| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: mięso mielone

wtorek, 25 czerwca 2013

Jako dzieciak rozbierałem na talerzu podane na obiad gołąbki na części pierwsze. Im większy chaos na talerzu tym smaczniejsze danie. To wspomnienie z dzieciństwa przypomniały mi gołąbki bez zawijania, którymi uraczyła nas Mamuśka. Całkiem sprytny sposób na podanie tak popularnej w Polsce potrawy z kapusty, mięsa oraz ryżu, bez konieczności żmudnego gotowania liści kapusty i zawijania farszu. Tym bardziej na czasie ponieważ kapustka młoda nie jest łatwym materiałem do takiej obróbki.

przepis na gołąbki

*Gołąbki bez zawijania*

  • biała kapusta - pół główki
  • ryż biały - 20 dag
  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) - pół kilograma
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • kasza manna - 2 łyżki
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

 

Kapustę siekamy w piórka. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Pokrojoną  w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Ugotowany ryż łączymy z cebulką, mięsem mielonym i posiekaną kapustą.

przepis na gołąbki

Dodajemy do masy dwa jajka i kaszę manną. Mieszamy całość dokładnie doprawiając solidnie pieprzem i sporą szczyptą soli. Jeżeli trudno z uzyskanej masy uformować kotlety podsypujemy odrobiną bułki tartej.

Smażymy kotlety na oleju z obu stron aż się pięknie ozłocą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i podlewamy porządnie sosem pomidorowym. Gołabki muszą się poddusić około 30 minut a po tym czasie trochę odpocząć przed podaniem.

przepis na gołąbki

Odgrzane na drugi dzień sa zdecydowanie lepsze niż dnia pierwszego. Przepis na sos pomidorowy znajdziecie w przepisie na tradycyjne gołąbki 

 

 

czwartek, 28 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś nowego do naszego menu trafiliśmy na sycylijską lazanię Marty Grycan. Zawsze mi się pani Grycan kojarzyła ze słodkościami i lodami, a tu taka niespodzianka. Solidne włoskie żarcie i genialny sposób na mielone mięso w lazanii. Zapiekanka makaronowa zostanie podana z beszamelem i mięsnymi pulpecikami.

przepis na lazanię

*Lazania sycylijska*

  • mięso wieprzowe - łopatka lub karczek - 1 kg
  • makaron lazania
  • parmezan
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 5 ząbków
  • chili - mieszanka
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • bazylia suszona - opakowanie lub solidny pęczek świeżej
  • rozmaryn
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Cebule drobno siekamy w kostkę i smażymy na maśle aż się zrumieni. W tym czasie mielimy mięso. Do masy dodajemy rozgnieciony czosnek, zrumienioną cebulę, całe opakowanie bazylii suszonej. Dorzucamy rozbite jajko i wyrabiamy masę rękami. Doprawiamy całość pieprzem, solą, odrobiną suszonego rozmarynu i solidną porcją chili. Z mięsa robimy maleńkie kuleczki które obtaczamy w bułce tartej. Jest trochę roboty przy tych pulpecikach ale warto dłuższą chwilę temu poświęcić. Aneta do tej żmudnej pracy zagoniła mnie:

przepis na lazanię

Kuleczki obsmażamy na oliwie z każdej strony. Czas przygotować kolejny składnik dzisiejszego przysmaku czyli sos mleczny beszamel.

*Sos beszamel*

  • mleko - 900ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 3 ząbki

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąki dokładnie i energicznie mieszając. Mąka musi się dokładnie z masłem połączyć. Dodajemy w międzyczasie zmiażdżony lub drobno utarty czosnek. Ciągle mieszając dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystarczy już tylko dodać gałki muszkatołowej i sos gotowy.

 

przepis na lazanię

Kolejny składnik naszej dzisiejszej lasagna syciliana to sos pomidorowy. Potrzebujemy kilku składników:

*Sos pomidorowy*

  • pomidory obrane - 2 puszki
  • czosnek - 3 ząbki
  • bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Do rondelka wrzucamy pomidory. Miażdżymy do nich czosnek i przyprawiamy suszoną bazylią. Dusimy sos około 30 minut doprawiając cukrem, solą i pieprzem.

Mamy już wszystko by zapiekać sycylijską lazanię z mięsnymi pulpecikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy na dnie płaty lazanii. Zwróćcie uwagę co pisze na opakowaniu makaronu. Są makarony, które nie wymagają podgotowywania. Na lazanię wykładamy część pulpetów i zalewamy tą warstwę beszamelem. Ścieramy na nią warstwę sera.

Parmezan jest idealny do tego dania ale w polskich domowych warunkach musi czasami wystarczyć inny ser. Litewski dżiugas świetnie zastępuje włoski parmezan. W ostateczności można użyć nawet biedronkowego olendra - mnie tam ten ser osobiście bardzo smakuje, a koniec końców restauracyjnej lazanii za 100 złotych porcja nie robimy...

przepis na lazanię

Kolejna warstwa makaronu - pulpeciki - sos pomidorowy - ser. Następna warstwa lazanii, porcja mięsnych kuleczek oblanych beszamelem i solidna porcja startego sera. Na wierzch układamy już tylko makaron, oblewamy resztą pomidorowego sosu i posypujemy resztą startego sera.

Zapiekanka trafia do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod koniec na około 5 minut możemy zdjąć pokrywę by wierzch się zarumienił. Do tak przygotowanej lazanii żaden dodatek nie jest potrzebny. Sos, który się wytworzy z beszamelu, pomidorów, sera i mięsnych soków jest genialny.  Trudno było mnie odpędzić od naczynia gdzie czatowałem z gotową na wszystko łyżką.

BTW...warto było kręcić te niesforne pulpeciki. Zawsze mnie w lazanii denerwowało, że zęby nie mają się w co wbić. Sposób pani Grycan ten problem z włoskim przysmakiem mi rozwiązał.

 

piątek, 20 lipca 2012

Trudno mi zrozumieć ludzi zajadających się gotowymi potrawami "na szybko". Padają przeważnie argumenty o braku czasu. No dobrze - jesteś pracownikiem korporacji i uczestnikiem "wyścigu szczurów". Zostajesz odpięty od szefowskiej smyczy na 15 minut. Faktycznie, możesz nie mieć czasu na przygotowanie makaronu z pomidorowym sosem. Kupujesz więc gotowca do zalania wrzątkiem i zapychasz brzuch glutaminami spod znaku "Pyszne Nuddle". Jednak jeśli to samo robią ludzie spędzający czas obiadu w domu - tego już zrozumieć nie potrafię. Przygotowanie pysznego, pożywnego dania to ledwie 30 minut. Apeluje więc do wszystkich - jedzcie swoje jedzenie !

przepis na makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z prostszych w przygotowaniu dań. Jakość domowego jedzenia jest o niebo lepsza od wszelakich gotowców więc zróbmy to po naszemu:

*Makaron z sosem pomidorowym*

  • 50dag mięsa mielonego - dziś podaliśmy mięso z indyka
  • 3 średnie pieczarki
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy - użyliśmy PrimoGusto 500g
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • żółty ser twardy w kawałku
  • makaron razowy - użyliśmy razowych świderków 500g

 

Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju roślinnego. Pieczarki kroimy w połówki talarków. Dorzucamy do cebuli kiedy ta ładnie się nam zeszkli. Gdy pieczarki puszczą charakterystyczny sok na patelnię winno trafić nasze przemielone mięso. Widelcem rozdrabniamy jego większe grudki aby całość mogła się nam pięknie udusić. Przesmażamy wszystko krótką chwilę. Na koniec na patelnię dodajemy nasz pomidorowy przecier. Ideałem byłoby użycie przecieru własnej roboty ale jeszcze nasza spiżarka się nim nie wypełniła. Na patelnię trafił więc dobrej jakości przecier PrimoGusto. Dusimy całość co jakiś czas mieszając.

przepis na makaron z sosem pomidorowym

Pod koniec duszenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, zioła prowansalskie - ile kto lubi. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. W między czasie do wrzącej wody powinien zanurkować nasz makaron, który w wersji Al dente trafi chwilę później na talerz. Na makaron trafia nasz pomidorowo-mięsny sos a całość przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.

Danie pyszne, proste, a przede wszystkim sycące - po takiej porcji nuddli z sosem nikt nie powędruje do lodówki by jeszcze coś przekąsić ;) ...i najważniejsze - zrobiliśmy je sami, bez maszyn w fabryce sosów, bez nadmiernej ilości glutaminianów, e-substancji i całej tej chemicznej babraniny XXI wieku.