Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śniadanie

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

środa, 14 października 2015

Jakość wędliny sklepowej z roku na rok coraz to słabsza. Wiosna i lato ratują śniadania pysznymi polskimi warzywami. A co na jesień? Jesienią jedzmy rybki. Dziś przepis na pyszna pastę z makreli z dodatkiem sera żółtego i szczypiorku. Doskonała na śniadania i kolacje. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Zapraszam.

przepis na makrelę

*Pasta z makreli i sera*

  • makrela wędzona - 1 sztuka
  • ser żółty - 15 dag
  • ogórek kiszony - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • szczypiorek
  • majonez domowy
  • pieprz

Rybę pozbawiamy głowy, skóry z płetwami i ości. Samo mięso rozdrabniamy widelcem. Ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka przepuszczamy przez jajcarkę (kto ma jeszcze takie cudo w domu?) lub w inny sposób rozdrabniamy. Ser ścieramy na większych oczkach. Drobno siekamy szczypiorek. Mieszamy wszystko z dodatkiem ukręconego domowego majonezu i doprawiamy pieprzem. Można dodać łyżeczkę ostrej musztardy jak ktoś lubi wyraźniejsze smaki.

przepis na makrelę

Do przepisu można użyć każdej innej tłustszej i dobrze uwędzonej ryby. Polecam.

poniedziałek, 09 lutego 2015

Zdrowy tłuszcz z południowo amerykańskiego owocu jakiś czas temu zrobił w Polsce karierę. Dziś avokado można bez problemu kupić w każdym jednym markecie ale sporo osób nadal nie wie co i jak można z niego przyrządzić. Najprostszym sposobem wykorzystanie tego zdrowego choć bardzo kalorycznego owocu jest zrobienie sobie z niego smarowidła do chleba. Taka pasta używana nie tylko do pieczywa nazywa się z meksykańskiego guacamole. Jest to zbawienny dla chorych na miażdżycę i nadciśnienie zamiennik masła

przepis na Guacamole

*Guacamole*

  • dojrzałe avokado - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • szalotka - 1 sztuka
  • pomidor - /12 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub kolendra

Dojrzałe avokado charakteryzuje się ciemną skórką i taki prawie czarny owoc będzie na bank dojrzały. Kroimy avokado na pół omijając ostrzem noża wielką pestkę. Przekręcamy połówki owocu w dwie różne strony, a pozostałą w jednej z nich pestkę wyjmujemy łyżką. Wybieramy zielonkawy miąższ do miseczki. Blendujemy z sokiem z jednej limonki. Dodajemy posiekaną szalotkę i pokrojone drobno inne składniki. Doprawiamy całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

przepis na Guacamole

Pasty można używać jako smarowidła do chleba, jako dip do pieczonych placków tortilli, a także jako zagęszczacza sałatek. Zastosowań guacamole jest wiele.

czwartek, 09 października 2014

Znacie pyszny pasztecik drobiowy z "kogutkiem"? ...ha ... kto by tam nie znał. Mógłbym to jeść non stop wymieniając jedynie dodatki w postaci musztardy, ogórków kiszonych, czerwonej papryki lub po prostu cebuli. Nie! ... to nie będzie przepis na puszkową pastę, na którą nie jeden by nawet nie spojrzał choć z czystym sumieniem mogę napisać to co napisałem wyżej. Dziś podamy Wam sposób na doskonały domowy i porządny, dobrze doprawiony pasztet z udek kurczaka.

przepis na pasztet

Tak więc zaczynajmy naszą opowieść z cyklu: "Wiem co jem bo sam sobie to robię":

*Pasztet z udek kurczaka*

  • udka kurczaka - 1,5 kg
  • wątróbka z kurczaka - 30 dag
  • marchew
  • pietruszka w korzeniu
  • seler
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • plastry boczku lub słoniny

 

Udka gotujemy. Gdy zbierzemy zaburzyny wrzucamy do gara włoszczyznę z przyprawami (liście laurowe, angielskie ziela, pieprz ziarnisty, sól i pieprz mielony). Wątróbkę przesmażamy z posiekaną cebulą. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka razem z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy udka z mięsa , które mielimy z warzywami oraz z przesmażoną na cebuli wątróbką. Wbijamy do masy dwa jaja i doprawiamy połową łyżeczki kolendry i taką samą ilością muszkatołowej gałki. Ewentualnie sól i pieprz do smaku.

przepis na pasztet

Wyrabiamy masę na pasztet rękami. Smarujemy keksówkę oliwą i wypełniamy mięsną masą. Na wierzchu układamy plastry słoninki lub wędzonego boczku. Pozostało pasztet upiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 80 minut.

Porządny chleb, żurawina i zajadamy do woli.

piątek, 30 maja 2014

Szybkim krokiem zbliżają się wakacje. Czas wycieczek, biwaków, urlopów, długich wypraw górskimi szlakami lub długich rejsów po mazurskich jeziorach. Jak ktoś lubi wypoczywać aktywnie mało ma czasu na kuchenne zabawy. Na górskim szlaku trudno o dostęp do świeżej, nieprzetworzonej żywności. W schroniskach skorzystać możemy często jedynie z gorącej wody lub podstawowych produktów spożywczych dostępnych w ich kuchni.

Dzięki współpracy z firmą Graal - największego polskiego producenta konserw rybnych mamy okazję pokazać Wam, że na górskim szlaku nie trzeba się żywić zupkami zalewanymi wrzątkiem lub pełnymi chemii daniami na szybko. Można z rybnych konserw szybko przygotować posiłki dzięki, którym będziemy mieli siły i wigor by podróżować po pięknych polskich szlakach. 

przepis na pastę

Na pierwszy ogień przygotowaliśmy pastę śniadaniową z pysznych wędzonych filetów śledziowych. 

*Pasta śniadaniowa z wędzonych filetów śledziowych*

  • śledzie wędzone w oleju Graal - puszka 170g
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • cebula - pół sztuki
  • majonez - łyżeczka
  • musztarda francuska - łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

przepis na pastę śniadaniową

Odsączone z oleju filety rozcieramy lub blendujemy z obranymi jajkami na gładką masę. Dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulkę. Mieszamy całość z majonezem i musztardą. Opcjonalnie dodajemy posiekany koperek i doprawiamy przyprawami. Pyszna i pożywna pasta gotowa w kilka minut. Akurat w tym czasie kuchnia w schronisku przygotuje Wam pyszną herbatę.

Już niedługo kolejne wpisy z produktami firmy Graal. Mamy już kilka pysznych pomysłów. 

piątek, 04 kwietnia 2014

Były bułeczki czosnkowe  jest i widoczna w tamtym wpisie  pasta śniadaniowa. Pyszna i ostra w smaku pasta jajeczna z rzodkiewkami i żółtym serem. Idealna na śniadanie także te z tak zwanych: romantycznych.

przepis na pastę jajeczną

*Pasta śniadaniowa*

  • jajka - 4 sztuki
  • rzodkiewki - pęczek
  • szczypiorek - pęczek
  • żółty ser - 15 dag
  • majonez domowy - 2 spore łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

przepis na pastę jajeczną

Jajka gotujemy na twardo i obrane ze skorupek ścieramy na dużych oczkach tarki. Do jajek ścieramy na tych samych oczkach rzodkiewki i żółty ser. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek i łączymy wszystko majonezem.

przepis na pastę jajeczną

Wystarczy juz tylko doprawić solą i pieprzem by cieszyć się pyszną pastą sniadaniową doskonałą do domowego pieczywa.

Obudził mnie dziś rano zapach świeżego pieczywa. Pyszne, gorące bułeczki czosnkowe już na mnie czekały. Z dodatkiem pasty jajecznej i kubka dodającej energii kawy stanowiły doskonałe śniadanie, które polecam każdemu. 

przepis na bułeczki

*Bułeczki czosnkowe*

  • mąka pszenna - 450 g
  • jajka - 2 żółtka + jedno całe
  • drożdże świeże - 50 g
  • cukier - 20 g
  • mleko - 250 ml + kilka łyżek
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - łyżeczka 
  • masło - 4 łyżki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • natka pietruszki 
  • ziarna czarnuszki
  • sól - szczypta

 

125 ml ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżeczką mąki pszennej. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut by drożdże rozpoczeły swoja ważną dla nas pracę.

Przesiewamy mąkę pszenną z solą i łączymy z resztą ciepłego mleka, zaczynem drożdżowym, dwoma żółtkami i dwiema łyżkami oliwy lub oleju roślinnego. Wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Można w razie czego podsypać delikatnie mąką ale nie za dużo. Uformowane w kulę ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia. Wystarczy mu około 2 godzin.

przepis na bułeczki

Z kuli ciasta odrywamy odpowiedniej wilekości kawałki i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pamiętając by nie leżały zbyt blisko siebie. Przykrywamy wszystkie ściereczką i odkładamy na 15 minut by trochę jeszcze podrosły. Po tym czasie robimy na nich nożem nacięcia, które wypełnimy przygotowaną pastą czosnkową.

przepis na bułeczki

Aby ją przyrządzić wystarczy utrzeć z solą masło i dodać do niego zmiażdżony czosnek. Wystarczy już tylko przesmarować gotowe do pieczenia bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i posypać ziarnami czarnuszki. Bułki wypiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Podane z pyszną pastą jajeczną ucieszą każdego choć może nieszczególnie tych co mają zaraz na początku pracy jakieś ważne spotkanie biznesowe. Czosnek robi bowiem swoje. Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby takie bułki mogły w spotkaniu pomóc  gdyby się na stole negocjacyjnym pojawiły w towarzystwie gorącej kawy.

czwartek, 02 stycznia 2014

Świąteczny stół wzbogacił się w zeszłym już roku o kolejną domową wędlinę peklowaną i parzoną w szynkowarze. Schab ze śliwką przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i mocno aromatyczny bez grama nieznanej nam chemii.

przepis na domową wędlinę

*Schab ze śliwką (szynkowar)*

  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Tradismak Szeherezada

W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw i soli peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych. Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku i aromatu.

przepis na domową wędlinę

Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.

przepis na domową wędlinę

Opis tej tajemniczej maszynki, którą posiadamy znajdziecie w jednym z pierwszych wpisów z odpowiedniej sekcji: wędliny z szynkowara

przepis na domową wędlinę

Po półtorej godziny parzenia produkt bedzie gotowy do schłodzenia i odstawienia do lodówki na noc. Na drugi dzień można z pomocą wrzątku wyciągnąć wędlinę z urządzenia. Polewamy odwrócony szynkowar wrzątkiem. Ewentualnie można z pomocą widelca wyjąć schab z szynkowara. To cały kawałek wędliny więc nie ma ryzyka, że wyrób nam się rozpadnie.

przepis na domową wędlinę

sobota, 14 grudnia 2013

Domowej produkcji wędlina znalazła w naszej kuchni swoje stałe miejsce. Szynkowar okazał się bardzo przydatnym narzędziem, a boczek parzony zrobiony z jego udziałem  jest przepyszny. Trochę eksperymentujemy ostatnio i poniższy przepis nie zawiera żelatyny. Okazuje się, że pyszny boczek można zrobić bez jej dodatku. Mimo to wyrób jest na tyle spójny, że można go  spokojnie kroić na kanapki.

przepis na domową wędlinę

*Boczek parzony*

  • boczek surowy - 80 dag
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • mieszanka przypraw Mefisto - 4 łyżeczki
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • jałowiec - 5 ziaren
  • sól - łyżeczka

Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z wszystkimi przyprawami w moździerzu. Mięso kroimy na większe kawałki - paski i nacieramy przyprawową pastą. Układamy kawałki mięsa w szynkowarze, dociskamy praską i odkładamy do lodówki na kilka godzin.

przepis na domową wędlinę

Ustawiamy pojemnik w garnku tak aby nie dotykał dna (podkładka lub ściereczka) i zalewamy wodą pod rant ponad poziom mięsa. Doprowadzamy wodę do temperatury 80 stopni i parzymy boczek plus minus godzinę i 45 minut. Pojemnik po tym czasie szybko chłodzimy w zimnej wodzie, odlewamy zgromadzony na powierzchni praski mięsny sok i wstawiamy do lodówki na całą noc.

przepis na wędlinę z szynkowara

Wyjęcie boczku z szynkowaru nie nastręcza specjalnych trudności. Można obrócone do góry dnem urządzenie polać na przykład wrzątkiem ale myślę, że nie będzie to konieczne.  Pyszna, domowej roboty wędlina jest gotowa na śniadanko. Pyszności.

Inne przepisy na wyroby domowe oraz opis urządzenia znajdziecie w utworzonej specjalnie strefie: Wędliny z szynkowara - zapraszamy

 
1 , 2 , 3