| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: rukola

sobota, 14 lipca 2012

Obiecany przy okazji opiekanego camemberta przepis na lekką sałatkę. Mieszanka radicchio, rukoli oraz przepysznej escaroli to doskonały dodatek do każdej potrawy. Dziś podałem ją z sosem balsamicznym.


*Mieszanka sałat*

Trudno rozpisać  tak na prawdę skład takiej mieszanki bo każdy lubi inne. Dostępne są także gotowe i świeże miksy sałat  w dobrych sklepach spożywczych. Możemy spokojnie korzystać z dobrodziejstw delikatesowego asortymentu. Moja mieszanka zawierała:

  • escarola
  • frisee
  • cykoria radicchio
  • zuckerhut
  • rukola

*Sos balsamiczny*

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku

 

  • odrobina *cukru (najlepiej brązowego) 

 

Składniki sosu razem z rozgniecionym czosnkiem mieszamy i oblewamy nim nasz sałatowy miks. Tak podanej sałaty nie można zapomnieć. Podana do opiekanego camemberta z selerowymi frytkami staje się pysznym dodatkiem podkreślającym smak całości posiłku.


*cukier

Sos balsamiczny nie wymaga cukru. Jednak nie każdy lubi smak octu, nawet tego najlepszej jakości.  Moja żona wczoraj zjadła sałatkę bez cukru i  jej smakowała bardzo :) Jednak jeśli smak sosu Ci nie odpowiada, odrobina cukru może go poprawić. Osobiście zjadłem właśnie wersję delikatnie posłodzoną.