| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser biały

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

sobota, 09 marca 2013

...dziś sernik. Po prostu sernik - najprostszy z możliwych przepisów. Waniliowy, wypełniony słodkimi rodzynkami i oblany gorzką czekoladową polewą. Sernik podany z gęstym sosem z czarnej porzeczki. Gwarantuję, że nie można przejść obok niego obojętnie. Prosty w przygotowaniu. Trudne jest w nim tylko jedno - oczekiwanie na pierwszy kęs bo musi się całkowicie ostudzić. Uwierzcie, że dzisiejsze śniadanie rozpoczęliśmy od pieczonego w piątek wieczorem sernika...był pyszny.

przepis na sernik

Smakował tak jak serniki robione przez moją ciocię na babcine urodziny. Delicja w każdym kawałku, a gęsty czarno-porzeczkowy syrop tylko te odczucia podkręcił.

*Sernik*

  • biały ser - 1 kg
  • masło - 20 dag
  • jajka - 10 szt
  • cukier - 20 dag
  • rodzynki - 10 dag
  • biszkopty
  • czekolada gorzka - tabliczka
  • wanilia - 1 laska
  • tortownica - 28 cm średnicy
  • bułka tarta 

Najpierw musimy roztopić masło, które do ciasta musi być dodane chłodne. Następnie staramy się oddzielić żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem około 5 minut na gęstą masę. Kochałem kogel-mogel ... to udręka nie móc zjeść kilku łyżek. Jednak perspektywa nieudanego ciasta z powodu mojego łakomstwa wybiła mi z głowy podjadanie tej pysznej jajecznej masy kręconej tak sprawnie przez Mamuśkę. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na  sztywną pianę. Pamiętajcie, że nawet odrobina żółtka może nam to utrudnić. 

przepis na sernik

Mielimy biały ser, a biszkopty ścieramy na proszek. Potrzebujemy 5 łyżek startych biszkoptów. Zmielony ser dodajemy do masy z żółtek. Mieszamy delikatnie dodając chłodne, rozpuszczone masło i starte biszkopty. Laskę wanilii tniemy wzdłuż i z pomocą noża wygarniamy ze środka aromatyczne waniliowe pestki z miąższem, które trafiają do ciasta. Pozostałość laski wanilii można wrzucić do specjalnie przygotowanego pojemnika  z cukrem. Domowy cukier waniliowy powstanie już na drugi dzień. Mieszamy wszystko na gładką masę i dorzucamy rodzynki. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość by ser nabrał puszystości piany.

Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i rozprowadzamy w niej bułkę tartą by cienką warstwą przykryła ścianki tortownicy. Zamiast bułki tartej można użyć na przykład zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich. Wypełniamy ciastem tortownicę i wkładamy ją do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gdy wierzch sernika się zrumieni sprawdzamy w kilku miejscach drewnianym patyczkiem ciasto. Jeśli patyk jest mokry i ser się do niego klei pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze chwilę. Jeśli jest suchy i czysty - sernik jest gotowy do odpoczynku. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu dojrzeć w środku jeszcze 10 minut. 

przepis na sernik

Pozostało nam przygotować polewę czekoladową, którą udekorujemy ciasto gdy już ostygnie. Potrzebujemy do tego garnek, pasującą do niego metalową miseczkę i  tabliczkę gorzkiej czekolady. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie parować nakładamy na garnek miskę z rozdrobniona czekoladą. Skręcamy płomień bo temperatura rozpuszczania nie może być zbyt wysoka. Gdy masa będzie gotowa i elastyczna nakładamy ją na sernik z pomocą łyżki lub specjalnej łopatki. Nie przejmujcie się gdy polewa wyjdzie matowa. Z samej czekolady lśniącej polewy raczej nie uzyskacie. Nam zależało na zachowaniu przede wszystkim naturalnego smaku. Przepisów na gładką polewę jest wiele ale wszystkie łącza dwie rzeczy -  skomplikowana procedura i różnorodność składników, a ten sernik ma być przecież prosty.