| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: curry

czwartek, 29 października 2015

Sałatek mamy już tak dużo, że jak by się tak człowiek uparł to by mógł z przepisów jakąś małą książkę wydać. Jednak sałatek nigdy nie za wiele tym bardziej, że zbliżają się sałatkowe żniwa więc na nasz stół trafia kolejna. Sałatka curry z kurczakiem.

przepis na sałatkę

Osobiście nie przepadam za przyprawą typu curry. Nieodmiennie mi się ona kojarzy z produktami Mr.Hamburgera i tym paskudnym ,żółtym, lejącym się z każdej szczeliny pudełka sosem. ...fuuuu... Jednak sałatka przygotowana z piersi kurczaka, ryżu, ananasa, zaostrzona porem bardzo mi smakowała.  Mimo, że w jej składzie znajdziecie przyprawę curry praktycznie nie da się jej w żaden sposób porównać z tamtym paskudnym fast foodem.

*Sałatka curry z kurczakiem*

  • pierś kurczaka - 300g
  • ryż - 150g
  • ananas - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • por - biała część
  • majonez domowy - około 7 łyżek
  • przyprawa curry - 3 łyżki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

 

przepis na sałatkę

Ryż taimy w osolonej wodzie na sypko i odstawiamy do ostudzenia. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy papryką czerwoną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do marynowanego kurczaka dodajemy jeszcze 1 łyżkę curry i odkładamy do lodówki. Pozostałe dwie łyżki curry mieszamy z majonezem.

przepis na sałatkę

Por kroimy w cienkie talarki, ananasa odsączonego z sok kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę. Mięso po półgodzinnym marynowaniu smażymy na patelni aż osiągną złoty kolor. Wszystkie składniki po ostygnięciu łączymy razem i mieszamy całość z majonezem.

czwartek, 03 stycznia 2013

Dobry szaszłyk nie jest zły. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie  może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego piekarnika. Jednak przecież i zimą się nam może zachcieć szaszłyka. Jeśli nie mamy innej możliwości róbmy je także w domowym zaciszu. Do poniższych szaszłyków użyliśmy kawałków piersi kurczaka marynowanej w dwóch różnych marynatach.

przepis na szaszłyki

*Szaszłyk drobiowy*

  • pierś kurczaka 60dag
  • mix kolorowych papryk
  • cienki boczek w paskach
  • ogonówka 20 dag
  • cukinia
  • pieczarki - kilka sztuk
  • cebula
  • jogurt naturalny duży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka słodka suszona

Najpierw przygotować musimy marynaty do mięsa. Dzielimy kubek jogurtu na pół. W jednej misce jogurt mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, pieprzem, solą i startymi dwoma ząbkami czosnku. W drugiej robimy dokładnie to samo tylko z dwiema łyżeczkami czerwonej papryki zamiast curry.

przepis na szaszłyki

Pierś kurczaka kroimy w niezbyt małą kostkę i wkładamy część do miski z marynatą curry, a część do miseczki z paprykowym sosem. Wystarczy kilka godzin ale polecam przetrzymać mięso w jogurcie całą noc.

przepis na szaszłyki

Na szaszłykowe patyczki nabijamy symetrycznie kawałki mięsa prosto z marynaty, plastry cukinii, cebuli, ćwiartki pieczarek, kawałki ogonówki i plasterki wędzonego boczku. Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy na patelni do grillowania z każdej strony. Gdy szaszłyki uzyskają charakterystyczne ślady grillowania dalszą obróbkę zapewni nam piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Rozkładamy w nim przekąskę nad zabezpieczoną papierem do pieczenia blaszką by tłuszcz kapiący z mięsa nie spalił się i nie uwędził nam szaszłyków. Obsypujemy solidnie solą i pieprzem i pieczemy jakieś 20 minut.

przepis na szaszłyki

Podaliśmy szaszłyki z glazurowaną marchewką - pyszna kombinacja - dzieciakom aż się uszy trzęsły.

sobota, 24 listopada 2012

Czasami jest tak, że dłuższe przebywanie w kuchni i dopieszczanie dań nam jest nie na rękę. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego bez zbędnych komplikacji. Kurczak curry w poniższym wydaniu idealnie pasuje do takich sytuacji. Dziewczyny dziś miały długo oczekiwany wypad do kina na sagę o wampirach więc szybki obiad był wskazany. 

przepis na curry

*Kurczak curry*

  • pierś  z kurczaka ( ze dwie pojedyncze sztuki)
  • groszek zielony konserwowy (pół puszki)
  • cebula 
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • kardamon
  • mieszanka curry
  • imbir świeży
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • śmietana 100ml 30%

 

przepis na curry

Piersi kurczaka myjemy, odtłuszczamy i kroimy w niezbyt małą kostkę. Na oliwie smażymy pokrojone w piórka obie cebule. Do złotej cebulki dodajemy pokrojone piersi i na sporym ogniu obsmażamy z każdej strony przyprawiając kardamonem i curry. Do złotego kurczaka ścieramy 2 cm obranego imbiru i ze dwa ząbki czosnku. Pod koniec wsypujemy pół puszki odcedzonego zielonego groszku.

przepis na curry

W między czasie gotujemy brązowy (lub każdy inny ) ryż. Ugotowany ryż mieszamy na patelni z kurczakiem. Pozostaje nam jedynie doprawić solą i kolorowym pieprzem. Sos sojowy nada specyficzny aromat. Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze chwilkę. Szybki obiad ale pyszny.

czwartek, 04 października 2012

Dietetyczny obiad Mamuśki na szybko:

Na przygotowanie posiłku dla jednej osoby potrzebujemy:

*Dietetyczna potrawka z kurczaka*

  • piersi z kurczaka 15dag
  • 2 łyżki ryżu
  • cebula
  • 2 pieczarki
  • 20dag cukini
  • curry
  • kardamon
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka śmietany

Na oliwie smażymy pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pokrojoną pierś kurczaka oraz pokrojone drobno pieczarki i cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy kardamon, sól, pieprz i curry. Gdy woda nam w większej części odparuje, a mięso będzie miękkie dodajemy łyżkę śmietany i dusimy jeszcze 5 minut. Naszą potrawkę mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem.

 

czwartek, 27 września 2012

Szaszłyki chodziły za mną już jakiś czas. Brak czasu na solidne grillowanie podczas wakacji spowodował, że dopiero teraz mogę sobie i rodzinie przyrządzić ten fajny i smaczny wynalazek. Zrobię dziś szaszłyk z kurczaka i ananasa. Myślę że carry będzie idealną przyprawą tak do szaszłyków jak i ryżu, z którym owe mięsno-owocowe pyszności podam. Zróbmy więc dziś coś o orientalnym smaku z odrobiną polskiej tradycji w postaci szynki kresowej.

przepis na szaszłyki

Na 4 solidnej wielkości szaszłyki potrzebujemy:

*Szaszłyki z kurczakiem i ananasem*

  • 2 piersi z kurczaka 
  • kumpiak
  • ananas świeży
  • mleko
  • czosnek
  • łyżeczka  papryki czerwonej
  • pieprz
  • curry
  • oliwa
  • sos sojowy ciemny
  • patyki do szaszłyków

 

Najczęściej do szaszłyków dodajemy wędzony boczek. Trafił nam się jednak w sklepie tradycyjny polski przysmak czyli kumpiak. W pogoni za parmeńską szynką i tym wszystkim czym raczy nas świat na potęgę zapominamy, że i w naszym kraju tradycja dała sporo fantastycznych produktów. Kresy wschodnie to bogactwo przepisów i atrakcyjne spiżarnie pełne tradycyjnie produkowanych smakołyków. Korzystajmy z tego. Dziś korzystamy my. W sieci Biedronka sprzedawany jest plasterkowany kumpiak, który dziś sprawdzimy.

Zaczynamy od przygotowania piersi z kurczaka. Myjemy je i usuwamy przetłuszczenia. W miseczce przygotowujemy mleczną marynatę curry. Szklankę mleka wypełniamy aromatem rozgniecionego czosnku. Dodajemy 3 łyżeczki curry, paprykę i pieprz. Piersi kroimy w niezbyt małą kostkę i topimy całość w marynacie. Miskę odstawiamy do lodówki. Piersi z kurczaka powinny poleżeć w mleku chociaż 2 godzinki. Najlepiej przygotować je jednak dzień wcześniej, wieczorem. Tak by miały czas nasiąknąć przyprawami i mlekiem.

Mamy czas na przygotowanie ananasa. Trafił nam się dorodny i soczysty owoc, który jakiś czas dojrzewał na parapecie. Obieramy go z grubej skóry usuwając wszelkie brązowe oczka. Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy twardawy rdzeń. Miąższ kroimy na kawałki wielkością podobne do pokrojonych filetów. Można użyć ananasa z puszki jednak ten świeży ma jedną zaletę dla szaszłyków dość ważną. Nie rozpada się. Pokrojone kawałki ananasa przyprawiamy pieprzem, curry i wyciśniętym sokiem z cytryny. Trochę soku zapewni dodatkowy smak słodkiego ananasa i zachowa jego naturalną barwę.

Odsączone z mleka kawałki piersi smażymy chwilę w głębokim garnku lub woku z odrobiną  oliwy i dodatkiem sosu sojowego. Sos sojowy ciemny jest dość słony więc nie używam soli by nie przesadzić. Szynka także ma słony aromat. Smażenie ma jedynie pozamykać pory mięsa robimy więc to intensywnie i szybko. Obsmażone z każdej strony kurczaki przekładamy na talerz. Pozostały w garnku tłuszcz posłuży nam do przygotowania ryżu.

przepis na szaszłyki

Co drugi kawałek kurczaka owijamy połową plasterka kumpiaku i nadziewamy na patyk przekładając kawałkiem ananasa i kurczaczkiem bez szynki. Na koniec obsypujemy je jeszcze odrobiną carry i kolorowym pieprzem. Tak przygotowane szaszłyki trafiają do piekarnika (funkcja grzałki górnej i dolnej) rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Szaszłyki pieką się na środkowej półce. Na dolnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia, który uratuje nas od solidnego jej czyszczenia. Jak to na grillu tłuszcz z mięsa wytapia się i kapie. W tym czasie zrobimy ryż:

*Ryż w sojowym curry*

  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki wrzątku
  • masło
  • pół łyżki curry
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

W garnku pozostało nam trochę tłuszczu, przypraw z kurczaka i aromatycznego ciemnego sosu sojowego. Dodajemy pół łyżki masła i na mały ogniu podsmażamy łyżkę curry dodając  łyżeczkę roztartego w moździerzu świeżego oregano. Mieszamy chwilę pilnując by przypraw nie spalić.  Dodajemy szklankę przepłukanego w wodzie ryżu. Mieszamy go aż  wchłonie cały przyprawiony tłuszcz i sojowy sos. Możemy teraz dolać 2 szklanki wrzącej wody i wywar delikatnie posolić. Mieszamy ryż do zagotowania. Na małym ogniu pod przykrywką ryż będzie sobie wchłaniał wodę jakieś 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy delikatnie ryż. Gdy praktycznie cała woda zostanie wchłonięta  gasimy ogień i zostawiamy ryż jeszcze na chwilę pod przykryciem. Na koniec dodajemy trochę oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy. Ryż powinien wyjść nam w ten sposób sypki, przyjemnie brązowy i diabelsko aromatyczny. 

przepis na szaszłyki

Szaszłyki  już  gotowe więc możemy podawać nasze orientalne w smaku z odrobiną polskiej wschodniej tradycji danie. Smacznego.