Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przepisy

czwartek, 11 kwietnia 2013

Przepis na smalec byłby zbyt prosty więc dzisiejszy dodatek do chleba jest nieco bardziej urozmaicony. Smarowidło przygotowane ze słoniny, dobrej jakości boczku i doskonałej, aromatycznej kiełbasy toruńskiej pojawiło się w naszej lodówce za sprawą Anety.

przepis na smarowidło

Zachciało mi się czegoś tłustego i antydietetycznego ... niejeden fanatyk zdrowego żywienia rzekłby - trucizny i zapychacza żył.

Supermarkety pełne są różnych produktów o wdzięcznych nazwach - smarowidła staropolskie, babuni i inne mające przypomnieć nam, że tak się kiedyś jadało. Jeszcze ciepły ciemny chleb, kiszony ogórek i szczypta soli. Niestety to co w kupnych słoikach się znajduje może czasami wzbudzić  obrzydzenie gdy jakimś cudem dowiemy się czego producent użył do stworzenia swojego smarowidła. Zróbmy je więc sami - wyjdzie pewnie taniej, a na pewno zdrowiej.

*Smarowidło do chleba*

  • słonina - 60dag
  • boczek wędzony - 30dag
  • kiełbasa toruńska - 35dag
  • cebula - 1szt
  • czosnek polski- 3 ząbki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w garnuszku na niewielkim ogniu. Zwróćcie uwagę na kolor kupowanej słoniny - powinna być idealnie biała. Różowawe słoniny są może tańsze ale są kiepskiej jakości, a przy topieniu skwarki tańcują po całej kuchni od nadmiaru wody.  Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy drobno. Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy przygotowaną mięsną masę do wytopionego smalcu. Cebulę siekamy w drobna kostkę i ona również trafia do garnka. Smarowidło wraca nad palnik.

przepis na smarowidło

Mieszamy dokładnie całość drewnianą łyżką by mięso nie przywierało do dna garnka. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy smarowidło pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Zdejmujemy znów garnek z ognia by na koniec dorzucić posiekany drobno czosnek.

Po ostudzeniu przelewamy smarowidło do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin do skrzepnięcia. 

wtorek, 09 kwietnia 2013

Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

przepis na tagliatelle

*Tagliatelle ze szpinakiem*

  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 szt
  • parmezan - 100g
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz kolorowy

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę lub dwie oliwy. Specyficzny zapach podpiekanego czosnku da nam znać że na patelnię winien trafić szpinak. Gdy uznamy, że szpinak jest już gotowy  trafia do niego ugotowany al dente i odsączony makaron. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory siekamy w drobne paski i dorzucamy do już prawie gotowego dania. Wystarczą mu już tylko 2 minutki na patelni.

Makaron podajemy ze startym parmezanem lub innym twardym serem, których ostatnio się w naszych sklepach pojawia coraz więcej.

BTW ...jestem przeraźliwie ciekaw dlaczego w Polsce parmezan jest tak drogi. W Berlinie można go kupić w przeliczeniu na złotówki - 60pln/1kg ...w Polsce znaleźliśmy najtańszy za ...150pln/1kg - to już jest chyba lekka paranoja. Ktoś nas moi drodzy nabija zdrowo w butelkę.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Gdyby przeprowadzić sondę pod tytułem "Jakie ciasta uwielbiasz?" przypuszczam, że w odpowiedziach powtarzały by się słowa - czekoladowe, z budyniem lub jabłeczniki. W każdym bądź razie jabłecznik to w naszym domu podstawowe ciasto do kawy. Poniższy przepis na jabłecznik z budyniem łączy w sobie wszystkie wspomniane wyżej smaki.

przepis na jabłecznik

Pyszne kakaowe kruche ciasto, gęsty waniliowy budyń i idealne do ciast złote renety w jednym pysznym kęsie. Pychota jak sie patrzy.

*Jabłecznik z budyniem*

  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 1,5 kostki
  • kakao - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 4 sztuki
  • złota reneta - 1 kg
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 750ml
  • bułka tarta
  • sól
  • blaszka prostokątna 32x21x6 cm

 

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszane suche składniki łączymy z pomocą posiekanego zimnego tłuszczu i żółtek. Zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Nasze dłonie szybko je ogrzeją i ciasto nam się będzie kleić. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedna trafi do lodówki druga do zamrażalnika. 

przepis na jabłecznik

Przygotowujemy blaszkę smarując ją pozostałym na papierze tłuszczem i wysypując bułka tartą tak by przywarła na dnie i do połowy boków. Wykładamy w blaszce wystudzone przez około 10 minut w lodówce ciasto. Szybko by nie zagrzać ciasta, rozprowadzamy go na dnie blachy. Rozprowadzone ciasto posypujemy bułką tartą aby soki z jabłek i budyń nie przemoczyły kruchego spodu.

przepis na jabłecznik

Na tak przygotowany spód trafią pokrojone w plastry lub kostkę jabłka. Całość zalewamy przygotowanym na 750ml mleka   budyniem waniliowym (2 opakowania). Pozostało już jedynie zetrzeć na wierzch drugą część ciasta, która zmroziła się w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej się ciasto na tarce zetrze. 

przepis na jabłecznik

Pieczemy jabłecznik około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu niech sobie ciasto odpocznie aby budyń ponownie stężał. Najlepszy jabłecznik z budyniem jest na drugi dzień gdy kruche ciasto delikatnie zmięknie, a aromat jabłek połączy się z wanilią budyniu.

sobota, 30 marca 2013

Każdy przepis na schab gromadzimy w odpowiedniej sekcji bloga - schab wieprzowy. Przepis na świąteczny schab ze śliwką także się tam znajdzie. Anetka kupiła przepiękny kawałek doskonałego schabu w naszym ściśle tajnym sklepie z doskonałym mięsem. Jesteś z Dąbrowy Górniczej lub okolic? Pisz na mail. Zdradzimy to miejsce i Tobie.

przepis na schab

Nie każdy lubi pieczony schab uznając to mięso za suche. Ten przepis spowoduje, że szybko wycofa się z tej niewątpliwej herezji. Pieczony schab jest doskonałą wędliną na świątecznym i nie tylko świątecznym stole. Podany natomiast na ciepło na przykład z żurawinowym sosem może się stać głównym daniem jakiegoś wyjątkowego obiadu.

*Schab ze śliwką*

  • schab - 1 kg
  • śliwka kalifornijska - 10 dag
  • żurawina suszona - 15 dag
  • czosnek polski - 1,5 główki
  • rozmaryn
  • mieszanka chili
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Solidny kawałek pięknego schabu musimy najpierw wydrążyć. Przyda się ostry i długi nóż który wbijamy z jednej strony. Ostrożnie przebijamy mięso wzdłuż nacinając schab tworząc szczelinę na 3 palce. Mieszamy śliwki z żurawiną i pokrojoną w plasterki połową główki polskiego czosnku. Tak przygotowaną mieszanką wypełniamy schab od jednego końca do drugiego.

przepis na schab

Specjalnie zaznaczam polskość czosnku.To ważne z dwóch powodów. Pierwszy to oczywista różnica w aromacie. Natomiast drugi: główki polskiego czosnku są małe, a podana w przepisie ilość 1,5 główki jest w sam raz. Chińskie giganty zdominowały by nadzienie. Kupując czosnek zwróćmy na to uwagę - kiedyś chiński czosnek można było odróżnić od polskiego "na kolor" - niestety naród chiński szybko zrozumiał, że czosnek nie może być biały i hodują już odmiany przypominające nasze europejskie - różowe. Tak więc po kolorze  czosnku możemy już nie rozróżnić.

przepis na schab

Wróćmy do schabu. Pięknie nadziany mieszanką śliwek, żurawiny i czosnku czeka sobie na doprawienie. W moździerzu przygotowujemy mieszankę czosnku (pozostała główka), chili, rozmarynu (może być suszony), pieprzu i soli. Schab nacieramy mocno olejem i mieszanką przypraw. Możemy schabik związać sznurkiem by uzyskać charakterystyczne bruzdy ale nie jest to konieczne.  Tak przygotowany schab wsadzamy do worka lub rękawa i piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Worek dobrze jest nakłuć widelcem w kilku miejscach.

przepis na schab

W zgodzie z zasadą 1kg mięsa - 1h pieczenia schab ze śliwką będzie piekł się w piekarniku. Na 10 minut przed końcem rozcinamy worek by wierzch schabu się pięknie zrumienił. Po wyjęciu schab musi sobie poleżeć. Nie wolno go  w tym czasie kroić - to częsty błąd powodujący, że soki z mięsa wypływają i mięso staje się suche.

przepis na schab

 

piątek, 29 marca 2013

W dzieciństwie por znałem jedynie  z zup. Sałatkę z pora zacząłem jadać dopiero gdy poznałem moją piękną żonę. Jej sałatki warzywne, a szczególnie sałatka z pora do dziś przypominają mi tamten cudowny czas. Jest coś prawdziwego w przysłowiu "przez żołądek do serca".

przepis na sałatkę

Świąteczny czas skłonił nas do zaprezentowania pysznej, zdecydowanej w  smaku sałatki z pora.

*Sałatka z pora*

  • por sałatkowy - białe części - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 6 średnich sztuk
  • kukurydza konserwowa - 400g
  • majonez - 300ml
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz kolorowy

Białe części pora siekamy w połówki talarków, solimy i odstawiamy na godzinę do skruszenia. Odlewamy z miskę soki jakie por pod wpływem soli wypuścił. Gotujemy na twardo 4 jajka, które należy następnie  pokroić w kostkę. Obrane i pokrojone drobno, kwaskowe jabłko zrównoważy ostrość pora i słodkość kukurydzy konserwowej, którą odsączoną dodajemy do sałatki.

przepis na sałatkę

Pozostało nam już tylko pokroić w drobną kostkę ogórki i całość sałatki wymieszać z domowym majonezem. Doprawiamy sałatkę łyżeczką ulubionej musztardy, a także solą i pieprzem do smaku. Jak każda sałatka warzywna również ta najlepsza jest na drugi dzień. Jeszcze macie więc trochę czasu by ją zrobić przed świętami.

 

Kolejny świąteczny przepis. Tym razem na śledzie. Bez śledziowych sałatek sobie żadnych świąt nie wyobrażam. Tradycyjne śledzie w oleju urozmaiciliśmy w tym roku żurawiną i goździkami. Słodycz żurawiny zdziałała cuda - tak przygotowane śledzie są pyszne!

przepis na śledzie

*Śledzie z żurawiną*

  • śledzie a'la Matias - 60 dag
  • żurawina suszona - 15 dag
  • cebula - 4 szt
  • olej
  • goździki 
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liść laurowy

 

Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.

przepis na śledzie

Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik.

przepis na śledzie

Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie. 

czwartek, 28 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś nowego do naszego menu trafiliśmy na sycylijską lazanię Marty Grycan. Zawsze mi się pani Grycan kojarzyła ze słodkościami i lodami, a tu taka niespodzianka. Solidne włoskie żarcie i genialny sposób na mielone mięso w lazanii. Zapiekanka makaronowa zostanie podana z beszamelem i mięsnymi pulpecikami.

przepis na lazanię

*Lazania sycylijska*

  • mięso wieprzowe - łopatka lub karczek - 1 kg
  • makaron lazania
  • parmezan
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 5 ząbków
  • chili - mieszanka
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • bazylia suszona - opakowanie lub solidny pęczek świeżej
  • rozmaryn
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Cebule drobno siekamy w kostkę i smażymy na maśle aż się zrumieni. W tym czasie mielimy mięso. Do masy dodajemy rozgnieciony czosnek, zrumienioną cebulę, całe opakowanie bazylii suszonej. Dorzucamy rozbite jajko i wyrabiamy masę rękami. Doprawiamy całość pieprzem, solą, odrobiną suszonego rozmarynu i solidną porcją chili. Z mięsa robimy maleńkie kuleczki które obtaczamy w bułce tartej. Jest trochę roboty przy tych pulpecikach ale warto dłuższą chwilę temu poświęcić. Aneta do tej żmudnej pracy zagoniła mnie:

przepis na lazanię

Kuleczki obsmażamy na oliwie z każdej strony. Czas przygotować kolejny składnik dzisiejszego przysmaku czyli sos mleczny beszamel.

*Sos beszamel*

  • mleko - 900ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 3 ząbki

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąki dokładnie i energicznie mieszając. Mąka musi się dokładnie z masłem połączyć. Dodajemy w międzyczasie zmiażdżony lub drobno utarty czosnek. Ciągle mieszając dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystarczy już tylko dodać gałki muszkatołowej i sos gotowy.

 

przepis na lazanię

Kolejny składnik naszej dzisiejszej lasagna syciliana to sos pomidorowy. Potrzebujemy kilku składników:

*Sos pomidorowy*

  • pomidory obrane - 2 puszki
  • czosnek - 3 ząbki
  • bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Do rondelka wrzucamy pomidory. Miażdżymy do nich czosnek i przyprawiamy suszoną bazylią. Dusimy sos około 30 minut doprawiając cukrem, solą i pieprzem.

Mamy już wszystko by zapiekać sycylijską lazanię z mięsnymi pulpecikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy na dnie płaty lazanii. Zwróćcie uwagę co pisze na opakowaniu makaronu. Są makarony, które nie wymagają podgotowywania. Na lazanię wykładamy część pulpetów i zalewamy tą warstwę beszamelem. Ścieramy na nią warstwę sera.

Parmezan jest idealny do tego dania ale w polskich domowych warunkach musi czasami wystarczyć inny ser. Litewski dżiugas świetnie zastępuje włoski parmezan. W ostateczności można użyć nawet biedronkowego olendra - mnie tam ten ser osobiście bardzo smakuje, a koniec końców restauracyjnej lazanii za 100 złotych porcja nie robimy...

przepis na lazanię

Kolejna warstwa makaronu - pulpeciki - sos pomidorowy - ser. Następna warstwa lazanii, porcja mięsnych kuleczek oblanych beszamelem i solidna porcja startego sera. Na wierzch układamy już tylko makaron, oblewamy resztą pomidorowego sosu i posypujemy resztą startego sera.

Zapiekanka trafia do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod koniec na około 5 minut możemy zdjąć pokrywę by wierzch się zarumienił. Do tak przygotowanej lazanii żaden dodatek nie jest potrzebny. Sos, który się wytworzy z beszamelu, pomidorów, sera i mięsnych soków jest genialny.  Trudno było mnie odpędzić od naczynia gdzie czatowałem z gotową na wszystko łyżką.

BTW...warto było kręcić te niesforne pulpeciki. Zawsze mnie w lazanii denerwowało, że zęby nie mają się w co wbić. Sposób pani Grycan ten problem z włoskim przysmakiem mi rozwiązał.

 

środa, 27 marca 2013

Ziemniaki się mogą znudzić jako dodatek do obiadu każdemu. Sposobów na podanie tego warzywa są setki ale my odkryliśmy niedawno całkiem fajny i nowy sposób. Sałatka ziemniaczana z dodatkiem octu balsamicznego pasuje nawet do najzwyklejszego kotleta.

przepis na sałatkę ziemniaczaną

*Balsamiczna sałatka ziemniaczana*

  • ziemniaki ugotowane - 1kg
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Ugotowane ziemniaki (najlepsze będą gatunki sałatkowe) kroimy w plastry. Cebule siekamy w piórka i mieszamy z ziemniakami. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sałatki. W słoiczku przygotowujemy dressing. Rozgniecione ząbki czosnku mieszamy z oliwą. Dodajemy ocet balsamiczny, zamykamy słoiczek i energicznie mieszamy nasz sos. Po otwarciu doprawiamy go solą, pieprzem i polewamy sałatkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Młody młócił takie kartofelki aż mu się uszy trzęsły.

wtorek, 26 marca 2013

Jest Wielkanoc jest żurek! Tak by można sparafrazować zwariowaną reklamę telewizyjną chipsów. Święta Wielkiej Nocy bez żurku czy białego barszczu byłyby jakieś takie ...nie nasze. Przygotowanie tej zupy jest proste łącznie z kwaszeniem mąki żytniej by uzyskać konieczny do przygotowanie żurku zakwas.

przepis na żurek

Można oczywiście przygotować żurek z dostępnych na rynku dobrej jakości zakwasów ale spróbujcie choć raz zrobić go samemu od początku do końca. Warto.

*Żurek*

  • mąka żytnia na żur 6 łyżek
  • czosnek - 3 ząbki
  • liście laurowe - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • sól
  • ciepła woda
  • litrowy słoik
  • kości wędzone (ewentualnie wędzone żeberka)
  • kiełbasa biała lub inna 40dag
  • śmietana słodka 100ml
  • koperek
  • majeranek
  • włoszczyzna (marchew 2szt, pietruszka 2szt. kawałek selera, por)

Zakwas przygotowujemy w litrowym słoiku wypełniając dno mąką żytnią grubo mieloną. W sklepach można kupić mąkę specjalnie przygotowaną na żurek. Popytajcie w swoich warzywniakach. Zalewamy mąkę ciepłą (nie gorącą) wodą tak na 3/4 słoika. Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie i posiekany w plastry czosnek. Szczypta soli i słoik odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką. Przy dobrych wiatrach zakwas będzie gotowy w 5 dni, a jeśli użyjemy odrobiny zakwasu z poprzedniego razu przyspieszymy kwaszenie do 2-3 dni.

przepis na zakwas żurku

Na kościach wędzonych lub żeberkach gotujemy wywar, do którego wrzucamy włoszczyznę. Gdy mięso na kościach zmięknie dorzucamy do garnka pokrojoną w plastry kiełbasę i wlewamy cały przygotowany zakwas. Pozostałości mąki żytniej i przyprawy też - piszę to by obiło mi się o uszy, że jest szkoła, która mąki nie dolewa, a tam przecież cały urok żurku tkwi. W około 20 minut od ponownego zagotowania doprawiamy żur majerankiem , posiekanym drobno koperkiem, solą, pieprzem i zabielamy zahartowaną śmietaną.

przepis na żurek

Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Na Śląsku żur jada się z ubitymi ziemniakami z dodatkiem ozłoconej cebuli. Czego byśmy tam nie dodali i tak najważniejszy będzie specyficzny aromat zakwasu z żytniej mąki.

Pyszna sałatka z selerem konserwowym biła podczas Świąt Bożego Narodzenia rekordy popularności i padały w mailach pytania czy seler musi być konserwowy. W tamtym przepisie seler powinien być konserwowy. Dziś za to prezentujemy surówkę z  selera w jego jak najbardziej naturalnej formie. Dodatek jabłka powinien zrównoważyć ostry smak tego aromatycznego  warzywa.

przepis na surówkę

Korzeń selera to bogactwo witamin i powinny go doceniać osoby walczące o zrzucenie zbędnych kilogramów przed zbliżającym się sezonem słonecznych kąpieli. Ilość kalorii jest w selerze symboliczna. Dodatkowo seler jest świetny na przedłużającą się w tym roku zimę. Ma właściwości antydepresyjne co pozwoli Wam tą upierdliwą porę roku przeżyć bez przykrych konsekwencji z brakiem słonecznego światła związanych.

*Surówka z selera*

  • seler - 1 sztuka
  • jabłka kwaskowe - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 125g
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Obrany seler ścieramy na drobnych oczka tarki. To samo robimy z obranymi jabłkami. Siekamy drobno koperek i dodajemy do selerowej masy. Podlewamy surówkę jogurtem naturalnym. Doprawiamy całość solidnie pieprzem i solą. Ostrość selera i kwaśny smak jabłek wymaga już tylko odrobiny cukru. Rewelacyjny i soczysty dodatek do obiadów w kilka minut.