| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pierogi

sobota, 13 lipca 2013

Pojawiły się wreszcie polskie jagody - pierwsza myśl to oczywiście pierogi z jagodami. Jak coś zostanie zrobi się pyszny koktajl ale pierogi to podstawa. Dodatek gęstej delikatnie posłodzonej śmietany i mamy na talerzu to co wszystkie głodne misie lubią najbardziej.

przepis na pierogi

*Pierogi z jagodami*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • jagody
  • śmietana gęsta
  • cukier

Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Z wyrobionego ciasta tworzymy płat o grubości kilku milimetrów i z pomocą szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczko układamy około łyżki jagód. Zawijamy pieróg i sklejamy brzegi z pomocą widelca lub palcami. Układamy pierogi na blacie delikatnie podsypanym mąką.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody pilnując by wrzątek nie hulał. Delikatnie mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Pyszne pierogi z jagodami będą gotowe kilka minut od wypłynięcia. Podajemy je z gęstą śmietaną, którą należy wymieszać z odrobiną cukru.