| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ryż

sobota, 07 października 2017

Domowy paprykarz z tuńczykiem. Kolejna na naszym blogu pasta do chleba, którą warto przygotować. Szybko, łatwo i przyjemnie.

przepis na paprykarz

*Paprykarz z tuńczykiem*

  • tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g
  • ryż biały - 50g
  • marchew - 1 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • słodka papryka suszona - 1/3 łyżeczki
  • pieprz
  • sól

Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut. 

przepis na paprykarz

Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.

 

wtorek, 21 kwietnia 2015

Dobry ryż do risotto był do niedawna produktem z wyższej półki. Na szczęście importerzy przestali z polskiego konsumenta ciągnąć na siłę poczwórne profity i na półkach coraz częściej dobrej jakości  włoskie Arborio się pojawia w normalnej rynkowej cenie.

przepis na risotto

Tak na marginesie: nieuczciwa praktyka handlarzy na polskim rynku importowanej żywności to osobny temat na dłuższy wpis. Do dziś pamiętam horrendalnie wysoką cenę parmezanu w polskich znanych delikatesach i cenę tegoż samego sera w stolicy Niemiec. Różnica trzykrotna z korzyścią dla konsumenta z Niemiec...

ryż do risotto

Wróćmy jednak do potrawy, która zagościła na naszym stole w niedzielę. Pyszne, delikatne i kremowe risotto przygotowane z udziałem odrobiny szafranu i porządnej porcji szpinaku.

*Risotto z szafranem i szpinakiem*

  • ryż Arborio - 400g
  • bulion - 1,3 litra
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • szafran
  • sól
  • pieprz
  • szpinak mrożony 200g
  • ser parmezan lub dziugas lub olender
  • masło - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka

Na patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.

przepis na risotto

Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.

przepis na risotto

Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.

przepis na risotto

Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.

przepis na risotto

Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.

przepis na risotto

Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.

09:16, srk76 , Strefa kuchni
Link
poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Zawsze podobało mi się jak Jamie Oliver robi pyszne dania w bardzo krótkim czasie. Jego doświadczenie w kuchni pozwala mu osiągać niesamowite dla zwykłego człowieka rezultaty w zasadzie w mgnieniu oka. Chciałbym mu kiedyś dorównać. Nie tylko w czasie przyrządzania potrawa ale i w kreatywności jaka charakteryzuje tego znanego brytyjskiego kucharza. Pierwsze koty za płoty, a w zasadzie łosoś.

przepis na łososia

Łosoś podany z grillowaną cukinią i maślanym ryżem a'la rissoto.

*Obiad w pół godziny*

  • łosoś norweski - 40 dag ze skórą
  • cytryna
  • koperek
  • czosnek - 4 ząbki
  • ryż biały - kubek
  • wrzątek - 2 kubki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • cukinia - 1 duża

 

Najwięcej pracy będziemy mieli z ryżem więc to od niego zaczynamy. Potrzebujemy kubek ryżu. W garnuszku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Gdy będzie rozgrzana wsypujemy zioła prowansalskie. Praktycznie od razu wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie się szklić wlewamy 2 kubki wrzątku uważając by sobie nie zrobić krzywdy. Łyżeczka soli i zamykamy szczelnie garnek, skręcamy pod nim ogień na minimum i pozwalamy się ryżowi utaić. Mamy czas na przygotowanie grillowanej cukini i łososia.

Cukinię kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy ją do miski. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Rękami pomagami cukinii obtoczyć się oliwą z przyprawami. 

przepis na łososia

Pora przygotować łososia. Z pomocą ostrego noża usuwamy drobną łuskę nie naruszając skóry. Na łyżce oliwy smażymy kawałek ryby skórą do dołu tak długo aż stanie się chrupiąca, a część mięsa zacznie się od strony skóry przysmażać. Układamy tak przygotowaną rybę na kawałku folii aluminiowej. Kropimy sokiem z połowy cytryny, solimy i pieprzymy. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy przetarty czosnek i posiekany koperek. Uzyskaną pastą smarujemy wierzch łososia. Łyżka masła i zamykamy folię. Ryba trafia do piekarnika na 15 minut, a jego temperatura powinna wynosić 200 stopni Celcjusza.

przepis na łososia

Pozostało nam przypilnować ryżu i zgrillowac na specjalnej patelni plastry cukinii. Grillujemy je z obu stron na rumiano. Ryż należy co jakiś czas przemieszać. Gdy spije już cały płyn dorzucamy porządną łyżkę masła. Mieszamy ryż drewnianą łyżką aż będzie odpowiednio utajony do podania.

W półgodziny mamy przygotowany pyszny posiłek. Wam odpadnie  robienie zdjęć więc na kieliszek wina przed obiadem znajdziecie trochę czasu. Mnie się nie udało... ale schudłem ze dwa kilo.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Dziś dietetyczny dodatek do obiadów. Aneta się nim zajada w zastępstwie suto okraszonych ziemniaczanych puree - ryż z warzywami. Co prawda zima nie pozwala na szaleństwa w temacie świeżych warzyw ale z dostępnych w sklepach składników można spokojnie taki pożywny ryż przygotować.

przepis na dietetyczny ryż

*Ryż z warzywami* - porcja dla jednej osoby

  • ryż brązowy - 30g
  • cukinia - 10 dag
  • papryka kolorowa - 10 dag
  • cebula - 1 sztuka mała
  • pieczarki 2 sztuki
  • kurkuma
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy

W diecie powinno się używać naturalnych odmian ryżu. Brązowy  jest idealny, natomiast zwykły powszechny ryż długoziarnisty do wszelakich diet nie pasuje bo jego kaloryczność nie wiele się różni od najzwyklejszych ziemniaków, a wręcz ma ich często więcej.

Warto przy okazji tego wpisu odczarować  mit dietetycznego ryżu vs tuczące ziemniaki. Ryż brązowy jest faktycznie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jednak ziemniak ziemniakowi także nie równy. Sposobów na przygotowanie ziemniaków jest kilka i wiele z nich może śmiało konkurować nawet z ryżem brązowym. Polecam w temacie zdrowych ziemniaków wpis pani Magdy na blogu Smak Zdrowia Tak więc nie dajcie się zastraszyć. Nasz polski ziemniak wcale od chińskiego ryżu gorszy nie jest.

Wracając jednak do wpisu brązowy ryż przed przygotowaniem go z warzywami należy utaić.

przepis na ryż

Sposobów na tajenie ryżu jest kilka ale osobiście stosuję taki: 1 część ryżu - 2 części wrzącej wody. Ryż przed zalaniem wrzątkiem prażę w garnuszku z przyprawami. Gdy stanie się przeźroczysty zalewam wrzątkiem i zamykam garnek. Czas tajenia zależny jest od ilości płynu jaki musi ryż "wypić". Co jakiś czas zaglądam pod pokrywkę i mieszam ziarna dla pewności. Można też ryż w najzwyklejszy sposób ugotować w woreczku, a jego nadwyżkę zostawić na kolejny dzień do odsmażenia. Taki odsmażany ryż jest bardzo dobry.

przepis na ryż

Na łyżeczce oliwy Aneta obsmaża pokrojone w kostkę i piórka warzywa. Gdy zmiękną dodaje utajony ryż i doprawia całość kurkumą, tymiankiem, pieprzem i solą. Ryż z warzywami pozostaje na ogniu jeszcze chwilę by wszystkie smaki mogły się połączyć. Pychota i prostota.

...inne przepisy wykorzystywane w diecie Vitalia w odpowiednim dziale: dieta Vitalia

sobota, 24 listopada 2012

Czasami jest tak, że dłuższe przebywanie w kuchni i dopieszczanie dań nam jest nie na rękę. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego bez zbędnych komplikacji. Kurczak curry w poniższym wydaniu idealnie pasuje do takich sytuacji. Dziewczyny dziś miały długo oczekiwany wypad do kina na sagę o wampirach więc szybki obiad był wskazany. 

przepis na curry

*Kurczak curry*

  • pierś  z kurczaka ( ze dwie pojedyncze sztuki)
  • groszek zielony konserwowy (pół puszki)
  • cebula 
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • kardamon
  • mieszanka curry
  • imbir świeży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • śmietana 100ml 30%

 

przepis na curry

Piersi kurczaka myjemy, odtłuszczamy i kroimy w niezbyt małą kostkę. Na oliwie smażymy pokrojone w piórka obie cebule. Do złotej cebulki dodajemy pokrojone piersi i na sporym ogniu obsmażamy z każdej strony przyprawiając kardamonem i curry. Do złotego kurczaka ścieramy 2 cm obranego imbiru i ze dwa ząbki czosnku. Pod koniec wsypujemy pół puszki odcedzonego zielonego groszku.

przepis na curry

W między czasie gotujemy brązowy (lub każdy inny ) ryż. Ugotowany ryż mieszamy na patelni z kurczakiem. Pozostaje nam jedynie doprawić solą i kolorowym pieprzem. Sos sojowy nada specyficzny aromat. Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze chwilkę. Szybki obiad ale pyszny.

czwartek, 27 września 2012

Szaszłyki chodziły za mną już jakiś czas. Brak czasu na solidne grillowanie podczas wakacji spowodował, że dopiero teraz mogę sobie i rodzinie przyrządzić ten fajny i smaczny wynalazek. Zrobię dziś szaszłyk z kurczaka i ananasa. Myślę że carry będzie idealną przyprawą tak do szaszłyków jak i ryżu, z którym owe mięsno-owocowe pyszności podam. Zróbmy więc dziś coś o orientalnym smaku z odrobiną polskiej tradycji w postaci szynki kresowej.

przepis na szaszłyki

Na 4 solidnej wielkości szaszłyki potrzebujemy:

*Szaszłyki z kurczakiem i ananasem*

  • 2 piersi z kurczaka 
  • kumpiak
  • ananas świeży
  • mleko
  • czosnek
  • łyżeczka  papryki czerwonej
  • pieprz
  • curry
  • oliwa
  • sos sojowy ciemny
  • patyki do szaszłyków

 

Najczęściej do szaszłyków dodajemy wędzony boczek. Trafił nam się jednak w sklepie tradycyjny polski przysmak czyli kumpiak. W pogoni za parmeńską szynką i tym wszystkim czym raczy nas świat na potęgę zapominamy, że i w naszym kraju tradycja dała sporo fantastycznych produktów. Kresy wschodnie to bogactwo przepisów i atrakcyjne spiżarnie pełne tradycyjnie produkowanych smakołyków. Korzystajmy z tego. Dziś korzystamy my. W sieci Biedronka sprzedawany jest plasterkowany kumpiak, który dziś sprawdzimy.

Zaczynamy od przygotowania piersi z kurczaka. Myjemy je i usuwamy przetłuszczenia. W miseczce przygotowujemy mleczną marynatę curry. Szklankę mleka wypełniamy aromatem rozgniecionego czosnku. Dodajemy 3 łyżeczki curry, paprykę i pieprz. Piersi kroimy w niezbyt małą kostkę i topimy całość w marynacie. Miskę odstawiamy do lodówki. Piersi z kurczaka powinny poleżeć w mleku chociaż 2 godzinki. Najlepiej przygotować je jednak dzień wcześniej, wieczorem. Tak by miały czas nasiąknąć przyprawami i mlekiem.

Mamy czas na przygotowanie ananasa. Trafił nam się dorodny i soczysty owoc, który jakiś czas dojrzewał na parapecie. Obieramy go z grubej skóry usuwając wszelkie brązowe oczka. Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy twardawy rdzeń. Miąższ kroimy na kawałki wielkością podobne do pokrojonych filetów. Można użyć ananasa z puszki jednak ten świeży ma jedną zaletę dla szaszłyków dość ważną. Nie rozpada się. Pokrojone kawałki ananasa przyprawiamy pieprzem, curry i wyciśniętym sokiem z cytryny. Trochę soku zapewni dodatkowy smak słodkiego ananasa i zachowa jego naturalną barwę.

Odsączone z mleka kawałki piersi smażymy chwilę w głębokim garnku lub woku z odrobiną  oliwy i dodatkiem sosu sojowego. Sos sojowy ciemny jest dość słony więc nie używam soli by nie przesadzić. Szynka także ma słony aromat. Smażenie ma jedynie pozamykać pory mięsa robimy więc to intensywnie i szybko. Obsmażone z każdej strony kurczaki przekładamy na talerz. Pozostały w garnku tłuszcz posłuży nam do przygotowania ryżu.

przepis na szaszłyki

Co drugi kawałek kurczaka owijamy połową plasterka kumpiaku i nadziewamy na patyk przekładając kawałkiem ananasa i kurczaczkiem bez szynki. Na koniec obsypujemy je jeszcze odrobiną carry i kolorowym pieprzem. Tak przygotowane szaszłyki trafiają do piekarnika (funkcja grzałki górnej i dolnej) rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Szaszłyki pieką się na środkowej półce. Na dolnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia, który uratuje nas od solidnego jej czyszczenia. Jak to na grillu tłuszcz z mięsa wytapia się i kapie. W tym czasie zrobimy ryż:

*Ryż w sojowym curry*

  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wrzątku
  • masło
  • pół łyżki curry
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

W garnku pozostało nam trochę tłuszczu, przypraw z kurczaka i aromatycznego ciemnego sosu sojowego. Dodajemy pół łyżki masła i na mały ogniu podsmażamy łyżkę curry dodając  łyżeczkę roztartego w moździerzu świeżego oregano. Mieszamy chwilę pilnując by przypraw nie spalić.  Dodajemy szklankę przepłukanego w wodzie ryżu. Mieszamy go aż  wchłonie cały przyprawiony tłuszcz i sojowy sos. Możemy teraz dolać 2 szklanki wrzącej wody i wywar delikatnie posolić. Mieszamy ryż do zagotowania. Na małym ogniu pod przykrywką ryż będzie sobie wchłaniał wodę jakieś 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy delikatnie ryż. Gdy praktycznie cała woda zostanie wchłonięta  gasimy ogień i zostawiamy ryż jeszcze na chwilę pod przykryciem. Na koniec dodajemy trochę oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy. Ryż powinien wyjść nam w ten sposób sypki, przyjemnie brązowy i diabelsko aromatyczny. 

przepis na szaszłyki

Szaszłyki  już  gotowe więc możemy podawać nasze orientalne w smaku z odrobiną polskiej wschodniej tradycji danie. Smacznego.