Reklama:

Ostatnie komentarze

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: bazylia

sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

wtorek, 19 maja 2015

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

przepis na sos do makaronu

*Lekki sos pomidorowy do makaronu*

  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny

Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić  powinny pokrojone  w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy  bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

przepis na sos do makaronu

Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

przepis na sos do makaronu

Na zdjęciu pyszne razowe penne.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybkie życie, szybkie dania, szybka kuchnia. Fast food ze smakiem czyli penne z sosem pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu danie na szybki obiad między jednym spotkaniem biznesowym, a drugim.

przepis na makaron

*Penne z sosem pomidorowym*

  • makaron penne - 300 g
  • przecier pomidorowy - 500ml
  • filet z kurczaka - 300 g
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski  - 2 ząbki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty

 

Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso kurczaka  drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy całość chwilę i dodajemy pomidorowy, gęsty przecier.

przepis na makaron

Dusimy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszoną bazylią przetartą w dłoniach (ewentualnie posiekana świeża). Dusimy jeszcze 5 minut i podajemy z odsączonym z wody, ugotowanym al dente makaronem. Wierzch dania prószymy startym żółtym serem.

piątek, 01 sierpnia 2014

Magda Gessler takimi kluskami pomogła w Kuchennych Rewolucjach  pewnej bielskiej knajpce. Odcinek ten zainspirował nas by ów włosko-śląski miks sprawdzić na własnych podniebieniach bez konieczności podróży do Bielska-białej. Kluski śląskie z bazyliowym pesto okazały się dobrym eksperymentem choć muszę powiedzieć, że nie ma to jak porządny sos spod rolady lub najzwyklejsza szpyrka do naszych śląskich guminklyjzów. 

przepis na pesto

*Kluski śląskie z bazyliowym pesto*

  • bazylia świeża - pęczek
  • orzechy laskowe - 50g
  • ser twardy ( Gran Padano, Parmezan lub podobny) - 100 g
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 2 ząbki

Składniki na bazyliowe pesto miksujemy w malakserze. W oryginalnej recepturze znajdziemy orzeszki pini ale do momentu gdy firmy sprowadzające je do Polski nie ogarną się w temacie ceny tego produktu do pesto używamy orzechów laskowych, a czasami nawet orzeszków ziemnych.Taka sama sytuacja z serem. Cena Parmezanu w Polsce co prawda spada i kosmiczne 140-150 złoty za kilogram już się nie zdaża ale i tak jest nadal drożej niż w sąsiednich Niemczech. Parmezan łatwo więc można bez szkody dla smaku zastąpić łatwo dostępnym Gran Padano czy nawet biedronkowym Olendrem. Nie dajmy się zwariować nieuczciwym sprzedawcom.

Dość ględzenia o polskim rynku żywnościowym i jego przegiętych brakiem uczciwej konkurencji cenom. Czas na kulanie śląskich klusek.

  • ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
  • mąka ziemniaczana

przepis na kluski śląskie

Obrane  ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę na gładką masę. Rozkładamy równo na dnie miski warstwę ziemniaków i dzielimy palcem na 4 części. Czwartą część wyjmujemy na chwilę z miski. W to miejsce sypiemy mąki ziemniaczanej na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dorzucamy wyjętą czwartą część i zagniatamy wszystko. Można do masy dodać żółtko by kluski nabrały żółtego koloru ale to zbędny dodatek. Gospodynie na śląsku do czasami zbyt suchej masy (ziemniak się może daremny zawsze trafić) dolewały trochę wody. 

Z masy odrywamy równe kawałki i kulamy w oprószonych mąką ziemniaczaną rękach kuleczki które należy delikatnie spłaszczyć, a palcem zrobić legendarną dziurkę. Kluski układamy na oprószony mąką ziemniaczaną blat i przykrywamy lnianą ściereczką. Niech sobie dychną pod nią chwilę. Kluski gotujemy na osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. By nie przywarły do dna garnka można co jakiś czas zamieszać kluseczki drewnianą łyżką.

przepis na pesto

Kluski śląskie podajemy ze zrobionym bazyliowym pesto i na przykład z pomidorami i mozzarellą. Kuchnia włoska podobnie jak polska to kuchnia prosta mocno związana z regionami. To nas łączy i czasami warto poeksperymentować łącząc nasze kulinarne arcydzieła.

piątek, 09 maja 2014

Sposobów na ciasto, z którego zrobimy pyszną pizzę na naszym blogu można znaleźć już kilka. Jest wersja skomplikowana zawierająca mnóstwo składników jak w przepisie na pizzę z salami. Jest wersja uproszczona na polskich stołach dość klasyczna, puszysta i chrupiąca jak w przepisie na pizzę margaritha. Dziś bez kozery mogę napisać, że podam najlepszy przepis na domowe ciasto na pizzę. To była najlepsza pizza jaką ostatnio jadłem - pizza wegetariańska

przepis na pizzę

*Pizza wegetariańska*

Ciasto

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże instant - 1 łyżka 
  • sól - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0,5 litra
  • mąka pszenna - 4 i pół szklanki (szklanka 250ml)

Sos pomidorowy

  • pomidory niekrojone - 2 puszki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bazylia - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Obłożenie

  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - solidny pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • masło
  • ser mozzarella - 30 dag

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto musi 4 godziny leżakować w lodówce więc dobrze jest ten etap zaliczyć jeszcze za nim nasze żołądki będą się głośno domagać gorącej pizzy. 

przepis na pizzę

Suche składniki na ciasto oprócz mąki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą oraz łyżką oliwy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce by zaczyn się spienił. Jakieś 20 minut powinno wystarczyć. Do zaczynu mieszając dodajemy mąkę. Najpier drewnianą łyżką a potem dłonią wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się, że będzie się trochę kleić i nie dosypujcie większej ilości mąki. Kiedy uda nam się uformować w miarę stabilną kulę musimy wysmarować miskę oliwą włożyć do niej ciasto i odstawić do wspomnianej lodówki na 4 godziny. Drożdże muszą pracować powoli to nie przepis na pyszną ale pulchną drożdżówkę.

przepis na pizzę

Mamy czas by przygotować sos pomidorowy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z obu puszek razem z zalewą. Dobre pomidory znaleźliśmy ostatnio w jednym z dyskontów reklamowanmych przez dwóch znanych kucharzy. Można oczywiście użyć świeżych polskich ale ochota na pizzę nachodzi nas też czasem wtedy kiedy są niedostępne. Do sosu miażdżymy jeszcze w prasce 3 ząbki czosnku. Sól, pieprz i możemy sos dusić. Gdy sos się zredukuje blendujemy go dodając bazylię. Pyszny pomidorowy sos gotowy. Z podanych składników wychodzi go sporo i jeśli by nam go zostało po obłożeniu dwóch placków możemy go spokojnie zamrozić ... u nas się nie udało. Za dużo go podjadaliśmy czekając na ciasto.

przepis na pizzę

Czas na obłożenie, które w tym przypadku było proste, skromne ...i przepyszne. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do mięknących pieczarek dodajemy posiekany szpinak i wciskamy 4 ząbki czosnku. Porządnie solimy i dusimy aż szpinak z pieczarkami stworzą swego dość spójną masę.

przepis na pizzę

Ciasto wyrzucamy z miski na oprószony mąką blat. Ręce również prószymy mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto. Dzielimy je na pół. Formujemy w dłoniach cienki placek z pogrubionymi brzegami.  Placek trafia na wysmarowaną oliwą i oprószoną mąką blachę piekarnika. Placek do żądanego kształtu formujemy rękami wysmarowanymi odrobiną oliwy. Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą by sos pozostał na pizzy i w nią nie wsiąknął.  Kolistymi ruchami rozprowadzamy na placku pomidorowy sos. Sypiemy startą mozzarellę. Układamy łyżką  pieczarki ze szpinakiem. Można wierzch pizzy skropić oliwą.

przepis na pizzę

Pieczemy pizzę w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (góra-dół) przez 10 minut. Jeśli Wasz piekarnik maksymalnie grzeje do 220 stopni musicie wyczuć czas pieczenia. Im krócej ale w wyższej temperaturze tym lepiej dla pizzy. 250 stopni eliminuje też z przepisu papier do pieczenia bo w Polsce nie znaleźliśmy takiego, który by wytrzymał więcej niż 220 stopni. Woleliśmy więc nie ryzykować.

PS na zdjęciach dobrze widoczna jest oprócz pysznej pizzy nasza, a szczególnie Anety pasja ...i będzie więcej. Smacznego!

poniedziałek, 17 lutego 2014

W kilku przepisach pisałem Wam o suszonych pomidorach, których lubimy używać. Dziś kolejny przepis na danie do którego użyliśmy pachnących słońcem suszonych włoskich pomidorów. Roladki z piersi kurczaka wypełniliśmy aromatyczną pastą z suszonych pomidorów, bazylii i pysznej fety. Aby zareklamować to danie wystarczy jak napiszę, że smakowało naszej przyjaciółce, która za piersią kurczaka nie specjalnie przepada. Mimo to pochłonęła podaną jej potrawę w mgnieniu oka. Suszone pomidory mają swój niepowtarzalny urok.

przepis na pierś kurczaka

*Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami*

  • pierś kurczaka - 4 sztuki
  • suszone pomidory - 80 g
  • bazylia świeża - spory pęk
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ser feta - 150 g
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Płaty piersi kurczaka rozcinamy tak by ich powierzchnia się podwoiła. Nacieramy płaty solą i pierzem. Bazylię, fetę, czosnek i oczywiście suszone pomidory miksujemy blenderem na pastę.

przepis na pierś kurczaka

Filety smarujemy uzyskaną pomidorową pastą i zwijamy w sporą roladę. Całość foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Rolady się przegryzą, ułożą i nie będziemy musieli ich spinać wykałaczkami.

przepis na pierś kurczaka

Obtaczamy rolady po usunięciu folii  w mące następnie panierujemy w jajku i tartej bułce. Pozostało już tylko je dobrze obsmażyć z każdej strony na małym ogniu. Rolady są spore więc za duży ogień szybko zrumieni je z zewnątrz ale w środku mogłyby zostać surowe. Lepiej więc ciut wolniej ale dokładniej usmażyć pyszne roladki z doskonałą pastą z suszonych pomidorów.

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

sobota, 16 listopada 2013

Kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem polędwica drobiowa z pieczarkami pojawiła się na naszym stole dzięki współpracy ze sklepem Tradismak. Z każdym kolejnym daniem przygotowanym w szynkowarze "Singiel" staję się fanem domowej wędliny. Okazuje się, że coś co pozornie jest trudne, w rzeczywistości jest niezwykle łatwe. Soczysta, aromatyczna i w 100% naturalna polędwica drobiowa z pieczarkami w prostym przepisie.

przepis na domową wędlinę

Zapraszamy:

*Polędwica drobiowa z pieczarkami*

  • pierś kurczaka - 70 dag
  • pieczarki - 10 dag
  • masło - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Natura John - 2 łyżeczki
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 lub 3 sztuki

przepis na domową wędlinę

50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami. Przyprawa "John" zawierała m.in. suszoną cebulę, paprykę i curry.

przepis na domową wędlinę

Masę wkładamy do szynkowaru, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw. Zdjęcia i opis urządzenia znajdziecie w poprzednim wpisie Mielonka z szynki - zapraszamy.

przepis na domową wędlinę

Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą  pod rant szynkowara powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała. Nie jest to skomplikowane gdy mamy odpowiedni do takich działań termometr.

przepis na domową wędlinę

Zaparzoną wędliny szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z szynkowara nie nastręcza kłopotów. Polędwica wyskoczyła nam na talerz nawet bez polania odwróconego dnem do góry szynkowara wrzątkiem.

przepis na domową wędlinę

Nie przegapcie kolejnych przepisów na domową wędlinę.  Zapiszcie się więc na newsletter lub polubcie nasza stronę na Facebook'u.

Przepisy przygotowywane w szynkowarze "Singiel" znajdziecie także w naszej sekcji "Wędliny z szynkowara", która się na naszym blogu pojawiła.

wtorek, 11 czerwca 2013

Kolejny łatwy przepis na schab wieprzowy. Tym razem skorzystamy z dobrodziejstw świeżych oraz suszonych ziół i ...folii aluminiowej. Folia konieczna jest ponieważ schab przed pieczeniem nadkroimy by wypełnić szczeliny masłem ziołowym. Brak szczelnego opakowania mógłby spowodować wyschnięcie schabu, a na tym nam nie zależy.

Podany z młodymi ziemniaczkami  i mizerią stanie się doskonałym niedzielnym obiadem w Waszych domach.

przepis na schab

*Schab pieczony w ziołach*

  • schab wieprzowy b/k - 1 kg
  • masło - 100g
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia świeża - kilka listków
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • pietruszka natka - pęczek
  • koperek - pół pęczku
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka chilli
  • majeranek

Schab nacinamy tak na głębokość 3/4 - po upieczeniu docięte kawałki mają stanowić porcję mięsa. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z oliwek, grubo ziarnistą solą morską, pieprzem, majerankiem i mieszanką chilli. 

przepis na schab

Z masła i drobno posiekanych świeżych ziół tworzymy pastę, którą doprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą i rozmarynem. Tak przygotowanym masłem wypełniamy szczeliny nacięć. Zawijamy szczelnie schab w folię aluminiową i odkładamy na około godzinę do lodówki. 

przepis na schab

Kilogramowy schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza godzinę. Większe kawałki mięsa można  przetrzymać ciut dłużej.  Do brytfanki w której umieszczamy schab nalewamy szklankę lub pół wody.

przepis na schab

 
1 , 2