| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przepisy

poniedziałek, 13 maja 2013

Sezon na grill można uznać za otwarty. Grillowana karkówka, kiełbaski, schabik ...mhmmm... chociaż majowa aura potrafi płatać figle. Ostatni długi weekend majowy zaskoczył wszystkich łącznie z pogodynkami telewizyjnymi. Deszcz, zimno, brrrr... Co jak co ale żaden grill się w mojej okolicy nie odbył. Dobrej jakości mięsa szkoda mrozić więc jedynym wyjściem na uratowanie wieprzowiny jest karkówka w sosie własnym i właśnie to zaprezentujemy dzisiaj.

przepis na karkówkę

*Karkówka w sosie własnym*

  • karkówka wieprzowa - 1kg
  • cebula - 4szt
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • olej 
  • mąka pszenna 

W brytfance musimy rozgrzać łyżkę lub dwie oleju. Cebule siekamy w piórka a karkówkę kroimy w wygodną kostkę lub nie za grube plastry. Obsmażamy wszystko na rozgrzanym mocno oleju. Cebula i mięso musi się mocno zrumienić. Mięso powinno nawet lekko przypalić aby kolor sosu był ciemny. Smażymy cebulę i mięso często mieszając wszystko drewnianą łyżką. 

przepis na karkówkę

Po uzyskaniu odpowiedniego koloru zalewamy mięso około 600ml wody. Wrzucamy do brytfanki kilka ziarenek ziela angielskiego i listków laurowych. Dusimy mięso do miękkości około 40 minut doprawiając zagęszczający się powoli sos startym czosnkiem, solą i pieprzem świeżo zmielonym. Gdy mięso będzie mięciutkie zagęszczamy  sos łyżką mąki pszennej. Można zamiast mąki rozetrzeć przez sitko uduszoną cebulę albo wymoczyć w sosie piętkę chleba. Jest kilka szkół zagęszczania sosów możecie wybierać przebierać. 

przepis na karkówkę

Tak przygotowaną karkówkę  w sosie własnym podać możemy na kilka sposobów. Wybraliśmy placki ziemniaczane na które przepis znajdziecie na blogu i pierwszą wiosenną sałatę z sosem koperkowym.

piątek, 10 maja 2013

Uwielbiam sos koperkowy z jajkiem na twardo ale zupa koperkowa podana z zacierką stoi na wyższym stopniu podium w rywalizacji typowo wiosennych dań. Ugotujmy więc pyszną zupę koperkową. Niech wiosna zagości nam w domu.

przepis na zupę koperkową

 

*Zupa koperkowa*

  • koperek - 3 pęczki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • śmietanka słodka - 100ml
  • pieprz
  • sól
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Gdy mięso zmięknie i usuniemy już wszystkie zaburzyny dodajemy posiekany koperek i starte większych oczkach warzywa. Gotujemy około 10 minut po czym zabielamy zupę zahartowaną śmietaną. Doprawiamy całość pieprzem i solą.

 

przepis na zupę koperkową

 

 

 

Zupie wystarczy już tylko chwila gotowania by można było napełniać miski.

 

Podajemy ją na przykład z zacierką domowej roboty. Można ewentualnie użyć gotowych zacierek makaronowych szeroko dostępnych na rynku. Postaram się dołożyć w przyszłości przepis na babciną zacierkę jak się patrzy.

09:00, srk76 , Strefa kuchni
Link

Powolutku "ryneczek" wypełnia się nowalijką. Pierwsze koperki, szczypiorki, botwinka i inne pyszności czas więc zacząć wprowadzać w tegoroczne menu. Na pierwszy ogień pyszna zupa z botwinki podana z gotowanymi ziemniakami.

przepis na botwinkę

*Botwinka*

  • pęczek botwiny
  • burak czerwony 2 lub 3 sztuki
  • śmietana słodka 100ml
  • koperek - pół pęczka
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Na gotowy płyn wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 2 lub 3 małe buraki i buraczki z botwinki.  Pierwsze pęczki botwinki mają za małe bulwy by uzyskać atrakcyjny kolor zupy stąd w przepisie dodatkowe buraki.

Gdy zmiękną dodajemy do zupy pokrojone łodygi i liście botwinki, które nadadzą zupie genialnego aromatu. Właśnie w świeżych, wiosenny liściach tkwi cała tajemnica botwinki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Zabielamy zupę zahartowaną śmietanką i podsypujemy posiekanym koperkiem. Wystarczy ją już tylko chwilę podgotować.

przepis na botwinkę

Zupę podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami lub na przykład jajkiem na twardo.

 

niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu. Zapraszamy.

przepis na białą kapustę

*Biała kapusta duszona*

  • kapusta biała młoda - 1 główka
  • marchew - 4 sztuki
  • krojone pomidory z puszki
  • boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kminek
  • koperek - pęczek
  • ocet 
  • sól
  • pieprz

 

Główkę  białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy  zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

przepis na białą kapustę

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

przepis na białą kapustę

Wystarczy  już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.

 

piątek, 26 kwietnia 2013

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;"

...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i świeżej kapusty z dodatkiem śliwek. W pięknych słowach potrawę, z której słyniemy na świecie wspominał Adam Mickiewicz. Nic dodać nic ująć do owego opisu więc niech fragment IV księgi "Dyplomatyka i łowy" uatrakcyjni dzisiejszy wpis.


przepis na bigos

"Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy."

 


*Bigos*

  • kiszona kapusta - 2kg
  • biała kapusta - 1kg
  • karczek b/k - 60dag
  • łopatka b/k - 60dag
  • kiełbasa - 50dag
  • słonina - 10dag
  • cebula - 2szt
  • pieczarki - 70dag
  • śliwka suszona słodka - 10dag
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liść laurowy - 5 listków
  • ziele angielskie - 10 ziaren
  • jałowiec - 2 lub 3 ziarna
  • majeranek - łyżeczka
  • kminek - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka ostra - łyżeczka
  • cukier lub miód
  • sól
  • pieprz

 

"Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnem okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."


 

Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać. Warto poszukać dobrej jakości kapusty kiszonej bo to co można znaleźć ostatnio na rynku trudno czasami nazwać kapustą. Kapusta lubi być "goniona" octem, a  nawet kwasem askorbinowym byle tylko przyspieszyć naturalny proces kwaszenia. Ideałem jest sobie w sezonie kapustkę samemu ukisić by mieć doskonały materiał na surówki i na przykład bigos.

Do zalanej wodą kapusty dorzucamy 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Słoninkę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy skwarki. Na uzyskanym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w kostkę mięso. Gdy cebula i mięso uzyskają odpowiedni kolor podlewamy co jakiś czas  wodą dusząc całość na małym ogniu.

Pieczarki kroimy w plastry. Ideałem byłoby użyć grzybów suszonych - na przykład prawdziwków - niestety jesienny zapas rozpłynął się jak wiosenna mgła znad rozlewiska. Smażymy grzyby na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i odrobiną tłuszczu uzyskanego ze słoniny. Dobór kiełbasy pozostawiam Wam drodzy czytelnicy bo to dość indywidualna sprawa w każdej polskiej kuchni.

przepis na bigos

Gdy kiszona kapusta zmięknie odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę. Białą odsączamy. Łączymy obie kapusty w dużym garnku lub kociołku. Pozostaje już tylko dodać obsmażone mięso z cebulą i pieczarki z kiełbasą by bigos był  prawie gotowy. W moździerzu łączymy pozostałe przyprawy, którymi doprawiamy bigos, dodając jednocześnie słodkie śliwki, koncentrat pomidorowy i cukier lub miód do smaku. Pozostawiamy bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając by wszystkie smaki mogły się połączyć.

Ideałem jest odstawić gotowy bigos w chłodne miejsce na dzień lub dwa ...tylko kto tyle wytrzyma? ...bohaterowie "Pana Tadeusza" też swego czasu nie dali rady...


"Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para jak w kraterze zagasłych wulkanów."

 

Smacznego !


sobota, 20 kwietnia 2013

Pachnący świeżym pieczywem dom to niestety rzadkość. A szkoda. Dostępne na rynku bułki to masowa produkcja bez tak ważnego dla wyrobu chleba czy bułek uczucia. Dawniej można było rozpoznać bez problemu z jakiej piekarni chleb właśnie smarujemy masłem. Zróbcie więc bułki sami.

Przepis na bułki, które Aneta upiekła ostatnio jest bardzo prosty. Mimo to dom wypełnił się przepysznym aromatem ziół i świeżo wypieczonych bułek.

przepis na bułki

 

*Bułki*

  • mąka pszenna - 50dag
  • drożdże - 40g
  • cukier - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • woda ciepła - 250ml
  • oliwa z oliwek - 40ml
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki
  • oregano - 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • pomidory suszone - 40g
  • płatki owsiane - szklanka

 

Pomidory moczymy w gorącej wodzie.  Drożdże rozkruszyć należy do kubeczka i zalać odrobiną wody. Dodać wystarczy już tylko cukier i łyżeczkę mąki by rozpoczęły pracę. Odkładamy kubeczek z wymieszaną zawartością przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Niech postoi z 15 minut.

przepis na bułki

Mąkę należy przesiać do miski i wymieszać z czosnkiem. Zasypujemy mieszankę ziołami, łyżeczką soli. Zalewamy całość oliwą oraz pracującymi drożdżami i resztą ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękami tak by odchodziło od dłoni. Odstawiamy miskę do wyrośnięcia ciasta powiedzmy na godzinę. Można  nawet i na całą noc ale wtedy lepiej miskę schować do lodówki.

Po tym czasie rozgniatamy ciasto pozbywając się nadmiaru powietrza. Dzielimy ciasto na pół. Do pierwszej połowy ciasta dodajemy pokrojone pomidory do drugiej ze dwie garści płatków owsianych.

przepis na bułki

Na papierze do pieczenia formujemy z ciasta bułki, smarujemu rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami lub odrobiną płatków owsianych. Pamiętajcie, że wypiek powiększy się podczas pieczenia. Bułeczki muszą się piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wstawiamy je do już rozgrzanego piekarnika. 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje  w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie. By przygotować żeberka w miodzie potrzebujemy kilku składników:

przepis na żeberka

*Żeberka w miodzie*

  • żeberka wieprzowe - 1,5kg
  • ketchup - 1 szklanka
  • olej - 3/4 szklanki
  • miód - 4 łyżki
  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • mieszanka chilli
  • pieprz
  • sól

Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup  z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

przepis na żeberka

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni  godzinę lub półtorej. Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.

przepis na żeberka

Żeberka można także opiec na grillu podlewając co jakiś czas miodową marynatą i to byłby ideał. Niestety na grill musimy jeszcze kilka miesięcy zaczekać. 

Marchew to warzywo uniwersalne. To surówki, sałatki warzywne, pyszne soki, zdrowe przekąski, a nawet składnik pysznych ciast. Niewiele warzyw można tak intensywnie wykorzystać jak marchew. Zupa marchewkowa w postaci gęstego kremu to kolejny sposób na przygotowanie tego pysznego warzywa.

przepis na zupę krem

Podana z chrupiącym boczkiem lub grzankami zaspokoi nie jednego głodomora.

*Zupa marchewkowa*

  • marchew 80dag
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • imbir - 1 cm
  • bulion 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • curry - przyprawa 1 łyżeczka

 

Marchewkę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w plasterki. Cebul siekamy drobno i razem z marchewką obsmażamy na łyżce masła. Wystarczy warzywom jakieś 10 minut by uwolnić z siebie to co najlepsze dla smaku kremowej zupy. Na porcji rosołowej z udziałem włoszczyzny i 3 ziemniaków gotujemy bulion. Po ugotowaniu mięso i warzywa usuwamy z garnka. Ziemniaki przydadzą nam się do zagęszczenia kremu.

przepis na zupę krem

Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy obsmażone marchewki i cebulę. Gotujemy marchew do miękkości. Całość przelewamy przez sito by przetrzeć marchew, cebulę i ziemniaki w mikserze. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion mieszając całość łyżką do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji. Wystarczy już tylko zupę podgotować przez około 3 minuty doprawiając startym imbirem, łyżeczką curry, pieprzem i solą.

przepis na zupę krem

Zupę podajemy z paskami chrupiącego cieniutkiego boczku. 

 

piątek, 12 kwietnia 2013

Pamiętacie scenę miłosną z bajki Walta Disney'a gdzie psi włóczęga całuje swoją wybrankę z wyższych sfer przy talerzu pysznego spaghetti z pulpecikami? Ja już zapomniałem ale wczorajszy obiad mi ją przypomniał. 

Wiosna powoli się rozpędza. Musimy więc rozpędzić także naszą miłość moi drodzy - włoskie spaghetti z pulpetami to doskonały start udanego wieczoru we dwoje. Zrobić je nie trudno więc zapraszam do kuchni.

przepis na spaghetti

*Spaghetti z pulpecikami*

  • makaron spaghetti razowy - 250g
  • łopatka wieprzowa - 60dag
  • cebula - 1szt
  • bazylia - świeża lub suszona
  • czosnek - 5 ząbków
  • krojone pomidory - puszka 
  • przecier pomidorowy w kartoniku 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dobrej jakości łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z posiekaną drobno cebulą. Masę doprawiamy zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, solą, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Wyrabiamy mięso rękami i formujemy z niego małe kulki, które obsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy.

Z patelni na talerz przenosimy pulpety oraz odlewamy nadmiar tłuszczu, który się z nich wytopił. Na tak przygotowanej patelni podsmażamy 2 posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie specyficznie pachnieć dodajemy na patelnię krojone pomidory i przecier. Dusimy sos 10 minut  doprawiając  pieprzem, solą, bazylią i odrobiną cukru. Przekładamy do sosu pulpety i dusimy całość kolejne 15 minut.

przepis na spaghetti

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i podajemy spaghetti z pysznymi pulpetami, aromatycznym sosem pomidorowym i startym na wierzch parmezanem.

czwartek, 11 kwietnia 2013

Przepis na smalec byłby zbyt prosty więc dzisiejszy dodatek do chleba jest nieco bardziej urozmaicony. Smarowidło przygotowane ze słoniny, dobrej jakości boczku i doskonałej, aromatycznej kiełbasy toruńskiej pojawiło się w naszej lodówce za sprawą Anety.

przepis na smarowidło

Zachciało mi się czegoś tłustego i antydietetycznego ... niejeden fanatyk zdrowego żywienia rzekłby - trucizny i zapychacza żył.

Supermarkety pełne są różnych produktów o wdzięcznych nazwach - smarowidła staropolskie, babuni i inne mające przypomnieć nam, że tak się kiedyś jadało. Jeszcze ciepły ciemny chleb, kiszony ogórek i szczypta soli. Niestety to co w kupnych słoikach się znajduje może czasami wzbudzić  obrzydzenie gdy jakimś cudem dowiemy się czego producent użył do stworzenia swojego smarowidła. Zróbmy je więc sami - wyjdzie pewnie taniej, a na pewno zdrowiej.

*Smarowidło do chleba*

  • słonina - 60dag
  • boczek wędzony - 30dag
  • kiełbasa toruńska - 35dag
  • cebula - 1szt
  • czosnek polski- 3 ząbki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w garnuszku na niewielkim ogniu. Zwróćcie uwagę na kolor kupowanej słoniny - powinna być idealnie biała. Różowawe słoniny są może tańsze ale są kiepskiej jakości, a przy topieniu skwarki tańcują po całej kuchni od nadmiaru wody.  Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy drobno. Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy przygotowaną mięsną masę do wytopionego smalcu. Cebulę siekamy w drobna kostkę i ona również trafia do garnka. Smarowidło wraca nad palnik.

przepis na smarowidło

Mieszamy dokładnie całość drewnianą łyżką by mięso nie przywierało do dna garnka. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy smarowidło pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Zdejmujemy znów garnek z ognia by na koniec dorzucić posiekany drobno czosnek.

Po ostudzeniu przelewamy smarowidło do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin do skrzepnięcia.