| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śliwki

piątek, 25 września 2015

W poprzednim wpisie zapewne zauważyliście, że oprócz paprykowego sosu na desce stał jeszcze jeden. Ten pyszny śliwkowy kolor mógł sugerować tylko jedno: sos śliwkowy do mięs i wędlin. Bez zbędnego rozpisywania się na jego temat podaję przepis na doskonały dodatek do dań lub intensywną bazę smakową do innych bardziej skomplikowanych sosów.

przepis na sos śliwkowy

*Sos śliwkowy do mięs i wędlin*

  • śliwki węgierki - 1 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • imbir - 1,5 cm
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukier - 125g
  • ocet - 1/2 szklanki
  • sól - 1 łyżka

Śliwki pozbawiamy pestek, a papryczki chilli gniazd nasienny. Z nimi sos byłby zbyt ostry ... no chyba, że ktoś lubi...Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wszystko blendujemy i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie dodajemy cukier, ocet, sól i gotujemy jeszcze z 10 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.

Podobnie jak sos paprykowy używamy go do do domowych wędlin lub jako intensywny dodatek do innych sosów. Warto kilka słoików z letnim smakiem przechować na zimowe często ponure dni.

Przepis zaczerpnęliśmy z doskonałej strony: www.chleby.info na którą serdecznie i naszych czytelników zapraszam.

czwartek, 17 września 2015

Chodziły za nami ostatnio polędwiczki wieprzowe. Mamy już kilka przepisów i po ostatnim niedzielnym obiedzie na blog wpadnie kolejny. Tym razem polędwiczki podamy z sosem śliwkowym. Delikatne, soczyste z nutą owocowego smaku kończącego się lata. Poezja...

przepis na polędwiczki wieprzowe

*Polędwiczki w sosie śliwkowym*

  • polędwica wieprzowa - 2 sztuki
  • suszone śliwki - 150g
  • wino czerwone półwytrawne - 1 szklanka
  • cebula - 2 sztuki
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 3 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz

Suszone śliwki moczymy w winie godzinę lub dwie. Polędwiczki myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je w grubsze plastry.  Mięso solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Przekładamy na talerz i nakrywamy folią by zbyt mocno nie przestygły. Szybko robimy sos.

Cebulę siekamy drobno i rumienimy ją na tłuszczu pozostałym z polędwiczek. Do cebuli należy wcisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku. Odsączamy z wina śliwki i kroimy w plastry. Dorzucamy owoce do cebuli. Dobrze rozgrzewamy patelnię i dolewamy do niej wino. Redukujemy alkohol w międzyczasie dodając powidła. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

przepis na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego!

niedziela, 13 września 2015

Dawno nie piekliśmy ciast. Pora to zmienić tym bardziej, że Polska wybuchła pysznymi śliwkami. Szukając przepisu na inne niż zwykle kruche ciasto trafiliśmy do słynnej już "Kuchni Doroty". Zaprezentowana tam tarta z budyniem i śliwkami tak nas urzekła, że postanowiliśmy przepis pani Doroty powtórzyć. Muszę powiedzieć, że pomysł z krupczatką wręcz pierwszorzędny. Chyba już inaczej kruchego do słodkiej tarty robić nie będziemy.

przepis na tartę ze śliwkami

*Tarta z budyniem i śliwkami*

  • śliwka węgierka - 500g
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • mleko - 1 i 1/2 szklanki
  • żółtko 
  • zimne masło - 100g
  • mąka krupczatka - 200g
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • sól - szczypta

 

Do malaksera wrzucamy składniki na kruche czyli zimne masło, mąkę, sól, cukier i całość mieszamy. Dolewamy sok z pomarańczy. Po chwili wyciągamy ciasto na przesypaną mąkę stolnicę i szybko formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie możemy przygotować budyń według przepisu z opakowania ale używamy 1,5 szklanki mleka. Gdy budyń ostygnie dodajemy żółkto jaja i intensywnie całość mieszamy.

przepis na tartę ze śliwkami

Metalową formę do tarty smarujemy masłem i pruszymy bułką tartą. Rozkładamy w niej wyjęte z lodówki ciasto. Gęsto nakłuwamy widelcem i całą formę wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

przepis na tartę ze śliwkami

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Po godzinie wyjęte z zamrażalnika ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy ciasto i wylewamy do środka budyń oraz układamy śliwki. Forma trafia spowrotem do pieca i tam już zostaje na około 35 minut. Po tym czasie pyszny deser jest gotowy do podania na przykład z doskonałym domowym latte.

niedziela, 28 lipca 2013

Pyszne polskie śliwki można wykorzystać na różne sposoby. Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest jednym z nich. Pyszne, delikatne o ciut innej strukturze niż tradycyjne ciasto drożdżowe, wypełnione aromatem doskonałych śliwek i obsypane bogato słodką kruszonką. Doskonałe na niedzielny deser. Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota jego wykonania. Dodatek oleju spowoduje, że ciasto nie wysycha tak szybko jak zwykłe ciasto drożdżowe. 

przepis na ciasto drożdżowe

Oto przepis:

*Drożdżowe z lodówki* - to jego inna nazwa...

  • drożdże - 5 dag
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 3/4 szklanki
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • jajka - 5 sztuk
  • śliwki - kilkanaście połówek
  • blaszka - 32x21 (dno)

 

Drożdże należy pokruszyć do miski i dodać do nich 1 szklankę cukru. Wsypujemy do miski także 2 opakowania waniliowego cukru. Na suche składniki wylewamy mleko i olej. Następny krok do rozbełtanie 5 jajek, które także należy wylać do miski. Na koniec wsypujemy do miski dwie szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odkładamy na noc do lodówki. Stąd jego oryginalna nazwa - drożdżowe z lodówki.

przepis na ciasto drożdżowe

Rano wsypujemy 2 kolejne szklanki mąki i dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż stanie się jednorodną ale luźną masą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozkładamy połówki śliwek i całość posypujemy kruszonką.

*Kruszonka*

  • mąka pszenna - 100 g
  • cukier 120 g
  • masło - 1/4 kostki

Składniki na kruszonkę łączymy i wygniatamy palcami aż stanie się sypka i łatwo z niej będzie zrobić grudki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 170-180 stopni