| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos pomidorowy

piątek, 09 maja 2014

Sposobów na ciasto, z którego zrobimy pyszną pizzę na naszym blogu można znaleźć już kilka. Jest wersja skomplikowana zawierająca mnóstwo składników jak w przepisie na pizzę z salami. Jest wersja uproszczona na polskich stołach dość klasyczna, puszysta i chrupiąca jak w przepisie na pizzę margaritha. Dziś bez kozery mogę napisać, że podam najlepszy przepis na domowe ciasto na pizzę. To była najlepsza pizza jaką ostatnio jadłem - pizza wegetariańska

przepis na pizzę

*Pizza wegetariańska*

Ciasto

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże instant - 1 łyżka 
  • sól - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0,5 litra
  • mąka pszenna - 4 i pół szklanki (szklanka 250ml)

Sos pomidorowy

  • pomidory niekrojone - 2 puszki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bazylia - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Obłożenie

  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - solidny pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • masło
  • ser mozzarella - 30 dag

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto musi 4 godziny leżakować w lodówce więc dobrze jest ten etap zaliczyć jeszcze za nim nasze żołądki będą się głośno domagać gorącej pizzy. 

przepis na pizzę

Suche składniki na ciasto oprócz mąki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą oraz łyżką oliwy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce by zaczyn się spienił. Jakieś 20 minut powinno wystarczyć. Do zaczynu mieszając dodajemy mąkę. Najpier drewnianą łyżką a potem dłonią wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się, że będzie się trochę kleić i nie dosypujcie większej ilości mąki. Kiedy uda nam się uformować w miarę stabilną kulę musimy wysmarować miskę oliwą włożyć do niej ciasto i odstawić do wspomnianej lodówki na 4 godziny. Drożdże muszą pracować powoli to nie przepis na pyszną ale pulchną drożdżówkę.

przepis na pizzę

Mamy czas by przygotować sos pomidorowy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z obu puszek razem z zalewą. Dobre pomidory znaleźliśmy ostatnio w jednym z dyskontów reklamowanmych przez dwóch znanych kucharzy. Można oczywiście użyć świeżych polskich ale ochota na pizzę nachodzi nas też czasem wtedy kiedy są niedostępne. Do sosu miażdżymy jeszcze w prasce 3 ząbki czosnku. Sól, pieprz i możemy sos dusić. Gdy sos się zredukuje blendujemy go dodając bazylię. Pyszny pomidorowy sos gotowy. Z podanych składników wychodzi go sporo i jeśli by nam go zostało po obłożeniu dwóch placków możemy go spokojnie zamrozić ... u nas się nie udało. Za dużo go podjadaliśmy czekając na ciasto.

przepis na pizzę

Czas na obłożenie, które w tym przypadku było proste, skromne ...i przepyszne. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do mięknących pieczarek dodajemy posiekany szpinak i wciskamy 4 ząbki czosnku. Porządnie solimy i dusimy aż szpinak z pieczarkami stworzą swego dość spójną masę.

przepis na pizzę

Ciasto wyrzucamy z miski na oprószony mąką blat. Ręce również prószymy mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto. Dzielimy je na pół. Formujemy w dłoniach cienki placek z pogrubionymi brzegami.  Placek trafia na wysmarowaną oliwą i oprószoną mąką blachę piekarnika. Placek do żądanego kształtu formujemy rękami wysmarowanymi odrobiną oliwy. Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą by sos pozostał na pizzy i w nią nie wsiąknął.  Kolistymi ruchami rozprowadzamy na placku pomidorowy sos. Sypiemy startą mozzarellę. Układamy łyżką  pieczarki ze szpinakiem. Można wierzch pizzy skropić oliwą.

przepis na pizzę

Pieczemy pizzę w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (góra-dół) przez 10 minut. Jeśli Wasz piekarnik maksymalnie grzeje do 220 stopni musicie wyczuć czas pieczenia. Im krócej ale w wyższej temperaturze tym lepiej dla pizzy. 250 stopni eliminuje też z przepisu papier do pieczenia bo w Polsce nie znaleźliśmy takiego, który by wytrzymał więcej niż 220 stopni. Woleliśmy więc nie ryzykować.

PS na zdjęciach dobrze widoczna jest oprócz pysznej pizzy nasza, a szczególnie Anety pasja ...i będzie więcej. Smacznego!

wtorek, 25 czerwca 2013

Jako dzieciak rozbierałem na talerzu podane na obiad gołąbki na części pierwsze. Im większy chaos na talerzu tym smaczniejsze danie. To wspomnienie z dzieciństwa przypomniały mi gołąbki bez zawijania, którymi uraczyła nas Mamuśka. Całkiem sprytny sposób na podanie tak popularnej w Polsce potrawy z kapusty, mięsa oraz ryżu, bez konieczności żmudnego gotowania liści kapusty i zawijania farszu. Tym bardziej na czasie ponieważ kapustka młoda nie jest łatwym materiałem do takiej obróbki.

przepis na gołąbki

*Gołąbki bez zawijania*

  • biała kapusta - pół główki
  • ryż biały - 20 dag
  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) - pół kilograma
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • kasza manna - 2 łyżki
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

 

Kapustę siekamy w piórka. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Pokrojoną  w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Ugotowany ryż łączymy z cebulką, mięsem mielonym i posiekaną kapustą.

przepis na gołąbki

Dodajemy do masy dwa jajka i kaszę manną. Mieszamy całość dokładnie doprawiając solidnie pieprzem i sporą szczyptą soli. Jeżeli trudno z uzyskanej masy uformować kotlety podsypujemy odrobiną bułki tartej.

Smażymy kotlety na oleju z obu stron aż się pięknie ozłocą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i podlewamy porządnie sosem pomidorowym. Gołabki muszą się poddusić około 30 minut a po tym czasie trochę odpocząć przed podaniem.

przepis na gołąbki

Odgrzane na drugi dzień sa zdecydowanie lepsze niż dnia pierwszego. Przepis na sos pomidorowy znajdziecie w przepisie na tradycyjne gołąbki 

 

 

piątek, 12 kwietnia 2013

Pamiętacie scenę miłosną z bajki Walta Disney'a gdzie psi włóczęga całuje swoją wybrankę z wyższych sfer przy talerzu pysznego spaghetti z pulpecikami? Ja już zapomniałem ale wczorajszy obiad mi ją przypomniał. 

Wiosna powoli się rozpędza. Musimy więc rozpędzić także naszą miłość moi drodzy - włoskie spaghetti z pulpetami to doskonały start udanego wieczoru we dwoje. Zrobić je nie trudno więc zapraszam do kuchni.

przepis na spaghetti

*Spaghetti z pulpecikami*

  • makaron spaghetti razowy - 250g
  • łopatka wieprzowa - 60dag
  • cebula - 1szt
  • bazylia - świeża lub suszona
  • czosnek - 5 ząbków
  • krojone pomidory - puszka 
  • przecier pomidorowy w kartoniku 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dobrej jakości łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z posiekaną drobno cebulą. Masę doprawiamy zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, solą, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Wyrabiamy mięso rękami i formujemy z niego małe kulki, które obsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy.

Z patelni na talerz przenosimy pulpety oraz odlewamy nadmiar tłuszczu, który się z nich wytopił. Na tak przygotowanej patelni podsmażamy 2 posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie specyficznie pachnieć dodajemy na patelnię krojone pomidory i przecier. Dusimy sos 10 minut  doprawiając  pieprzem, solą, bazylią i odrobiną cukru. Przekładamy do sosu pulpety i dusimy całość kolejne 15 minut.

przepis na spaghetti

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i podajemy spaghetti z pysznymi pulpetami, aromatycznym sosem pomidorowym i startym na wierzch parmezanem.

czwartek, 28 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś nowego do naszego menu trafiliśmy na sycylijską lazanię Marty Grycan. Zawsze mi się pani Grycan kojarzyła ze słodkościami i lodami, a tu taka niespodzianka. Solidne włoskie żarcie i genialny sposób na mielone mięso w lazanii. Zapiekanka makaronowa zostanie podana z beszamelem i mięsnymi pulpecikami.

przepis na lazanię

*Lazania sycylijska*

  • mięso wieprzowe - łopatka lub karczek - 1 kg
  • makaron lazania
  • parmezan
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 5 ząbków
  • chili - mieszanka
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • bazylia suszona - opakowanie lub solidny pęczek świeżej
  • rozmaryn
  • jajko
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Cebule drobno siekamy w kostkę i smażymy na maśle aż się zrumieni. W tym czasie mielimy mięso. Do masy dodajemy rozgnieciony czosnek, zrumienioną cebulę, całe opakowanie bazylii suszonej. Dorzucamy rozbite jajko i wyrabiamy masę rękami. Doprawiamy całość pieprzem, solą, odrobiną suszonego rozmarynu i solidną porcją chili. Z mięsa robimy maleńkie kuleczki które obtaczamy w bułce tartej. Jest trochę roboty przy tych pulpecikach ale warto dłuższą chwilę temu poświęcić. Aneta do tej żmudnej pracy zagoniła mnie:

przepis na lazanię

Kuleczki obsmażamy na oliwie z każdej strony. Czas przygotować kolejny składnik dzisiejszego przysmaku czyli sos mleczny beszamel.

*Sos beszamel*

  • mleko - 900ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 3 ząbki

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dosypujemy mąki dokładnie i energicznie mieszając. Mąka musi się dokładnie z masłem połączyć. Dodajemy w międzyczasie zmiażdżony lub drobno utarty czosnek. Ciągle mieszając dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Wystarczy już tylko dodać gałki muszkatołowej i sos gotowy.

 

przepis na lazanię

Kolejny składnik naszej dzisiejszej lasagna syciliana to sos pomidorowy. Potrzebujemy kilku składników:

*Sos pomidorowy*

  • pomidory obrane - 2 puszki
  • czosnek - 3 ząbki
  • bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Do rondelka wrzucamy pomidory. Miażdżymy do nich czosnek i przyprawiamy suszoną bazylią. Dusimy sos około 30 minut doprawiając cukrem, solą i pieprzem.

Mamy już wszystko by zapiekać sycylijską lazanię z mięsnymi pulpecikami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy na dnie płaty lazanii. Zwróćcie uwagę co pisze na opakowaniu makaronu. Są makarony, które nie wymagają podgotowywania. Na lazanię wykładamy część pulpetów i zalewamy tą warstwę beszamelem. Ścieramy na nią warstwę sera.

Parmezan jest idealny do tego dania ale w polskich domowych warunkach musi czasami wystarczyć inny ser. Litewski dżiugas świetnie zastępuje włoski parmezan. W ostateczności można użyć nawet biedronkowego olendra - mnie tam ten ser osobiście bardzo smakuje, a koniec końców restauracyjnej lazanii za 100 złotych porcja nie robimy...

przepis na lazanię

Kolejna warstwa makaronu - pulpeciki - sos pomidorowy - ser. Następna warstwa lazanii, porcja mięsnych kuleczek oblanych beszamelem i solidna porcja startego sera. Na wierzch układamy już tylko makaron, oblewamy resztą pomidorowego sosu i posypujemy resztą startego sera.

Zapiekanka trafia do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod koniec na około 5 minut możemy zdjąć pokrywę by wierzch się zarumienił. Do tak przygotowanej lazanii żaden dodatek nie jest potrzebny. Sos, który się wytworzy z beszamelu, pomidorów, sera i mięsnych soków jest genialny.  Trudno było mnie odpędzić od naczynia gdzie czatowałem z gotową na wszystko łyżką.

BTW...warto było kręcić te niesforne pulpeciki. Zawsze mnie w lazanii denerwowało, że zęby nie mają się w co wbić. Sposób pani Grycan ten problem z włoskim przysmakiem mi rozwiązał.

 

piątek, 08 marca 2013

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Zdarzyło mi się raz będąc "słomianym wdowcem" kupić jakieś słoikowe pulpety znanej firmy. Od tamtego czasu wolę ich nie jeść wcale nawet jak najdzie mnie ochota niż zdecydować się na kolejny zakup gotowych pulpetów. Przygotowanie ich jest proste i szybkie więc jemy tylko domowe pulpety w pysznym sosie pomidorowym.

przepis na pulpety

*Pulpety w sosie pomidorowym*

  • mięso mielone - indycze 70 dag
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1szt
  • przecier pomidorowy - 500g
  • pietruszka zielona 
  • sól
  • pieprz
  • 200ml wody lub bulionu
  • czosnek
  • bazylia
  • bułka tarta - 1 łyżka

Filet z indyka mielimy. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką. Dodajemy pokrojoną drobno połowę cebuli i rozgniecione ząbki czosnku. Wyrabiamy masę doprawiając całość solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

przepis na pulpety

Jeżeli uznamy, że masa  jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Wszystko zależy od jakości mięsa i jego zawartości wody. Formujemy z mięsa kulki, które należy obsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju z każdej strony. Mięso puści jeszcze swoje soki więc nie musi być go na patelni na początku zbyt dużo. Nie smażymy ich też zbyt długo bo pulpety mają się jedynie zamknąć z każdej strony.

przepis na pulpety

Na pozostałym po mięsie tłuszczu rumienimy posiekaną drugą połowę cebuli. Złoty kolor da nam sygnał na dodanie przecieru pomidorowego. Jeśli nie mamy własnego domowej roboty, spokojnie możemy użyć dostępnych przecierów w kartonikach. Ich jakość z roku na rok się poprawia. Podlewamy przecier wodą lub bulionem i gotujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Doprawiamy sos bazylią, szczyptą soli i cukrem. Ilość cukru zależna jest od kwasowości przecieru. Musicie sami znaleźć balans słodyczy i kwasu Waszego pomidorowego sosu.

przepis na pulpety

Pulpety podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty. Formując mniejsze pulpety możemy je wykorzystać  do pysznego spaghetti. 

wtorek, 11 grudnia 2012

Dziś ulubione danie Ojca. Fasolka po bretońsku z aromatyczną, dobrej jakości kiełbasą. Zwykła bułka lub kawałek świeżego pszennego chleba i obiad jak marzenie. Ileż to razy w górskich schroniskach posilaliśmy się taką pyszną fasolką po bretońsku. Jakiekolwiek wycieczki szkolne w jakikolwiek rejon Polski nie mogły obyć się bez  fasolki z bułką w pierwszym napotkanym barze lub garkuchni.

przepis na fasolkę

Dziś przepis na domową fasolkę po bretońsku. Szybki, łatwy i bez namaczania.

*Fasolka po bretońsku*

  • fasola jaś - 1 kg
  • kiełbasa 60dag
  • cebula
  • czosnek 
  • koncentrat pomidorowy 200g
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

 

Fasolę kupujemy najczęściej świeżą - taką w poręcznych siateczkach. Jeśli zdarzyłoby się, że w sklepach jej nie dostaniemy, używamy paczkowanej suszonej ale wtedy konieczne jest jej namoczenie w wodzie na całą noc. Pamiętajcie by wody nalać sporo. Pamiętam sytuację gdy spragnione ziarna wyssały całą wilgoć z kuchni nie pozostawiając ani odrobiny cząstek wody. Skórka takiej fasoli robi się twardawa. Z tego samego powodu lepiej wody w której będziemy ją gotować nie solić. Czas jej gotowania przedłuży się niemiłosiernie. Gotujemy fasolkę do miękkości w świeżej wodzie. 

przepis na fasolkę

Na patelni z odrobiną oleju rumienimy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jest szkoła, która dodaje do fasolki parówki ale powiem szczerze - mnie to tam jakoś nie pasuje. Do gotującej się ale już miękkiej fasolki dodajemy cebulę z kiełbasą oraz około 200g koncentratu pomidorowego. Smak zaostrzy kilka ząbków otartego lub posiekanego czosnku. Całość jeszcze chwilę powinna się podgotować na małym ogniu. W tym czasie doprawiamy fasolkę majerankiem, solą i pieprzem.

Fasolka po bretońsku, podobnie jak na przykład bigos, jest daniem które najlepiej smakuje na drugi dzień. Jak się już solidnie przeżre. Jednak w naszym domu raczej trudno by cokolwiek na drugi dzień zostało.

poniedziałek, 17 września 2012

Pierś  z kurczaka to mięso uniwersalne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Może dlatego stała się tak popularna w naszym kraju. Jednak jak długo można jeść ją w standardowej schabowej wersji? Warto urozmaicać i to niewielkimi kosztami. Kotlet z piersi kurczaka w jednym z wcześniejszych wpisów zainteresował sporo osób. Może dzisiejszy przepis na pyszne i delikatne roladki ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką w pysznym sosie będą się cieszyć podobną popularnością. 

przepis na roladki z piersi kurczaka

Spróbujmy więc. Potrzebujemy kilku składników:

*Roladki z piersi kurczaka*

  • 70dag piersi z kurczaka
  • 10dag młodego szpinaku 
  • 10dag szynki szwarcwaldzkiej
  • 10dag pieczarek
  • 6dag żółtego sera
  • 1cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

 

*Sos pomidorowy*

  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy lub gęsty sok przecierowy z pomidorów
  • 300ml warzywnego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie śmietana do sosów

przepis na roladki z piersi kurczaka

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy tłuste przerośnięcia. Rozcinamy każdą na dwie w miarę równe połówki. Nacieramy solą, pieprzem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną drobno cebulę. Do wysmażonej na złoto cebuli trafiają drobno pokrojone pieczarki i posiekany szpinak. Znaleźliśmy w sklepie szpinak baby, który się do tej potrawy nadaje idealnie. Kolejnym składnikiem na patelni będzie pokrojone w paski cienkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Mocny aromat tej dobrze wędzonej szynki idealnie skomponuje się z charakterystycznym smakiem szpinaku. Smażymy całość chwilę dodając sól oraz pieprz i zdejmujemy patelnię z ognia. Do stygnącej masy dodajemy utarty ser żółty i drobno posiekany czosnek. Mieszając nadzienie podsypujemy odrobiną bułki tartej do uzyskania żądanej konsystencji. Pasta musi się dać łatwo rozsmarowywać na naszych plastrach piersi z kurczaka jednak nie może nam z nich spływać. 

przepis na roladki z piersi kurczaka

Smarujemy naszą masą  przygotowane piersi z kurczaka i zawijamy je w charakterystyczne roladki. Można wspomóc się nitką. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Usmażone roladki wyciągamy na talerz a z pozostałego po nich tłuszczu przygotujemy sos.

przepis na roladki z piersi kurczaka

Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę. Miękka i zeszklona cebula da nam sygnał do dolania 300ml bulionu warzywnego. Mieszając wywar dolewamy nasz przecierowy sok pomidorowy lub koncentrat. Gotujemy całość aż cebula rozpadając się zagęści nam sos. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Jeśli sos wychodzi nam zbyt rzadki możemy wspomóc się 3 łyżkami śmietany lub w ostateczności zasmażką z mąki ( 1 łyżka masła - 3 łyżki mąki). Jednak im mniej zagęszczaczy tym lepiej dla sosu. W tak przygotowanym sosie dusimy nasze roladki na małym ogniu około 20 minut. 

Dieta Anety spowodowała pojawienie się dietetycznej wersji roladek z piersi kurczaka ze szpinakiem - zapraszamy.

 

piątek, 20 lipca 2012

Trudno mi zrozumieć ludzi zajadających się gotowymi potrawami "na szybko". Padają przeważnie argumenty o braku czasu. No dobrze - jesteś pracownikiem korporacji i uczestnikiem "wyścigu szczurów". Zostajesz odpięty od szefowskiej smyczy na 15 minut. Faktycznie, możesz nie mieć czasu na przygotowanie makaronu z pomidorowym sosem. Kupujesz więc gotowca do zalania wrzątkiem i zapychasz brzuch glutaminami spod znaku "Pyszne Nuddle". Jednak jeśli to samo robią ludzie spędzający czas obiadu w domu - tego już zrozumieć nie potrafię. Przygotowanie pysznego, pożywnego dania to ledwie 30 minut. Apeluje więc do wszystkich - jedzcie swoje jedzenie !

przepis na makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z prostszych w przygotowaniu dań. Jakość domowego jedzenia jest o niebo lepsza od wszelakich gotowców więc zróbmy to po naszemu:

*Makaron z sosem pomidorowym*

  • 50dag mięsa mielonego - dziś podaliśmy mięso z indyka
  • 3 średnie pieczarki
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy - użyliśmy PrimoGusto 500g
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • żółty ser twardy w kawałku
  • makaron razowy - użyliśmy razowych świderków 500g

 

Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju roślinnego. Pieczarki kroimy w połówki talarków. Dorzucamy do cebuli kiedy ta ładnie się nam zeszkli. Gdy pieczarki puszczą charakterystyczny sok na patelnię winno trafić nasze przemielone mięso. Widelcem rozdrabniamy jego większe grudki aby całość mogła się nam pięknie udusić. Przesmażamy wszystko krótką chwilę. Na koniec na patelnię dodajemy nasz pomidorowy przecier. Ideałem byłoby użycie przecieru własnej roboty ale jeszcze nasza spiżarka się nim nie wypełniła. Na patelnię trafił więc dobrej jakości przecier PrimoGusto. Dusimy całość co jakiś czas mieszając.

przepis na makaron z sosem pomidorowym

Pod koniec duszenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, zioła prowansalskie - ile kto lubi. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. W między czasie do wrzącej wody powinien zanurkować nasz makaron, który w wersji Al dente trafi chwilę później na talerz. Na makaron trafia nasz pomidorowo-mięsny sos a całość przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.

Danie pyszne, proste, a przede wszystkim sycące - po takiej porcji nuddli z sosem nikt nie powędruje do lodówki by jeszcze coś przekąsić ;) ...i najważniejsze - zrobiliśmy je sami, bez maszyn w fabryce sosów, bez nadmiernej ilości glutaminianów, e-substancji i całej tej chemicznej babraniny XXI wieku.