| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: wątróbka drobiowa

czwartek, 28 lutego 2013

Padło kiedyś pytanie na durszlaku: "Czy jest coś,czego nigdy byście nie ugotowali?". Odpowiedzi było sporo, a większość dotyczyła podrobów. Wątróbka też do nich należy jednak ją najwyraźniej łatwiej zaakceptować. Widać to także na durszlakowym forum. Nie dziwi mnie to. Bardzo prosto przygotowana drobiowa wątroba jest nie tylko pyszna ale bardzo zdrowa. Usmażmy ją z cebulką i jabłkiem.

przepis na wątróbkę

*Wątróbka drobiowa z jabłkiem*

  • wątróbka drobiowa - 1/2 kg
  • cebula - 3 szt
  • jabłko - 1 szt
  • majeranek suszony - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej roślinny
  • mąka 

Wątróbkę oczyszczamy z z tłustych elementów. I tu uwaga: wątroba indycza jest pod tym względem o wiele lepsza niż wątróbka z kurczaków. Kawałki wątróbki indyczej są wyraźne, mniej tłuste i łatwiejsze w obróbce. Dlatego my używamy wątroby indyczej od dłuższego czasu.

Na gorącym oleju układamy kawałki wątróbki obtoczonej w mące i smażymy na złoto. Gdy się pięknie wątróbka podsmaży dodajemy pokrojone w piórka cebule. Przyprawiamy całość sola i pieprzem świeżo mielonym. Łyżka majeranku nada wątróbce dodatkowego aromatu. Dusimy całość aż cebula zmięknie. Pozostało nam już tylko dodać słodyczy jabłka. Doskonała do wątróbki jest "Reneta", którą kroimy w grubą kostkę, dodajemy i dusimy jeszcze około 10 minut. Całość przystrajamy posiekaną natką pietruszki.

przepis na wątróbkę

Super sprawa z surówką z kapusty kiszonej - nie każdy lubi smak wątroby ale tak przyrządzona może i jej sceptykom zasmakować.