| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pierogi

sobota, 14 grudnia 2013

Nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu bez barszczu z uszkami. Uszka z grzybami i kapustą to mój ulubiony początek wigilijnej wieczerzy. Tradycyjne polskie postne uszka wigilijne są idealnym dodatkiem do barszczu zrobionego na domowej roboty zakwasie. Właśnie taki barszcz pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole.

przepis na wigilijne uszka

*Uszka z grzybami i kapustą*

  • kapusta kiszona - 1/2 kg
  • grzyby suszone - 50 g
  • cebula - 2 sztuki
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki

Grzyby moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma listkami laurowymi i ziarenkami angielskiego ziela. Grzyby kroimy w drobne kawałki i razem z cebulą bardzo drobno posiekaną smażymy przez chwilę na maśle. Miękką kapustę odcedzamy z garnka i mieszamy z grzybami. Doprawiamy farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wigilijne uszka

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy do niej olej. Wyrabiając powoli łyżką ciasto dolewamy gorącej (nie wrzątek) wody. Gdy temperatura ciasta opadnie wyrabiamy je już ręcznie aż stanie się elastyczne i nieklejące. Ciasto należy rozwałkować na płat grubości kilku milimetrów.

przepis na wigilijne uszka

Kroimy ciasto w miarę równe kwadraty. Na każdy z nich łyżeczką nakładamy farsz. Składamy kwadrat ciasta w trójkąt i zawijamy na palcu jego dwa rogi tworząc pierożek kształtem przypominający ucho. Nasze jak widzicie przypominają trochę uszy elfów z Władcy Pierścieni Tolkiena...

przepis na wigilijne uszka

Gotowe pierożki układamy na blacie wcześniej posypanym mąką. Zrobione uszko powinny chwilę odpocząć pod lnianą ściereczką. Uszka gotujemy w osolonej i niechulającej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.

 

 

sobota, 13 lipca 2013

Pojawiły się wreszcie polskie jagody - pierwsza myśl to oczywiście pierogi z jagodami. Jak coś zostanie zrobi się pyszny koktajl ale pierogi to podstawa. Dodatek gęstej delikatnie posłodzonej śmietany i mamy na talerzu to co wszystkie głodne misie lubią najbardziej.

przepis na pierogi

*Pierogi z jagodami*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • jagody
  • śmietana gęsta
  • cukier

Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Z wyrobionego ciasta tworzymy płat o grubości kilku milimetrów i z pomocą szklanki wycinamy kółka.

przepis na pierogi

Na każde kółeczko układamy około łyżki jagód. Zawijamy pieróg i sklejamy brzegi z pomocą widelca lub palcami. Układamy pierogi na blacie delikatnie podsypanym mąką.

przepis na pierogi

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody pilnując by wrzątek nie hulał. Delikatnie mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką. Pyszne pierogi z jagodami będą gotowe kilka minut od wypłynięcia. Podajemy je z gęstą śmietaną, którą należy wymieszać z odrobiną cukru.



czwartek, 27 czerwca 2013

Jeśli zrobiłbym  konkurs pod tytułem "Najlepsze pierogi na świecie" to jestem święcie przekonany, że pierogi z mięsem i kapustą jeśliby nawet nie wygrały to znalazły by się na podium. Jedno z popularniejszych polskich dań zawita dziś na familijnym blogu. Delikatne ciasto, soczyste mięsne nadzienie z przepyszną kiszoną kapustą - to najważniejsze cechy poniższych pierogów:

przepis na pierogi

*Pierogi z mięsem i kapustą*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • wołowina - pół kilo gotowanej z rosołu
  • kapusta kiszona - 30 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Zawsze do pierogów używamy mięsa, które gromadzimy na tą okazję po wszelakich zupach. Tak jest i tym razem. Mięso mielimy w maszynce. Kapustę należy gotować do miękkości i odcedzić  z wody. Kroimy kapustę w miarę drobno. Na łyżce oliwy złocimy pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki wyrabiając na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na pierogi

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Łyżka farszu na każde kółko i zawijamy ciasto w pieróg zaciskając jego brzegi widelcem lub palcami. Gotujemy pierogi na dobrze osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 2 lub 3 minutki od wypłynięcia w zupełności wystarczą.

przepis na pierogi

Pierogi podajemy omaszczone skwarkami - takie są najlepsze.

BTW ...pisze ten wpis, a moje ślinianki chcą się rozpuścić - rany! ... jak ja lubię takie pierogi...