| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: biszkopt

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Szkoda że trwa tak krótko. Delikatny biszkopt z musem truskawkowym będzie nam przypominał wszystkie czerwcowe popołudnia gdy truskawki w różnej formie gościły na naszym stole. Jakoś nie potrafię się przekonać do marketowych "prześlicznych" truskawek o zapachu świeżego dezodorantu. Mamy więc już sporo zamrożonych polskich owoców. Ciasto najlepiej smakuje gdy mus zrobiony jest ze świeżych truskawek ale przypuszczam, że można będzie je można zrobić także z naszych zapasów w jakieś zimne, jesienne popołudnie.

przepis na biszkopt

Na razie cieszmy się smakiem świeżej polskiej truskawki w pysznym cieście z galaretką.

*Biszkopt z musem truskawkowym*

  • mąka pszenna - 6 kopczastych łyżek
  • cukier - 6 płaskich łyżek
  • olej roślinny - 6 łyżek
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • truskawki - 65 dag
  • serek homogenizowany waniliowy - 40 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jogurt naturalny - 20 dag
  • galaretki truskawkowe - 3 sztuki

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę mikserem. Gdy piana zacznie się stawiać dosypujemy cukier ciągle ją ubijając na niskich obrotach. Kolej na żółtka. Dodajemy je po kolei do mieszanego  ręcznie  drewnianą łyżką ciasta. Kolejny składnik to olej, który dolewamy po łyżce. Na koniec dosypujemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu ciasta odcinamy  jego wierzchnią skórkę garotą  (specjalny nóż strunowy - całkiem sprytne urządzenie)

przepis na biszkopt

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i około 50 dag miksujemy dodając serek waniliowy i jogurt. Całość uzupełniamy cukrem pudrem. 

Dwie z trzech galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy je do truskawkowej masy dokładnie mieszając. Tortownice wykładamy folią spożywczą wywijając jej brzegi na krawędzie formy. Wkładamy do niej biszkopt. Folia stworzy ciekawy wzór na bokach ciasta, a dodatkowo zabezpieczy nas przed wypłynięciem musu zanim nie stężeje do końca. Wylewamy na tak przygotowane ciasto pyszny truskawkowy mus.

przepis na biszkopt

Odkładamy ciasto do lodówki aż mus zgęstnieje na tyle by owoce, które na nim położymy nie utonęły w nim. Gdy mus będzie gotowy na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne sezonowe owoce. Zalewamy całość trzecią tężejącą już galaretką, którą należy przygotować z ciut mniejszej ilości wody niż to zalecają na opakowaniu. Odkładamy ciasto do lodówki aż całkiem mus i galaretka stężeje, a ciasto smacznie się ochłodzi.

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dawno dawno temu potrafiłem robić pięknie wyrastający biszkopt. Jakoś nie było okazji do kultywowania tej rodzinnej tradycji - ciasto w każdą niedzielę. Blog spowodował, że można by ją wprowadzić na nowo. "Akademia kulinarna" biedronkowego miesięcznika "Moje smaki życia" - spowodowała, że znów mi się zachciało piec biszkopt. Oto przepis na roladę biszkoptową  z truskawkami i bitą śmietaną z I części "Akademii kulinarnej"

przepis na biszkopt

*Rolada biszkoptowa z truskawkami*

  • mąka pszenna tortowa - 80g
  • jajka - 8 sztuk 
  • cukier puder - 100g
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 20g
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2x fix do śmietany
  • cukier - 3 łyżki
  • truskawki 25 sztuk

Żółtka oddzielamy od białek. Zostawiamy białko z 4 jaj na pianę. Ucieramy żółtka z 50 gramami cukru pudru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszamy ją z resztą cukru pudru. Do utartych żółtek dodajemy porcjami raz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, a raz porcję piany z białek. Mieszamy delikatnie ciasto drewnianą łyżką w jednym kierunku.

Pamiętam, że według mojej mamy mieszanie ciasta w jedną stronę to gwarancja udanego biszkoptu. Nie wiem czy to przesąd czy też fizyczno-chemiczny trick ale jak za pierwszym razem się do tego nie dostosowałem to biszkopt miał po upieczeniu 2 centymetry. Od tamtej pory nie ryzykuję...

przepis na biszkopt

Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto. Ma tworzyć prostokąt. Pieczemy ciasto około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gdy wierzch się ozłoci możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Suchy patyk - ciasto gotowe. 

przepis na biszkopt

Na blacie rozkładamy suchą ściereczkę i wykładamy na niej ciasto obracając całą blachę do góry nogami. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia z pomocą na przykład noża. Na wierzch ciasta dajemy drugą ściereczkę tym razem wilgotną. Zapobiegnie to wysuszeniu ciasta i  zrobi je elastyczne by łatwo zwinąć roladę.

przepis na biszkopt

Gdy ciasto ostygnie możemy zrobić bitą śmietanę. Ubijamy kremówkę dodając po kilku chwilach śmietanfix - pomaga on utrzymać śmietanę w dobrej konsystencji i zapobiega podchodzeniu wodą. Połówki truskawek układamy równomiernie na biszkopcie. Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i ostrożnie zwijamy roladę - od razu dodam, że nie jest to wcale łatwe. Gotową wystarczy posypać cukrem pudrem. Do lodówki i niech się chłodzi bo taka zimna jest najlepsza.

Następnym razem spróbuję zrobić ten biszkopt w tortownicy - zobaczymy czy uda mi się tak jak lata temu wstecz. Ten wyszedł całkiem niezły więc "Akademia kulinarna" ma chyba sens.