| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: anchois

niedziela, 17 sierpnia 2014

Uwielbiam spaghetti z anchois. Jimi Olivier używa filecików z sardeli praktycznie do wszystkiego i to on dzięki swoim programom"wprowadził" je także do naszej kuchni. Dziś przepis dość oryginalny jak na polskie smaki. Pyszne spaghetti z fasolki szparagowej przygotowane z dodatkiem czosnku i anchois. Uwaga! Uzależnia!

przepis na fasolkę

*Fasolka szparagowa z anchois*

  • fasolka szparagowa zielona - 80 dag
  • anchoise - 5 filecików
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • ocet balsamiczny

Fasolce odcinamy końcówki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody uważając by jej nie rozgotować. Fileciki anchois kroimy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną oliwę.

przepis na fasolkę

Gdy tylko czosnek zacznie się rumienić dorzucamy na patelnię odsączoną fasolkę szparagową. Dokładnie wszystko należy wymieszać doprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Po dwóch minutach fasolka jest gotowa do podania na przykład z plackami ziemniaczanymi z cukinią