| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: szynka wieprzowa

piątek, 05 września 2014

Bitki w sosie cebulowym to najlepszy sposób na przygotowanie dania z szynki wieprzowej. Żeby nie było, że tylko Aneta w kuchni się męczy, a ja jedynie mędrkuje na blogu, dziś przepis na danie wykonane moimi rękami.  Proste w wykonaniu kawałki mięsa w pysznym gęstym sosie. Polecam z kluseczkami choć tych akurat w tą niedzielę mi się już robić nie chciało.

przepis na bitki wieprzowe

*Bitki w sosie cebulowym*

  • szynka wieprzowa - 1 kg
  • cebula - 4 duże sztuki
  • czosnek polski
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • estragon suszony - odrobina
  • bulion
  • sól
  • pieprz

 

Szynkę kroimy w półtora centymetrowe plastry. Powiem szczerze nie bawię się w cięcia po włóknach czy jak to tam się zwie. Tnę nożem jak leci. Z szynki usuwam jedynie stwardniałą błonkę, która się czasami nam może trafić. Tłuszczyku nie ruszam bo w tłuszczyku jest smak. Jak ktoś się boi kalorii to zapraszam na kotlety z ciecierzycy...

Jak sama nazwa wskazuje mięso trzeba rozbić. Używam do tego odpowiedniego tłuczka i grubszej folii spożywczej żeby nie zachlapać kuchni. Za pierwszym razem tłukłem bez i siedziałem potem godzinę czyszcząc siebie, podłogę i stojące obok  sprzęty AGD... Natomiast żeby nie denerwować sąsiadów w niedzielny poranek, pod deskę kładę sobie zawsze gruby ręcznik jako specyficzny tłumik.

przepis na bitki wieprzowe

Mięso trzeba dobrze rozbić by było mięciutkie po przyrządzeniu. Byle by go nie zmiażdżyć na tatar. Nacieramy kawałki przygotowaną z oliwy (oleju), ząbku czosnku, soli i pieprzu marynatą. Odkładamy w misce na godzinkę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu nabrać kuchennej temperatury. Słyszałem, że nie powinno się obsmażać zimnego mięsa bo zamiast się szybko karmelizować, dusi się na patelni. Mięso należy  obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Odkładamy mięso na talerzyk, a na patelni  szklimy szybko cebulę posiekaną w piórka.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (olejem) układamy warstwami cebulę, mięso, ciutkę przetartego w dłoniach estragonu, cebulę, mięso, estragon... Podlewamy całość kilkoma chochelkami niedzielnego rosołu (ewentualnie przygotowanym specjalnie na tą okazję bulionem) Jak nie mamy nic takiego pod ręką to od biedy można mięso podlać wodą tylko, że sos na tym sporo straci. Dorzucamy do naczynia kilka listków laurowych i kilka ziarenek angielskiego ziela. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy mięso i skręcamy go do 180 stopni. Dusimy mięso około 1,5 godziny chociaż po godzinie warto już zajrzeć do środka i jeżeli mięso jest miękkie, a płyn porządnie zmętniał możemy sobie dać spokój z duszeniem.


przepis na bitki wieprzowe

Wyjmujemy mięso, liście laurowe, ziela angielskie. Resztę blendujemy lub przecieramy przez sitko. Przetarty sos będzie bardziej gładki i aksamitny. Na zdjęciu widzicie wersję na blender. Jak kto lubi to może nawet cebuli nie przecierać tylko, że sos trzeba będzie wtedy inaczej zagęścić. Można sos jeszcze ewentualnie doprawić. Szczególnie gdy zamiast bulionu lub rosołu użyliśmy do podlania wody.

 

środa, 11 grudnia 2013

Późno jesienne i wczesno zimowe obiady powinny zaczynać się od dobrej, rozgrzewającej zupy. Nie ma nic lepszego po przyjściu z zimnego dworu jak miska gęstego kremu z porów z dodatkiem chrupiącej szynki i zagęszczonej topionymi serkami.

przepis na zupę

*Krem z porów*

  • bulion mięsny lub warzywny - 1 litr (poniedzielny rosół będzie doskonałą bazą)
  • pory - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • serek topiony - 3 sztuki (trójkąciki)
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej roślinny

Jak już niektórzy z Was wiedzą lubimy oglądać polską (i nie tylko) edycję programu Masterchef. Mimo, że program jest typowo rozrywkowy i miłośnicy gotowania mają czasami wiele do zarzucenia, sporo się można dzięki niemu nauczyć. Podobne programy mają też jeden duży plus. Dzięki nim w Sieci pojawia się mnóstwo ciekawych propozycji kulinarnych prezentowanych przez byłych uczestników i to nie koniecznie zwycięzców. Kuchnia+ wzbogaciła się ostatnio o naszą ulubienicę z pierwszej części Masterchef - Kingę Paruzel. Jej autorski program Z.U.P.A. był inspiracją do poniższego przepisu.

przepis na zupę

Na oleju i odrobinie masła podsmażamy pokrojone w talarki białe części pora. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki się zrumienią zalewamy całość bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy por i ziemniaki, a zupę zagęszczamy serkami topionymi, które należy w niej rozpuścić. 

Krem podajemy z razowym makaronem albo tak jak my z plastrami grillowanej ogonówki brandenburskiej. Pyszne i rozgrzewające danie.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tytuł dzisiejszego wpisu może mi narobić wrogów wśród tureckich przyjaciół. Kebab z wieprzowiny w tym pięknym kraju jest nie do pomyślenia. Niestety - żyjemy w Polsce gdzie baranina raz, że jest praktycznie niedostępna to dwa jeśli już ją znajdziemy - cena powala z nóg. şiş kebab to zgodnie z tłumaczeniem pieczone mięso na szpikulcu i na tej podstawie wybrałem nazwę kebab wieprzowy.

Wczorajszy obiad był przepyszny i składał się z naszej wersji şiş kebab, pysznej i wyraźnej w smaku surówki z czerwonej kapusty oraz pieczonych na ostro kartofelków.

przepis na kebab

*Kebab wieprzowy*

  • szynka wieprzowa - 70 dag
  • papryczka chili
  • cebula
  • imbir
  • limonka
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Mięso mielimy dokładnie w maszynce. Siekamy do niego bardzo drobno cebulę i papryczkę chili. Pamiętamy o tym, że chili piecze dwa razy więc jeśli nasze organizmy mogą nie znieść ostrości jaką niesie ze sobą dobra chili, dodajemy jej albo mniej albo usuwamy jej nasionka.

przepis na kebab

Mieszamy mięso dokładnie i długo, dodając utartego imbiru - tak około 1 -2 cm. Ciągle mieszając i ugniatając wyciskamy sok z limonki. Pozostało nam jeszcze rozgnieść do masy czosnek i doprawić całość solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy masa jest gładka i spójna robimy z mięsa kulki, które nabijamy na patyki do szaszłyków. Kulkę już na patyczku formujemy w typowe dla şiş kebab wałeczki. 

przepis na kebab

Kebaby obsmażamy na patelni grillowej z każdej strony na dość dużym ogniu by zamknąć mięso. Ideałem było by piec kebaby długo nad ogniem. W przypadku domowych kebabów musimy użyć domowego grilla w piekarniku. Kebaby pieką się więc jakieś 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie możemy upiec kartofelki z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Skapujący tłuszcz z kebabów nada ziemniakom pyszny smak.

Pozostaje zrobić jeszcze sos czosnkowy lub greckie tzatziki i możemy delektować się ostrym smakiem wieprzowych kebabów.

wtorek, 22 stycznia 2013

Aneta na diecie, a nam się z Siostrą zachciało solidnej porcji sosu z wieprzowym mięsem. Nie pozostało więc nic innego tylko zrobić sobie  wieprzowy gulasz. Taki zwykły, bez udziwnień - gęsty sos z porządnymi kawałkami wieprzowej szynki podany z puree ziemniaczanym i surówką z buraczków. Pychota!

przepis na gulasz

*Gulasz wieprzowy*

  • szynka wieprzowa - 70 dag
  • bulion 2 szklanki
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 listki
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana do sosów
  • mąka łyżka (ewentualnie)

Szynkę odtłuszczamy z widocznych przerostów i kroimy w grubsza kostkę. Na łyżce oleju i mocnym ogniu obsmażamy  mięso. Jeżeli zależy nam na mocnym brązowym, ciemnym kolorze mięso należy mocniej zrumienić. Jeśli sos ma być jasny stopień wysmażenia mięsa musi być odpowiednio mniejszy. Do zrumienionego mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią podlewamy bulionem i wrzucamy laurowe listki oraz ziela angielskie. Dusimy całość do miękkości mięsa. Pod koniec doprawiamy solidnie pieprzem i solą.

przepis na gulasz

Sam sos możemy zagęścić łyżką mąki ale smaczniejszy będzie gdy zrobimy to cebulą. Ugotowaną cebulę wyłapujemy na sitko i przecieramy ją do sosu. Sos można też zabielić zahartowaną śmietanką 30% lub inną przeznaczoną do sosów. Właśnie na taki biały sos mieliśmy ochotę.

Powyższy przepis to baza do wszelakich kuchennych eksperymentów. Już tylko od Waszej kreatywności zależy jak zmieni się smak wieprzowego gulaszu. Stąd już tylko krok do pysznego paprykowego gulaszu węgierskiego zwanego pörkölt lub genialnej  zupy gulaszowej z lanymi kluseczkami.

czwartek, 27 grudnia 2012

Dziś moi drodzy szynka pieczona.

W tym roku Aneta postanowiła upiec szynkę wieprzową. Byłem ciekaw do czego jej była potrzebna sól peklowa. Dowiedziałem się kilka dni później gdy w domu pojawił się piękny kawałek wieprzowej szynki. Domowa wędlina w tym roku całkowicie opanowała nasz świąteczny stół. Pieczony boczek, pasztet z rozmarynem i szynka z dzisiejszego przepisu stały się wspaniałym dodatkiem do świątecznych śniadań.

przepis na szynkę

*Szynka pieczona*

  • szynka wieprzowa ok 1kg
  • sól peklowa
  • czosnek
  • jałowiec ziele
  • pieprz ziarna
  • liść laurowy
  • tymianek świeży
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

 

Szynkę należy przed pieczeniem peklować. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie miało ładny różowy kolor. Peklowanie to proces żmudny i długi - powinien trwać  kilkanaście dni, a nawet i kilka  tygodni. Nie mieliśmy tyle czasu. Szynka moczyła się w roztworze soli peklowej i przypraw kilka dni, a mimo to była po upieczeniu krucha, aromatyczna i miała przyjemny świeży kolor. Polecam sposób ze strony wedlinydomowe.pl: Peklowanie mokre mięsa

przepis na domową wędlinę

Po osuszeniu mięsa zostało ono mocno natarte solą, pieprzem i rozmarynem. Związaliśmy szynkę mocno sznurkiem. Wierzchnią warstwę tłuszczu ponacinaliśmy i  w miejsca nacięć wkładaliśmy kawałki czosnku i ziaren jałowca. Pod pęta wciskaliśmy liście laurowe i gałązki tymianku. Tak przygotowane mięso trafiło do worka nacięciami do góry. Piekarnik rozgrzany do temperatury 200 stopni i szynka piekła się około 1 godziny. Pod koniec rozcięliśmy worek by wierzch uzyskał kolor widoczny poniżej.

przepis na domową wędlinę

Genialna sprawa na świątecznym stole. Świeży chleb z masłem i porządnym plastrem domowo przygotowanej szynki to najlepsze co można było zjeść w świąteczny poranek. Polecamy !

środa, 28 listopada 2012

Nie wszyscy lubią fast foody z pod znaku McDonald's. Amerykańskie jadłodajnie stały się synonimem niezdrowego jedzenia i powszechnej otyłości. Firma walczy jak może o zmianę wizerunku ale raczej jej się to nie uda. Hamburgery z McD jedni kochają inni nienawidzą. Osobiście powiem Wam tak: nie jest dla mnie problemem spałaszowanie całkiem fajnej buły z sosem musztardowo-chrzanowym. Raczej ceny niż obawa o mój organizm odganiają mnie od tej diabelskiej knajpy :) Jednak co jak co ale domowy hamburger jest i tak o niebo lepszy.

Nie mam zamiaru w dzisiejszym przepisie odwzorowywać ichniego Wieśmaca czy innej bułki ale zachowam pewną podstawową zasadę obowiązującą w McD. Stała receptura. W każdym kraju i w każdej restauracji recepta na hamburgera jest praktycznie identyczna. Zawiera określoną ilość mięsa, sosu, sałaty , cebuli etc. Spróbujcie będąc w McD zamówić bułkę z podwójnymi składnikami - ohyda wierzcie mi. Skład który ktoś tam kiedyś wymyślił jest optymalny.

przepis na hamburgery

Zróbmy więc optymalne ale polskie hamburgery bez chemicznych dodatków smakowych. Typowo polski burger z colesławem. Przepis na 6 burgerów.

*Hamburger domowy*

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • jajko
  • ser żółty plasterki
  • bułki pszenne kajzerki 
  • sałatka z kapusty colesław
  • sos hamburgerowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Szynkę myjemy, odtłuszczamy, kroimy w kawałki pasujące do maszynki. Mielimy mięso z dwoma obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy całe jajko, pieprz kolorowy i sól. Mieszamy całość dokładnie podsypując tartą bułką (około łyżki). Mięso nie może być za suche ani zbyt wilgotne. Smażymy kotlety na odrobinie tłuszczu z obu stron.

przepis na hamburgery

Bułki kroimy wzdłuż na pół i na suchej patelni karmelizujemy wewnętrzną część. Chodzi o to by sos z colesława lub inny dodatek do hamburgera nie przesiąknął wgłąb bułki.

przepis na hamburgery

Układamy składniki po kolei: wierzchnia część bułki - sos  (łyżka) - colesław (kopiasta łyżka) - plaster sera - kotlet - dekielek bułki (spodnia część). Lekko burgera dociskamy i zawijamy w aluminiową folię. W piekarniku robimy 90 stopni C i wkładamy bułki na jakieś 10 minut by połączyły się wszystkie składniki.

przepis n ahamburgery

BTW - odpowiednią sałatkę typu colesław znajdziecie w tym wpisie: Surówka z białej kapusty. Co do hamburgerowego sosu. Pozostawiam dobór Wam - każdy lubi inny. Ja tam lubię najzwyklejszy majonez, dzieciaki curry inni ketchup, a jeszcze ktoś sos czosnkowy. Jak opanuję sztukę wytwarzania domowego sosu musztardowo-chrzanowego takiego jak w McD to dodam przepis :)