| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kasza jęczmienna

środa, 19 września 2012

Polski krupnik. Kolejne pyszne danie z kaszy. Tym razem z jęczmiennej - gryczane kotlety w wielu miejscach zrobiły karierę więc warto pociągnąć wątek krupy na naszym blogu. Krupa to właśnie kasza i stąd też wzięła się nazwa tej starej polskiej zupy gotowanej na mięsie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W dzisiejszych czasach gdy nasze stoły opanowały zboża z dalekiego wschodu - czytaj ryż - ważne jest by i krupa znalazła miejsce w polskim menu. Według mnie tydzień bez kaszy w jakiejkolwiek wersji jest tygodniem straconym tak dla smaku jak i dla zdrowia. Zapraszamy więc na krupnik.

przepis na krupnik

Potrzebujemy:

*Krupnik*

  • skrzydło z indyka
  • kasza jęczmienna drobna
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz

 

Od jakiegoś czasu podstawę do zup robimy na indyczym skrzydle. Przede wszystkim dlatego, że masowa produkcja i konsumpcja  mięsa z kurczaków spowodowała, że ich jakość dramatycznie spadła. Indyk z racji mniejszej popularności nie został jeszcze tak mocno uprzemysłowiony. Producenci mięsa indyczego ustawieni pod płotem przez tańszą produkcję przemysłowej kury dbają mocniej o jakość by właśnie tym pozyskać klientów. Dodatkowo gdy spojrzymy w tabele wartości odżywczych i porównamy oba mięsa to indyk jest górą. Nie każdy co prawda lubi indycze mięso i jego smak ale wywar z indyczego skrzydła jako baza pod zupy sprawdza się doskonale.

Umyte skrzydło zalewamy zimną wodą i gotujemy je aż przestaną się pojawiać charakterystyczne zaburzyny, które skrupulatnie usuwamy z powierzchni wody. Brak brudnej pianki oznacza że możemy dodać warzywa. Wcześniej umyte, obrane i starte na najgrubszych oczkach tarki marchewki, seler i korzeń pietruszki czekały w miseczce na swój czas. Właśnie nadszedł - zapraszamy je do garnka. Dodajemy do nich liście laurowe i jedno lub dwa ziarenka angielskiego ziela. Gdy warzywa nam zmiękną i zaczną opadać na dno dosypujemy kaszę jęczmienną. Warto kaszę najpierw wypłukać. Zalewamy ją w miseczce wodą, mieszamy i odlewamy mętny płyn. Znów zalewamy, mieszamy i... tak aż po którymś mieszaniu woda będzie czysta. Tak przygotowaną kaszę dosypujemy do naszego garnka z zupą.

przepis na krupnik

Dziś ja gotowałem krupnik i pierwszym moim pytaniem było: ile kaszy sypać? Jak myślicie jaką usłyszałem odpowiedź? Na oko sypię... tak to jest gdy uczy nas gotować ktoś kto robi to już wiele lat i jest w tym doskonały. Z racji tego, że na blogu tekst na oko mile widziany nie jest przeszukałem internet, w którym znalazłem poradę: 2 litry wody pół szklanki kaszy. Tego się więc trzymamy moi drodzy.

Gotujemy krupnik na bardzo małym  ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Pozwalamy nabrać kaszy wszystkich aromatów przypraw, mięsa i warzyw. Po około 30 minutach pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i sporą ilością posiekanej zielonej natki pietruszki. Zupę podawać możemy z obranymi kawałkami indyczego mięsa. Jest szkoła, która podaje krupnik z ziemniakami krojonymi w kostkę. W takim przypadku musimy na 15 minut przed końcem gotowania zupy ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka.

Treściwy, gorący i pyszny krupnik może być nawet obiadem jednodaniowym.