niż kilka minut równałoby się z próbą samozgładzenia. Ciasta nam się zachciało ale jedyne jakie mogliśmy w tych warunkach zrobić to sernik na zimno. Pyszny sernik z homogenizowanych serków z dodatkiem biszkoptów, borówek i galaretki. Najlepszy na temperatury w okolicach 30 stopni prosto z lodówki.

sernik na zimno

*Sernik na zimno z borówkami*

  • 700g serka homogenizowanego waniliowego (lubimy te od Głodka)
  • śmietana 30% kremówka - 250 ml (taka by móc ją łatwo ubić)
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna
  • borówki - 1/2 kg
  • galaretki - 2 sztuki (wybraliśmy niebieskie)
  • biszkopty okrągłe
  • tortownica - 25 cm średnicy

 

Kremówkę należy ubić na sztywno uważając jedynie by nie przesadzić. Ciut za długo ubijania  puści wodę i po bitej śmietanie. Podczas ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek waniliowy ciągle całośc delikatnie mieszając. Na koniec do masy powinna trafić schłodzona żelatyna. Użylismy opakowanie żelatyny fix znanej firmy od jednego pana Doktora. Zwykłej żelatyny powinno się rozpuścić w gorącej wodzie około 2 łyżek i ostudzić przed dodaniem do masy serowej.

sernik na zimno

W tortownicy układamy na dnie biszkopty tak by dno pokryły i wylewamy do formy masę serowo-śmietanową. Układamy warstwę borówek i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy sobie zrobić galaretkę. Użyliśmy dwa opakowania i litr wody choć powiem szczerze w takie upały powinno się użyć o 200ml mniej bo galaretka miała problemy ze stężeniem. Gdy już będzie się ścinać (musieliśmy pomóc sobie zamrażarką) wylewamy ją do tortownicy na sernik.

sernik na zimno

Ciasto powinno pozostać w lodówce do pełnego stężenia. W takie upały dobrze sobie zrobić sernik na zimno wieczorem i pozwolić mu się ustać całą noc.

piątek, 06 czerwca 2014

Jako dziecko nie przepadałem za rabarbarem. Moje dzieciństwo przypada na trudny okres początków lat 80'. Koniec "złotej" epoki Gierka i początek końca realnego socjalizmu. Rabarbar jakoś mi się właśnie z tym kojarzy, a to nie jest dobre skojarzenie. Puste półki, czołgi oraz gaz na ulicach i kompot z rabarbaru...

przepis na kruche ciasto

Czas pozbyć się rabarbarowej traumy. Roślina ta wcale nie jest symbolem powszechnej w tamtym okresie kulinarnej biedy. Wyraźny smak i naturalna kwasowość czynią z rabarbaru (rzewień) doskonały dodatek do ciast. Przedstawiamy Wam ciasto kruche z rabarbarem.

*Ciasto kruche z rabarbarem*

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag dobrego zimnego masła
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • blaszka prostokątna o wymiarach dna: 32x21cm i wysokości 6cm

Piana owocowa

  • białko 4 jaj
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 kisiel owocowy z cukrem
  • odrobina soli

Składniki na ciasto łączymy ze sobą na końcu dodając pokrojone w kosteczki zimne masło. Wyrabiamy energicznie i niezbyt długo. Ciasto nie może rozgrzać się za bardzo ciepłem naszych dłoni. Gotową masę zawiniętą w folię spożywczą lub aluminiową odkładamy na pół godziny do lodówki.

Łodyżki rabarbaru pozbawiamy stwardniały końcówek i kroimy w wygodne kawałki. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie części - jedną wyraźnie mniejszą. Większą rozkładamy na blaszce i nakłuwamy widelcem, a mniejszą odkładamy spowrotem do lodówki. Blaszka powinna być wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Można też użyć papieru do pieczenia. Na ciasto rozkładamy równomiernie kawałki rabarbaru.

przepis na kruche ciasto

Czas przygotować owocową pianę. Ubijamy z pomocą szczypty soli białka jaj na pianę. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy powoli cukier waniliowy i kisiel owocowy. Ubijamy pianę na sztywno. Rozkładamy ją wtedy na ciasto. Wyjęty mniejszy kawałek kruchego ciasta ścieramy na wierzch.

Ciasto piwinno się piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez 30 minut. Kolor kruszonki da nam znać, że ciasto powinno być gotowe.

 

 
1 , 2 , 3 , 4