| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pieczarki

niedziela, 19 lipca 2015

Pierwsze od jakiegoś czasu danie na, które trzeba było poświęcić ciut więcej czasu i znacząco podnieść temperaturę wewnątrz mieszkania. Jednak warto było bo makaron z łososiem podany w gęstym śmietanowym sosie był na prawdę pyszny. 

przepis na łososia

*Farfalle z łososiem*

  • łosoś filet - 30 dag
  • pieczarki - 40 dag (małe)
  • makaron farfalle - 25dag
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polskie - 2 ząbki
  • cukinia - 1 mała sztuka
  • natka pietruszki
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • sól
  • pieprz

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli oraz czosnku. Podsmażamy dość mocno by grzyby się zrumieniły. Dorzucamy łososia pokrojonego w większą kostkę. Na patelnię musi trafić też pokrojona w kostkę cukinia. Uważajcie by nie przeciągnąć ryby. Łosoś nie może być przesuszony. Pora dodać śmietanę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy odrobiną wody z makaronu. Dusimy całość kilka minut aż sos się zagęści. 

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odsączamy makaron ale odrobinę wody odlewamy - patrz wyżej. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

sobota, 10 stycznia 2015

Najbardziej pospolity z grzybów na polskich stołach ale i najchętniej przez naszych rodaków wybierany: pieczarka. Doskonała do pizzy, sosów, sałatek czy zapiekanek. Idealnie smakuje faszerowana lub smażona w jajku. Tym razem w postaci zupy i to nie byle jakiej - krem z pieczarek podany z pysznym groszkiem ptysiowym własnej produkcji.

przepis na zupę

*Krem z pieczarek*

  • pieczarki - 1/2 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • bulion - 1 litr
  • śmietana do zup - 100ml
  • szczypior
  • masło

Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy zacznie się rumienić na patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki. Jeśli macie małe drobne grzybki to nawet ich nie trzeba obierać ze skórki lub usuwać trzonków. Wystarczy wszystkie porządnie opłukać i posiekać w całości. Starsze grzyby warto obrać, a trzonki przebrać by nie trafił się jakiś brudny zgnitek.

przepis na zupę

Dusimy pieczarki na patelni do puszczenia pierwszych konkretnych soków. Nie sólcie ich bo puszczą sok za szybko, a powinny co nieco się podsmażyć dla lepszego koloru naszej zupy. Pieczarki zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.

przepis na zupę

Całość wystarczy już tylko porządnie zblendować, doprawić solą i pieprzem. Musimy jeszcze zaprawić zupę zahartowaną wcześniej śmietaną i całość chwilę podgotować. Podajcie pyszny pieczarkowy krem z upieczonym groszkiem ptysiowym i garścią świeżego posiekanego szczypioru. Doskonałe...

wtorek, 11 lutego 2014

Czasami człowieka najdzie nieodparte pragnienie napchania się czymś sytym i w rozumieniu współczesnej medycyny niezdrowym. Doskonałym daniem na takie chwile słabości są krokiety z kiełbasą i  serem. Kaloryczna bomba podana z ostrym czosnkowym sosem... porządne męskie żarcie na najwyższym poziomie cholesterolu. Do tego szklanica dobrego i zimnego jak diabli piwa.

przepis na krokiety

*Krokiety z kiełbasą i serem*

  • kiełbasa - 40 dag
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty twardy - 20 dag
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
  • woda - szklanka
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny grecki gęsty
  • czosnek polski
  • majonez domowy

 

Przygotowanie zaczynamy od sosu. Powinien się przegryźć przed podaniem w lodówce. Duży jogurt mieszamy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dużą łyżką domowego majonezu. Ilość czosnku zależy od Waszych upodobań. Kolejnym etapem będzie usmażenie naleśników, w które zawiniemy nasz kiełbasiany farsz. Mleko mieszamy z wodą i rozbitym jajkiem. Szczypta soli i miksujemy powoli całość, dosypując mąki. Naleśniki smażymy na dobrej patelni smarowanej przed każdym użyciem słoninką.

Ostatni etap pracy to przygotowanie kalorycznego jak diabli farszu. Osobom na wszelakich dietach w tym momencie proponuje przeniesienie się do odpowiedniej sekcji dieta Vitalia  bo dalsze czytanie tego przepisu grozi zasłabnięciem przed monitorem.

przepis na krokiety

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i solidnie podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Pieczarki należy pokroić w talarki i dorzucić do kiełbasy. Przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki staną się zrumienione. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do farszu starty, żółty ser. Mieszamy wszystko aż ser się rozpuści i utworzy nam się gęsta masa. Farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy w krokiety. Moczymy każdy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy naleśniki z każdej strony na złoto i podajemy z gęstym, czosnkowym sosem.

...od razu ostrzegam - nie da się tego zjeść za dużo moi drodzy :D

środa, 03 lipca 2013

Szukaliśmy jakiegoś ciekawego pomysłu na wołową roladę. Trafił nam się kawał porządnej wołowiny, z której chcieliśmy zrobić coś dobrego. Podpytane baby na naszym lokalnym ryneczku podsunęły nam pomysł na staropolskie zrazy wołowe z kaszą gryczaną i grzybami. Gryka to nasza ulubiona kasza więc nie trzeba było Anety namawiać zbyt długo - pomysł okazał się pyszny. Co prawda na suszone grzybki musimy jeszcze poczekać z miesiąc lub dwa ale polska pieczarka zagrała swoją rolę wzorowo.

przepis na zrazy

*Zrazy wołowe z kasza gryczaną*

  • wołowina na roladę - 4 plastry
  • kasza gryczana - 50 g
  • pieczarki - 50 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - 300ml
  • oliwa
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • pietruszka natka - kilka gałązek

Rozbijamy mięso przez folię. Przyprawiamy solidnie pieprzem i odrobiną soli.  Nacieramy każdy płat musztardą i odstawiamy do lodówki.

przepis na zrazy

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Cała wodą musi z pieczarek odparować. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną, którą następnie odsączoną dodajemy do pieczarek. Mieszamy masę dokładnie.

przepis na zrazy

Na każdy płat mięsa rozkładamy porcję pasty grzybowo-gryczanej i zawijamy w roladę. Spinamy mięso wykałaczkami. Należy teraz zrazy obsmażyć z każdej stronie na dość dużym ogniu by szybko pozamykać pory mięsa. Przekładamy rolady do naczynia żaroodpornego.

przepis na zrazy

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę. Gdy piórka się ozłocą podlewamy całość bulionem i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną natkę pietruszki. Gęstniejący sos możemy zatrzepać odrobiną mąki lub przetrzeć przez sitko duszoną cebulę. Zalewamy sosem zrazy i dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 do 30 minut. Chociaż czas jest też zależny od jakości i części wołowiny, którą kupiliśmy.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Komuś będącemu na diecie trudno jest znaleźć w sklepie  z wędliną coś smacznego, naturalnego i niezawyżającego zbytnio ilości kalorii podczas spożywania śniadania lub kolacji. Domowej roboty pasztecik drobiowy z pieczarkami jest fajnym, lekkim i dietetycznym dodatkiem do razowego lub chrupkiego chleba. Warto sobie zrobić większa porcję na kilka dni.

przepis na pastę do chleba

*Pasztecik drobiowy z pieczarkami*

  • pierś kurczaka 20 dag
  • pieczarki 20 dag
  • papryka świeża 10 dag
  • cebula 1 mała sztuka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • majonez - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka

Mięso gotujemy do miękkości i mielimy  w maszynce do mięsa. Pieczarki obsmażamy na grillowej patelni bez udziału tłuszczu i gdy zmiękną siekamy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w maleńką kostkę i całość mieszamy dokładni z natką pietruszki. Masę musimy mocno wyrobić ręką. Mięso kurczaka jest dość suche więc musi się dobrze połączyć z sokami warzyw i pieczarek. Pod koniec dodajemy jeszcze majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

przepis na pastę do chleba

Dobrze wyrobiony pasztecik, kiełki rzodkiewki i koktajlowe pomidorki będą stanowić  pyszne  śniadanie lub kolację.

niedziela, 08 lipca 2012
Pieczarka ma w naszym domu wiele zastosowań. Ten popularny i dość tani grzyb ma sporo zalet. Pasta pieczarkowa uatrakcyjni na pewno Wasze menu. Przygotowanie jej jest banalne i nie wymaga zbyt dużej ilości czasu. Daje jednak sporo satysfakcji widok dzieciaków pochłaniających pachnące świeżością pajdy chleba posmarowane naszą pieczarkową pastą.

przepis na pastę pieczarkową
Do przygotowania pasty pieczarkowej potrzebujemy:

*Pasta pieczarkowa*
  • 30dag pieczarek
  • 15dag mielonki 
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • pół pęczku koperku (ewentualnie szczypiorku lub zielonej pietruszki)
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

przepis na pastę pieczarkową

Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy na półtorej minuty do wrzącej i osolonej wody. Do osobnego pojemnika ścieramy mielonkę na grubych oczkach. Cebulę kroimy  w drobną kostkę. Koperek ( ewentualnie szczypiorek lub pietruszkę) siekamy. Ugotowane na twardo jajka również przecieramy przez grube oczka tarki. Do pojemnika przesypujemy odcedzone z wrzątku pieczarki. Do masy dodajemy majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.

przepis na pastę pieczarkową

Pastę podawać możemy ze świeżym razowym chlebem. Doskonałe tak na kolację jak i na śniadanie. Smacznego !