| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: przepisy

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.

 

środa, 28 listopada 2012

Nie wszyscy lubią fast foody z pod znaku McDonald's. Amerykańskie jadłodajnie stały się synonimem niezdrowego jedzenia i powszechnej otyłości. Firma walczy jak może o zmianę wizerunku ale raczej jej się to nie uda. Hamburgery z McD jedni kochają inni nienawidzą. Osobiście powiem Wam tak: nie jest dla mnie problemem spałaszowanie całkiem fajnej buły z sosem musztardowo-chrzanowym. Raczej ceny niż obawa o mój organizm odganiają mnie od tej diabelskiej knajpy :) Jednak co jak co ale domowy hamburger jest i tak o niebo lepszy.

Nie mam zamiaru w dzisiejszym przepisie odwzorowywać ichniego Wieśmaca czy innej bułki ale zachowam pewną podstawową zasadę obowiązującą w McD. Stała receptura. W każdym kraju i w każdej restauracji recepta na hamburgera jest praktycznie identyczna. Zawiera określoną ilość mięsa, sosu, sałaty , cebuli etc. Spróbujcie będąc w McD zamówić bułkę z podwójnymi składnikami - ohyda wierzcie mi. Skład który ktoś tam kiedyś wymyślił jest optymalny.

przepis na hamburgery

Zróbmy więc optymalne ale polskie hamburgery bez chemicznych dodatków smakowych. Typowo polski burger z colesławem. Przepis na 6 burgerów.

*Hamburger domowy*

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • jajko
  • ser żółty plasterki
  • bułki pszenne kajzerki 
  • sałatka z kapusty colesław
  • sos hamburgerowy
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Szynkę myjemy, odtłuszczamy, kroimy w kawałki pasujące do maszynki. Mielimy mięso z dwoma obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy całe jajko, pieprz kolorowy i sól. Mieszamy całość dokładnie podsypując tartą bułką (około łyżki). Mięso nie może być za suche ani zbyt wilgotne. Smażymy kotlety na odrobinie tłuszczu z obu stron.

przepis na hamburgery

Bułki kroimy wzdłuż na pół i na suchej patelni karmelizujemy wewnętrzną część. Chodzi o to by sos z colesława lub inny dodatek do hamburgera nie przesiąknął wgłąb bułki.

przepis na hamburgery

Układamy składniki po kolei: wierzchnia część bułki - sos  (łyżka) - colesław (kopiasta łyżka) - plaster sera - kotlet - dekielek bułki (spodnia część). Lekko burgera dociskamy i zawijamy w aluminiową folię. W piekarniku robimy 90 stopni C i wkładamy bułki na jakieś 10 minut by połączyły się wszystkie składniki.

przepis n ahamburgery

BTW - odpowiednią sałatkę typu colesław znajdziecie w tym wpisie: Surówka z białej kapusty. Co do hamburgerowego sosu. Pozostawiam dobór Wam - każdy lubi inny. Ja tam lubię najzwyklejszy majonez, dzieciaki curry inni ketchup, a jeszcze ktoś sos czosnkowy. Jak opanuję sztukę wytwarzania domowego sosu musztardowo-chrzanowego takiego jak w McD to dodam przepis :)

wtorek, 27 listopada 2012

Ojciec w tym tygodniu się zajmuje kuchnią więc fajerwerków nie ma ale pierś  kurczaka potrafię podać. Dziś na słodko z ananasem kotlety z natartej imbirem piersi. Podane z placuszkami ziemniaczanymi w gęstej śmietanie i buraczkami.

przepis na pierś kurczaka

Oto przepis:

*Pierś  kurczaka z ananasem*

  • dwie podwójne piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • żółty ser plastry
  • imbir świeży (3 cm )
  • czosnek
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • papryka słodka czerwona suszona
  • płatki owsiane
  • bułka tarta
  • jajko

 

Piersi myjemy i odtłuszczamy. Kroimy obie wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy mocno czosnkiem i startym na tarce imbirem. Sól, pieprz świeżo zmielony i kotlety mogą sobie iść poleżakować do lodówki. W tym czasie Ojciec się zabiera za gotowanie pomidorowej i tajenie ryżu do niej. Wyszła pyszna ale sposób na moją pomidorową z bazyliowym ryżem podam kiedyś indziej.

przepis na pierś kurczaka

Mieszamy na talerzyku suchą panierkę: bułkę tartą, płatki owsiane i słodką suszoną paprykę. Na drugim mamy już rozbełtane jajko więc możemy panierować kotlety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy najpierw plastry ananasa. Niezbyt długo - ma tylko zmięknąć i nabrać ciemniejszego koloru. Odkładamy go na talerzyk, a w jego miejsce trafiają piersi kurczaka. Gdy usmaży nam się jedna strona obracamy je i układamy na ich wierzchu plastry ananasa i żółty ser. Kotlety prószymy koperkiem i zabieramy się do jedzenia.

niedziela, 25 listopada 2012

Jedzmy ryby ! W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Podobno żaden Grek nie zna przepisu na rybę po grecku, a tradycyjna polska ryba w warzywach przyjęła taką nazwę całkiem przypadkowo. Ryba po polsku czy ryba po grecku? ...a czy to ważne? Ważne że ryba i do tego dobra :)

Rosyjski mintaj idealnie pasuje do naszej lekkiej potrawy rybnej z warzywami. Jak każda dorszowata -  posiada pyszne i delikatne białe mięso o specyficznym morskim aromacie. Poławiana przez rosyjskie kutry na Morzu Beringa ryba jest ciut droższa od ogólnie dostępnych jednak o niebo lepsza. Pamiętajcie mniej lodu, a więcej ryby świadczy o lepszej jakości tego co zjemy :)

przepis na rybę

*Ryba po grecku*

  • filet mintaja 60-80 dag
  • cytryna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • marchewka 6 sztuk
  • seler pół dużego
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • por
  • cebula 
  • groszek konserwowy
  • koncentrat pomidorowy 120g
  • sól
  • pieprz kolorowy

 

Umyte dokładnie filety mintaja kroimy na spore kawałki. Nacieramy solą , kolorowym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i seler ścieramy na największych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w talarki, a cebulkę siekamy drobno.

przepis na rybę

Kawałki ryby moczymy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Upieczoną rybę odkładamy na talerzyk. Następnie rumienimy posiekaną cebulkę i por. W złotej cebulce i pomidorowym koncentracie dusimy do miękkości starte warzywa i połowę puszki konserwowego groszku.  Doprawiamy całość solą i pieprzem.

przepis na rybę

W nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy warstwami usmażone ryby i uduszone warzywa. Naczynie trafia do piekarnika na 10 minut gdzie w temperaturze 180 stopni łączą się nam wszystkie wspaniałe aromaty. W piekarniku już smażą się przepyszne ziemniaczki w ziołowej posypce z którymi możemy rybkę po grecku podać. Tak przyrządzona ryba jest też doskonała jako zimna przekąska na świątecznym stole.

przepis na rybę

sobota, 24 listopada 2012

Czasami jest tak, że dłuższe przebywanie w kuchni i dopieszczanie dań nam jest nie na rękę. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego bez zbędnych komplikacji. Kurczak curry w poniższym wydaniu idealnie pasuje do takich sytuacji. Dziewczyny dziś miały długo oczekiwany wypad do kina na sagę o wampirach więc szybki obiad był wskazany. 

przepis na curry

*Kurczak curry*

  • pierś  z kurczaka ( ze dwie pojedyncze sztuki)
  • groszek zielony konserwowy (pół puszki)
  • cebula 
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • kardamon
  • mieszanka curry
  • imbir świeży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • śmietana 100ml 30%

 

przepis na curry

Piersi kurczaka myjemy, odtłuszczamy i kroimy w niezbyt małą kostkę. Na oliwie smażymy pokrojone w piórka obie cebule. Do złotej cebulki dodajemy pokrojone piersi i na sporym ogniu obsmażamy z każdej strony przyprawiając kardamonem i curry. Do złotego kurczaka ścieramy 2 cm obranego imbiru i ze dwa ząbki czosnku. Pod koniec wsypujemy pół puszki odcedzonego zielonego groszku.

przepis na curry

W między czasie gotujemy brązowy (lub każdy inny ) ryż. Ugotowany ryż mieszamy na patelni z kurczakiem. Pozostaje nam jedynie doprawić solą i kolorowym pieprzem. Sos sojowy nada specyficzny aromat. Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze chwilkę. Szybki obiad ale pyszny.

piątek, 23 listopada 2012

Powolutku tegoroczna jesień odchodzi w zapomnienie. Zimowe wieczory warto osłodzić pysznymi racuchami. Przepis na bezdrożdżowe racuchy babci Ewy podawaliśmy jakoś na początku jesiennego okresu. Dziś przepis na przepyszne jabłka w cieście. Najlepsza polska złota reneta w delikatnym i puchatym cieście smażona na tłuszczu z odrobiną cukru pudru. Dla nas bomba i to nie tylko kaloryczna :)

przepis na racuchy z jabłkami

*Jabłka w cieście*

  • 5 złotych renet
  • cynamon

 

  • jogurt naturalny duży (420g)
  • 2 jajka
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • pół opakowania waniliowego cukru

 

przepis na racuchy z jabłkami

Jabłka obieramy  ze skórki i kroimy na grube plastry. Z każdego plastra usuwamy pozostałości gniazda nasiennego i przyprawiamy cynamonem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie do konsystencji gęstej śmietany dodając  rodzynki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni sporo oleju roślinnego.

przepis na racuchy z jabłkami

Każdy plaster jabłka maczamy w cieście z każdej strony i smażymy na tłuszczu z obu stron.

przepis na racuchy z jabłkami

Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy racuszki lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji na durszlak.pl:


środa, 21 listopada 2012

Z dzieciństwa pamiętam jak smakowały mi cieniutkie i delikatne naleśniki z dżemem truskawkowym. Mama zawsze robiła je tak byśmy mogli wybrać - dżem truskawkowy albo powidła śliwkowe. Ten pierwszy robił na mnie zawsze większe wrażenie. Dziś wolę powidła. Dziecięce podniebienie chyba zawsze wybierają ten słodszy smak. Z wiekiem zaczynamy dostrzegać uroki bardziej cierpkich i kwaśniejszych ale za to mocno aromatycznych smaków. Sposobów na przyrządzenie naleśników jest bez liku. Od lat robię je tak samo. Prosty przepis na naleśniki:

przepis na naleśniki

*Naleśniki*

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko duże (lub 2 małe)
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • aromat lub ekstrakt waniliowy

 

Łączymy mleko z jajkiem z pomocą fyrloka. Zawsze mieszam ciasto naleśnikowe ręcznie bez użycia miksera. Drewniane mieszadła zwane na śląsku fyrlokami odchodzą w niepamięć ale trafiliśmy całkiem zgrabne mieszadło w znanym szwedzkim piekielnym sklepie z duperelami - przekleństwo mężów. Z jego pomocą mieszamy dokładnie by rozprowadzić jajko w mleku. Powoli dosypujemy mąkę ciągle mieszając. Dodajemy pod koniec odrobinę soli i kilka kropel waniliowego aromatu. Jeśli ktoś posiada naturalny ekstrakt musi uważać bo jest on bardzo silny. Oprócz smaku wanilia spowoduje, że zapachy smażonych naleśników nie będą zbyt intensywne w kuchni. Nie lubię zapachu zbyt mocno podgrzewanego oleju, a wanilia go fajnie łagodzi.

przepis na naleśniki

Pozostaje nam dodać wodę do ciasta. Jej ilość jest zależna od struktury jaką udało nam się osiągnąć. Ciasto nie może być zbyt gęste by mniejszą ilość ciasta udało nam się rozprowadzić na rozgrzanej patelni. Teflonowa patelnię smarujemy olejem przed każdym pojedynczym smażeniem z pomocą pędzelka. Ciasto nalewamy chochelką i zdecydowanymi ruchami rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni.

Nie jest łatwo dobrać odpowiednią gęstość ciasta, temperaturę powierzchni patelni jednak jest to ważne. Zbyt gorąca patelnia zbyt mocno zetnie ciasto i nie uda nam się go rozprowadzić. Zbyt rzadkie ciasto nie będzie się chciało odpowiednio szybko ściąć. Zbyt gęste spowoduje, że będziemy musieli go dać więcej co pogrubi naleśniki a nie o to nam chodzi. Powiem szczerze - kilka misek ciasta w swoim życiu zmarnowałem ucząc się doboru odpowiednich parametrów. Smażenie naleśników to jak walka z fizycznymi wzorami lub programowaniem komputerów do arcyważnych eksperymentów. Opłaca się jednak potrenować - efekty tej ciężkiej pracy są wyśmienite.

przepis na naleśniki

Gdy pierwsza strona naleśnika jest gotowa należy go przełożyć na drugą stronę. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno upieczone bo staną się twardawe. Jeśli naleśnik delikatnie rusza nam się po patelni oznacza to że można mu zrobić hopa na drugą stronę lub przełożyć łopatką. Hopy dają jednak więcej satysfakcji i kupę radochy dzieciakom. Warto się więc tego nauczyć.

przepis na naleśniki

Usmażony naleśnik układamy na odwróconym do góry dnem talerzu. Układamy z nich stos który będzie sobie dojrzewał, a te które przetrzymamy za długo na patelni dzięki temu zmiękną. Po usmażeniu wszystkich, a z podanych proporcji wyjdzie nam około 13-15 cały stos obracamy do góry i smarujemy od najstarszego powidłami lub dżemem. Zwijamy naleśniki w cienkie ruloniki i podajemy na przykład z cukrem pudrem. Pychota !

Usmażone grubiej naleśniki stają się doskonałą bazą do domowych krokietów z mięsem i kapustą. Również polecamy.

poniedziałek, 19 listopada 2012

Po imprezce zostało nam sporo różnych smakołyków. Obiad niedzielny musiał więc wykorzystać to czego nie zjedliśmy dzień wcześniej, a że trafił nam się kawałek niezłego schabu wieprzowego zrobiliśmy roladki. Delikatne mięso wypełnione aromatem rozmarynu, kabanosa, pleśniowego sera podane z sosem i kluseczkami smakowało całej rodzinie.

przepis na roladki

*Roladki schabowe*

  • schab około 1kg
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula 3szt
  • ogonówka plastry
  • kabanos
  • ser pleśniowy
  • ogórek kiszony
  • rozmaryn
  • oliwa lub olej

 

Umyty i odtłuszczony schab porcjujemy na kotlety. Rozbijamy każdy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Rozbite plastry posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem. Kolejno smarujemy musztardą i na każdy z nich układamy plaster ogonówki, podłużny kawałek kiszonego ogórka, cząstki pleśniowego sera oraz kawałki kabanosa. Mięso zawijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami lub nitką. 

przepis na roladki

Rozgrzewamy na patelni olej bądź oliwę z oliwek i obtoczone w bułce tartej roladki obsmażamy z każdej strony. Odkładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Nadmiar pozostałego na patelni tłuszczu usuwamy a na jego pozostałościach rumienimy pokrojoną w piórka cebulę. Stopień zarumienienia cebuli będzie zależny od tego jak ciemny chcemy mieć sos. Gdy cebula osiągnie oczekiwany kolor wlewamy 400ml bulionu i całość musi się zagotować. Pod koniec zatrzepujemy łyżką mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

przepis na roladki schabowe

Dla zagęszczenia sosu można ewentualnie przetrzeć cebulę przez sitko. My lubimy jednak sos ciut rzadszy byle mieć uduszoną w nim cebulkę w całości. Sosem zalewamy roladki i dusimy całość pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Aromaty dodatków we wnętrzu roladki pięknie się komponują się z rozmarynem, a mięso smakuje naprawdę wyjątkowo.

środa, 14 listopada 2012

Najlepsza kiszona kapusta z małopolski, łopatka z przydomowej naturalnie karmionej świnki i najlepszej jakości makaron  to składniki najlepszego dania na świecie - łazanki domowe z kapustą. Kocham to połączenie od dzieciństwa. Sposobów przygotowania łazanek jest bez liku dziś nasz sposób na łazanki z kapustą kiszoną i kawałkami najlepszej wieprzowej łopatki.

przepis na łazanki

*Łazanki domowe z kapustą*

  • łazanki "Lubella" 500g
  • kapusta kiszona 1,3 kg
  • łopatka wieprzowa b/k 70dag
  • cebula 
  • oliwa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z liściem laurowym i angielskim zielem. W tym czasie na oliwie (oleju) szklimy posiekaną cebulę. Mięso kroimy w niezbyt małą kostkę i smażymy z cebulą. Pozostało nam ugotować makaron al dente. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy całość około 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

przepis na łazanki

Najczęściej jadamy łazanki przygotowane  z boczkiem lub kiełbasą. W ostateczności wystarczy solidna porcja chrupiących skwarek ze słoniny. Jednak łopatka  pozytywnie nas zaskoczyła i myślę że co jakiś czas właśnie  z nią pyszne łazanki robić będziemy. ...i pamiętajcie - na drugi dzień są jeszcze lepsze.

 

środa, 07 listopada 2012

Brak pomysłu na prosty i tani obiad ? Dziś rozwiązanie - danie tak proste w przyrządzeniu, że każdy lubiący brokuły może je zrobić w trochę ponad 30 minut. Najczęściej jadaliśmy brokuły lub kalafiory z masełkiem i uprażoną bułka tartą jednak od czasu gdy poznaliśmy sos czosnkowy to właśnie on stał się dodatkiem do ugotowanych brokułów.

przepis na brokuły

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru by zachował zielony piękny, kolor. Gotujemy go al dente - musi być lekko chrupiący, a nie rozlazły. Sos czosnkowy przygotowujemy z :

*Sos czosnkowy*

  • jogurt naturalny duży
  • czosnek 2 ząbki
  • majonez 1 łyżka

Składniki mieszamy dokładnie i polewamy różyczki brokuła. Danie podajemy z pieczonymi kartofelkami:

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 2 kg
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek świeży
  • papryka czerwona suszona

przepis na brokuły

Nieobrane ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Nie obieramy ich bo to co najlepsze w ziemniaku tkwi tuż pod jego skórką. Obieranie usuwa z ziemniaków znaczny procent wartości odżywczych. Należy ziemniaki jedynie dokładnie umyć, a podczas krojenia możemy usunąć wszelkie uszkodzenia skórki i oczka. Ćwiartki ziemniaka kąpiemy w łyżce lub dwóch oliwy i doprawiamy przyprawami oprócz soli. Układamy kartofelki w blaszce na papierze do pieczenia i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut na dolnej półce. Po około 15 minutach łopatką musimy przemieszać ziemniaki, posolić i blaszkę ustawić na wyższej półce pod grzałką lub w środku. Ewentualnie włączyć termoobieg.