| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: buraki

środa, 29 października 2014

Barszcz ukraiński to jedna z bardziej popularnych zup z zagranicy, która się w naszym kraju przyjęła tak dobrze i bez specjalnych zmian w jej składzie. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z białą fasolą i właśnie taki barszcz ukraiński zaprezentujemy Wam dzisiaj.

przepis na barszcz

Inaczej zwany: barszcz czernihowski, pyszny, aromatyczny mocno regionalny po prostu doskonały i jak to nasi sąsiedzi ze wschodu mawiają ХОРОШОГО БОРЩУ ЗАБАГАТО НЕ БУВАЄ ... to prawda! Pysznego barszczu nigdy nie jest na stole za dużo. Ten ze zdjęcia zniknął jak kamfora.  Podany z gęstą śmietaną, dużą ilością koperku lub z tłuczonymi ziemniakami barszcz ukraiński mówi sam za siebie.

*Barszcz ukraiński*

  • żeberka wędzone - 60 dag
  • buraki - 1,2 kg
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - mały cały lub większego kawałek
  • kapusta włoska - ćwiartka główki
  • biała fasola (puszkowana 400g)
  • ocet jabłkowy
  • śmietana do zup
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło
  • koperek pęczek

Na żeberkach gotujemy wywar aż do usunięcia wszystkich zaburzyn. Obrane warzywa ścieramy na największych oczkach tarki. Z obowiązku dodam, że jest szkoła krojąca warzywa w słupki. My przy okazji większości zup wolimy warzywa zetrzeć. Raz: wygoda, dwa: czas przygotowania dania jest krótszy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim starte wcześniej warzywa.

Po 5 minutach na patelni warzywa dojrzeją do połączenia się z mięsnym wywarem. Razem z nimi do zupy powinny trafić przyprawy więc wrzucamy do garnka kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela. Porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Tajemnym składnikiem Ukraińców jest w barszczu czosnek więc musimy przecisnąć przez praskę do garnka co najmniej  dwa ząbki mocnego, polskiego czosnku. Jakiegoś zagranicznego wynalazku lepiej dać kilka więcej by barszcz nabrał odpowiedniej mocy urzędowej. W niektórych regionach Ukrainy dodaje się do zupy jeszcze pomidory lub ich przecier ale to tak jako ciekawostkę Wam podaję bo nasz przepis pomidorów nie zawiera. Gotujemy wszystko aż warzywa staną się miękkie.

przepis na barszcz

Na sam koniec do zupy dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, odrobinę octu jabłkowego dla zachowania pięknego koloru i zahartowaną  śmietanę. Gotujemy całość jeszcze jakieś 10 minut i podajemy z łyżką gęstej śmietany i porcją posiekanego koperku. Tłuczone ziemniaki ze skwarkami też będą dobrym dodatkiem do ukraińskiego barszczu.

 

czwartek, 19 grudnia 2013

Próba generalna udała się znakomicie. Pyszny, postny, czerwony barszcz wigilijny z uszkami zachwycił nie tylko nas ale i naszych rodziców, którzy przyjechali na 12 urodziny Siostry. Idealnie kwaskowy dzięki domowej roboty zakwasowi. Zdjęcia nie oddadzą też koloru, który udało się uzyskać (pora chyba zmienić nasz stary sprzęt fotograficzny). Pyszny barszcz z domowymi uszkami. Wczoraj nastawiliśmy kolejny zakwas już na zupę, którą podamy na wigilijnym stole.

przepis na postny barszcz

*Barszcz wigilijny*

  • zakwas buraczany - 1 litr
  • bulion warzywny - 1,5 litra
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Z porcji warzyw (3 marchewki, 2 pietruszki, pół małego selera, kawałek pora, cebula) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy warzywny bulion. Będziemy potrzebować go 1,5 litra bulionu na litr zakwasu. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je z garnka. Bulion nie może hulać gdy wlejemy do niego zakwas. Gotujemy barszcz  tak aby nie zaczął szaleć w garnku. Stracimy wtedy piękny kolor.

przepis na postny barszcz

Doprawiamy barszcz sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Musicie znaleźć swój własny balans smaków pysznego postnego wigilijnego barszczu z uszkami.

 

piątek, 13 grudnia 2013

Postny barszcz z uszkami to tradycyjne polskie danie wigilijne. Wbrew reklamom znanej firmy produkującej zupy w proszku zróbmy go tradycyjnie, po polsku, z zakwasu. Nie z torebki jak raczyła nas pani z reklamy  poinformować. Tak całkiem na marginesie: nie mogę zrozumieć jak przecież dość poważna firma może próbować wciskać ludziom kit, że tradycyjne polskie zupy robi się z półproduktów instant. Taka reklama już nawet nie jest śmieszna...

Przygotowanie zakwasu buraczanego jest proste. Nawet prostsze niż na wielkanocny żurek, który już na blogu prezentowaliśmy.

przepis na zakwas buraczany

*Zakwas buraczany*

  • buraki - 1,5 kg
  • woda  - 1,5 litra
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • sól - 1,5 łyżeczki

Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków. W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę. Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzącą się na powierzchni brudną piankę.

Celem przyspieszenia do 3-4 dni procesu kiszenia można użyć kawałka razowego chleba. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że musi to być prawdziwie razowy chleb. To co możemy często kupić w sklepach pod nazwą razowy, koło razowego chleba nawet nie leżało na półce. Taki prawie razowy chleb może naszemu zakwasowi z buraków jedynie zaszkodzić więc lepiej sobie go darować i kisić bez.

Przepis na pyszny barszczyk czerwony zrobiony na takim zakwasie już niedługo powinien się na blogu pojawić. Zapraszamy więc na nasz facebookowy profil lub polecamy zapisywać się na newsletter aby śledzić na bieżąco nasze wpisy.

 

sobota, 19 października 2013

Kuchnia to takie miejsce gdzie często łączymy rzeczy, które wydawałoby się połączone być nie powinny. Czy można połączyć tradycyjny polski barszcz czerwony  z genialnym smakiem śląskiego żurku? Można i my tak czasami robimy. Pyszny barszcz czerwony ugotowany na wiejskiej kiełbasie i wędzonych żeberkach podkręcony zakwasem na żurek śląski.Spróbujcie bo takie połączenie jest pyszne.

przepis na barszcz czerwony

*Barszcz czerwony na żurku*

  • buraki - 1 kg (najlepsze są buraki podłużne)
  • żeberka wędzone - 0,5 kg
  • kiełbasa wiejska - 30 dag
  • cebula
  • domowy zakwas na żurek - 400ml
  • śmietana do zup - 150 ml
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

 

Żeberka zagotowujemy i po usunięciu pierwszych zaburzyn dodajemy pokrojone w kostkę obrane buraki. Dorzucamy do wywaru kilka liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela i pozwalamy całości powoli się gotować. Kiełbasę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni aż się zrumieni. W międzyczasie dodajemy na patelnię posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy buraki zmiękną wrzucamy do zupy zrumienioną cebulę z kiełbasą. Dolewamy około 400ml zakwasu na żurek śląski. Wciskamy do wywaru dwa ząbki czosnku. Gotujemy całość doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec zabielamy zupę zahartowaną śmietaną i gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając posiekanym koperkiem. Barszcz podajemy na przykład z utłuczonymi  z dodatkiem odrobiny masła i mleka ziemniakami.

Przepis na domowy zakwas znajdziecie w przepisie na wielkanocny żurek ale można użyć też dobrej jakości żytnich żurków dostępnych w dobrych delikatesach lub u przysłowiowej "baby".

środa, 11 września 2013

Odkryliśmy ostatnio podłużne buraki. Okazuje się, że ta odmiana jest doskonała do przygotowania buraczków domowych. Są tak słodkie, że możemy zrezygnować z dodawania do sałatki cukru. Doskonały dodatek do dań mięsnych i śląskich klusek. Bardzo apetyczny i bardzo zdrowy.

przepis na buraki

*Buraczki domowe*

  • buraki podłużne - 1 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki 
  • sól
  • pieprz

przepis na buraki

Buraki gotujemy do miękkości. Skórka odchodzi z nich bardzo łatwo. Ścieramy buraki na małych oczkach tarki. Cebulkę siekamy drobno i dodajemy do startych buraczków. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i octem jabłkowym. Proste i pyszne.

BTW - na blogu mamy też przepis na genialne buraczki miodowo-imbirowe na które serdecznie zapraszam.

środa, 03 lipca 2013

Czerwcowa fala upałów minęła ale zapewne nie długo powróci jeszcze intensywniejsza. Chłodnik z pieczonych buraków pozwoli Wam przetrwać najtrudniejsze dni. Przy tak wysokich temperaturach jakie się czasami pojawiają zjedzenie czegokolwiek to spore wyzwanie. W upałach tracimy apetyt tym bardziej, że żołądki wypełniają nam litry wody, którymi próbujemy się chłodzić. To niebezpieczny okres a wartości odżywcze z jedzenia są nam niezbędne by się ...nie odwodnić. Samo picie wody nie pomoże.

przepis na chłodnik

Zróbcie więc sobie chłodnik z pysznych podpieczonych w folii buraków. Ten prosty sposób spowoduje, że buraki oddadzą nam w pysznej zupie wszystko to co mają w sobie najlepszego.

*Chłodnik z pieczonych buraków*

  • buraki czerwone małe - 70 dag
  • jogurt naturalny - 500ml
  • bulion - 800ml
  • oliwa
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

 

Buraczki myjemy i bez obierania zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je około 50 minut w temperaturze 200 stopni.Po tym czasie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

przepis na chłodnik

Na patelni teflonowej rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Do złotej cebulki wrzucamy kawałki buraków i smażymy około 10 minut. Całość podlewamy bulionem i gotujemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zupę miksujemy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

przepis na chłodnik

Dekorujemy chłodnik - krem kiełkami rzodkiewki. Lekkie dające nam tylko 280 kcal danie na gorące dni.

BTW ...kolor tej zupy w rzeczywistości jest obłędny. Niestety zdjęcia zrobione moim starym kompakcikiem tego nie są w stanie oddać.

piątek, 10 maja 2013

Powolutku "ryneczek" wypełnia się nowalijką. Pierwsze koperki, szczypiorki, botwinka i inne pyszności czas więc zacząć wprowadzać w tegoroczne menu. Na pierwszy ogień pyszna zupa z botwinki podana z gotowanymi ziemniakami.

przepis na botwinkę

*Botwinka*

  • pęczek botwiny
  • burak czerwony 2 lub 3 sztuki
  • śmietana słodka 100ml
  • koperek - pół pęczka
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku
  • porcja rosołowa

 

Na porcji rosołowej gotujemy mięsny wywar. Na gotowy płyn wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę 2 lub 3 małe buraki i buraczki z botwinki.  Pierwsze pęczki botwinki mają za małe bulwy by uzyskać atrakcyjny kolor zupy stąd w przepisie dodatkowe buraki.

Gdy zmiękną dodajemy do zupy pokrojone łodygi i liście botwinki, które nadadzą zupie genialnego aromatu. Właśnie w świeżych, wiosenny liściach tkwi cała tajemnica botwinki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem. Zabielamy zupę zahartowaną śmietanką i podsypujemy posiekanym koperkiem. Wystarczy ją już tylko chwilę podgotować.

przepis na botwinkę

Zupę podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami lub na przykład jajkiem na twardo.

 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Wczorajsza uczta i pyszna pierś kaczki zmobilizowała nas do uatrakcyjnienia polskich buraczków by pasowały aromatami do delikatnego mięsa marynowanego w imbirze i sojowym sosie. Okazuje się że miód i imbir idealnie pasuje do pysznych polskich warzyw. Buraczki miodowo-imbirowe były doskonałym dodatkiem do smażonych piersi kaczych.

*Buraczki imbirowo-miodowe*

  • 80 dag buraków - mniejszych
  • masło - pół kostki
  • miód - 2 łyżki
  • imbir 5cm
  • ocet winny - 3 łyżeczki

 

przepis na buraczki

Buraki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Nie można ich rozgotować ponieważ starte będą się jeszcze chwilę dusić w przyprawach. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy połowę kostki masła (czyli jakieś 100g) i dwie solidne łyżki miodu. Do uzyskanego karmelu ścieramy imbir i wrzucamy starte buraki, które w kilka sekund wypiją całą słodycz z patelni.

przepis na buraczki

Dusimy je chwilę dodając 3 łyżeczki winnego octu. Buraki w ten sposób zrobione smakują rewelacyjnie i obawiam się, że tradycyjnie przyrządzane u nas buraczki to przeszłość. Imbir to wspaniała przyprawa, która do polskich buraków pasuje jak znalazł.

 

poniedziałek, 01 października 2012

Otrzymaliśmy w prezencie dwa nowe pomysły firmy Winiary. Jako osoba unikająca wszelakich gotowców podszedłem do owego wynalazku z pewną taką nieufnością. Skład zawiera kilka groźnie brzmiących składników ale bądźmy szczerzy - takich rzeczy nie da się zrobić bez chemii. Jedno do czego mógłbym się doczepić to ilość soli. W naszej rodzinie dość mocno ograniczyliśmy sól i wiele potraw gotowanych przez innych lub gotowych mieszanek przyprawowych nam nie odpowiada. Jednak nie jest to powód do tego by zakwestionować pewne nowatorstwo i fajny pomysł twórców papirusu Winiar. Mięso z piersi kurczaka jak obiecano łatwo się usmażyło, nasiąknęło przyprawami i było bardzo soczyste.

przepis na pierś z kurczaka

Otrzymaliśmy dwie wersje: papryka i zioła prowansalskie. Mi przypadła do gustu wersja paprykowa. W zgodzie z hasłem Winiary pomysł na... ich wynalazek dał nam pomysł na obiad i sałatkę. Dzisiaj przedstawiam obiad

Potrzebujemy:

*Winiary pomysł na...*

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • "Winiary pomysł na... papirus"  (opakowanie zawiera 4 sztuki)

 

*Pieczone kartofelki*

  • ziemniaki 1 kilogram
  • oregano
  • tymianek
  • papryka czerwona
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

*Sałatka z buraczków*

  • buraki 1 kg
  • cebula
  • majonez (łyżka)
  • ocet winny (łyżka)
  • cukier
  • pieprz
  • sól

 

przepis na sałatkę  z buraków

Umyte ale nie obrane buraki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy je ze skórki i ścieramy na małych oczkach tarki. Siekamy drobno cebulę. Mieszamy ją z buraczkami i łyżką majonezu kieleckiego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i kropimy octem winnym. Szczypta cukru dla smaku.

Piersi z kurczaka myjemy. Przecinamy na pół by z każdej uzyskać 2 kotlety. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Papirus rozkładamy tak by jedna część przykryła spód a druga wierzch kotleta. Smażymy na teflonowej patelni bez udziału tłuszczu na małym ogniu około 7 minut na stronę.

przepis na pieczone kartofelki

Ziemniaki kroimy na ćwiartki i przyprawiamy świeżym oregano, tymiankiem, pieprzem, solą i posiekanym czosnkiem. W blaszce do ciasta rozkładamy papier do smażenia i układamy na nim nasze kartofelki. Kropimy je oliwą i smażymy w temperaturze 200 stopni w trybie "góra dół". Pod koniec smażenia, po jakiś 30 minutach odpalamy na krótko termoobieg aby wierzch się nam zrumienił.

przepis na pierś z kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka wychodzą naprawdę soczyste, dobrze doprawione i usmażone we własnym tłuszczu. Producenci tego pomysłu nie oszukali nas, a podane z żurawiną, pieczonymi kartofelkami i pyszną sałatką z buraków są doskonałym pomysłem na obiad. Resztę usmażonych filetów wykorzystamy do pysznej sałatki... ale to już jutro. Zapraszam jednak już dziś.

@edit - obiecana sałatka z kurczakiem