| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ser biały

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

środa, 06 stycznia 2016

Drugie ciasto zeszłorocznych już Świąt. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.

przepis na sernik kajmakowy

*Sernik kajmakowy*

  • twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
  • jajka - 5 sztuk
  • masa krówkowa (kajmak) - 250g
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek
  • cukier waniliowy
  • kruche ciasteczka - 250g
  • masło - 100g
  • tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
  • masa krówkowa (kajmak) - 200g
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 50g
  • orzechy włoskie - 100g

Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak.  Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na sernik kajmakowy

Drugą porcję masy krówkowej podgrzewamy z masłem  i śmietanką jednak uważając by całości nie zagotować. Ostudzoną masę wylewamy na chłodne ciasto, a całość posypujemy pokruszonymi i pozbawionymi łupinek orzechami.

czwartek, 16 października 2014

Jakiś czas temu prezentowaliśmy kluski leniwe z ziemniakami. Tym razem przepis na kluski leniwe w wersji hard czyli jak to zrobić żeby się nie rozpadło ale ziemniaków nie dodawać :) Wychodzi na to, że poniższy przepis na leniwe zostanie zapisany w naszej familijnej kuchni na stałe. Wyszło pysznie. Nic się nie rozpadło i wszystkim smakowało.

przepis na leniwe

*Kluski leniwe*

  • ser biały półtłusty - 60 dag
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta

przepis na leniwe

Zagniatamy składniki na gładką masę wbijając jajko. Formujemy dłońmi wałek na stolnicy i tniemy po skosie podobnie jak w przepisie na kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia.  Pamiętajcie jedynie by woda nie hulała, a kluski kilka razy przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.

przepis na leniwe

Podane z masełkiem, bułeczką tartą i obsypane cukrem kluski leniwe mówią same za siebie.


 

piątek, 15 listopada 2013

Kopytka czy leniwe? Ja zawsze wybierałem kopytka ale dziś wybierały dzieci i na stole pojawiły się pyszne kluski leniwe. Przepis praktykowany w naszych domach od lat. Kluski leniwe z dodatkiem gotowanych ziemniaków, okraszone masełkiem, bułką tartą i odrobiną cukru. Niebo w gębie!

Znajdziesz na blogu też przepis na leniwe bez ziemniaków. 

 przepis na leniwe

*Kluski leniwe z ziemniakami*

  • ziemniaki - 1 kg nieobranych
  • ser biały półtłusty - pół kilograma
  • mąka pszenna - 25 dag + do podsypania
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

 

przepis na leniwe

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce razem z białym serem. Dosypujemy powoli mąkę wyrabiając ciasto. Ze spójnej masy odrywamy kawałek  i robimy z niego wałek. Leniwe kluski odkrawamy nożem na ukos jak kopytka. Gotujemy kluseczki w osolonej ale niehulającej wodzie mieszając drewnianą łyżką. Od wypłynięcia jakieś 2 lub 3 minutki.

przepis na leniwe

Podajemy kluski leniwe ze zrumienioną na masełku bułką tartą i posypane cukrem.

środa, 30 października 2013

Pyszny deser chociaż naleśniki z serem są tak pożywne, że często stają się osobnym posiłkiem dla nienasyconych przez cały dzień dzieciaków. Serowy farsz z nutą wanilii potrafi zachwycić więc czas na przygotowanie pysznych naleśników z serem.

przepis na naleśniki

*Naleśniki z serem*

  • ser twarogowy tłusty - pół kilograma
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka duża lub 2 małe
  • woda - szklanka
  • szczypta soli

 

Łączymy mleko z jajkiem  powoli dosypując przesianą mąkę. Pod koniec mieszania dodajemy szczyptę soli. Pozostało nam dodać odpowiednią ilość wody do przygotowanego ciasta. Dodajemy jej tyle by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Naleśniki smażymy na płytkiej patelni. Pełny opis przygotowania ciasta na naleśniki znajdziecie w przepisie na cieńkie naleśniki z powidłami. Zapraszam.

przepis na naleśniki

Naleśniki mamy gotowe więc nadeszła pora na przygotowanie serowego, aromatycznego farszu. Ser rozdrabniamy. Wbijamy do sera dwa żółtka i dodajemy cukier waniliowy. Całość miksujemy aż się cukier waniliowy rozpuści. Smarujemy każdy naleśnik przygotowaną masą i zwijamy w rulon lub składamy w kopertkę. Naleśniki warto oprószyć świeżo startym cynamonem. Pychotka na talerzu aż się dzieciakom uszy trzęsą.

 

 

sobota, 09 marca 2013

...dziś sernik. Po prostu sernik - najprostszy z możliwych przepisów. Waniliowy, wypełniony słodkimi rodzynkami i oblany gorzką czekoladową polewą. Sernik podany z gęstym sosem z czarnej porzeczki. Gwarantuję, że nie można przejść obok niego obojętnie. Prosty w przygotowaniu. Trudne jest w nim tylko jedno - oczekiwanie na pierwszy kęs bo musi się całkowicie ostudzić. Uwierzcie, że dzisiejsze śniadanie rozpoczęliśmy od pieczonego w piątek wieczorem sernika...był pyszny.

przepis na sernik

Smakował tak jak serniki robione przez moją ciocię na babcine urodziny. Delicja w każdym kawałku, a gęsty czarno-porzeczkowy syrop tylko te odczucia podkręcił.

*Sernik*

  • biały ser - 1 kg
  • masło - 20 dag
  • jajka - 10 szt
  • cukier - 20 dag
  • rodzynki - 10 dag
  • biszkopty
  • czekolada gorzka - tabliczka
  • wanilia - 1 laska
  • tortownica - 28 cm średnicy
  • bułka tarta 

Najpierw musimy roztopić masło, które do ciasta musi być dodane chłodne. Następnie staramy się oddzielić żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem około 5 minut na gęstą masę. Kochałem kogel-mogel ... to udręka nie móc zjeść kilku łyżek. Jednak perspektywa nieudanego ciasta z powodu mojego łakomstwa wybiła mi z głowy podjadanie tej pysznej jajecznej masy kręconej tak sprawnie przez Mamuśkę. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na  sztywną pianę. Pamiętajcie, że nawet odrobina żółtka może nam to utrudnić. 

przepis na sernik

Mielimy biały ser, a biszkopty ścieramy na proszek. Potrzebujemy 5 łyżek startych biszkoptów. Zmielony ser dodajemy do masy z żółtek. Mieszamy delikatnie dodając chłodne, rozpuszczone masło i starte biszkopty. Laskę wanilii tniemy wzdłuż i z pomocą noża wygarniamy ze środka aromatyczne waniliowe pestki z miąższem, które trafiają do ciasta. Pozostałość laski wanilii można wrzucić do specjalnie przygotowanego pojemnika  z cukrem. Domowy cukier waniliowy powstanie już na drugi dzień. Mieszamy wszystko na gładką masę i dorzucamy rodzynki. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy całość by ser nabrał puszystości piany.

Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i rozprowadzamy w niej bułkę tartą by cienką warstwą przykryła ścianki tortownicy. Zamiast bułki tartej można użyć na przykład zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich. Wypełniamy ciastem tortownicę i wkładamy ją do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gdy wierzch sernika się zrumieni sprawdzamy w kilku miejscach drewnianym patyczkiem ciasto. Jeśli patyk jest mokry i ser się do niego klei pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze chwilę. Jeśli jest suchy i czysty - sernik jest gotowy do odpoczynku. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu dojrzeć w środku jeszcze 10 minut. 

przepis na sernik

Pozostało nam przygotować polewę czekoladową, którą udekorujemy ciasto gdy już ostygnie. Potrzebujemy do tego garnek, pasującą do niego metalową miseczkę i  tabliczkę gorzkiej czekolady. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie parować nakładamy na garnek miskę z rozdrobniona czekoladą. Skręcamy płomień bo temperatura rozpuszczania nie może być zbyt wysoka. Gdy masa będzie gotowa i elastyczna nakładamy ją na sernik z pomocą łyżki lub specjalnej łopatki. Nie przejmujcie się gdy polewa wyjdzie matowa. Z samej czekolady lśniącej polewy raczej nie uzyskacie. Nam zależało na zachowaniu przede wszystkim naturalnego smaku. Przepisów na gładką polewę jest wiele ale wszystkie łącza dwie rzeczy -  skomplikowana procedura i różnorodność składników, a ten sernik ma być przecież prosty. 

środa, 20 lutego 2013

Miesiące w polskiej armii obrzydziły mi pierogi na słodko. Gotowce podawane w pułkowej kuchni były wstrętne. Nie pomagało nawet prawdziwe masło przywiezione przez jednego z kolegów z Nowego Sącza... wojskowe pierogi z serem na słodko były ohydne... dziś Aneta przywróciła mi wiarę w słodkie pierogi z serem. Sos truskawkowy bardzo  jej w tym pomógł.

przepis na pierogi

*Pierogi z serem*

  • mąka pszenna - 30 dag
  • mąka razowa - 20 dag
  • olej - 2 łyżki
  • gorąca woda - 300 ml

Łączymy przesiane mąki dodając olej i ostrożnie wlewając gorącą wodę. Mieszamy całość najpierw łyżką, a gdy ciasto się lekko ostudzi wyrabiamy je mocno rękami. Może sobie odpocząć pod ściereczką. Robimy w tym czasie serową masę:

  • ser biały - 60 dag
  • cukier waniliowy - 1 i 1/2 opakowania
  • cukier trzcinowy (lub zwykły biały) - 2 łyżki
  • żółtko
  • aromat pomarańczowy - 1/2 małego opakowania

Ser mielimy w maszynce. Dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, żółtko, aromat i miksujemy całość. Wałkujemy ciasto na kilku milimetrowy płat, wycinamy kółka szklanką. Łyżeczką nakładamy na ciasto masę serową i zamykamy pieróg dociskając brzeg widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od momentu wypłynięcia. 

przepis na pierogi

Pozostaje nam jedynie przygotowanie pysznego truskawkowego sosu, który uwieńczy dzieło.

  • cukier trzcinowy - 2 łyżki  
  • truskawki - 30 dag

Na patelni rozsypujemy cukier i dodajemy truskawki. Można użyć zwykłego cukru - trzcinowy dodaje jednak ciekawy aromat. Truskawki puszczą sok który rozpuści cukier tworząc pyszny owocowy syrop. Całość podgotowujemy chwilę. Pyszna rzecz przypominająca o odległym jeszcze lecie. 

 

wtorek, 05 lutego 2013

Mój pozytywny kontakt ze szpinakiem nastąpił nie tak dawno temu. Było to podczas wizyty w centrum handlowym Silesia gdzie zgłodniali po wyczerpujących wędrówkach w tym diabelskim miejscu, trafiliśmy na stoisko z pierogami. Ja zamówiłem tradycyjne  z mięsem, a Aneta pierogi ze szpinakiem.

przepis na pierogi

Dodatek fety w pierogach tak mnie zafascynował, że spróbowałem. Smak pierogów ze szpinakiem i fetą był rewelacyjny. Skoro już ciasto na pierogi mamy opanowane czas wypełnić dział kluski i pierogi na naszym blogu. Dzisiaj pyszne pierogi ze szpinakiem, białym serem podane na roszponce. Pyszny i delikatny obiad.

*Pierogi ze szpinakiem*

  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • 60 dag szpinaku
  • 30 dag białego sera półtłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

przepis na pierogi

Na łyżce masła rumienimy czosnek uważając by się nie przypalił. Dodajemy mrożony lub świeżo posiekany szpinak. Dusimy z dodatkiem wyciśniętego czosnku. Ostudzony szpinak mieszamy z rozkruszonym lub zmielonym białym serem półtłustym. Solidna porcja soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu zakończy pracę nad farszem.

Kółeczka ciasta wypełniamy farszem. Brzegi pieroga sklejamy dociskając delikatnie widelcem. Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej ale nie hulającej wodzie. Co jakiś czas mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna lub do siebie. Dziś podałem zrobione przez Anetę pierogi na listkach roszponki z dodatkiem koktajlowych pomidorków.

przepis na pierogi

Pierogi ze szpinakiem omaściłem zeszkloną na odrobinie tłuszczu czerwoną cebulą. Było to rewelacyjne i proste w przygotowaniu danie.

środa, 30 stycznia 2013

Kolejny po hreczniakach przepis na kresowe kulinarne cudo. Pierogi ruskie  - czyli potrawa z Rusi Czerwonej - byłych terenów należących historycznie do Wielkiej Rzeczpospolitej. Pierwsze ruskie pierogi jadłem w domu rodzinnym. Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną.Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...

przepis na pierogi ruskie

Smak domowych  pierogów ruskich Aneta dziś odtworzyła idealnie. Delikatne, nierozpadające się ciasto. Pyszny farsz serowo-ziemniaczany ze skwarkami z najlepszej polskiej słoninki i z czerwoną cebulą. Genialne i proste zarazem. 

*Pierogi ruskie*

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml gorącej wody
  • olej - 3 łyżki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera półtłustego
  • czerwona cebula 2 szt. (1 - omasta , 1 -farsz)
  • 20 dag słoniny (10 - omasta, 10 - farsz)
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa. W ten sam sposób musimy potraktować biały ser. Dawid miał sporo frajdy - maszynka do mięsa to ulubiony sprzęt kuchenny Młodego co widać na załączonym zdjęciu:

przepis na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi mimo tylko trzech, czasami czterech składników potrafi doprowadzić niejedną gospodynię do płaczu. Dzisiejszy sposób sprawdził się nam już kilka razy więc z czystym sumieniem mogę go zaprezentować. Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące. Dużo zależy od mąki - dzisiejsze pierogi powstały z mąki z Lidla.

przepis na pierogi ruskie

W garnuszku topimy pokrojoną w kostkę połowę słoniny. Do rumianych skwarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy i ona osiągnie odpowiedni kolor dodajemy całość do serowo-ziemniaczanej masy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

przepis na pierogi ruskie

Ciasto wałkujemy na kilkumilimetrowy płat i wycinamy kółka z pomocą szklanki. Łyżką nakładamy farsz, zamykamy pieróg i sklejony brzeg dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blacie posypanym mąką. Pierogi ruskie mogą sobie trochę pooddychać pod ściereczką.

Wrzucamy je do osolonej, gotującej się ale nie hulającej wody. Delikatnie mieszamy pierogi drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka. Pamiętajcie by ruskie gotować w dużym garnku ze sporą ilością wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się pierogów do siebie i da im sporo przestrzeni potrzebnej do ugotowania się bez niespodzianek. 

przepis na pierogi ruskie

Po wypłynięciu pierogi ruskie potrzebują już tylko kilka minut by były gotowe do podania ze skwarkami i cebulką lub tak jak jadłem je w domu - z gęstą śmietaną. Boskie domowe jedzenie.