| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: roladki

poniedziałek, 19 listopada 2012

Po imprezce zostało nam sporo różnych smakołyków. Obiad niedzielny musiał więc wykorzystać to czego nie zjedliśmy dzień wcześniej, a że trafił nam się kawałek niezłego schabu wieprzowego zrobiliśmy roladki. Delikatne mięso wypełnione aromatem rozmarynu, kabanosa, pleśniowego sera podane z sosem i kluseczkami smakowało całej rodzinie.

przepis na roladki

*Roladki schabowe*

  • schab około 1kg
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula 3szt
  • ogonówka plastry
  • kabanos
  • ser pleśniowy
  • ogórek kiszony
  • rozmaryn
  • oliwa lub olej

 

Umyty i odtłuszczony schab porcjujemy na kotlety. Rozbijamy każdy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Rozbite plastry posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem. Kolejno smarujemy musztardą i na każdy z nich układamy plaster ogonówki, podłużny kawałek kiszonego ogórka, cząstki pleśniowego sera oraz kawałki kabanosa. Mięso zawijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami lub nitką. 

przepis na roladki

Rozgrzewamy na patelni olej bądź oliwę z oliwek i obtoczone w bułce tartej roladki obsmażamy z każdej strony. Odkładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Nadmiar pozostałego na patelni tłuszczu usuwamy a na jego pozostałościach rumienimy pokrojoną w piórka cebulę. Stopień zarumienienia cebuli będzie zależny od tego jak ciemny chcemy mieć sos. Gdy cebula osiągnie oczekiwany kolor wlewamy 400ml bulionu i całość musi się zagotować. Pod koniec zatrzepujemy łyżką mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

przepis na roladki schabowe

Dla zagęszczenia sosu można ewentualnie przetrzeć cebulę przez sitko. My lubimy jednak sos ciut rzadszy byle mieć uduszoną w nim cebulkę w całości. Sosem zalewamy roladki i dusimy całość pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Aromaty dodatków we wnętrzu roladki pięknie się komponują się z rozmarynem, a mięso smakuje naprawdę wyjątkowo.

poniedziałek, 17 września 2012

Pierś  z kurczaka to mięso uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Może dlatego stała się tak popularna w naszym kraju. Jednak jak długo można jeść ją w standardowej schabowej wersji? Warto urozmaicać i to niewielkimi kosztami. Kotlet z piersi kurczaka w jednym z wcześniejszych wpisów zainteresował sporo osób. Może dzisiejszy przepis na pyszne i delikatne roladki ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w pysznym sosie będą się cieszyć podobną popularnością. 

przepis na roladki z piersi kurczaka

Spróbujmy więc. Potrzebujemy kilku składników:

*Roladki z piersi kurczaka*

  • 70dag piersi z kurczaka
  • 10dag młodego szpinaku 
  • 10dag szynki szwarcwaldzkiej
  • 10dag pieczarek
  • 6dag żółtego sera
  • 1cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

 

*Sos pomidorowy*

  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy lub gęsty sok przecierowy z pomidorów
  • 300ml warzywnego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie śmietana do sosów

przepis na roladki z piersi kurczaka

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy tłuste przerośnięcia. Rozcinamy każdą na dwie w miarę równe połówki. Nacieramy solą, pieprzem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną drobno cebulę. Do wysmażonej na złoto cebuli trafiają drobno pokrojone pieczarki i posiekany szpinak. Znaleźliśmy w sklepie szpinak baby, który się do tej potrawy nadaje idealnie. Kolejnym składnikiem na patelni będzie pokrojone w paski cienkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Mocny aromat tej dobrze wędzonej szynki idealnie skomponuje się z charakterystycznym smakiem szpinaku. Smażymy całość chwilę dodając sól oraz pieprz i zdejmujemy patelnię z ognia. Do stygnącej masy dodajemy utarty ser żółty i drobno posiekany czosnek. Mieszając nadzienie podsypujemy odrobiną bułki tartej do uzyskania żądanej konsystencji. Pasta musi się dać łatwo rozsmarowywać na naszych plastrach piersi z kurczaka jednak nie może nam z nich spływać. 

przepis na roladki z piersi kurczaka

Smarujemy naszą masą  przygotowane piersi z kurczaka i zawijamy je w charakterystyczne roladki. Można wspomóc się nitką. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Usmażone roladki wyciągamy na talerz a z pozostałego po nich tłuszczu przygotujemy sos.

przepis na roladki z piersi kurczaka

Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę. Miękka i zeszklona cebula da nam sygnał do dolania 300ml bulionu warzywnego. Mieszając wywar dolewamy nasz przecierowy sok pomidorowy lub koncentrat. Gotujemy całość aż cebula rozpadając się zagęści nam sos. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Jeśli sos wychodzi nam zbyt rzadki możemy wspomóc się 3 łyżkami śmietany lub w ostateczności zasmażką z mąki ( 1 łyżka masła - 3 łyżki mąki). Jednak im mniej zagęszczaczy tym lepiej dla sosu. W tak przygotowanym sosie dusimy nasze roladki na małym ogniu około 20 minut. 

Dieta Anety spowodowała pojawienie się dietetycznej wersji roladek z piersi kurczaka ze szpinakiem - zapraszamy.