| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kalafior

wtorek, 19 sierpnia 2014

Kulinarna ciekawostka dla tych co nie przepadają za mięsnymi potrawami. Kotlety z kalafiora to smaczna alternatywa dla tradycyjnych śląskich karminadli. Jakiś czas temu przy okazji tworzenia sekcji Dieta prezentowaliśmy kotlety z ciecierzycy. Mam podobne jak tam ostrzeżenie dla młodych żon śląskich górników - Don't try This at Home. Mimo, że kotlety smaczne człowiek widząc kształt mielonego spodziewa się soczystego mięsa... a tu kalafior...nerwowy chłop ze Śląska może nie być szczęśliwy :)

przepis na wegetariańskie kotlety

*Kotlety z kalafiora*

  • kalafior - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko
  • mąka jaglana - 100 g
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

 

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju bądź oliwy. Miękki kalafior odcedzamy i rozgniatamy niezbyt dokładnie widelcem. Do ostudzonego kalafiora dodajemy jajko, zeszkloną cebulę, mąkę jaglaną i doprawiamy masę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

przepis na wegetariańskie kotlety

Jeżeli masa jest zbyt wilgotna można pomóc sobie bułką tartą. Tworzymy z masy kulki, które należy na dłoni spłaszczyć. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

środa, 13 listopada 2013

Kolejna pyszna zupa do naszej kolekcji. Gęsty i pożywny krem z kalafiora zagościł na naszym niedzielnym stole. Z dodatkiem gęstej śmietany i uprażonych pestek słonecznika - pyszna zupa z prostego przepisu.

przepis na zupę krem

*Krem z kalafiora*

  • kalafior - 1 duża sztuka
  • porcja rosołowa wołowa lub drobiowa
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • koperek pęczek
  • słonecznik pestki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna gęsta do dekoracji

Mięso zagotowujemy z dodatkiem angielskiego ziela i liści laurowych. Gdy zbierzemy zaburzyny dodajemy rozdrobniony na różyczki kalafior i obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną odcedzamy wszystkie stałe części z zupy. Kalafior, marchewki i pietruszki trafić powinny do miksera gdzie zostaną zmielone na warzywny mus. Do zmiksowanych warzyw dolewamy powoli bulion ciągle całość mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję kremu. Całość wieńczy posiekany drobno koperek.

przepis na zupę krem

Na rozgrzanej patelni prażymy sporą garść słonecznikowych pestek, z którymi podamy pyszny krem z kalafiora. Zupy nie trzeba zabielać ale gęsta kwaśna śmietana doda jej odpowiedniego smaku.

wtorek, 03 lipca 2012

Co prawda temperatury jakie się przewalają przez Zagłębie robią z nas samych zapiekanki i odbierają apetyt ale jeść coś przecież trzeba. Dziś na obiad zapiekanka z kalafiorem i dodatkiem cukinii. Pyszne danie gotowe w pół godziny. Im mniej czasu spędzimy w kuchni w taki dzień jak dziś tym lepiej. Zapiekanka z kalafiorem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. 

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

*Zapiekanka z kalafiorem*

  • 1 kalafior
  • 3/4 opakowania makaronu razowego - wybraliśmy penne
  • 30 dag cukinii
  • 40 dag chudej kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 100ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w posolonej wodzie. To samo robimy z makaronem. Uważamy jedynie by obu składników zapiekanki nie rozgotować. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec smażenia wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię by tylko odrobinę zmiękła. Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejna warstwa to obsmażona kiełbasa z cebulką i cukinia.  Ostatnia warstwa to różyczki kalafiora. Przyprawiamy całość naszymi ziołami, solą, papryką słodką i pieprzem. Zalewamy zapiekankę śmietanką słodką, a wierzch obsypujemy utartym serem.

przepis na zapiekankę z kalafiorem

Zapiekamy nasze danie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Jak widać na poniższym zdjęciu Dawid uwielbia zapiekankę z kalafiorem i nie pozwolił się już od stołu na chwilę nawet odgonić :)

przepis na zapiekankę z kalafiorem

SMACZNEGO !

 UWAGA ! Komentuj wpisy korzystając  z konta Facebook bez konieczności zakładania nowego w gazeta.pl Zostaw po sobie ślad na naszym blogu - my lubimy naszych gości :)