| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ciecierzyca

piątek, 11 marca 2016

Pasta z cieciorki doskonała na wszystko. Pochodzący z Libanu  hummus rozpowszechniony jest już na całym świecie. Warto sobie przygotować hummus i korzystać z niego podczas wiosennych diet.

przepis na hummus

*Hummus*

  • ciecierzyca - puszka około 200g po odsączeniu
  • pasta tahini z ziaren sezamu - 3 łyżki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • zimna woda - 2 łyżki

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką pastę. Doskonały dodatek do potraw lub pasta do chleba. Świetnie smakuje z płaskimi chlebkami pita.

czwartek, 20 sierpnia 2015

W zeszłym roku proponowaliśmy Wam kotlety z ciecierzycy. W tym roku kolejne nasze podejście do tej ciekawej rośliny. Tym razem Aneta upichciła doskonały warzywny gulasz gdzie cieciorka zagrała jedną z głównych ról. Z racji tego, że należę do niepoprawnych mięsożerców, a wersja wegetariańska poprzedniej potrawy jakoś tak do końca mi nie podeszła, tym razem potrawa z warzyw został podkręcona doskonałej jakości kiełbasą. ...no i powiem Wam: ciecierzyca w tej wersji wymiata...

przepis na ciecierzycę

*Gulasz warzywny z ciecierzycą*

  • ciecierzyca - 400g (puszka)
  • pomidory - 400g (puszka)
  • cukinia - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona suszona słodka
  • pieprz
  • sól
  • chilli
  • natka pietruszki
  • czosnek polski 2 ząbki
  • oliwa
  • pęto porządnej swojskiej kiełbasy

 

Na rozgrzanej oliwie (oleju) smażymy pokrojoną w pióra cebulę. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, paprykę pokrojoną w kostkę. Po chwili na patelni ląduje pokrojona w kostkę cukinia i bakłażan. Do łączących się podczas duszenia smaków dokładamy pomidory z puszki z zalewą. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką chilli (suszona).

przepis na ciecierzycę

Gdy już praktycznie danie jest gotowe dokładamy na patelnię odsączoną ciecierzycę. Całość dusimy około 5 minut. Nie więcej bo cieciorka ma nam w potrawie pozostać w całości. Podajemy gulasz posypany posiekaną natką z kromka dobrego chleba.

Oczywiście z przepisu możecie usunąć mięsny dodatek jeżeli wolicie danie wegańskie.

sobota, 31 maja 2014

Ciecierzyca to roślina popularna w kuchni przedewszystkim śródziemnomorskiej. Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu gdzie od tysięcy lat była podstawą hummusu - pysznej pasty do smarowania pieczywa lub mącznych placków. W Polsce możemy ją w sklepach spotkać w formie konserwowej i własnie ona posłuży nam do przygotowania kotletów. Dodatek odpowiedniej ilości przypraw spowoduje, że dość mdławe ziarna staną się ciekawym doznaniem kulinarnym. 

przepis na ciecierzycę

*Kotlety z ciecierzycy*

  • ciecierzyca konserwowa - 2 puszki
  • czosnek polski - 3 ząbki 
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej roślinny

Odsączoną cieciorkę (lub jak kto woli groch włoski) blendujemy na gładką masę. Wciskamy 3 ząbki czosnku. Wbijamy jedno małe jajko (chociaż w zasadzie spokojnie można z niego zrezygnować - dobra wiadomość dla wegan). Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy do masy sporo posiekanej natki pietruszki. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajcie trochę bułki tartej. Formujemy z masy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Kotlety można podać z różnymi dipami. Myślę, że na przykład tzatziki będą do nich pasować. My zjedliśmy kotleciki z gęstą mizerią. Kotlety dobre ... choć nie radzę podawać ich zgłodniałemu górnikowi po szychcie na grubie, który  spodziewa się solidnej porcji tradycyjnych śląskich karminadli :)