| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kalafior

piątek, 04 września 2015

Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.


przepis na kalafior

*Kalafior pod sosem śmietanowym*

  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych

Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego sie sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

przepis na kalafior

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Dietetyczne puree z kalafiora może urozmaicić posiłek także osób nie będących pod wpływem demona odchudzania. To smaczny dodatek do mięs lub ryb. W życiu bym nie wpadł na to by z kalafiora przygotować takie oto danie. Dlatego to nie ja jestem szefem kuchni...

przepis na dietetyczne puree

porcja dla jednej osoby

*Puree z kalafiora*

  • kalafior - 200g
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny - 2 łyżeczki
  • szczypior

Kalafior i obrany ząbek czosnku gotujemy w dobrze osolonej wodzie do miękkości. Blendujemy dodając jogurt i doprawiając solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Pruszymy posiekanym szczypiorkiem. Naprawdę ciekawa w smaku paciajka ze śladową ilością kalorii :)


13:02, srk76 , Strefa kuchni
Link
wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Jakiś czas temu przy okazji tworzenia sekcji Dieta prezentowaliśmy kotlety z ciecierzycy. Mam podobne jak tam ostrzeżenie dla młodych żon śląskich górników - Don't try This at Home. Mimo, że kotlety smaczne człowiek widząc kształt mielonego spodziewa się soczystego mięsa... a tu kalafior...nerwowy chłop ze Śląska może nie być szczęśliwy :)

przepis na wegetariańskie kotlety

*Kotlety z kalafiora*

  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wegetariańskie kotlety

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

niedziela, 15 czerwca 2014

Kiedyś spróbowałem zupy serowej i jakoś mi nie podeszła. Krem serowo-kalafiorowy okazał się o niebo lepszy. Gorący kalafiorowy krem ze sporym dodatkiem olendra, ementalera i aromatycznej gałki muszkatołowej ... delicje na talerzu w każdej łyżce.

przepis na zupę

*Krem serowo-kalafiorowy*

  • kalafior - 1 sztuka
  • ser olender - 150g
  • ser topiony - złoty ementaler 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • włoszczyzna
  • bulion mięsny około 2 litrów

Kalafior gotujemy w bulionie z porcją włoszczyzny do miękkości. Wyciągamy warzywa z wody i blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dolewamy wywar ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią według nas konsystencję kremu. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałki muszkatołowej (ćwierć łyżeczki).

przepis na zupę

Do kremu dodajemy rozdrobniony złoty ementaler i większość startego olendra. Reszta sera razem z posiekanym koperkiem i jeszcze odrobiną gałki trafi na talerz tuż przed podaniem. Zupa się dzięki temu pysznie "ciągnie" :)

 

środa, 13 listopada 2013

Kolejna pyszna zupa do naszej kolekcji. Gęsty i pożywny krem z kalafiora zagościł na naszym niedzielnym stole. Z dodatkiem gęstej śmietany i uprażonych pestek słonecznika - pyszna zupa z prostego przepisu.

przepis na zupę krem

*Krem z kalafiora*

  • kalafior - 1 duża sztuka
  • porcja rosołowa wołowa lub drobiowa
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • koperek pęczek
  • słonecznik pestki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna gęsta do dekoracji

Mięso zagotowujemy z dodatkiem angielskiego ziela i liści laurowych. Gdy zbierzemy zaburzyny dodajemy rozdrobniony na różyczki kalafior i obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną odcedzamy wszystkie stałe części z zupy. Kalafior, marchewki i pietruszki trafić powinny do miksera gdzie zostaną zmielone na warzywny mus. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję kremu. Całość wieńczy posiekany drobno koperek.

przepis na zupę krem

Na rozgrzanej patelni prażymy sporą garść słonecznikowych pestek, z którymi podamy pyszny krem z kalafiora. Zupy nie trzeba zabielać ale gęsta kwaśna śmietana doda jej odpowiedniego smaku.

wtorek, 03 lipca 2012

Co prawda temperatury jakie się przewalają przez Zagłębie robią z nas samych zapiekanki i odbierają apetyt ale jeść coś przecież trzeba. Dziś na obiad zapiekanka z kalafiorem i dodatkiem cukinii. Pyszne danie gotowe w pół godziny. Im mniej czasu spędzimy w kuchni w taki dzień jak dziś tym lepiej. Zapiekanka z kalafiorem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. 

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

*Zapiekanka z kalafiorem*

  • 1 kalafior
  • 3/4 opakowania makaronu razowego - wybraliśmy penne
  • 30 dag cukinii
  • 40 dag chudej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 100ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w posolonej wodzie. To samo robimy z makaronem. Uważamy jedynie by obu składników zapiekanki nie rozgotować. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię by tylko odrobinę zmiękła. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejna warstwa to obsmażona kiełbasa z cebulką i cukinia.  Ostatnia warstwa to różyczki kalafiora. Przyprawiamy całość naszymi ziołami, solą, papryką słodką i pieprzem. Zalewamy zapiekankę śmietanką słodką, a wierzch obsypujemy utartym serem.

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Zapiekamy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jak widać na poniższym zdjęciu Dawid uwielbia zapiekankę z kalafiorem i nie pozwolił się już od stołu na chwilę nawet odgonić :)

przepis na zapiekankę z kalafiorem

SMACZNEGO !

 UWAGA ! Komentuj wpisy korzystając  z konta Facebook bez konieczności zakładania nowego w gazeta.pl Zostaw po sobie ślad na naszym blogu - my lubimy naszych gości :)