| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: parmezan

wtorek, 09 kwietnia 2013

Kolejna wariacja w temacie szpinak. Proste, szybkie, tanie i bardzo dobre tagliatelle ze szpinakiem. Danie tak proste, że aż trudno coś do niego więcej dopisać. Tak więc dziś tylko przepis bez zbędnego lania wody ...osolonej wody.

przepis na tagliatelle

*Tagliatelle ze szpinakiem*

  • tagliatelle pełnoziarniste - 450g
  • szpinak brykiet - 450g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • pomidory suszone - 3 szt
  • parmezan - 100g
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz kolorowy

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pomidory zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę lub dwie oliwy. Specyficzny zapach podpiekanego czosnku da nam znać że na patelnię winien trafić szpinak. Gdy uznamy, że szpinak jest już gotowy  trafia do niego ugotowany al dente i odsączony makaron. Mieszamy całość doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory siekamy w drobne paski i dorzucamy do już prawie gotowego dania. Wystarczą mu już tylko 2 minutki na patelni.

Makaron podajemy ze startym parmezanem lub innym twardym serem, których ostatnio się w naszych sklepach pojawia coraz więcej.

BTW ...jestem przeraźliwie ciekaw dlaczego w Polsce parmezan jest tak drogi. W Berlinie można go kupić w przeliczeniu na złotówki - 60pln/1kg ...w Polsce znaleźliśmy najtańszy za ...150pln/1kg - to już jest chyba lekka paranoja. Ktoś nas moi drodzy nabija zdrowo w butelkę.

środa, 03 kwietnia 2013

Przesyceni świątecznymi sałatkami, ciastami i wędlinami wybieramy dania najprostsze. Dziś prosty ale wyjątkowo smaczny makaron z cukinią i łososiem. Pomysł na danie podała nam Lubella, której farfalle dzisiaj przygotujemy. Chrupiąca cukinia, delikatny łosoś wędzony, a przede wszystkim suszone włoskie pomidory i parmezan tworzą genialne połączenie w smacznym posiłku.

przepis na farfalle

*Makaron z cukinią i łosoiem*

  • makaron pełnoziarnisty farfalle - 450g
  • cukinia baby - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 150g
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • pietruszka zielona - pęczek
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • sól

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na łyżeczce oliwy podsmażamy 5 ząbków posiekanego, polskiego czosnku. Gdy poczujemy charakterystyczny zapach smażonego czosnku dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Uważajcie by czosnku nie przypalić - jego gorycz zabije potrawę. Po około 5 minutach podsmażania cukinii, dorzucamy pokrojonego drobno łososia i  paseczki suszonych pomidorów.

przepis na farfalle

Mała uwaga dotycząca pomidorów. Jednogłośnie orzekliśmy w rodzinie, że zwykłe suszone pomidory  są o niebo lepsze od tych w zalewie. Od dziś będziemy używać  właśnie takich pomidorów do różnych makaronów.

Całość doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Pozostało już tylko odsączyć makaron, wrzucić go z powrotem do pustego garnka, dodać przygotowaną cukinię z dodatkami i porządnie wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron podajemy  posypany startym parmezanem.

przepis na farfalle

Już tylko kieliszek dobrego wina i cieszymy się pełnią smaku prostego domowego jedzenia.