| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: śniadanie

wtorek, 07 listopada 2017

Jeden z lepszych przepisów na chleb jakie przerobiliśmy na blogu. Chleb na maślance zwany też chleb z gara bo piecze się go w naczyniu. My to zrobiliśmy w naczyniu żarodopornym. Przepis przystosowany do thermomix'a ale spokojnie można go zrobić w normalny sposób używając tych samych składników. 

przepis na chleb z gara

 

*Chleb na maślance*

  • maślanka - 500g
  • drożdże świeże - 30g
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • woda - 70g
  • mąka pszenna - 400g
  • mąka żytnia - 400g

Maślankę, drożdże i miód wymieszać w naczyniu miksującym 3min/37stopni/ob.1

Dodać pozostałe składniki i z użyciem interwału wyrobić na ciasto przez 3min. Pozostawiamy ciasto w naczyniu miksującym na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy ponownie interwałem przez 1min.

przepis na chleb z gara

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni i wkładamy do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywą lub specjalny garnek do pieczenia chleba jak mamy.

Wyrobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek. Nożem nacinamy wierzch. Wyciągamy rozgrzane naczynie żarodoporne i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 210 stopni.

przepis na chleb z gara

Zdejmujemy pokrywę i pozostawiamy jeszcze na dziesięć minut by skórką się przypiekła.

 

poniedziałek, 16 października 2017

Moda na weganizm jest w rozkwicie czy w odwrocie? Tak czy siak na blogu dziś przepis na wegański pasztet. Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej okazał się doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Ja, który z mięsa w życiu bym nie zrezygnował, zajadałem się nim ze smakiem, a już to coś znaczy. Polecam więc i Wam wypróbować poniższy przepis.

przepis na wegański pasztet

*Pasztet wegański z soczewicy*

  • soczewica zielona - 140g
  • kasza gryczana - 100g
  • marchew - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 30dag
  • papryka ostra chilli - 1/3 łyżeczki
  • majeranek suszony - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

 

Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.

Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.

Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość. 

przepis na wegański pasztet

Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach.

Pasztet warto podać z domowej roboty konfiturą z żurawiny.

sobota, 07 października 2017

Domowy paprykarz z tuńczykiem. Kolejna na naszym blogu pasta do chleba, którą warto przygotować. Szybko, łatwo i przyjemnie.

przepis na paprykarz

*Paprykarz z tuńczykiem*

  • tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g
  • ryż biały - 50g
  • marchew - 1 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • słodka papryka suszona - 1/3 łyżeczki
  • pieprz
  • sól

Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut. 

przepis na paprykarz

Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.

 

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

czwartek, 08 września 2016

Od jakiegoś czasu używamy w naszej domowej kuchni niemieckiego urządzenia Thermomix firmy Vorverk. Maszyna znana od lat mająca tylu zwolenników ilu przeciwników. ...bo za drogo bo mogę to zrobić inaczej bo nie można kupić w sklepie tylko na jakichś szemranych pokazach. Sam miałem o Thermomix'ie raczej chłodną opinię uznając go za kolejny cudowny wynalazek piramidy finansowej. Jednak muszę przyznać po kilku miesiącach użytkowania, że to dobry sprzęt. Wygodny i daje wiele możliwości bez konieczności wypełniania blatu kuchennego dziesiątkami urządzeń czy przystawek. Cena? Nie mała. Choć nie robi już na Polakach takiego wrażenia jak jeszcze powiedzmy w latach 90 gdzie Thermomix mógł być dla wielu co najwyżej marzeniem bo koszt zakupu przekraczał kilku krotność miesięcznej pensji. w 2016 roku wydatek nie jest mały ale dla wielu praktycznie dostępny od ręki.

Mąka własnego wyrobu? Bez problemu. Ciasta francuskie, kruche, drożdżowe, jogurtowe? Bez problemu. Ziemniaczane placki, likiery, zupy dania na parze, chleby, bułki, masło, majonez ....i tak wymieniać bez końca. ..a wszystko w urządzeniu nie zajmującemu na blacie kuchennym więcej niż zwykły ekspres do kawy. ...a propo: kawy mielone, parzone, latte, lodowe i wszystko co do kawy i wokół kawy w Thermomix'ie na wyciągnięcie ręki. Nasz Kenwood Chef Titanium (jeszcze do kupienia na OLX) zajmował oprócz powierzchni, którą zajmuje thermomix dodatkowo dwie półki w szafce. Sprzęt rewelacyjny i tylko go mogę polecić ale Thermomix jest bez porównywania wygodniejszy i ma o wiele więcej możliwości.

Największy dla mnie w nim bajer do książka kuchenna w chipie i dotykowy ekran, dzięki któremu ugotować cokolwiek dla osoby nie mającej do czynienia z kuchnią to pestka. Krok po kroku maszyna prowadzi świeżego miłośnika kuchni przez przepis za rękę. Z czasem delikwent pragnąc urwać się spod kontroli zaczyna eksperymentować, zmieniać przepisy, adaptując nowe lub tworząc całkiem autorskie. Widzę w Thermomix'ie jedno zagrożenie: blogi kulinarne przestaną być potrzebne skoro można mieć swój własny elektroniczny blog w magnetycznym krążku wciskanym do maszyny.

Dość pisania bo ktoś jeszcze pomyśli, że to wpis sponsorowany. Zostawiam Was ze zdjęciami potraw przygotowanych w Thermomix'ie. Będzie ich na blogu sporo i pojawi się osobna sekcja z przepisami. Unikać będziemy powtarzania przepisów z książek dostępnych przy zakupie Thermomix'a. Bo to każdy właściciel tej maszyny ma od ręki. Pojawiać się będą natomiast nasze własne przepisy lub modyfikacje istniejących.

Prawdziwy razowy z mąki z własnego przemiału chleb.

przepisy thermomix

Szybkie idealnie gładkie ciasto na racuchy:

przepisy thermomix

...jak trzeba to i z własnoręcznie przygotowaną w Thermomix'ie konfiturą śliwkową:

przepisy Thermomix

Ryba na parze. Nic prostszego. W międzyczasie pod rybą gotować się może pyszna rybna zupa, a nad nią warzywa. Nie zdawałem sobie sprawy, że ryba na parze może być tak dobra. Funkcja Verona w Thermomix jest rewelacyjna

przepsiy Thermomix

przepisy Thermomix

Nie lubisz rybnej zupy? W ten sam sposób przygotujesz posiłek dla czterech osób z piersi kurczaka. Pokazowe danie sprzedawców to zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem. Pierś kurczaka marynowana i parzona z dodatkiem mrożonych warzyw na patelnię. Dwudaniowy obiad dla całej rodziny w godzinę i jeden garnek do umycia :)

Poznajecie?

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

...tak tak, pyszny likier jajeczny zwany adwokatem. Doskonały, mocny, idealnie gładki. Niebo w gębie ale jak ktoś nie lubi jajecznego to doskonale też wychodzi kukułka:

przepisy Thermomix

...i na koniec najlepsze kotlety z kalafiora jakie z naszej kuchni wyszły:

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

przepisy Thermomix

Pozdrawiamy wszystkich przyszłych i obecnych użytkowników Thermomix'a.

środa, 14 października 2015

Jakość wędliny sklepowej z roku na rok coraz to słabsza. Wiosna i lato ratują śniadania pysznymi polskimi warzywami. A co na jesień? Jesienią jedzmy rybki. Dziś przepis na pyszna pastę z makreli z dodatkiem sera żółtego i szczypiorku. Doskonała na śniadania i kolacje. Prosta w przygotowaniu i smaczna. Zapraszam.

przepis na makrelę

*Pasta z makreli i sera*

  • makrela wędzona - 1 sztuka
  • ser żółty - 15 dag
  • ogórek kiszony - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • szczypiorek
  • majonez domowy
  • pieprz

Rybę pozbawiamy głowy, skóry z płetwami i ości. Samo mięso rozdrabniamy widelcem. Ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka przepuszczamy przez jajcarkę (kto ma jeszcze takie cudo w domu?) lub w inny sposób rozdrabniamy. Ser ścieramy na większych oczkach. Drobno siekamy szczypiorek. Mieszamy wszystko z dodatkiem ukręconego domowego majonezu i doprawiamy pieprzem. Można dodać łyżeczkę ostrej musztardy jak ktoś lubi wyraźniejsze smaki.

przepis na makrelę

Do przepisu można użyć każdej innej tłustszej i dobrze uwędzonej ryby. Polecam.

czwartek, 09 października 2014

Znacie pyszny pasztecik drobiowy z "kogutkiem"? ...ha ... kto by tam nie znał. Mógłbym to jeść non stop wymieniając jedynie dodatki w postaci musztardy, ogórków kiszonych, czerwonej papryki lub po prostu cebuli. Nie! ... to nie będzie przepis na puszkową pastę, na którą nie jeden by nawet nie spojrzał choć z czystym sumieniem mogę napisać to co napisałem wyżej. Dziś podamy Wam sposób na doskonały domowy i porządny, dobrze doprawiony pasztet z udek kurczaka.

przepis na pasztet

Tak więc zaczynajmy naszą opowieść z cyklu: "Wiem co jem bo sam sobie to robię":

*Pasztet z udek kurczaka*

  • udka kurczaka - 1,5 kg
  • wątróbka z kurczaka - 30 dag
  • marchew
  • pietruszka w korzeniu
  • seler
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • plastry boczku lub słoniny

 

Udka gotujemy. Gdy zbierzemy zaburzyny wrzucamy do gara włoszczyznę z przyprawami (liście laurowe, angielskie ziela, pieprz ziarnisty, sól i pieprz mielony). Wątróbkę przesmażamy z posiekaną cebulą. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka razem z warzywami i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy udka z mięsa , które mielimy z warzywami oraz z przesmażoną na cebuli wątróbką. Wbijamy do masy dwa jaja i doprawiamy połową łyżeczki kolendry i taką samą ilością muszkatołowej gałki. Ewentualnie sól i pieprz do smaku.

przepis na pasztet

Wyrabiamy masę na pasztet rękami. Smarujemy keksówkę oliwą i wypełniamy mięsną masą. Na wierzchu układamy plastry słoninki lub wędzonego boczku. Pozostało pasztet upiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 80 minut.

Porządny chleb, żurawina i zajadamy do woli.

niedziela, 20 stycznia 2013

Tradycyjne racuchy z jabłkami czy nasze ulubione jabłka w cieście trochę nam się już przejadły. Mamuśka wykombinowała więc racuchy z bananami i rodzynkami. Rewolucja odniosła tragiczne skutki - dla mnie racuchy z jabłkami mogą już nie istnieć. Wiem wiem , to nie patriotyczne zażerać się południowo-amerykańskimi owocami w czasie gdy polska gospodarka ociera się o światowy kryzys ... niestety - z bananami racuchy są dla mnie lepsze i kropka.

przepis na racuchy

*Racuchy z bananami*

  • mąka - 30 dag
  • cukier - 5 dag
  • jajka - 2 szt
  • banany - 2 szt
  • rodzynki - łyżka
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • olej
  • cukier puder
  • konfitura

Przesianą przez sitko mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, mlekiem i jajkami. Mieszamy całość dokładnie na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce by proszek do pieczenia mógł chwilę popracować nad ciastem.

przepis na racuchy

Banany kroimy w plastry i kropimy cytryną aby nie ściemniały. Środek racuchów mógłby stać się nieatrakcyjnie ciemny. Plasterki bananów razem z rodzynkami trafiają do ciasta i wszystko jest już gotowe do smażenia pysznych racuchów. Placki smażymy na oleju z obu stron i podajemy gorące z pyszną konfiturą owocową.

11:25, srk76
Link
niedziela, 23 grudnia 2012

Wiktoria uwielbia owsianki. Dzisiejsza jest doskonała  na zimowe śniadanie. Mnóstwo witamin i składników odżywczych z owsianki zapewni Wam energię do przedświątecznych szaleństw w sklepach i domowej kuchni.

przepis na owsiankę

*Owsianka z orzechami*

  • szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka orzechów włoskich
  • pół jabłka
  • miód
  • pół łyżeczki soku z malin

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Po zagotowaniu przelewamy je do miseczki. Jabłko kroimy w drobne zapałki. Orzechy rozgniatamy na mniejsze cząstki. Mieszamy owsiankę z owocami i kropimy odrobiną miodu i sokiem z prawdziwych malin. 

przepis na owsiankę

Smaczne i zdrowe śniadanie. Ja chyba też polubię owsiankę bo troszkę spróbowałem :)

 

piątek, 23 listopada 2012

Powolutku tegoroczna jesień odchodzi w zapomnienie. Zimowe wieczory warto osłodzić pysznymi racuchami. Przepis na bezdrożdżowe racuchy babci Ewy podawaliśmy jakoś na początku jesiennego okresu. Dziś przepis na przepyszne jabłka w cieście. Najlepsza polska złota reneta w delikatnym i puchatym cieście smażona na tłuszczu z odrobiną cukru pudru. Dla nas bomba i to nie tylko kaloryczna :)

przepis na racuchy z jabłkami

*Jabłka w cieście*

  • 5 złotych renet
  • cynamon

 

  • jogurt naturalny duży (420g)
  • 2 jajka
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół opakowania waniliowego cukru

 

przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka obieramy  ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i przyprawiamy cynamonem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany dodając  rodzynki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni sporo oleju roślinnego.

przepis na racuchy z jabłkami

Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron.

przepis na racuchy z jabłkami

Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy racuszki lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji na durszlak.pl:


 
1 , 2