| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: mozzarella

piątek, 04 marca 2016

Pozwoliłem sobie dzisiejszy przepis na pizzę nazwać tradycyjna włoska pizza bo spośród wszystkich przepisów na włoskie placki ten jest najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupkie i cienkie ciasto, prostota składników, doskonały sos i genialny smak - pizza najlepsza jaką do tej pory jadłem.

przepis na włoską pizzę

*Tradycyjna włoska pizza*

 

  • maka pszenna - 350g
  • drożdże suche - 7g
  • cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa
  • woda letnia - 250ml

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy suche składniki. Wlewamy wodę z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto przekładamy do drugiej miski wysmarowanej oliwą i wyrabiamy do formy kuli. Dzielimy ciasto na porcje każda około 150g. Plus minus 4 porcje z podanych składników. Formujemy kule i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto musi teraz wyrosnąć, a zajmie mu to około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.

przepis na włoską pizzę

Na blachę układamy papier do pieczenia. Każdą kulę dajemy na stolnicę wysypaną mąką. Spłaszczamy kulę na placek i wałkujemy na pół centymetra.

przepis na włoską pizzę

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym:

  • pomidory z puszki
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Zblendowane pomidory doprawiamy (najlepiej świeżą) bazylią, czosnkiem i przyprawami wedle uznania. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

przepis na włoską pizzę

Na wysmarowane sosem placki układamy szynkę prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzka) i ser mozzarela (dwie kulki pocięte na plastry lub tarty) Specjalnie nie piszę w składnikach jakie obłożenie powinno na pizzę trafić bo to już zależy od tego jaką chcemy wykonać.

przepis na włoską pizzę

Pieczemy pizzę w piekarniku około 10-15 minut. Trzeba ciasto obserwować by się nie przypaliło. Przed podaniem układamy na plackach rukolę, która doskonale zaostrzy smak pizzy.

przepis na włoską pizzę

Smacznego!

 

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

środa, 27 marca 2013

Macie tak czasami, że oglądając program kulinarny lub zwykły film najdzie Was ochota na dziabnięcie czegoś smacznego? Nie macie jednak za dużej ochoty na długie zabawy przy kuchennym stole? My tak mamy często. Francuskie ciasteczka z ziołami i mozzarellą to dobry sposób na taki moment.

przepis na francuskie ciastka

*Ciasteczka z mozzarellą*

  • ciasto francuskie - gotowe
  • mozzarella tarta
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Z płatu francuskiego ciasta wykrawamy kwadraty. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Posypujemy ziołami, solą, pieprzem i startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni około 15-20 minut.

przepisn afrancuskie ciastka

Podajemy z kiełkami rzodkiewki, które idealnie zaostrzą smak lub z ulubionym ostrym dippem.

niedziela, 27 stycznia 2013

Delikatna roszponka nadaje się idealnie do lekkiej sałatki. Większość sałat takich jak radicchio czy rukola ma zdecydowany smak, który dominuje nad innymi składnikami sałatek. Roszponka nadaje sałatce kruchość i wręcz domaga się innych smaków. Orzechy i mozzarella nadają się idealnie. Zróbmy więc lekką i smakowitą sałatkę z roszponki, mozzarelli i orzechów włoskich.

przepis na sałatkę

*Roszponka z orzechami*

  • roszponka - 125 g
  • mozzarella - 1 kulka
  • orzech włoski - 30 g
  • pomidorki koktailowe - 125 g
  • cebula czerwona - pół sztuki
  • ogórek świeży - 100 g
  • papryka czerwona - 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Myjemy dokładnie nasze składniki. Warzywa kroimy w piórka natomiast roszponkę dodajemy do sałatki w całości. Jej kształt dodatkowo uatrakcyjni całość potrawy. Pomidorki kroimy w połówki i łączymy składniki sałatki. Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy roztarty czosnek. Idealną oliwą do tej sałatki była by włoska  Olio di Noce - genialna oliwa z orzechów włoskich. Pozostało nam pokruszyć mozzarellę i rozgnieść podprażone na patelni teflonowej orzechy włoskie. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem.