| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ananas

wtorek, 28 października 2014

Osoby skrupulatnie liczące kalorie w swoich posiłkach nie mają łatwo jeśli chodzi o słodycze. Dobrych deserów dla osób na diecie nie ma wcale tak dużo więc poniższy lekki deser owocowy może się Wam przydać.

przepisy na deser

*Lekki deser owocowy*

  • ananas świeży - kilka plastrów
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • otręby granulowane

Każdy owoc miksujemy i układamy z masy kolorowy przekładaniec. Wierzch deseru posypujemy solidnie granulowanymi otrębami. Szybkie proste i smaczne.

sobota, 25 października 2014

Standing party to coraz częściej sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi także w naszych polskich domach. Już dawno Polacy utracili możliwość częstego i długiego spotykania się w gronie najbliższych. Dawniej do rodzinnych lub przyjacielskich imprez przygotowywano się na kilka dni przed. Panie domu po kilkanaście godzin w kuchni kręciły śląskie kluski, piekły mięsa i przygotowywały domową wędlinę lub sałatki. Wszystko po to by goście czuli się co najmniej jak w u siebie w domu. W dzisiejszych czasach nie ma na to czasu.

przepis na łososia

Szybkie spotkania, szybkie jedzenie, często podłe bo kupne lub odgrzewane z mikrofali... są jednak potrawy które można przygotować szybko i łatwo ale z klasą. Przystawka w postaci mini szaszłyków z dodatkiem łososia i ananasa jest jednym z nich.

*Mini szaszłyki z łososia*

  • łosoś świeży filet - 60 dag
  • ananas - świeży kilka plastrów
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Cebulę siekamy drobno z roztartym czosnkiem. Rozcieramy całość z solą i pieprzem dodając po chwili miód i jabłkowy ocet. Pokrojonego w kostkę łososia wsadzamy do marynaty i na 2 godziny odkładamy do lodówki.

przepis na łososia

Obrany ananas pozbawiony stwardniałego środka kroimy w plastry, a następnie w kostkę równą tej, w którą pokroiliśmy łososia. Na szaszłykowe krótkie patyczki lub dłuższe wykałaczki nabijamy na przemian kawałki łososia i ananasa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15 minut. Ewentualnie grillujemy na odpowiedniej patelni z każdej strony. Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz i obwicie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do tak przygotowanych szaszłyków wystarczą już tylko zapieczone w szpinaku plastry ziemniaków by zadowolić gości apetycznym posiłkiem w czasie gorącej rozmowy na aktualne tematy. Szklanka jabłkowego cydru lub kieliszek dobrego wina i wieczorne krótkie spotkanie pozostanie niezapomniane.

 

wtorek, 27 listopada 2012

Ojciec w tym tygodniu się zajmuje kuchnią więc fajerwerków nie ma ale pierś  kurczaka potrafię podać. Dziś na słodko z ananasem kotlety z natartej imbirem piersi. Podane z placuszkami ziemniaczanymi w gęstej śmietanie i buraczkami.

przepis na pierś kurczaka

Oto przepis:

*Pierś  kurczaka z ananasem*

  • dwie podwójne piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • żółty ser plastry
  • imbir świeży (3 cm )
  • czosnek
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • papryka słodka czerwona suszona
  • płatki owsiane
  • bułka tarta
  • jajko

 

Piersi myjemy i odtłuszczamy. Kroimy obie wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy mocno czosnkiem i startym na tarce imbirem. Sól, pieprz świeżo zmielony i kotlety mogą sobie iść poleżakować do lodówki. W tym czasie Ojciec się zabiera za gotowanie pomidorowej i tajenie ryżu do niej. Wyszła pyszna ale sposób na moją pomidorową z bazyliowym ryżem podam kiedyś indziej.

przepis na pierś kurczaka

Mieszamy na talerzyku suchą panierkę: bułkę tartą, płatki owsiane i słodką suszoną paprykę. Na drugim mamy już rozbełtane jajko więc możemy panierować kotlety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy najpierw plastry ananasa. Niezbyt długo - ma tylko zmięknąć i nabrać ciemniejszego koloru. Odkładamy go na talerzyk, a w jego miejsce trafiają piersi kurczaka. Gdy usmaży nam się jedna strona obracamy je i układamy na ich wierzchu plastry ananasa i żółty ser. Kotlety prószymy koperkiem i zabieramy się do jedzenia.