| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: fasola

piątek, 22 sierpnia 2014

Lubię fasolę pod każdą postacią. Fasolka po bretońsku, fasola konserwowa do sałatek... zupa fasolowa ugotowana na solidnej porcji żeberek i wędzonym boczku także do moich ulubionych dań z fasoli należy. Prosta, aromatyczna, sycąca czasami podana w formie kremu z grzankami czasami niczym nie zagęszczona. Pyszna.

przepis na zupę

*Zupa fasolowa*

  • fasola biała drobna - 500 g
  • żeberka wieprzowe - 600 g
  • boczek wędzony - 300 g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 g
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek polski

Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Boczek kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z  żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.

Gotową zupę można  zblendować i podać z grzankami ale ja osobiście wolę taką prosto z garnka z całymi ziarnami fasolki, warzywną kostką i kawałkiem porządnej wieprzowej wkładki.

niedziela, 17 sierpnia 2014

Uwielbiam spaghetti z anchois. Jimi Olivier używa filecików z sardeli praktycznie do wszystkiego i to on dzięki swoim programom"wprowadził" je także do naszej kuchni. Dziś przepis dość oryginalny jak na polskie smaki. Pyszne spaghetti z fasolki szparagowej przygotowane z dodatkiem czosnku i anchois. Uwaga! Uzależnia!

przepis na fasolkę

*Fasolka szparagowa z anchois*

  • fasolka szparagowa zielona - 80 dag
  • anchoise - 5 filecików
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • ocet balsamiczny

Fasolce odcinamy końcówki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody uważając by jej nie rozgotować. Fileciki anchois kroimy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną oliwę.

przepis na fasolkę

Gdy tylko czosnek zacznie się rumienić dorzucamy na patelnię odsączoną fasolkę szparagową. Dokładnie wszystko należy wymieszać doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Po dwóch minutach fasolka jest gotowa do podania na przykład z plackami ziemniaczanymi z cukinią

 

wtorek, 11 grudnia 2012

Dziś ulubione danie Ojca. Fasolka po bretońsku z aromatyczną, dobrej jakości kiełbasą. Zwykła bułka lub kawałek świeżego pszennego chleba i obiad jak marzenie. Ileż to razy w górskich schroniskach posilaliśmy się taką pyszną fasolką po bretońsku. Jakiekolwiek wycieczki szkolne w jakikolwiek rejon Polski nie mogły obyć się bez  fasolki z bułką w pierwszym napotkanym barze lub garkuchni.

przepis na fasolkę

Dziś przepis na domową fasolkę po bretońsku. Szybki, łatwy i bez namaczania.

*Fasolka po bretońsku*

  • fasola jaś - 1 kg
  • kiełbasa 60dag
  • cebula
  • czosnek 
  • koncentrat pomidorowy 200g
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

 

Fasolę kupujemy najczęściej świeżą - taką w poręcznych siateczkach. Jeśli zdarzyłoby się, że w sklepach jej nie dostaniemy, używamy paczkowanej suszonej ale wtedy konieczne jest jej namoczenie w wodzie na całą noc. Pamiętajcie by wody nalać sporo. Pamiętam sytuację gdy spragnione ziarna wyssały całą wilgoć z kuchni nie pozostawiając ani odrobiny cząstek wody. Skórka takiej fasoli robi się twardawa. Z tego samego powodu lepiej wody w której będziemy ją gotować nie solić. Czas jej gotowania przedłuży się niemiłosiernie. Gotujemy fasolkę do miękkości w świeżej wodzie. 

przepis na fasolkę

Na patelni z odrobiną oleju rumienimy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jest szkoła, która dodaje do fasolki parówki ale powiem szczerze - mnie to tam jakoś nie pasuje. Do gotującej się ale już miękkiej fasolki dodajemy cebulę z kiełbasą oraz około 200g koncentratu pomidorowego. Smak zaostrzy kilka ząbków otartego lub posiekanego czosnku. Całość jeszcze chwilę powinna się podgotować na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy fasolkę majerankiem, solą i pieprzem.

Fasolka po bretońsku, podobnie jak na przykład bigos, jest daniem które najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się już solidnie przeżre. Jednak w naszym domu raczej trudno by cokolwiek na drugi dzień zostało.