| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos sojowy

środa, 18 grudnia 2013

Jeszcze się dobrze jesień nie skończyła, a zima nie zaczęła a my już tęsknimy za grillowanymi potrawami jedzonymi na świeżym powietrzu. Skrzydełka pieczone to Ojca ulubiona przekąska czy to do ciekawego filmu czy też do zimnego piwka na działce. Dobrze takie skrzydełka jest solidnie zamarynować, a miód będzie do mięsa doskonałym dodatkiem. Grill gdzieś w mrocznych zakątkach piwnicy czeka na lato, a my sobie pieczone skrzydełka zrobimy w domu.

przepis na grillowane skrzydełka

*Pieczone skrzydełka w miodzie*

  • skrzydełka kurczaka - 1 kg
  • miód - 7 łyżeczek
  • olej roślinny lub oliwa - 10 łyżeczek
  • sos sojowy - 10 łyżeczek
  • cytryna
  • sól - 2 łyżeczki

 

Z połowy cytryny wyciskamy sok. Rozpuszczamy w nim miód i dodajemy sos sojowy oraz olej. Doprawiamy marynatę łyżeczką soli. Pakujemy skrzydełka do pojemnika zalewamy marynatą i szczelnie zamykamy. Skrzydełka powinny sobie w miodzie leżakować kilka godzin. Kilka razy obracamy skrzydełka w pojemniku by znów pokryły się marynatą.

przepis na grillowane skrzydełka

Ruszt piekarnika smarujemy olejem lub oliwą. To po to by skrzydełka nie przywarły do niego. Na dole na blasze rozkładamy papier do pieczenia aby skapujący tłuszcz nie doprowadził naszej żony do rozpaczy. Na grillu sprawa jest prosta co spłynie na rozżarzone węgle doda odpowiedniego aromatu grillowanym potrawom. W piekarniku zwęglony tłuszcz może jedynie dać efekt podobny temu jaki daje płonąca papa dachowa. Skrzydełka powinny się piec w temperaturze 220 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg.

przepis na grillowane skrzydełka

Gdy skrzydełka zaczną się przypiekać należy posmarować je jeszcze raz z pomocą pędzelka resztkami marynaty i posolić dodatkową łyżeczką soli. Skórka będzie pięknie glazurowana i chrupiąca. Tak przyrządzone skrzydełka nie potrzebują nawet specjalnych dipów by być gwiazdą wieczoru. Polecam.

piątek, 21 czerwca 2013

Pierś z kurczaka to jedno z lepszych mięs stosowanych przy okazji wszelakich diet. Dieta Mamuśki ze stajni Vitalia również zaleca drobiowe, chude mięso z piersi kurczaka. Sposobów na pierś z kurczaka jest sporo a jeden z nich to kurczak z warzywami na ostro. Inne sposoby znajdziecie czy to w sekcji dietetycznej  lub w sekcji pierś kurczaka. Dziś zjedzmy coś ostrego i bardzo pożywnego.

przepisn na pierś kurczaka

*Kurczak z warzywami na ostro*

  • filet kurczaka - 150 g
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 4 sztuki
  • cukinia - 10 dag
  • papryka kolorowa - 10 dag
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka chilli
  • sos sojowy ciemny
  • czosnek - ząbek
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki

 

Filet posypujemy grubo mieloną solą morską i pieprzem. Nacieramy mięso sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Cebulę siekamy drobno a paprykę w paski. Cukinie kroimy w pół księżyce, a pieczarki w talarki.

przepis na pierś kurczaka

Pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę i rzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy kawałki z każdej strony i dodajemy na patelnię cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy resztę warzyw i przeciskamy przez praskę czosnek. Do podsmażonych al dente warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny. Dusimy całość chwilę doprawiając solidnie chilli, solą, pieprzem i słodką papryką. Po 10 minutach potrawka jest gotowa.

przepis na pierś kurczaka

Możemy podać ją z porcją kaszy gryczanej i dodatkiem ugotowanej żółtej fasolki szparagowej.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną w sosie sojowym, miodzie, imbirze i rozmarynie musiał się znaleźć na naszym blogu przed Świętami. Udał nam się wczorajszy obiad, a przyprawami pachnie w domu do dziś.  Polska kaczka w dalekowschodnim zestawie aromatów.

przepis na pierś kaczki

*Pierś kaczki*

  • pierś kaczki 3szt
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy ciemny 150ml
  • miód 2 łyżeczki
  • imbir świeży 5cm 
  • czosnek 4 ząbki
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • czosnek 4-5 nieobranych ząbków
  • połówka świeżej pomarańczy
  • mąka pszenna - czubata łyżka
  • półtorej szklanki bulionu
  • pieprz
  • sól

 

Umyte piersi kaczki ze skórą nacieramy solą i pieprzem. Z sojowego sosu, miodu, startego na tarce imbiru, posiekanego drobno czosnku i solidnej szczypty rozmarynu tworzymy marynatę. Skórę kaczych piersi nacinamy aż do znajdującego się między nią a mięsem tłuszczu. Wcieramy całość w mięso i we wszystkie nacięcia. Zamarynowane piersi odkładamy na 2 godziny do lodówki.

przepis na pierś kaczki

Na teflonowej patelni bez oliwy  smażymy piersi skórą do dołu. Smażymy je dopóki cały tłuszcz się z kaczki nie wytopi, a skórka nie stanie się chrupiąca. Przekładamy piersi  tym razem skórą do góry do brytfanki i podlewamy odrobiną wytopionego z kaczki tłuszczu. Wrzucamy jeszcze 4 lub 5 nieobranych ząbków czosnku w całości i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 25 minut. Pod koniec możemy piersi obrócić jeszcze raz na skórkę i włączyć termoobieg. Stopień wysmażenia mięsa jest zależny od Waszych upodobań. Są tacy co lubią kaczuszkę krwistą w środku, są tacy (...i my się do nich zaliczamy) by mięso było wysmażone w całości. Dlatego czas pieczenia piersi z kaczki oscyluje od 15 do 25 minut.

przepis na pierś kaczki

W międzyczasie z pozostałego na patelni sosu sojowego i kaczego tłuszczu robimy sos z nutą pomarańczową. Do pozostałości po smażeniu piersi z kaczki podsypujemy mąki ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Po chwili dolewamy bulion i ścieramy skórkę z połowy świeżej pomarańczy. Sól , pieprz do smaku i pyszny sos gotowy.

przepis na pierś kaczki

Podaliśmy wczoraj kaczkę na miodowych buraczkach ze śląskimi kluskami. Powiem tak - dawno nie jadłem tak fajnej potrawy. Dawidowi się aż uszy trzęsły, szczególnie do buraczków, na które także zapraszam. 

 

@edycja 2014-07-27

Piekliśmy dziś kaczuszkę ponownie. Skorygowałem w związku z tym czas pieczenia także i w tym przepisie. 15 minut to według mnie czas optymalny, a jeśli ktoś lubi mocno wypieczoną niech dołoży trochę czasu i wypiecze mięso góra 25 minut. Oto ona:

przepis na pierś kaczki

Przepis na powyższą pierś kaczki już na blogu. Na pyszny sos śliwkowy też.

sobota, 24 listopada 2012

Czasami jest tak, że dłuższe przebywanie w kuchni i dopieszczanie dań nam jest nie na rękę. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego bez zbędnych komplikacji. Kurczak curry w poniższym wydaniu idealnie pasuje do takich sytuacji. Dziewczyny dziś miały długo oczekiwany wypad do kina na sagę o wampirach więc szybki obiad był wskazany. 

przepis na curry

*Kurczak curry*

  • pierś  z kurczaka ( ze dwie pojedyncze sztuki)
  • groszek zielony konserwowy (pół puszki)
  • cebula 
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • kardamon
  • mieszanka curry
  • imbir świeży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • śmietana 100ml 30%

 

przepis na curry

Piersi kurczaka myjemy, odtłuszczamy i kroimy w niezbyt małą kostkę. Na oliwie smażymy pokrojone w piórka obie cebule. Do złotej cebulki dodajemy pokrojone piersi i na sporym ogniu obsmażamy z każdej strony przyprawiając kardamonem i curry. Do złotego kurczaka ścieramy 2 cm obranego imbiru i ze dwa ząbki czosnku. Pod koniec wsypujemy pół puszki odcedzonego zielonego groszku.

przepis na curry

W między czasie gotujemy brązowy (lub każdy inny ) ryż. Ugotowany ryż mieszamy na patelni z kurczakiem. Pozostaje nam jedynie doprawić solą i kolorowym pieprzem. Sos sojowy nada specyficzny aromat. Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze chwilkę. Szybki obiad ale pyszny.

czwartek, 27 września 2012

Szaszłyki chodziły za mną już jakiś czas. Brak czasu na solidne grillowanie podczas wakacji spowodował, że dopiero teraz mogę sobie i rodzinie przyrządzić ten fajny i smaczny wynalazek. Zrobię dziś szaszłyk z kurczaka i ananasa. Myślę że carry będzie idealną przyprawą tak do szaszłyków jak i ryżu, z którym owe mięsno-owocowe pyszności podam. Zróbmy więc dziś coś o orientalnym smaku z odrobiną polskiej tradycji w postaci szynki kresowej.

przepis na szaszłyki

Na 4 solidnej wielkości szaszłyki potrzebujemy:

*Szaszłyki z kurczakiem i ananasem*

  • 2 piersi z kurczaka 
  • kumpiak
  • ananas świeży
  • mleko
  • czosnek
  • łyżeczka  papryki czerwonej
  • pieprz
  • curry
  • oliwa
  • sos sojowy ciemny
  • patyki do szaszłyków

 

Najczęściej do szaszłyków dodajemy wędzony boczek. Trafił nam się jednak w sklepie tradycyjny polski przysmak czyli kumpiak. W pogoni za parmeńską szynką i tym wszystkim czym raczy nas świat na potęgę zapominamy, że i w naszym kraju tradycja dała sporo fantastycznych produktów. Kresy wschodnie to bogactwo przepisów i atrakcyjne spiżarnie pełne tradycyjnie produkowanych smakołyków. Korzystajmy z tego. Dziś korzystamy my. W sieci Biedronka sprzedawany jest plasterkowany kumpiak, który dziś sprawdzimy.

Zaczynamy od przygotowania piersi z kurczaka. Myjemy je i usuwamy przetłuszczenia. W miseczce przygotowujemy mleczną marynatę curry. Szklankę mleka wypełniamy aromatem rozgniecionego czosnku. Dodajemy 3 łyżeczki curry, paprykę i pieprz. Piersi kroimy w niezbyt małą kostkę i topimy całość w marynacie. Miskę odstawiamy do lodówki. Piersi z kurczaka powinny poleżeć w mleku chociaż 2 godzinki. Najlepiej przygotować je jednak dzień wcześniej, wieczorem. Tak by miały czas nasiąknąć przyprawami i mlekiem.

Mamy czas na przygotowanie ananasa. Trafił nam się dorodny i soczysty owoc, który jakiś czas dojrzewał na parapecie. Obieramy go z grubej skóry usuwając wszelkie brązowe oczka. Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy twardawy rdzeń. Miąższ kroimy na kawałki wielkością podobne do pokrojonych filetów. Można użyć ananasa z puszki jednak ten świeży ma jedną zaletę dla szaszłyków dość ważną. Nie rozpada się. Pokrojone kawałki ananasa przyprawiamy pieprzem, curry i wyciśniętym sokiem z cytryny. Trochę soku zapewni dodatkowy smak słodkiego ananasa i zachowa jego naturalną barwę.

Odsączone z mleka kawałki piersi smażymy chwilę w głębokim garnku lub woku z odrobiną  oliwy i dodatkiem sosu sojowego. Sos sojowy ciemny jest dość słony więc nie używam soli by nie przesadzić. Szynka także ma słony aromat. Smażenie ma jedynie pozamykać pory mięsa robimy więc to intensywnie i szybko. Obsmażone z każdej strony kurczaki przekładamy na talerz. Pozostały w garnku tłuszcz posłuży nam do przygotowania ryżu.

przepis na szaszłyki

Co drugi kawałek kurczaka owijamy połową plasterka kumpiaku i nadziewamy na patyk przekładając kawałkiem ananasa i kurczaczkiem bez szynki. Na koniec obsypujemy je jeszcze odrobiną carry i kolorowym pieprzem. Tak przygotowane szaszłyki trafiają do piekarnika (funkcja grzałki górnej i dolnej) rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Szaszłyki pieką się na środkowej półce. Na dolnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia, który uratuje nas od solidnego jej czyszczenia. Jak to na grillu tłuszcz z mięsa wytapia się i kapie. W tym czasie zrobimy ryż:

*Ryż w sojowym curry*

  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wrzątku
  • masło
  • pół łyżki curry
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

W garnku pozostało nam trochę tłuszczu, przypraw z kurczaka i aromatycznego ciemnego sosu sojowego. Dodajemy pół łyżki masła i na mały ogniu podsmażamy łyżkę curry dodając  łyżeczkę roztartego w moździerzu świeżego oregano. Mieszamy chwilę pilnując by przypraw nie spalić.  Dodajemy szklankę przepłukanego w wodzie ryżu. Mieszamy go aż  wchłonie cały przyprawiony tłuszcz i sojowy sos. Możemy teraz dolać 2 szklanki wrzącej wody i wywar delikatnie posolić. Mieszamy ryż do zagotowania. Na małym ogniu pod przykrywką ryż będzie sobie wchłaniał wodę jakieś 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy delikatnie ryż. Gdy praktycznie cała woda zostanie wchłonięta  gasimy ogień i zostawiamy ryż jeszcze na chwilę pod przykryciem. Na koniec dodajemy trochę oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy. Ryż powinien wyjść nam w ten sposób sypki, przyjemnie brązowy i diabelsko aromatyczny. 

przepis na szaszłyki

Szaszłyki  już  gotowe więc możemy podawać nasze orientalne w smaku z odrobiną polskiej wschodniej tradycji danie. Smacznego.