| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: grzyby

środa, 27 lipca 2016

Zainspirowani restauracyjnymi przygodami na wakacjach dziarsko wróciliśmy do domowej kuchni. Na stole wylądował pyszny międzybrodzki pełnoziarnisty makaron i międzybrodzkie kurki ze zbocza Jaworzyny. Tym sposobem w kilka minut zajadaliśmy pyszny makaron z kurkami w śmietanowym sosie.

przepis na kurki

*Makaron z kurkami*

  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany do sosów np 18 %
  • około 50 g startego sera typu parmezan lub gran padano
  • sól, pieprz .
  • świeże kurki - 30 dag
  • masło - łyżka

Najpierw należy przygotować grzyby, które lubią mieć między blaszkami sporo ziemi lub piasku. Można zalać je zimną wodą i odstawić na 20 minut. Można spróbować wyczyścić je szczoteczką do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie.

Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość aż odparuje większość wody. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wody z makaronu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy do sosu starty ser. Gdy się rozpuści mieszmy go z odsączonym makaronem i podajemy posypując odrobiną sera.

 

wtorek, 29 października 2013

Tegoroczna jesień i ciepłe noce sprzyjają grzybobraniu i tym co uwielbiają chodzić po lesie w poszukiwaniu doskonałych smaków. Zupa grzybowa ze  świeżych podgrzybków i prawdziwków podana z makaronowymi muszelkami to jedna z lepszych jesiennych zup. Musiała w końcu trafić do naszej sekcji zupy i zajmie tam jedno z pierwszych miejsc.

przepis na zupę

*Zupa grzybowa*

  • grzyby świeże - 60 dag prawdziwka lub podgrzybka
  • śmietana do zup - 100ml
  • marchew - 2 sztuki
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • porcja mięsna na wywar

 

Porcję rosołową zalewamy zimną wodą i gotujemy  aż przestaną się tworzyć zaburzyny. Wtedy dodajemy pokrojone w kawałki grzyby oraz startą na dużych oczkach marchew. Liście laurowe i kilka ziarenek angielskiego ziela doskonale się nadają do grzybowej zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę na wolnym ogniu. Gdy grzyby zmiękną, a dom wypełni się ich przepysznym aromatem dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

przepis na zupę

Na prawdę prosta zupa i doskonała na rozgrzewkę po długich spacerach w leśnej dziczy. Idealnie smakuje zrobiona w kociołku zawieszonym nad ogniskiem gdzieś na leśnej polanie ... oczywiście po uzyskaniu stosownej zgody od miejscowego leśnika...

 

20:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
piątek, 06 września 2013

Zbliżająca się jesień zawitała na blogu knedlami ze śliwkami. Tym razem sos grzybowy przypomni Wam, że lato mamy już praktycznie za sobą. Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, podany z ziemniaczanymi pampuchami. Zapraszamy:

przepis na sos grzybowy

*Sos grzybowy*

  • podgrzybek świeży (lub prawdziwek) - 20 dag przebranych
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • śmietana do zup i sosów
  • sól
  • pieprz
  • bulion - pół litra

 

Grzybki opłukujemy z piasku i resztek leśnego runa. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojone w dużą kostkę grzyby. Całość obsmażamy na sporym ogniu często mieszając. Dolewamy pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu. Pozwalamy się grzybkom dusić aż sos zgęstnieje. Pomagamy mu w tym kilkoma łyżkami śmietany. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilości soli, którą grzyby uwielbiają.

przepis na sos grzybowy

Sos grzybowy doskonale się nadaje do mięs, dań myśliwskich ale i do zwykłych klusek śląskich. Można także zrobić ulubione przez nasze dzieciaki pampuchy ziemniaczane. Robi się je identycznie jak wspomniane kluski śląskie ale zamiast gotować smaży się kluski na głębszym oleju. Pyszne!

przepis na sos grzybowy


środa, 02 stycznia 2013

Jeszcze jeden wigilijny przepis został nam w zanadrzu. Duszoną kapustę z grzybami można jednak robić nie tylko ten jeden raz w roku. Dostępność grzybów suszonych  pozwala nam spożywać ten pyszny, obiadowy dodatek dużo częściej. Na zdjęciu tegoroczna, a w zasadzie już zeszłoroczna, wigilijna kapusta z grzybami:

przepis na kapustę

*Kapusta z grzybami*

  • kapusta kiszona 1kg
  • podgrzybek suszony  2 dag
  • masło łyżeczka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • cukier

 

Grzyby musimy namoczyć w zimnej wodzie całą noc.Zalejmy więc je wodą wieczorem dzień wcześniej gdy zachce nam się kapusty z grzybami.

przepis na kapustę

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziarenek angielskiego ziela. Na maśle w tym czasie szklimy cebulę posiekaną drobno w kostkę. Gdy kapusta zmięknie odlewamy z niej wodę, a ona sama trafia do garnka z masłem i usmażoną na nim cebulą. Grzyby kroimy w paski lub inne większe kawałki i dodajemy do kapusty. Zalewamy całość wodą spod grzybów by nie utracić aromatu który w niej pozostał. Przyprawiamy kapustę kminkiem, pieprzem, cukrem, solą do smaku i dusimy tak długo aż cały płyn z kapusty wyparuje.

Kapustę możemy zagęścić zasmażką jeśli ktoś lubi i może ją stosować. Prosty sposób na zasmażkę: 

Na patelnie prażymy dwie łyżki mąki mieszając ją ciągle drewnianą łyżką. Gdy mąka nabierze złotego koloru zdejmujemy ją z ognia i dolewamy po trochę wody. Musimy całość ciągle mieszać by nie zrobiły się grudki do uzyskania żądanej konsystencji. Potem przecieramy zasmażkę do mąki przez sitko i dusimy kapustę jeszcze chwilę.