| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciasta

wtorek, 22 sierpnia 2017

Adoptowaliśmy do przepisów na Thermomix ciasto truskawkowe Magdy Gessler, które jakiś czas temu na naszym blogu się pojawiło. Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jedliśmy i chwała pani Magdzie za pyszny przepis. Co prawda pod koniec sierpnia o truskawkach raczej można zapomnieć choć jak ktoś pomroził to jest do przodu. Tak czy siak przepis jak znalazł na przyszły czerwiec. Zapraszam.

przepis na ciasto truskawkowe

*Ciasto truskawkowe Thermomix*

  • truskawki - ile się zmieści
  • mąka - 250g
  • cukier - 250g
  • masło - 250g
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - standardowe opakowanie
  • sól - szczypta
  • cukier puder
  • blaszka - np. kwadratowa 25x25

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do naczynia miksującego i ubijamy na parametrach 4min/ 3,5 obrotów z założonym motylkiem. Po  upływie dwóch minut dodajemy szczyptę soli. Przekładamy ubitą pianę i myjemy naczynie miksujące

W naczyniu ucieramy masło z cukrem 3min/4 obroty. W trakcie ucierania po około półtorej minuty dodajemy po żółtku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę.

przepis na ciasto truskawkowe

Do uzyskanej masy dodajemy pianę i z pomocą kopyrstki mieszamy całość 2min/2,5-3 obroty wsteczne.

przepis na ciasto truskawkowe

Ciasto wykładamy na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy w piekarniku ustawionym na 190 stopni przez 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

wtorek, 05 stycznia 2016

Zeszłoroczne już święta spędziliśmy praktycznie poza domem więc i kulinarnego szaleństwa w naszym domu nie było. Kilka standardowych sałatek śledziowych, pieczone schab i karkówka. Można napisać - lenistwo kulinarnych blogerów. Jednak pojawiło się na świątecznym stole coś co warto na blogu odnotować. Strucla makowa. ...a dokładnie trzy strucle makowe bo z poniższego przepisu wychodzą przynajmniej trzy pyszne ciasta. Przepis śp. babci Anety na najlepsze w świecie strucle jest niestety nie do odtworzenia bo zawsze ciasta były robione na tzw. oko. Kulinarne doświadczenie starszych osób nie potrzebuje książek ani przepisów. Byliśmy więc zmuszeni poszukać przepisu. Najlepsze przepisy na ciasta są u pani Doroty z Moje Wypieki więc bez zastanawiania się trafiliśmy właśnie do niej. Jej przepis na strucle makowe jest genialny, a ciasta wychodzą takie jak drzewiej bywało: delikatne, aromatyczne i z wilgotnym nadzieniem.

przepis na makowiec

*Strucle makowe*

  • mąka pszenna - 500g + na podsypanie
  • mleko - 180ml
  • masło - 150g
  • żółtka - 6 sztuk
  • drożdże suche - 21g
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - pół łyżeczki
  • spirytus - 1 i 1/2 łyżki
  • wanilia - 2 laski
  • mak - 500g
  • cukier - 170g
  • rodzynki - 100g
  • orzechy włoskie - 100g
  • miód - 3 łyżki
  • aromat migdałowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa - 100g
  • białka jaj - 6 sztuk

Zacznijmy od ciasta.  Rozpuszczamy masło w garnuszku. Mieszamy suche drożdże z mąką. Dodajemy resztę składników: ostudzone ale letnie mleko,sól, cukier, ziarenka z dwóch lasek wanilii, żółtka i spirytus. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone ale chłodne już masło. Formujemy kulę, którą przekładamy do większego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Etap wyrabiania ciasta przejął nasz nowy nabytek marki Kenwood i poradził sobie z tym genialnie w błyskawicznym tempie. Jak sobie przypomnę to kręcenie w makutrach, wygniatanie to mnie ciary przechodzą... Powie ktoś: maszyna nie zrobi tego tak dobrze jak człowiek. Ja się z tym nie zgadzam tym bardziej, że znam efekt mojej pracy gdy robiłem to ręcznie i znam efekt gdy zrobił to robot. Różnica jest tylko jedna: brak bolących przedramion.

przepis na makowiec

Wróćmy do przepisu. Ciasto sobie rośnie więc jest czas na przygotowanie masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem tak by go zakryła i pozwalamy ziarenkom wchłonąć płyn. Nadmiar odlewamy. Orzechy rozdrabniamy i pozbawiamy ewentualnych skorupek. Rodzynki można wcześniej zalać jakimś alkoholem (rum) ale nie jest to konieczne. Mielimy mak w maszynce przez małe sitko dwa razy. Na marginesie: czytałem, że maszynka do mięsa w robotach Kenwooda sprawia problemy. Jak na razie nie potwierdzam tej opinii. Mieliłem już dwa rodzaje mięs oraz mak do tego przepisu i robot zrobił to jak należy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z białek i odrobiny soli  pianę (kolejny sukces maszyny) Delikatnie mieszamy całość masy.

przepis na makowiec

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdy wałkujemy w prostokąt. Nakładamy na ciasto masę makową tak by brzegi prostokąta (ok. 2cm) były od masy wolne.  Zwijamy strucle, a skraje podwijamy lekko je dociskając tak by nic podczas pieczenia nam ze strucli nie uciekło. Każde ciasto kładziemy na przesmarowanym olejem papierze do pieczenia. Zawijamy go tak by również góra strucli była nim chroniona. Układamy przygotowane do pieczenia strucle na blaszce pamiętając, że trochę jeszcze urosną w piecu. Na standardowej blaszce prawidłowo zwinięte trzy sztuki powinny zmieścić się bez problemu. Pieczemy ciasto w 190 stopniach przez około 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto ozdabiamy lukrem i na przykład cukierkami. Prosty lukier zrobimy z 1 i 1/2 szklanki cukru pudru utartej w 4 łyżkach gorącej wody ale sposobów na lukier jest sporo i każdy ma przeważnie swój sprawdzony.

15:01, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 28 lipca 2014

Upały nie odpuszczają. Odpalenie w kuchni piekarnika na dłużej niż kilka minut równałoby się z próbą samozgładzenia. Ciasta nam się zachciało ale jedyne jakie mogliśmy w tych warunkach zrobić to sernik na zimno. Pyszny sernik z homogenizowanych serków z dodatkiem biszkoptów, borówek i galaretki. Najlepszy na temperatury w okolicach 30 stopni prosto z lodówki.

sernik na zimno

*Sernik na zimno z borówkami*

  • 700g serka homogenizowanego waniliowego (lubimy te od Głodka)
  • śmietana 30% kremówka - 250 ml (taka by móc ją łatwo ubić)
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna
  • borówki - 1/2 kg
  • galaretki - 2 sztuki (wybraliśmy niebieskie)
  • biszkopty okrągłe
  • tortownica - 25 cm średnicy

 

Kremówkę należy ubić na sztywno uważając jedynie by nie przesadzić. Ciut za długo ubijania  puści wodę i po bitej śmietanie. Podczas ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek waniliowy ciągle całośc delikatnie mieszając. Na koniec do masy powinna trafić schłodzona żelatyna. Użylismy opakowanie żelatyny fix znanej firmy od jednego pana Doktora. Zwykłej żelatyny powinno się rozpuścić w gorącej wodzie około 2 łyżek i ostudzić przed dodaniem do masy serowej.

sernik na zimno

W tortownicy układamy na dnie biszkopty tak by dno pokryły i wylewamy do formy masę serowo-śmietanową. Układamy warstwę borówek i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy sobie zrobić galaretkę. Użyliśmy dwa opakowania i litr wody choć powiem szczerze w takie upały powinno się użyć o 200ml mniej bo galaretka miała problemy ze stężeniem. Gdy już będzie się ścinać (musieliśmy pomóc sobie zamrażarką) wylewamy ją do tortownicy na sernik.

sernik na zimno

Ciasto powinno pozostać w lodówce do pełnego stężenia. W takie upały dobrze sobie zrobić sernik na zimno wieczorem i pozwolić mu się ustać całą noc.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Jakoś za piernikiem nie przepadam i nigdy nie przepadałem za ciastami tego typu. Dość twarde kostki piernikowe przekładane powidłami i oblane czekoladą nigdy do mnie nie przemawiały. Piernik przekładany pysznym kremem z doskonałą czekoladowo-maślaną polewą całkowicie zmienił moje podejście do tych świątecznych, korzennych, mocno aromatycznych ciast. Taki piernik, a  w zasadzie piernikowy torcik to ja mogę cały rok!

przepis na świąteczny piernik

*Piernik przekładany kremem*

Ciasto:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1,5 szklanki
  • jajka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • masło - 12,5 dag
  • soda oczyszczona - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

Krem:

  • mleko - 1 litr
  • kasza manna - 0,5 szklanki
  • masło - 25 dag
  • cukier puder - 1,5 szklanki
  • wanilia - 1 laska

Polewa:

  • gorzka czekolada - 100 g
  • masło - 50 g

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, przyprawę do piernika (użyliśmy gotowej z Prymatu), kakao, miód, sodę i przesianą mąkę ciągle wszystko mieszając na wolnych obrotach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza bez termoobiegu. Uzyskane klejące się ciasto dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną 38cmx11cm (dno) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej z pomocą łopatki pierwszą część ciasta. Pieczemy każdy placek po 18 minut. Gdy piernikowe ciasta przestygną przecinamy je jeszcze na pół z pomocą ostrego noża lub gilotyny. W ten sposób uzyskamy 6 kawałków piernikowego ciasta.

Czas przygotować krem, którym je poprzekładamy. Gotujemy  na wolnym ogniu mleko, które należy przyprawić wyciągniętymi z pomocą noża ziarenkami wanilii i pozostałą po nich laską. Dodajemy do gotującego się mleka kaszę manną, a gdy się zagęści dorzucamy do garnka cukier puder. Całość należy dobrze wymieszać. Ściągamy z ognia garnek, usuwamy z niego laskę wanilii i czekamy aż się waniliowa kasza na mleku ostudzi zupełnie. Gdy to się stanie ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną mleczną masę. Miksujemy całość na gładko.


przepis na piernik

Na sporym kawałku folii spożywczej układamy placek piernikowy i smarujemy go masą mleczną. Nakładamy kolejny placek, znów smarujemy masą i tak aż nam się skończą placki i masa. Zawijamy szczelnie przygotowany piernik w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladowo-maślaną. Idealnie pasuje do dekoracji piernika przekładanego mlecznym kremem.


przepis na piernik

W miseczce nad gorącą wodą rozpuszczamy 100 gram czekolady gorzkiej. Do płynnej czekolady dodajemy masło i mieszamy ją dokładnie. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały oswobodzony z folii piernik łącznie z bokami. Dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi, cukierkową posypką lub na przykład prażonymi płatkami migdałowymi.  Odkładamy gotowy piernik do lodówki na dzień lub dwa.

przepis na piernik

Przepyszne ciasto chociaż proces jego przygotowania jest długi. Sadystycznie długi rzekłbym nawet ...nie wytrzymaliśmy do Świąt i spróbowaliśmy trochę wcześniej.

 

 

20:24, srk76 , Strefa kuchni
Link
niedziela, 28 lipca 2013

Pyszne polskie śliwki można wykorzystać na różne sposoby. Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest jednym z nich. Pyszne, delikatne o ciut innej strukturze niż tradycyjne ciasto drożdżowe, wypełnione aromatem doskonałych śliwek i obsypane bogato słodką kruszonką. Doskonałe na niedzielny deser. Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota jego wykonania. Dodatek oleju spowoduje, że ciasto nie wysycha tak szybko jak zwykłe ciasto drożdżowe. 

przepis na ciasto drożdżowe

Oto przepis:

*Drożdżowe z lodówki* - to jego inna nazwa...

  • drożdże - 5 dag
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 3/4 szklanki
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • jajka - 5 sztuk
  • śliwki - kilkanaście połówek
  • blaszka - 32x21 (dno)

 

Drożdże należy pokruszyć do miski i dodać do nich 1 szklankę cukru. Wsypujemy do miski także 2 opakowania waniliowego cukru. Na suche składniki wylewamy mleko i olej. Następny krok do rozbełtanie 5 jajek, które także należy wylać do miski. Na koniec wsypujemy do miski dwie szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odkładamy na noc do lodówki. Stąd jego oryginalna nazwa - drożdżowe z lodówki.

przepis na ciasto drożdżowe

Rano wsypujemy 2 kolejne szklanki mąki i dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż stanie się jednorodną ale luźną masą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozkładamy połówki śliwek i całość posypujemy kruszonką.

*Kruszonka*

  • mąka pszenna - 100 g
  • cukier 120 g
  • masło - 1/4 kostki

Składniki na kruszonkę łączymy i wygniatamy palcami aż stanie się sypka i łatwo z niej będzie zrobić grudki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 170-180 stopni

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Szkoda że trwa tak krótko. Delikatny biszkopt z musem truskawkowym będzie nam przypominał wszystkie czerwcowe popołudnia gdy truskawki w różnej formie gościły na naszym stole. Jakoś nie potrafię się przekonać do marketowych "prześlicznych" truskawek o zapachu świeżego dezodorantu. Mamy więc już sporo zamrożonych polskich owoców. Ciasto najlepiej smakuje gdy mus zrobiony jest ze świeżych truskawek ale przypuszczam, że można będzie je można zrobić także z naszych zapasów w jakieś zimne, jesienne popołudnie.

przepis na biszkopt

Na razie cieszmy się smakiem świeżej polskiej truskawki w pysznym cieście z galaretką.

*Biszkopt z musem truskawkowym*

  • mąka pszenna - 6 kopczastych łyżek
  • cukier - 6 płaskich łyżek
  • olej roślinny - 6 łyżek
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • truskawki - 65 dag
  • serek homogenizowany waniliowy - 40 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 20 dag
  • galaretki truskawkowe - 3 sztuki

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę mikserem. Gdy piana zacznie się stawiać dosypujemy cukier ciągle ją ubijając na niskich obrotach. Kolej na żółtka. Dodajemy je po kolei do mieszanego  ręcznie  drewnianą łyżką ciasta. Kolejny składnik to olej, który dolewamy po łyżce. Na koniec dosypujemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta odcinamy  jego wierzchnią skórkę garotą  (specjalny nóż strunowy - całkiem sprytne urządzenie)

przepis na biszkopt

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i około 50 dag miksujemy dodając serek waniliowy i jogurt. Całość uzupełniamy cukrem pudrem. 

Dwie z trzech galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy je do truskawkowej masy dokładnie mieszając. Tortownice wykładamy folią spożywczą wywijając jej brzegi na krawędzie formy. Wkładamy do niej biszkopt. Folia stworzy ciekawy wzór na bokach ciasta, a dodatkowo zabezpieczy nas przed wypłynięciem musu zanim nie stężeje do końca. Wylewamy na tak przygotowane ciasto pyszny truskawkowy mus.

przepis na biszkopt

Odkładamy ciasto do lodówki aż mus zgęstnieje na tyle by owoce, które na nim położymy nie utonęły w nim. Gdy mus będzie gotowy na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne sezonowe owoce. Zalewamy całość trzecią tężejącą już galaretką, którą należy przygotować z ciut mniejszej ilości wody niż to zalecają na opakowaniu. Odkładamy ciasto do lodówki aż całkiem mus i galaretka stężeje, a ciasto smacznie się ochłodzi.

środa, 19 czerwca 2013

Sezon na truskawki w pełni. Korzystajmy ile się da z tych pysznych polskich owoców. Ciasto drożdżowe z truskawkami to doskonały sposób na podanie naszych pysznych i słodkich truskawek. Nie jest to, wbrew opiniom, trudne do wykonania ciasto. Rośnie pięknie a zapach jaki się rozchodzi z piekarnika powala z nóg. Zapraszamy na drożdżowe z truskawkami.

przepis na ciasto drożdżowe

*Ciasto drożdżowe z truskawkami*

  • truskawki - 70 dag
  • maka pszenna - 750 g
  • jajka - 2 sztuki + 2 żółtka
  • drożdże - 60 g
  • ciepłe mleko - 300ml
  • masło - 1/4 kostki
  • cukier puder - 150g
  • cukier - 2 łyżki
  • aromat waniliowy
  • blaszka 32x21 (dno) 

*Kruszonka*

  • mąka pszenna - 100 g
  • cukier - 120 g
  • masło - 1/4 kostki

 

Odlewamy połowę ciepłego mleka do kubeczka dodając 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i drożdże. Zaczyn drożdżowy rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby popracował 20 minut. Mąkę należy przesiać do misy dodając olejek waniliowy, resztę mleka. Do misy trafić powinny też 2 jajka + 2 żółtka oraz przygotowany drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto intensywnie aż zacznie odchodzić od dłoni. Dolewamy wtedy rozpuszczone w garnuszku masło. Wyrabiamy rękami jeszcze chwilę by masło się połączyło z drożdżowym ciastem. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut.

przepis ciasto drożdżowe

W tym czasie zrobimy sobie pyszną i ukochaną przez dzieciaki kruszonkę. Mąkę i cukier mieszamy z chłodnym masłem. Ucieramy w palcach masę aż stanie się sypka.

Ciasto delikatnie zagniatając odpowietrzamy. Wykładamy do dużej blaszki wysmarowanej chwilę wcześniej masłem i wysypanej bułka tartą.  Na wierzch rozkładamy połówki truskawek i posypujemy obwicie kruszonką. 40 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni i cieszymy się pysznym ciastem drożdżowym

 

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dawno dawno temu potrafiłem robić pięknie wyrastający biszkopt. Jakoś nie było okazji do kultywowania tej rodzinnej tradycji - ciasto w każdą niedzielę. Blog spowodował, że można by ją wprowadzić na nowo. "Akademia kulinarna" biedronkowego miesięcznika "Moje smaki życia" - spowodowała, że znów mi się zachciało piec biszkopt. Oto przepis na roladę biszkoptową  z truskawkami i bitą śmietaną z I części "Akademii kulinarnej"

przepis na biszkopt

*Rolada biszkoptowa z truskawkami*

  • mąka pszenna tortowa - 80g
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier puder - 100g
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 20g
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2x fix do śmietany
  • cukier - 3 łyżki
  • truskawki 25 sztuk

Żółtka oddzielamy od białek. Zostawiamy białko z 4 jaj na pianę. Ucieramy żółtka z 50 gramami cukru pudru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszamy ją z resztą cukru pudru. Do utartych żółtek dodajemy porcjami raz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, a raz porcję piany z białek. Mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką w jednym kierunku.

Pamiętam, że według mojej mamy mieszanie ciasta w jedną stronę to gwarancja udanego biszkoptu. Nie wiem czy to przesąd czy też fizyczno-chemiczny trick ale jak za pierwszym razem się do tego nie dostosowałem to biszkopt miał po upieczeniu 2 centymetry. Od tamtej pory nie ryzykuję...

przepis na biszkopt

Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Ma tworzyć prostokąt. Pieczemy ciasto około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy wierzch się ozłoci możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Suchy patyk - ciasto gotowe. 

przepis na biszkopt

Na blacie rozkładamy suchą ściereczkę i wykładamy na niej ciasto obracając całą blachę do góry nogami. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia z pomocą na przykład noża. Na wierzch ciasta dajemy drugą ściereczkę tym razem wilgotną. Zapobiegnie to wysuszeniu ciasta i  zrobi je elastyczne by łatwo zwinąć roladę.

przepis na biszkopt

Gdy ciasto ostygnie możemy zrobić bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę dodając po kilku chwilach śmietanfix - pomaga on utrzymać śmietanę w dobrej konsystencji i zapobiega podchodzeniu wodą. Połówki truskawek układamy równomiernie na biszkopcie. Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i ostrożnie zwijamy roladę - od razu dodam, że nie jest to wcale łatwe. Gotową wystarczy posypać cukrem pudrem. Do lodówki i niech się chłodzi bo taka zimna jest najlepsza.

Następnym razem spróbuję zrobić ten biszkopt w tortownicy - zobaczymy czy uda mi się tak jak lata temu wstecz. Ten wyszedł całkiem niezły więc "Akademia kulinarna" ma chyba sens.

sobota, 09 marca 2013

...dziś sernik. Po prostu sernik - najprostszy z możliwych przepisów. Waniliowy, wypełniony słodkimi rodzynkami i oblany gorzką czekoladową polewą. Sernik podany z gęstym sosem z czarnej porzeczki. Gwarantuję, że nie można przejść obok niego obojętnie. Prosty w przygotowaniu. Trudne jest w nim tylko jedno - oczekiwanie na pierwszy kęs bo musi się całkowicie ostudzić. Uwierzcie, że dzisiejsze śniadanie rozpoczęliśmy od pieczonego w piątek wieczorem sernika...był pyszny.

przepis na sernik

Smakował tak jak serniki robione przez moją ciocię na babcine urodziny. Delicja w każdym kawałku, a gęsty czarno-porzeczkowy syrop tylko te odczucia podkręcił.

*Sernik*

  • biały ser - 1 kg
  • masło - 20 dag
  • jajka - 10 szt
  • cukier - 20 dag
  • rodzynki - 10 dag
  • biszkopty
  • czekolada gorzka - tabliczka
  • wanilia - 1 laska
  • tortownica - 28 cm średnicy
  • bułka tarta 

Najpierw musimy roztopić masło, które do ciasta musi być dodane chłodne. Następnie staramy się oddzielić żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem około 5 minut na gęstą masę. Kochałem kogel-mogel ... to udręka nie móc zjeść kilku łyżek. Jednak perspektywa nieudanego ciasta z powodu mojego łakomstwa wybiła mi z głowy podjadanie tej pysznej jajecznej masy kręconej tak sprawnie przez Mamuśkę. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na  sztywną pianę. Pamiętajcie, że nawet odrobina żółtka może nam to utrudnić. 

przepis na sernik

Mielimy biały ser, a biszkopty ścieramy na proszek. Potrzebujemy 5 łyżek startych biszkoptów. Zmielony ser dodajemy do masy z żółtek. Mieszamy delikatnie dodając chłodne, rozpuszczone masło i starte biszkopty. Laskę wanilii tniemy wzdłuż i z pomocą noża wygarniamy ze środka aromatyczne waniliowe pestki z miąższem, które trafiają do ciasta. Pozostałość laski wanilii można wrzucić do specjalnie przygotowanego pojemnika  z cukrem. Domowy cukier waniliowy powstanie już na drugi dzień. Mieszamy wszystko na gładką masę i dorzucamy rodzynki. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość by ser nabrał puszystości piany.

Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i rozprowadzamy w niej bułkę tartą by cienką warstwą przykryła ścianki tortownicy. Zamiast bułki tartej można użyć na przykład zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich. Wypełniamy ciastem tortownicę i wkładamy ją do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gdy wierzch sernika się zrumieni sprawdzamy w kilku miejscach drewnianym patyczkiem ciasto. Jeśli patyk jest mokry i ser się do niego klei pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze chwilę. Jeśli jest suchy i czysty - sernik jest gotowy do odpoczynku. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu dojrzeć w środku jeszcze 10 minut. 

przepis na sernik

Pozostało nam przygotować polewę czekoladową, którą udekorujemy ciasto gdy już ostygnie. Potrzebujemy do tego garnek, pasującą do niego metalową miseczkę i  tabliczkę gorzkiej czekolady. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie parować nakładamy na garnek miskę z rozdrobniona czekoladą. Skręcamy płomień bo temperatura rozpuszczania nie może być zbyt wysoka. Gdy masa będzie gotowa i elastyczna nakładamy ją na sernik z pomocą łyżki lub specjalnej łopatki. Nie przejmujcie się gdy polewa wyjdzie matowa. Z samej czekolady lśniącej polewy raczej nie uzyskacie. Nam zależało na zachowaniu przede wszystkim naturalnego smaku. Przepisów na gładką polewę jest wiele ale wszystkie łącza dwie rzeczy -  skomplikowana procedura i różnorodność składników, a ten sernik ma być przecież prosty. 

 
1 , 2