| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: rukola

piątek, 04 marca 2016

Pozwoliłem sobie dzisiejszy przepis na pizzę nazwać tradycyjna włoska pizza bo spośród wszystkich przepisów na włoskie placki ten jest najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupkie i cienkie ciasto, prostota składników, doskonały sos i genialny smak - pizza najlepsza jaką do tej pory jadłem.

przepis na włoską pizzę

*Tradycyjna włoska pizza*

 

  • maka pszenna - 350g
  • drożdże suche - 7g
  • cukier - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa
  • woda letnia - 250ml

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Do misy wsypujemy suche składniki. Wlewamy wodę z drożdżami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut przykryte lnianą ściereczką. Ciasto przekładamy do drugiej miski wysmarowanej oliwą i wyrabiamy do formy kuli. Dzielimy ciasto na porcje każda około 150g. Plus minus 4 porcje z podanych składników. Formujemy kule i nakrywamy folią spożywczą. Ciasto musi teraz wyrosnąć, a zajmie mu to około 45 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni.

przepis na włoską pizzę

Na blachę układamy papier do pieczenia. Każdą kulę dajemy na stolnicę wysypaną mąką. Spłaszczamy kulę na placek i wałkujemy na pół centymetra.

przepis na włoską pizzę

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym:

  • pomidory z puszki
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Zblendowane pomidory doprawiamy (najlepiej świeżą) bazylią, czosnkiem i przyprawami wedle uznania. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

przepis na włoską pizzę

Na wysmarowane sosem placki układamy szynkę prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzka) i ser mozzarela (dwie kulki pocięte na plastry lub tarty) Specjalnie nie piszę w składnikach jakie obłożenie powinno na pizzę trafić bo to już zależy od tego jaką chcemy wykonać.

przepis na włoską pizzę

Pieczemy pizzę w piekarniku około 10-15 minut. Trzeba ciasto obserwować by się nie przypaliło. Przed podaniem układamy na plackach rukolę, która doskonale zaostrzy smak pizzy.

przepis na włoską pizzę

Smacznego!

 

sobota, 14 lipca 2012

Obiecany przy okazji opiekanego camemberta przepis na lekką sałatkę. Mieszanka radicchio, rukoli oraz przepysznej escaroli to doskonały dodatek do każdej potrawy. Dziś podałem ją z sosem balsamicznym.


*Mieszanka sałat*

Trudno rozpisać  tak na prawdę skład takiej mieszanki bo każdy lubi inne. Dostępne są także gotowe i świeże miksy sałat  w dobrych sklepach spożywczych. Możemy spokojnie korzystać z dobrodziejstw delikatesowego asortymentu. Moja mieszanka zawierała:

  • escarola
  • frisee
  • cykoria radicchio
  • zuckerhut
  • rukola

*Sos balsamiczny*

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku

 

  • odrobina *cukru (najlepiej brązowego) 

 

Składniki sosu razem z rozgniecionym czosnkiem mieszamy i oblewamy nim nasz sałatowy miks. Tak podanej sałaty nie można zapomnieć. Podana do opiekanego camemberta z selerowymi frytkami staje się pysznym dodatkiem podkreślającym smak całości posiłku.


*cukier

Sos balsamiczny nie wymaga cukru. Jednak nie każdy lubi smak octu, nawet tego najlepszej jakości.  Moja żona wczoraj zjadła sałatkę bez cukru i  jej smakowała bardzo :) Jednak jeśli smak sosu Ci nie odpowiada, odrobina cukru może go poprawić. Osobiście zjadłem właśnie wersję delikatnie posłodzoną.