Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pierogi

wtorek, 28 lutego 2017

...tytuł tradycyjnego Polaka może zdziwić. Co jak co ale rosół to z makaronem... przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pierożkami. Napiszę tylko jedno: pierożki do rosołu są doskonałą konkurencją dla makaronu czy lanych klusek. Mają też dodatkowy plus: nic się nie marnuje bo są zrobione z warzyw i mięsa użytych w trakcie gotowania rosołu.

Pieroki_do_rosou

*Pierożki do rosołu*

  • mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
  • warzywa użyte podczas gotowania rosołu
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • mąka pszenna - 500g
  • ciepła woda - 250ml
  • sól
  • masło - 1 łyżka

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Pieroki_do_rosou_2

 

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.

Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.

sobota, 19 kwietnia 2014

Makaron to idealny składnik niejednej sałatki. Okazuje się, że także pierożki  wespół w zespół, by żądz moc móc wzmóc dodane do sałatki czynią ją doskonałą. Włoskie tortellini w chrupiącej sałatce warzywnej. Zapraszamy.

przepis na sałatkę

*Sałatka z tortellini*

  • tortellini - 250 g
  • por biała część - 1 sztuka
  • papryka czerwona i żółta - po sztuce
  • ogórek konserwowy - 5 sztuk
  • groszek konserwowy - 300 g
  • majonez domowy - 300ml
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • sól
  • pieprz

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku. Papryki i ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy w półksiężyce. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z domowym majonezem. Majonez kielecki też będzie dobry. On chyba do sałatek jest najlepszy z tych dostępnych na rynku. 

przepis na sałatkę

Składniki na sałatkę łączymy z odsączonymi i ostudzonymi pierożkami tortellini. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Obiecałem sobie, że następnym razem do sałatki trafią tortellini własnoręcznie zrobione. Skoro możemy zrobić tradycyjne polskie uszka to i włoskie pierożki nie mogą być do zrobienia trudne.

sobota, 14 grudnia 2013

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez barszczu z uszkami. Uszka z grzybami i kapustą to mój ulubiony początek wigilijnej wieczerzy. Tradycyjne polskie postne uszka wigilijne są idealnym dodatkiem do barszczu zrobionego na domowej roboty zakwasie. Właśnie taki barszcz pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole.

przepis na wigilijne uszka

*Uszka z grzybami i kapustą*

  • kapusta kiszona - 1/2 kg
  • grzyby suszone - 50 g
  • cebula - 2 sztuki
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki

Grzyby moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma listkami laurowymi i ziarenkami angielskiego ziela. Grzyby kroimy w drobne kawałki i razem z cebulą bardzo drobno posiekaną smażymy przez chwilę na maśle. Miękką kapustę odcedzamy z garnka i mieszamy z grzybami. Doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wigilijne uszka

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej olej. Wyrabiając powoli łyżką ciasto dolewamy gorącej (nie wrzątek) wody. Gdy temperatura ciasta opadnie wyrabiamy je już ręcznie aż stanie się elastyczne i nieklejące. Ciasto należy rozwałkować na płat grubości kilku milimetrów.

przepis na wigilijne uszka

Kroimy ciasto w miarę równe kwadraty. Na każdy z nich łyżeczką nakładamy farsz. Składamy kwadrat ciasta w trójkąt i zawijamy na palcu jego dwa rogi tworząc pierożek kształtem przypominający ucho. Nasze jak widzicie przypominają trochę uszy elfów z Władcy Pierścieni Tolkiena...

przepis na wigilijne uszka

Gotowe pierożki układamy na blacie wcześniej posypanym mąką. Zrobione uszko powinny chwilę odpocząć pod lnianą ściereczką. Uszka gotujemy w osolonej i niechulającej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.

 

 

sobota, 13 lipca 2013

Pojawiły się wreszcie polskie jagody - pierwsza myśl to oczywiście pierogi z jagodami. Jak coś zostanie zrobi się pyszny koktajl ale pierogi to podstawa. Dodatek gęstej delikatnie posłodzonej śmietany i mamy na talerzu to co wszystkie głodne misie lubią najbardziej.

przepis na pierogi

*Pierogi z jagodami*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • jagody
  • śmietana gęsta
  • cukier

Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Z wyrobionego ciasta tworzymy płat o grubości kilku milimetrów i z pomocą szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczko układamy około łyżki jagód. Zawijamy pieróg i sklejamy brzegi z pomocą widelca lub palcami. Układamy pierogi na blacie delikatnie podsypanym mąką.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody pilnując by wrzątek nie hulał. Delikatnie mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Pyszne pierogi z jagodami będą gotowe kilka minut od wypłynięcia. Podajemy je z gęstą śmietaną, którą należy wymieszać z odrobiną cukru.



czwartek, 27 czerwca 2013

Jeśli zrobiłbym  konkurs pod tytułem "Najlepsze pierogi na świecie" to jestem święcie przekonany, że pierogi z mięsem i kapustą jeśliby nawet nie wygrały to znalazły by się na podium. Jedno z popularniejszych polskich dań zawita dziś na familijnym blogu. Delikatne ciasto, soczyste mięsne nadzienie z przepyszną kiszoną kapustą - to najważniejsze cechy poniższych pierogów:

przepis na pierogi

*Pierogi z mięsem i kapustą*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • wołowina - pół kilo gotowanej z rosołu
  • kapusta kiszona - 30 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zawsze do pierogów używamy mięsa, które gromadzimy na tą okazję po wszelakich zupach. Tak jest i tym razem. Mięso mielimy w maszynce. Kapustę należy gotować do miękkości i odcedzić  z wody. Kroimy kapustę w miarę drobno. Na łyżce oliwy złocimy pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki wyrabiając na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pierogi

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Łyżka farszu na każde kółko i zawijamy ciasto w pieróg zaciskając jego brzegi widelcem lub palcami. Gotujemy pierogi na dobrze osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 2 lub 3 minutki od wypłynięcia w zupełności wystarczą.

przepis na pierogi

Pierogi podajemy omaszczone skwarkami - takie są najlepsze.

BTW ...pisze ten wpis, a moje ślinianki chcą się rozpuścić - rany! ... jak ja lubię takie pierogi...

środa, 20 lutego 2013

Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... dziś Aneta przywróciła mi wiarę w słodkie pierogi z serem. Sos truskawkowy bardzo  jej w tym pomógł.

przepis na pierogi

*Pierogi z serem*

  • mąka pszenna - 30 dag
  • mąka razowa - 20 dag
  • olej - 2 łyżki
  • gorąca woda - 300 ml

Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką. Robimy w tym czasie serową masę:

  • ser biały - 60 dag
  • cukier waniliowy - 1 i 1/2 opakowania
  • cukier trzcinowy (lub zwykły biały) - 2 łyżki
  • żółtko
  • aromat pomarańczowy - 1/2 małego opakowania

Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilku milimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia. 

przepis na pierogi

Pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego truskawkowego sosu, który uwieńczy dzieło.

  • cukier trzcinowy - 2 łyżki  
  • truskawki - 30 dag

Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o odległym jeszcze lecie. 

 

wtorek, 05 lutego 2013

Mój pozytywny kontakt ze szpinakiem nastąpił nie tak dawno temu. Było to podczas wizyty w centrum handlowym Silesia gdzie zgłodniali po wyczerpujących wędrówkach w tym diabelskim miejscu, trafiliśmy na stoisko z pierogami. Ja zamówiłem tradycyjne  z mięsem, a Aneta pierogi ze szpinakiem.

przepis na pierogi

Dodatek fety w pierogach tak mnie zafascynował, że spróbowałem. Smak pierogów ze szpinakiem i fetą był rewelacyjny. Skoro już ciasto na pierogi mamy opanowane czas wypełnić dział kluski i pierogi na naszym blogu. Dzisiaj pyszne pierogi ze szpinakiem, białym serem podane na roszponce. Pyszny i delikatny obiad.

*Pierogi ze szpinakiem*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • 60 dag szpinaku
  • 30 dag białego sera półtłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Na łyżce masła rumienimy czosnek uważając by się nie przypalił. Dodajemy mrożony lub świeżo posiekany szpinak. Dusimy z dodatkiem wyciśniętego czosnku. Ostudzony szpinak mieszamy z rozkruszonym lub zmielonym białym serem półtłustym. Solidna porcja soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu zakończy pracę nad farszem.

Kółeczka ciasta wypełniamy farszem. Brzegi pieroga sklejamy dociskając delikatnie widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej ale nie hulającej wodzie. Co jakiś czas mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna lub do siebie. Dziś podałem zrobione przez Anetę pierogi na listkach roszponki z dodatkiem koktajlowych pomidorków.

przepis na pierogi

Pierogi ze szpinakiem omaściłem zeszkloną na odrobinie tłuszczu czerwoną cebulą. Było to rewelacyjne i proste w przygotowaniu danie.

środa, 30 stycznia 2013

Kolejny po hreczniakach przepis na kresowe kulinarne cudo. Pierogi ruskie  - czyli potrawa z Rusi Czerwonej - byłych terenów należących historycznie do Wielkiej Rzeczpospolitej. Pierwsze ruskie pierogi jadłem w domu rodzinnym. Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną.Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...

przepis na pierogi ruskie

Smak domowych  pierogów ruskich Aneta dziś odtworzyła idealnie. Delikatne, nierozpadające się ciasto. Pyszny farsz serowo-ziemniaczany ze skwarkami z najlepszej polskiej słoninki i z czerwoną cebulą. Genialne i proste zarazem. 

*Pierogi ruskie*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera półtłustego
  • czerwona cebula 2 szt. (1 - omasta , 1 -farsz)
  • 20 dag słoniny (10 - omasta, 10 - farsz)
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa. W ten sam sposób musimy potraktować biały ser. Dawid miał sporo frajdy - maszynka do mięsa to ulubiony sprzęt kuchenny Młodego co widać na załączonym zdjęciu:

przepis na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi mimo tylko trzech, czasami czterech składników potrafi doprowadzić niejedną gospodynię do płaczu. Dzisiejszy sposób sprawdził się nam już kilka razy więc z czystym sumieniem mogę go zaprezentować. Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Dużo zależy od mąki - dzisiejsze pierogi powstały z mąki z Lidla.

przepis na pierogi ruskie

W garnuszku topimy pokrojoną w kostkę połowę słoniny. Do rumianych skwarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy i ona osiągnie odpowiedni kolor dodajemy całość do serowo-ziemniaczanej masy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

przepis na pierogi ruskie

Ciasto wałkujemy na kilkumilimetrowy płat i wycinamy kółka z pomocą szklanki. Łyżką nakładamy farsz, zamykamy pieróg i sklejony brzeg dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blacie posypanym mąką. Pierogi ruskie mogą sobie trochę pooddychać pod ściereczką.

Wrzucamy je do osolonej, gotującej się ale nie hulającej wody. Delikatnie mieszamy pierogi drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka. Pamiętajcie by ruskie gotować w dużym garnku ze sporą ilością wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się pierogów do siebie i da im sporo przestrzeni potrzebnej do ugotowania się bez niespodzianek. 

przepis na pierogi ruskie

Po wypłynięciu pierogi ruskie potrzebują już tylko kilka minut by były gotowe do podania ze skwarkami i cebulką lub tak jak jadłem je w domu - z gęstą śmietaną. Boskie domowe jedzenie.