| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: bazylia

sobota, 08 października 2016

Prosty w przygotowaniu doskonały chleb do rwania. Delikatny, mocno ziołowy z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetny do partyjki scrabble lub do seansu w domowym kinie. Mogę przepis  tylko polecić. ...chodzi za mną jego słodka wersja z czekoladą...

Chlebek można zrobić bez Thermomix'a. Wspomniałem o tym na końcu wpisu.

przepis na chleb do rwania

*Chleb do rwania*

  • natka pietruszki
  • bazylia świeża - połowa "doniczki"
  • pomidory suszone - 6 sztuk z zalewy
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 120g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300g
  • mąka pszenna - 600g
  • drożdże świeże - 40g
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • olej - 40g

Składniki na ciasto wyrabiamy interwałem około 2 minut. Po wyjęciu z urządzenia należy je rozwałkować na cienki prostokąt, a naczynie umyć.

przepis na chleb do rwania

Pora przygotować ziołowo-pomidorową pastę. Zioła miksujemy z pomidorami, czosnkiem i cebulą na ustawieniach: czas= 8s, obroty= 5. Dodajemy masło i sól. Przecieramy całość na ustawieniach: czas= 25s, obroty= 6

przepis na chleb do rwania

Posmarowane pastą ciasto należy ciąć w pionowe paski +/- 5sm szerokości. Składamy każdy pasek w harmonijkę i układamy w tortownicy lub w blaszce do ciasta. Wcześniej tortownice dobrze jest wyściełać papierem do pieczenia. Chleb do rwania pieczemy 40minut w temperaturze 200 stopni.

przepis na chleb do rwania

Chlebek łatwo przygotować bez Thermomixa. Wystarczy samemu wyrobić ciasto rozpuszczając wcześniej drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pastę natomiast łatwo przygotować w zwykłym malakserze.

przepis na chleb do rwania

Po ostudzeniu jemy chleb rwąc sobie jego kawałki stąd też zabawna nazwa. Na ostatnim zdjęciu oprócz wina widzicie miseczkę z przygotowanym specjalnie dla chleba bazyliowym twarożkiem. ...ale to już w innym przepisie :)

 

 

wtorek, 22 marca 2016

Domowe smoothie czyli zmiksowane owoce w formie gęstego napoju. Bardzo popularne w niektórych knajpach typu fast-food gdzie udają zdrowy dodatek do niezdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego. Masowej produkcji smoothie w tego typu lokalach może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego. Zdrowe i pożywne owoce połączone z tanim często słodzonym mlekiem lub przesłodzonym do granic możliwości sokiem przestają być zdrowe i pożywne. smoothie lepiej zrobić sobie w domu.

przepis na koktajl owocowy

*Smoothie*

  • pomarańcza - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • woda mineralna bez gazu - kilka łyżek lub kilka kostek lodu
  • bazylia - kilka świeżych listków

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Z pomarańczy twarde pestki. Wszystko porządnie miksujemy na gładko w blenderze i podajemy schłodzone.

przepis na koktajl owocowy

Pyszny i orzeźwiający napój wspomagający nas w diecie.

piątek, 09 maja 2014

Sposobów na ciasto, z którego zrobimy pyszną pizzę na naszym blogu można znaleźć już kilka. Jest wersja skomplikowana zawierająca mnóstwo składników jak w przepisie na pizzę z salami. Jest wersja uproszczona na polskich stołach dość klasyczna, puszysta i chrupiąca jak w przepisie na pizzę margaritha. Dziś bez kozery mogę napisać, że podam najlepszy przepis na domowe ciasto na pizzę. To była najlepsza pizza jaką ostatnio jadłem - pizza wegetariańska

przepis na pizzę

*Pizza wegetariańska*

Ciasto

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże instant - 1 łyżka 
  • sól - 1 łyżka
  • ciepła woda - 0,5 litra
  • mąka pszenna - 4 i pół szklanki (szklanka 250ml)

Sos pomidorowy

  • pomidory niekrojone - 2 puszki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bazylia - 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Obłożenie

  • pieczarki - 20 dag
  • szpinak świeży - solidny pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól
  • masło
  • ser mozzarella - 30 dag

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Ciasto musi 4 godziny leżakować w lodówce więc dobrze jest ten etap zaliczyć jeszcze za nim nasze żołądki będą się głośno domagać gorącej pizzy. 

przepis na pizzę

Suche składniki na ciasto oprócz mąki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą oraz łyżką oliwy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce by zaczyn się spienił. Jakieś 20 minut powinno wystarczyć. Do zaczynu mieszając dodajemy mąkę. Najpier drewnianą łyżką a potem dłonią wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się, że będzie się trochę kleić i nie dosypujcie większej ilości mąki. Kiedy uda nam się uformować w miarę stabilną kulę musimy wysmarować miskę oliwą włożyć do niej ciasto i odstawić do wspomnianej lodówki na 4 godziny. Drożdże muszą pracować powoli to nie przepis na pyszną ale pulchną drożdżówkę.

przepis na pizzę

Mamy czas by przygotować sos pomidorowy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z obu puszek razem z zalewą. Dobre pomidory znaleźliśmy ostatnio w jednym z dyskontów reklamowanmych przez dwóch znanych kucharzy. Można oczywiście użyć świeżych polskich ale ochota na pizzę nachodzi nas też czasem wtedy kiedy są niedostępne. Do sosu miażdżymy jeszcze w prasce 3 ząbki czosnku. Sól, pieprz i możemy sos dusić. Gdy sos się zredukuje blendujemy go dodając bazylię. Pyszny pomidorowy sos gotowy. Z podanych składników wychodzi go sporo i jeśli by nam go zostało po obłożeniu dwóch placków możemy go spokojnie zamrozić ... u nas się nie udało. Za dużo go podjadaliśmy czekając na ciasto.

przepis na pizzę

Czas na obłożenie, które w tym przypadku było proste, skromne ...i przepyszne. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do mięknących pieczarek dodajemy posiekany szpinak i wciskamy 4 ząbki czosnku. Porządnie solimy i dusimy aż szpinak z pieczarkami stworzą swego dość spójną masę.

przepis na pizzę

Ciasto wyrzucamy z miski na oprószony mąką blat. Ręce również prószymy mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto. Dzielimy je na pół. Formujemy w dłoniach cienki placek z pogrubionymi brzegami.  Placek trafia na wysmarowaną oliwą i oprószoną mąką blachę piekarnika. Placek do żądanego kształtu formujemy rękami wysmarowanymi odrobiną oliwy. Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą by sos pozostał na pizzy i w nią nie wsiąknął.  Kolistymi ruchami rozprowadzamy na placku pomidorowy sos. Sypiemy startą mozzarellę. Układamy łyżką  pieczarki ze szpinakiem. Można wierzch pizzy skropić oliwą.

przepis na pizzę

Pieczemy pizzę w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (góra-dół) przez 10 minut. Jeśli Wasz piekarnik maksymalnie grzeje do 220 stopni musicie wyczuć czas pieczenia. Im krócej ale w wyższej temperaturze tym lepiej dla pizzy. 250 stopni eliminuje też z przepisu papier do pieczenia bo w Polsce nie znaleźliśmy takiego, który by wytrzymał więcej niż 220 stopni. Woleliśmy więc nie ryzykować.

PS na zdjęciach dobrze widoczna jest oprócz pysznej pizzy nasza, a szczególnie Anety pasja ...i będzie więcej. Smacznego!

sobota, 21 grudnia 2013

Jak już wspominałem lubię włoską kuchnię za jej prostotę i doskonały smak. Pizza margaritha, która stała się ambasadorem tego pięknego kraju na świecie jest kwintesencją tego o czym piszę. Prosty przepis, minimalna ilość składników i doskonały smak cieszący nasze zmysły jeszcze długo po konsumpcji. Zjeść taką pizzę w małej  pizzerii gdzieś na prowincji włoskiej Campanii lub przy stoliku stojącym na gwarnej uliczce Neapolu to takie moje małe marzenie. Z tych realnych do spełnienia. Przyjdzie na to czas ale dziś zróbmy sobie margarithę w domu.

przepis na pizzę

*Pizza margaritha*

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • letnia woda - 1 szklanka
  • sól - łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
  • drożdże - 5 dag
  • mozzarella w kulce - 3 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidory świeże polskie lub włoskie z puszki (ewentualnie z kartonu)
  • bazylia

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże z  cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do płynu dolewamy olej lub oliwę z oliwek. Rozmieszany zaczyn odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlewamy go do mąki i wyrabiamy intensywnie ciasto. Początkowo dość mocno klei się do dłoni ale nie przejmujmy się tym. Gdy przestanie zamieni się w aksamitną i delikatną masę doskonałą do przygotowania pizzy.

przepis na pizzę

Blachę piekarnika smarujemy olejem lub oliwą i posypujemy  mąką. Jeszcze na stolnicy delikatnie rozciągamy ciasto i nakładamy je na blachę. Rozmasowujemy ciasto na blasze tak by wypełniło ją całą, a na brzegu pojawił się charakterystyczny dla włoskich placków rant. Rant zabezpieczy zawartość pizzy przed wypłynięciem podczas pieczenia. Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą lub olejem. Całość dość gęsto nakłuwamy widelcem.

przepis na pizzę

Aby przygotować tradycyjną włoską margarithę  powinniśmy zrobić doskonały sos pomidorowy. My od jakiegoś czasu ułatwiamy sobie ten etap używając tylko świeżych polskich pomidorów lub doskonałej jakości włoskich tomat bez skóry, które można dostać już na naszym lokalnym rynku bez żadnego problemu. Delikatnie posiekane pomidory równomiernie rozkładamy na pszennym placku i posypujemy posiekaną bazylią lub jej przetartą w dłoniach suszoną wersją. Obrany czosnek siekamy drobno i rozrzucamy na pizzy. Kulki mozzarelli odsączone z zalewy kroimy w plastry i układamy na pomidorach. Całość  dość intensywnie posolić solą morską i odrobiną świeżo mielonego, kolorowego pieprzu.

przepis na pizzę

Piekarnik rozgrzany już do 250 stopni Celcjusza więc możemy wkładać pizzę na pierwszą półkę od dołu i piec jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem można wyłączyć dolną grzałkę jeśli spód już się dobrze przypiekł. Sprawdzamy to delikatnie podnosząc pizzę łopatką.

przepis na pizzę

Pizzę jeszcze gorącą kroimy specjalnym nożem i podajemy na przykład z sosem czosnkowym lub najzwyklejszym ketchupem. Chociaż powiem szczerze sama w sobie bez zbędnych dodatków margaritha jest doskonała czy to na ciepło czy już na zimno.


 

wtorek, 28 maja 2013

Najprostsze danie można zmienić tak by stało się czymś atrakcyjnym tak dla oka jak i dla podniebienia. Ludzie często zachwycają się różnymi wykwintnymi potrawami, a przecież nawet zwykły kotlet mielony można zrobić tak by był cymes.

przepis na kotlety mielone

Oglądając ostatni odcinek "Ugotowanych" zadziwił mnie pewien pan, który postawił konkurentce zarzut iż jej śledź to taka banalna potrawa, a on spodziewał się jakiś fajerwerków kulinarnych. Sam w konkursie podał  duszone chorizo z krewetkami co trudno nawet do tanich petard zaliczyć, a co dopiero kulinarnych fajerwerków. To że coś jest z "zagranicy" nie oznacza wykwintności ani stylu, a śledzik dobrze przyrządzony i podany może stanowić genialną przystawkę. Tym bardziej, że promuje polską kuchnię w świecie.

Nie sztuką jest bowiem zrobić potrawę z kosmicznych składników - sztuką jest podać coś prostego tak aby miało całkiem nowy wymiar. Zapraszam więc na banalne kotlety mielone z niebanalnym wnętrzem.

*Kotlety mielone nadziewane*

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 90dag
  • jajka - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • ser feta lub typu feta - 80g
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwki bez pestek - 50g
  • suszone pomidory - 50g
  • bazylia świeża
  • papryka chilli - 1 sztuka'
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • słodka papryka suszona - pół łyżeczki
  • oliwa
  • limonka
  • sól
  • pieprz

Mielone mięso mieszamy z jajkiem i zgniecionymi lub startymi ząbkami czosnku. Podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, doprawiamy sola, pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.

przepis na kotlety mielone

Z papryczki chilli usuwamy nasionka i siekamy drobno. Dodajemy pokrojoną natkę zielonej pietruszki i listki bazylii. Cebulę kroimy w małą kostkę, a oliwki w paseczki. Wystarczy już tylko posiekać suszone pomidory, rozkruszyć ser fetę, dolać oliwy z oliwek i dokładnie całość wymieszać. Masę nadzienia doprawiamy solidną porcją soku z limonki, papryką słodką, pieprzem i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwy powinno być w stosunku do soku z limonki 3:1 - to chyba najlepszy sposób na równowagę smaków.

przepis na kotlety mielone

Z mięsa formujemy placki, na których układamy łyżką farsz. Zwijamy placki zamykając brzegi i formujemy z mięsa okrągłe kotlety mielone. Obtaczamy mięso  w bułce tartej i smażymy z obu stron na smalcu lub oleju.

przepis na kotlety mielone

Farsz nada mięsu doskonały aromat i nie pozwoli go wysuszyć nawet jeśli byśmy przez przypadek kotlety przesmażyli. Podaliśmy to cudo z młodymi ziemniaczkami skąpanymi w maśle i koperku oraz delikatną sałatką z pomidora i ogórka. Całość stanowiła niby banalny ale jednak bardzo ciekawy dla kubków smakowych posiłek. Polecam.

piątek, 12 kwietnia 2013

Pamiętacie scenę miłosną z bajki Walta Disney'a gdzie psi włóczęga całuje swoją wybrankę z wyższych sfer przy talerzu pysznego spaghetti z pulpecikami? Ja już zapomniałem ale wczorajszy obiad mi ją przypomniał. 

Wiosna powoli się rozpędza. Musimy więc rozpędzić także naszą miłość moi drodzy - włoskie spaghetti z pulpetami to doskonały start udanego wieczoru we dwoje. Zrobić je nie trudno więc zapraszam do kuchni.

przepis na spaghetti

*Spaghetti z pulpecikami*

  • makaron spaghetti razowy - 250g
  • łopatka wieprzowa - 60dag
  • cebula - 1szt
  • bazylia - świeża lub suszona
  • czosnek - 5 ząbków
  • krojone pomidory - puszka 
  • przecier pomidorowy w kartoniku 200g
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dobrej jakości łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z posiekaną drobno cebulą. Masę doprawiamy zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, solą, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. Wyrabiamy mięso rękami i formujemy z niego małe kulki, które obsmażamy z każdej strony na łyżce oliwy.

Z patelni na talerz przenosimy pulpety oraz odlewamy nadmiar tłuszczu, który się z nich wytopił. Na tak przygotowanej patelni podsmażamy 2 posiekane ząbki czosnku. Gdy czosnek zacznie specyficznie pachnieć dodajemy na patelnię krojone pomidory i przecier. Dusimy sos 10 minut  doprawiając  pieprzem, solą, bazylią i odrobiną cukru. Przekładamy do sosu pulpety i dusimy całość kolejne 15 minut.

przepis na spaghetti

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i podajemy spaghetti z pysznymi pulpetami, aromatycznym sosem pomidorowym i startym na wierzch parmezanem.

środa, 03 kwietnia 2013

Przesyceni świątecznymi sałatkami, ciastami i wędlinami wybieramy dania najprostsze. Dziś prosty ale wyjątkowo smaczny makaron z cukinią i łososiem. Pomysł na danie podała nam Lubella, której farfalle dzisiaj przygotujemy. Chrupiąca cukinia, delikatny łosoś wędzony, a przede wszystkim suszone włoskie pomidory i parmezan tworzą genialne połączenie w smacznym posiłku.

przepis na farfalle

*Makaron z cukinią i łosoiem*

  • makaron pełnoziarnisty farfalle - 450g
  • cukinia baby - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 150g
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • pietruszka zielona - pęczek
  • parmezan (lub inny twardy ser)
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • pieprz świeżo mielony kolorowy
  • sól

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na łyżeczce oliwy podsmażamy 5 ząbków posiekanego, polskiego czosnku. Gdy poczujemy charakterystyczny zapach smażonego czosnku dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Uważajcie by czosnku nie przypalić - jego gorycz zabije potrawę. Po około 5 minutach podsmażania cukinii, dorzucamy pokrojonego drobno łososia i  paseczki suszonych pomidorów.

przepis na farfalle

Mała uwaga dotycząca pomidorów. Jednogłośnie orzekliśmy w rodzinie, że zwykłe suszone pomidory  są o niebo lepsze od tych w zalewie. Od dziś będziemy używać  właśnie takich pomidorów do różnych makaronów.

Całość doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Pozostało już tylko odsączyć makaron, wrzucić go z powrotem do pustego garnka, dodać przygotowaną cukinię z dodatkami i porządnie wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron podajemy  posypany startym parmezanem.

przepis na farfalle

Już tylko kieliszek dobrego wina i cieszymy się pełnią smaku prostego domowego jedzenia.

piątek, 08 marca 2013

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Zdarzyło mi się raz będąc "słomianym wdowcem" kupić jakieś słoikowe pulpety znanej firmy. Od tamtego czasu wolę ich nie jeść wcale nawet jak najdzie mnie ochota niż zdecydować się na kolejny zakup gotowych pulpetów. Przygotowanie ich jest proste i szybkie więc jemy tylko domowe pulpety w pysznym sosie pomidorowym.

przepis na pulpety

*Pulpety w sosie pomidorowym*

  • mięso mielone - indycze 70 dag
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko - 1szt
  • przecier pomidorowy - 500g
  • pietruszka zielona 
  • sól
  • pieprz
  • 200ml wody lub bulionu
  • czosnek
  • bazylia
  • bułka tarta - 1 łyżka

Filet z indyka mielimy. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką. Dodajemy pokrojoną drobno połowę cebuli i rozgniecione ząbki czosnku. Wyrabiamy masę doprawiając całość solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

przepis na pulpety

Jeżeli uznamy, że masa  jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Wszystko zależy od jakości mięsa i jego zawartości wody. Formujemy z mięsa kulki, które należy obsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju z każdej strony. Mięso puści jeszcze swoje soki więc nie musi być go na patelni na początku zbyt dużo. Nie smażymy ich też zbyt długo bo pulpety mają się jedynie zamknąć z każdej strony.

przepis na pulpety

Na pozostałym po mięsie tłuszczu rumienimy posiekaną drugą połowę cebuli. Złoty kolor da nam sygnał na dodanie przecieru pomidorowego. Jeśli nie mamy własnego domowej roboty, spokojnie możemy użyć dostępnych przecierów w kartonikach. Ich jakość z roku na rok się poprawia. Podlewamy przecier wodą lub bulionem i gotujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Doprawiamy sos bazylią, szczyptą soli i cukrem. Ilość cukru zależna jest od kwasowości przecieru. Musicie sami znaleźć balans słodyczy i kwasu Waszego pomidorowego sosu.

przepis na pulpety

Pulpety podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatką z kiszonej kapusty. Formując mniejsze pulpety możemy je wykorzystać  do pysznego spaghetti. 

niedziela, 03 marca 2013

Prowadzenie bloga oprócz sporej dawki przyjemności,  przysparza też nowych doświadczeń. Pewnie gdyby nie blog nie poznałbym soczewicy. Aneta postanowiła zrobić zupę z czerwonej soczewicy - lekką i zdrową zupę z jednej ze starszych roślin strączkowych uprawianych przez ludzi.  Połączenie czerwonej soczewicy, pomidorów i mocnego aromatu bazylii dało pyszne danie, które można spokojnie stosować podczas różnego rodzaju diet. Dodatek wędzonki lub kiełbasy zaspokoi natomiast gusta tych, którzy lubią ugryźć w zupie kawałek czegoś konkretnego.

przepis na soczewicę

Dzisiejszy przepis współgra z dietą Anety.

*Zupa z czerwonej soczewicy*

  • czerwona soczewica - 30 dag
  • cebula - 2 szt
  • marchewka - 4 szt
  • pomidory krojone - puszka 
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • bazylia
  • pieprz kolorowy
  • sól

Soczewicę gotujemy na przygotowanym wcześniej bulionie około 10 minut. Marchew i cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebula się ozłoci razem z marchwią dodajemy ją do gotującej się soczewicy. Pozostaje nam już tylko dodać pomidory, koncentrat, rozgnieciony czosnek, bazylię do smaku i gotujemy kolejne 10 minut.

przepis na soczewicę

Doprawiona solą i kolorowym świeżo zmielonym pieprzem stanowi pyszne pierwsze danie bez jakichkolwiek innych dodatków.

poniedziałek, 01 października 2012

Najlepszą zupę pomidorową robiła moja babcia. Do dziś z resztą robi. Taką tradycyjną z ryżem, pietruszką, na rosołowej porcji - pychota. My też robimy pomidorową ale nasza jest trochę inna. Wczorajszy krem z pomidorów z dodatkiem czerwonej papryki powalił mnie na łopatki. Pyszna letnia zupa na wspomnienie  tej przepięknej pory roku która właśnie mija.

przepis na krem z pomidorów

*Krem z pomidorów*

  • 1,2 kg pomidorów
  • 0,7 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 400ml bulionu
  • oliwa z oliwek
  • tymianek 3 gałązki
  • bazylia świeża pęczek liści
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • śmietana gęsta (ewentualnie)

 

Cebulę kroimy drobno i smażymy w dużym garnku aż się zeszkli na oliwie. Do garnka trafiają pokrojone pomidory i papryka. Mieszając podsmażamy całość aż pomidor puści sok. Miksujemy dokładnie pomidory i paprykę blenderem. Dolewamy wtedy bulion i przyprawiamy tymiankiem oraz bazylią. Zupa pyrka sobie z godzinkę na najmniejszym ogniu. Na ostatnie 10 minut do zupy trafia rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Zupę podajemy z drobnym makaronem - na przykład razowe muszelki. Można zupę zabielić ale uważajcie by jej nie skwasić.

przepis na krem z pomidorów

Gęsta zupa pełna zdrowych i słonecznych owoców. Szkoda że znów trzeba będzie czekać na dojrzałe i soczyste pomidory. Tego najbardziej nam chyba brak w długie zimowe wieczory, jesienne słoty i pierwsze wiosenne roztopy. Tak jak i temu panu:

 

 
1 , 2