| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: cytryna

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Niedzielne południe w naszym domu wypełnił całkiem dla nas nowy  ale ciekawy i zaskakująco dobry smak. Cytrynowy pieczony kurczak  z pysznym dietetycznym ryżem z warzywami i czerwoną kapustą pojawił się na dietetycznym obiedzie Anety.

Nasz obiad różnił się w zasadzie tylko jednym składnikiem. Na talerzu moim i dzieciaków pojawiło się pyszne ziemniaczane puree. Jednak gdy spróbowałem ryżu z warzywami spokojnie mógłbym się z Mamuśką na talerze zamienić. Wracając jednak to głównego bohatera tego wpisu - mięso kurczaka poddane cytrynowej terapii okazało się całkiem smaczne i warte Waszej uwagi.

przepis na  kurczaka

*Cytrynowe pałki kurczaka*

  • pałki kurczaka 8 sztuk
  • cytryna
  • starta skórka cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek 6 ząbków
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki wody
  • bazylia lub oregano suszone
  • tymianek świeży
  • papryka czerwona suszona
  • pieprz
  • sól

 

Pałeczki kurczaka obrane ze skóry nacieramy solidnie solą, pieprzem i innymi przyprawami. Każdą należy przyprawić także startą skórką cytryny. Układamy je w naczyniu żaroodpornym polewamy łyżka oliwy z oliwek, a dno przykrywamy połową szklanki wody. Do naczynia na mięso trafiają jeszcze pokrojone ząbki czosnku, gałązki tymianku  i plasterki cytryny. Naczynie trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.

przepis na  kurczaka

Pod koniec zdejmujemy pokrywę, a z mięsa usuwamy czosnek i cytrynę by się nie spaliły. Odkryte pałki nabiorą rumianego koloru, a ewentualnie przypalony czosnek nie załatwi nam mięsa goryczą.