| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: orzechy włoskie

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

niedziela, 27 stycznia 2013

Delikatna roszponka nadaje się idealnie do lekkiej sałatki. Większość sałat takich jak radicchio czy rukola ma zdecydowany smak, który dominuje nad innymi składnikami sałatek. Roszponka nadaje sałatce kruchość i wręcz domaga się innych smaków. Orzechy i mozzarella nadają się idealnie. Zróbmy więc lekką i smakowitą sałatkę z roszponki, mozzarelli i orzechów włoskich.

przepis na sałatkę

*Roszponka z orzechami*

  • roszponka - 125 g
  • mozzarella - 1 kulka
  • orzech włoski - 30 g
  • pomidorki koktailowe - 125 g
  • cebula czerwona - pół sztuki
  • ogórek świeży - 100 g
  • papryka czerwona - 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Myjemy dokładnie nasze składniki. Warzywa kroimy w piórka natomiast roszponkę dodajemy do sałatki w całości. Jej kształt dodatkowo uatrakcyjni całość potrawy. Pomidorki kroimy w połówki i łączymy składniki sałatki. Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy roztarty czosnek. Idealną oliwą do tej sałatki była by włoska  Olio di Noce - genialna oliwa z orzechów włoskich. Pozostało nam pokruszyć mozzarellę i rozgnieść podprażone na patelni teflonowej orzechy włoskie. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

 

niedziela, 23 grudnia 2012

Wiktoria uwielbia owsianki. Dzisiejsza jest doskonała  na zimowe śniadanie. Mnóstwo witamin i składników odżywczych z owsianki zapewni Wam energię do przedświątecznych szaleństw w sklepach i domowej kuchni.

przepis na owsiankę

*Owsianka z orzechami*

  • szklanka mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżka orzechów włoskich
  • pół jabłka
  • miód
  • pół łyżeczki soku z malin

Płatki owsiane gotujemy na mleku. Po zagotowaniu przelewamy je do miseczki. Jabłko kroimy w drobne zapałki. Orzechy rozgniatamy na mniejsze cząstki. Mieszamy owsiankę z owocami i kropimy odrobiną miodu i sokiem z prawdziwych malin. 

przepis na owsiankę

Smaczne i zdrowe śniadanie. Ja chyba też polubię owsiankę bo troszkę spróbowałem :)

 

wtorek, 02 października 2012

Szybka propozycja deseru moi drodzy.

*Deser z ciastkiem belvita*

  • jogurt naturalny
  • gruszka
  • ciastko Belvita
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy
  • mięta

Ciastko Belvita kruszymy na kawałki. Obraną gruszkę kroimy w kostkę. Duża łyżka jogurtu lub dwie. Odrobina skruszonych orzechów włoskich. Całość kropimy pysznym syropem klonowym i dekorujemy miętą.

Banalne i pyszne.