| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ananas

czwartek, 29 października 2015

Sałatek mamy już tak dużo, że jak by się tak człowiek uparł to by mógł z przepisów jakąś małą książkę wydać. Jednak sałatek nigdy nie za wiele tym bardziej, że zbliżają się sałatkowe żniwa więc na nasz stół trafia kolejna. Sałatka curry z kurczakiem.

przepis na sałatkę

Osobiście nie przepadam za przyprawą typu curry. Nieodmiennie mi się ona kojarzy z produktami Mr.Hamburgera i tym paskudnym ,żółtym, lejącym się z każdej szczeliny pudełka sosem. ...fuuuu... Jednak sałatka przygotowana z piersi kurczaka, ryżu, ananasa, zaostrzona porem bardzo mi smakowała.  Mimo, że w jej składzie znajdziecie przyprawę curry praktycznie nie da się jej w żaden sposób porównać z tamtym paskudnym fast foodem.

*Sałatka curry z kurczakiem*

  • pierś kurczaka - 300g
  • ryż - 150g
  • ananas - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • por - biała część
  • majonez domowy - około 7 łyżek
  • przyprawa curry - 3 łyżki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

 

przepis na sałatkę

Ryż taimy w osolonej wodzie na sypko i odstawiamy do ostudzenia. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy papryką czerwoną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do marynowanego kurczaka dodajemy jeszcze 1 łyżkę curry i odkładamy do lodówki. Pozostałe dwie łyżki curry mieszamy z majonezem.

przepis na sałatkę

Por kroimy w cienkie talarki, ananasa odsączonego z sok kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę. Mięso po półgodzinnym marynowaniu smażymy na patelni aż osiągną złoty kolor. Wszystkie składniki po ostygnięciu łączymy razem i mieszamy całość z majonezem.

poniedziałek, 09 lutego 2015

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał.  Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

przepis na sos słodko kwaśny

*Sos słodko kwaśny*

  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

przepis na sos słodko kwaśny

Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

 

wtorek, 28 października 2014

Osoby skrupulatnie liczące kalorie w swoich posiłkach nie mają łatwo jeśli chodzi o słodycze. Dobrych deserów dla osób na diecie nie ma wcale tak dużo więc poniższy lekki deser owocowy może się Wam przydać.

przepisy na deser

*Lekki deser owocowy*

  • ananas świeży - kilka plastrów
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • otręby granulowane

Każdy owoc miksujemy i układamy z masy kolorowy przekładaniec. Wierzch deseru posypujemy solidnie granulowanymi otrębami. Szybkie proste i smaczne.

sobota, 25 października 2014

Standing party to coraz częściej sposób na spotkanie z przyjaciółmi czy znajomymi także w naszych polskich domach. Już dawno Polacy utracili możliwość częstego i długiego spotykania się w gronie najbliższych. Dawniej do rodzinnych lub przyjacielskich imprez przygotowywano się na kilka dni przed. Panie domu po kilkanaście godzin w kuchni kręciły śląskie kluski, piekły mięsa i przygotowywały domową wędlinę lub sałatki. Wszystko po to by goście czuli się co najmniej jak w u siebie w domu. W dzisiejszych czasach nie ma na to czasu.

przepis na łososia

Szybkie spotkania, szybkie jedzenie, często podłe bo kupne lub odgrzewane z mikrofali... są jednak potrawy które można przygotować szybko i łatwo ale z klasą. Przystawka w postaci mini szaszłyków z dodatkiem łososia i ananasa jest jednym z nich.

*Mini szaszłyki z łososia*

  • łosoś świeży filet - 60 dag
  • ananas - świeży kilka plastrów
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • koperek

 

Cebulę siekamy drobno z roztartym czosnkiem. Rozcieramy całość z solą i pieprzem dodając po chwili miód i jabłkowy ocet. Pokrojonego w kostkę łososia wsadzamy do marynaty i na 2 godziny odkładamy do lodówki.

przepis na łososia

Obrany ananas pozbawiony stwardniałego środka kroimy w plastry, a następnie w kostkę równą tej, w którą pokroiliśmy łososia. Na szaszłykowe krótkie patyczki lub dłuższe wykałaczki nabijamy na przemian kawałki łososia i ananasa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 15 minut. Ewentualnie grillujemy na odpowiedniej patelni z każdej strony. Gotowe szaszłyki wykładamy na talerz i obwicie posypujemy posiekanym koperkiem.

Do tak przygotowanych szaszłyków wystarczą już tylko zapieczone w szpinaku plastry ziemniaków by zadowolić gości apetycznym posiłkiem w czasie gorącej rozmowy na aktualne tematy. Szklanka jabłkowego cydru lub kieliszek dobrego wina i wieczorne krótkie spotkanie pozostanie niezapomniane.

 

wtorek, 27 listopada 2012

Ojciec w tym tygodniu się zajmuje kuchnią więc fajerwerków nie ma ale pierś  kurczaka potrafię podać. Dziś na słodko z ananasem kotlety z natartej imbirem piersi. Podane z placuszkami ziemniaczanymi w gęstej śmietanie i buraczkami.

przepis na pierś kurczaka

Oto przepis:

*Pierś  kurczaka z ananasem*

  • dwie podwójne piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • żółty ser plastry
  • imbir świeży (3 cm )
  • czosnek
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • papryka słodka czerwona suszona
  • płatki owsiane
  • bułka tarta
  • jajko

 

Piersi myjemy i odtłuszczamy. Kroimy obie wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy mocno czosnkiem i startym na tarce imbirem. Sól, pieprz świeżo zmielony i kotlety mogą sobie iść poleżakować do lodówki. W tym czasie Ojciec się zabiera za gotowanie pomidorowej i tajenie ryżu do niej. Wyszła pyszna ale sposób na moją pomidorową z bazyliowym ryżem podam kiedyś indziej.

przepis na pierś kurczaka

Mieszamy na talerzyku suchą panierkę: bułkę tartą, płatki owsiane i słodką suszoną paprykę. Na drugim mamy już rozbełtane jajko więc możemy panierować kotlety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy najpierw plastry ananasa. Niezbyt długo - ma tylko zmięknąć i nabrać ciemniejszego koloru. Odkładamy go na talerzyk, a w jego miejsce trafiają piersi kurczaka. Gdy usmaży nam się jedna strona obracamy je i układamy na ich wierzchu plastry ananasa i żółty ser. Kotlety prószymy koperkiem i zabieramy się do jedzenia.