| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zapiekanki

wtorek, 20 stycznia 2015

Był wczoraj przepis na dietetyczne jedzonko dziś wręcz przeciwnie: potrawa taka jaką misie lubią najbardziej. Zapiekanka ziemniaczana ale inna niż wszystkie mi do tej pory znane. Ziemniaki gotowane w mleku zapieczone w dojrzewającym serze... dla mnie bomba i to nie tylko kaloryczna.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka ziemniaczana*

  • ziemniaki - 1 kg obranych
  • mleko - 250 ml
  • śmietana słodka - 250 ml
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • ser dojrzewający twardy (olender, dziugas lub parmezan)
  • masło - 50 g
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • gałka muszkatałowa
  • szczypior

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Cebulę i czosnek siekamy w pióra. Wszystko zalewamy w garnku mlekiem i śmietaną. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przelewamy całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

przepis na zapiekankę

Posypujemy gałką, startym żółtym serem i pokrojonym masłem. Piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni Celcjusza. Zapiekamy ziemniaki przez około 25 minut.

przepis na zapiekankę

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem z lekką (dla równowagi) sałatką z piersi kurczaka na szpinaku.

piątek, 02 maja 2014

Przedstawiamy obiecane w komentarzu naleśniki ze szpinakiem. Pyszne, delikatne, zapieczone pod mieszanką żółtego i koziego sera.  Przy okazji całkiem nowy przepis na naleśnikowe ciasto. Doskonałe do właśnie tego typu kulinarnych eksperymentów gdzie naleśniki poddawane są innym procesom czyniącymi je jeszcze bardziej mniam mniam.

przepis na naleśniki

*Naleśniki ze szpinakiem*

Ciasto

  • mąka z pełnego przemiału - 200 g
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • oliwa lub olej roślinny - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • sól 

Farsz

  • szpinak - 500 g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • żółty twardy ser - 150 g
  • kozia gouda - 50 g
  • przecier pomidorowy - 500 g
  • ser typu feta - 150 g
  • sól
  • pieprz

Składniki na naleśnikowe ciasto łączymy z pomocą miksera dodając szczyptę soli. Warto ciasto na kilka chwil odstawić przed smażeniem. Placki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Nieodzowna w tym przypadku jest patelnia teflonowa. Odpada nam stres, który tak często jest obecny podczas smażenia naleśników. Jeszcze gdzieś w pamięci mam moje pierwsze placki smażone na zwykłej stalowej patelni ... nie wiem jak Wy ale ja tam lubię postęp technologiczny i zupełnie mi on nie przeszkadza.

przepis na naleśniki

Usmażone naleśniki odkładamy na talerzyk i przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na łyżce oleju lub oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajcie by go nie przypalić. Na patelnię dodajemy posiekany świeży lub mrożony  szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem chociaż z solą ostrożnie bo w naleśniku będzie jeszcze ser feta.

Wspomniany wyżej sałatkowy ser kroimy w kostkę. Natomiast żółty ser oraz kozią goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Każdy naleśnik smarujemy porcją szpinaku. Układamy na każdym kilka kostek fety i zawijamy w rulon. Układamy naleśniki w wysmarowanym olejem lub oliwą naczyniu żaroodpornym (forma do tarty będzie w tym przypadku doskonała). Polewamy naleśniki przecierem pomidorowym i obwicie zasypujemy startym serem kozim i żółtym.

przepis na naleśniki

Naleśniki zapiekamy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ser musi się porządnie na złoto zapiec. Z podanych składników zrobiliśmy 7 naleśników ale to w zupełności wystarczy  bo są bardzo syte.

Od siebie dodam, że kozi ser naprawdę daje radę. Od lat miałem obawy co do aromatu i smaku tego sera. Siostra miała w dzieciństwie kłopoty z alergią białkową i kozie mleko było długo jedynym jakie mogła pić ... miałem traumę z tym związaną ale do wczoraj. Kozia gouda w połączeniu z czosnkowym szpinakiem mnie z niej wyleczyła. Było pysznie.

 

wtorek, 29 października 2013

Korzystamy ile się da z sezonu na brokuła... który w zasadzie chyba nigdy sie nie kończy. Dzisiaj przepis na brokuły zapiekane pod aksamitnym beszamelowym sosem. Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie. Zapraszamy.

przepis na brokuły

*Brokuły zapiekane pod beszamelem*

  • brokuł cały - 1 spory
  • masło - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • 1 szklanka wywaru spod gotującego się brokuła
  • śmietana 30% - 150 ml
  • żółtka jaja - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • tarty żółty ser - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól

 

Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni.

przepis na brokuły

Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji. 

przepis na brokuły

Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.

przepis na brokuły

Smacznego!

sobota, 09 marca 2013

Ile razy spoglądałaś/eś do lodówki, a tam niby mnóstwo rzeczy ale tak na prawdę nie ma niczego konkretnego? Zdarza się? ...to najlepszy czas na śmieciową zapiekankę z brokułami. Przygotowując domowe jedzenie nie unikniemy sporej ilości pozostałości, szczególnie wśród warzyw. Zamiast wyrzucać lub w inny sposób marnować przecież pełnowartościowe jedzenie połączmy siły ich aromatów i smaków. 

przepis na zapiekankę

Podstawowe składniki to makaron, brokuł, kiełbasa, żółty ser i śmietanka kremówka. Jakie warzywa dodacie do zapiekanki zależy już tylko od Was i od tego co zostało Wam w lodówce. Nasza zapiekanka wypełniła się takimi oto składnikami:

*Zapiekanka z brokułami*

  • makaron pełnoziarnisty - 500g
  • kiełbasa - 30 dag
  • brokuł - 50 dag
  • ser żółty - 20 dag
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - połówka
  • cukinia - około 15 dag
  • seler naciowy - 1 łodyżka
  • papryczka chilli
  • śmietana kremówka - 200ml
  • pieprz
  • sól
  • granulowany czosnek
  • koncentrat pomidorowy - łyżeczka

 

Makaron i brokuł gotujemy al'dente w dużej ilości osolonej wody. W zasadzie każdy składnik tej zapiekanki powinien być tak przyrządzony. Zapiekanka z brokułami nie może się zamienić w papkę pomieszanych smaków. Seler ma dać specyficzny aromat i chrupkość. Delikatności doda cukinia. Wyraźny smak czerwonej papryki podkręci ostrość chrupiącej chilli. 

przepis na zapiekankę

Na łyżce oleju rozgrzanej na teflonowej patelni podsmażamy krążki kiełbasy aż się pięknie zrumieni. Kolejny składnik to cebula - drobno posiekana i pięknie ozłocona. Pozostało poddusić w pokrojone w grubsza kostkę warzywa i papryczka chilli pocięta w paski oraz pozbawiona pestek (jeśli nie lubimy zbytniej pikantności w potrawach). Doprawiamy wszystko solidnie pieprzem, solą i dodajemy koncentrat pomidorowy. 

przepis na zapiekankę

Wypełniamy posmarowane odrobiną oliwy naczynie żaroodporne warstwami warzyw z kiełbasą i makaronem. Na wierzch wykładamy różyczki brokułów, zalewamy śmietanką i posypujemy całość startym żółtym serem. Zapiekamy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Podajemy z gęstym sosem pomidorowym lub najzwyklejszym ketchupem.

piątek, 11 stycznia 2013

Czasami gdy nie mamy pomysłu co zrobić z makaronem, którego przykładowo zostało nam po obiedzie za dużo, robimy z niego różnorodne zapiekanki. Zapiekanka z makaronem jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Szybkie i banalne w przygotowaniu danie,  a niezmiennie smaczne.

Zostało nam kilka dni temu trochę  makaronu więc Aneta postanowiła go wykorzystać w przepyszny sposób. Jej obiad był troszkę odchudzony, z niektórych składników - w końcu dieta - ale nam zrobiła go tak jak zapisane w starożytnych księgach: na bogato :)

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z makaronem*

  • makaron  wszelaki - 30 dag
  • ser żółty twardy - 15 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • jajka 3 sztuki
  • cukinia 15 dag
  • papryka czerwona lub inna 15 dag
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni aż się zrumieni, a tłuszcz wyraźnie wytopi. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, która powinna nabrać złotego koloru. Do tak przygotowanej bazy dodajemy pokrojone warzywa. Lekko podduszone składniki mieszamy z ugotowanym makaronem. Gdy razowe kluski osiągną temperaturę reszty potrawy, wlewamy skłócone w kubeczku jajka. Mieszając całość dokładnie doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na zapiekankę

Zasypujemy potrawę żółtym serem. Zapiekamy chwilę w piekarniku do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtego sera i przed podaniem jeszcze raz mieszamy.

Ciągnąca się, pyszna zapiekanka makaronowa z jajkiem i boczkiem gotowa. 

sobota, 03 listopada 2012

W poszukiwaniu czegoś nowego na naszą ulubioną kaszę Aneta wpadła na pomysł zapiekanki z gryką w roli głównej. Przygotowanie proste, a efekt smaczny. Ktoś kto lubi gryczane ziarenka polubi poniższą zapiekankę na pewno.

przepis na zapiekankę

*Zapiekanka z kaszą gryczaną*

  • kasza gryczana - 2 woreczki
  • pierś kurczaka - 0,5 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka (30dag)
  • por - biała część
  • ser żółty 15 dag
  • śmietana 30% 100 ml
  • szklanka bulionu
  • oliwa
  • łyżka masła
  • czosnek
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Zostawiamy ją na godzinkę w lodówce. Pokrojony w talarki por smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Usmażone warzywa odkładamy do miseczki. Pierś kroimy w kostkę i obsmażamy kawałki z każdej strony.

przepis na zapiekankę

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wrzucamy kaszę gryczaną, warzywa oraz piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. W szklance gorącego bulionu rozprowadzamy śmietanę i zalewamy zapiekankę. Wsadzamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. 

przepis na zapiekankę

 Zapiekanka zaspokoi całą rodzinę podana z sałatą w śmietance. Osobiście kropię ją dodatkowo ciemnym sosem sojowym. Smacznego.

wtorek, 03 lipca 2012

Co prawda temperatury jakie się przewalają przez Zagłębie robią z nas samych zapiekanki i odbierają apetyt ale jeść coś przecież trzeba. Dziś na obiad zapiekanka z kalafiorem i dodatkiem cukinii. Pyszne danie gotowe w pół godziny. Im mniej czasu spędzimy w kuchni w taki dzień jak dziś tym lepiej. Zapiekanka z kalafiorem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. 

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

*Zapiekanka z kalafiorem*

  • 1 kalafior
  • 3/4 opakowania makaronu razowego - wybraliśmy penne
  • 30 dag cukinii
  • 40 dag chudej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 100ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w posolonej wodzie. To samo robimy z makaronem. Uważamy jedynie by obu składników zapiekanki nie rozgotować. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię by tylko odrobinę zmiękła. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejna warstwa to obsmażona kiełbasa z cebulką i cukinia.  Ostatnia warstwa to różyczki kalafiora. Przyprawiamy całość naszymi ziołami, solą, papryką słodką i pieprzem. Zalewamy zapiekankę śmietanką słodką, a wierzch obsypujemy utartym serem.

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Zapiekamy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jak widać na poniższym zdjęciu Dawid uwielbia zapiekankę z kalafiorem i nie pozwolił się już od stołu na chwilę nawet odgonić :)

przepis na zapiekankę z kalafiorem

SMACZNEGO !

 UWAGA ! Komentuj wpisy korzystając  z konta Facebook bez konieczności zakładania nowego w gazeta.pl Zostaw po sobie ślad na naszym blogu - my lubimy naszych gości :)