| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zupy

środa, 10 maja 2017

Mocno aromatyczna pożywna zupa Gyros na tegoroczny zimowy maj... no tak się pogoda coś na nas uwzięła w tym roku. Mam nadzieję że to był wczoraj ostatni śnieg w tym roku w Dąbrowie Górniczej. Zupa Gyros rozgrzeje każdego. Jest kilka sposobów i przepisów na ten smaczny posiłek. My przygotowaliśmy ją w Thermomix ale bez problemu można ją zrobić w tradycyjnych garach na zwykłej kuchni. Zaczynamy...

przepis na zupę gyros

*Zupa Gyros*

  • filet z kurczaka - 600g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 450g
  • pieczarki - 250g
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • przyprawa Gyros - 15g
  • cebula - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • bazylia suszona - 2 łyżki
  • śmietana do zup 18% - 150g

 

Wersja na Thermomix

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Można użyć gotowej mieszanki lub zrobić swoją. Ja polecam przepis z bloga Filozofia Smaku Mięso odkładamy do lodówki na godzinę.

Paprykę siekamy na ustawieniach 5sek/5obr Odkładamy do osobnej miski. Pomidory siekamy 5sek/4obr i przekładamy do papryki. Cebula plus czosnek siekamy w maszynie 5sek/5obr Do maszyny wlewamy olej i wrzucamy wyciągnięte i doprowadzone do temperatury pokojowej mięso. 8min/Varoma/obroty wsteczne 1 Po tym czasie dorzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, wlewamy bulion, wrzucamy przyprawy czyli sól, cukier, bazylię. Do naczynia miksującego trafić też muszą pomidory i papryka. Gotujemy całość z użyciem kopystki na nastawie: 20min/100 stopni/ obroty wsteczne 1. Po sygnale dodajemy śmietanę i gotujemy całość jeszcze 1 minutę w temperaturze 100 stopni na wstecznych obrotach z użyciem kopystki.

Ufff...kod miłośników Thermomixa jest dla osób postronnych przynajmniej zabawny. Pora więc na przepis tradycyjny.

przepis na zupę gyros

Gotowanie tradycyjne

Paprykę kroimy w małą kostkę. W garnku lub rondlu podgrzewamy olej. Złocimy cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie Gyros mięso. Podsmażamy aż się zamknie. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki, wcześniej pokrojoną paprykę oraz posiekane pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, bazylią i gotujemy co jakiś czas całość mieszając. Około 20 minut wystarczy by zupa była praktycznie gotowa. Pozostaje dodać śmietanę i jeszcze chwilkę podgotować.

14:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Jarmuż. Kapusta robiąca w ostatnich czasach furorę na polskich stołach. Jarmuż bogaty w przeciwutleniacze warto poznać. Najłatwiej zapoznać się z nim z pomocą gorącego kremu z dodatkiem razowej grzanki i parmezanu. Zapraszam na pyszną zupę z jarmużu.

przepis na zupę

*Zupa krem z jarmużu*

  • bulion
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • jarmuż - 350g (same liście)
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 150g
  • sól
  • pieprz
  • kumin

Potrzebujemy spory garnek. Rozpuszczmy na dnie masło. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się ozłoci wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się również podsmażą dorzucamy do garnka liście jarmużu. Całość chwilę przesmażamy co jakiś czas mieszając by nic nie przywarło do dna. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym. Musimy mieć go na tyle by przykrył warzywa. 

przepis na zupę krem

Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Można też czosnek wcześniej przysmażyć bez obierania w foli aluminiowej i wycisnąć do zupy jego wnętrze. Gotujemy zupę około 20 minut. Całość blendujemy dodając śmietanę i gotujemy jeszcze dwie minuty. Podajemy z grzankami i posypujemy startym parmezanem lub innym serem dojrzewającym.

czwartek, 26 listopada 2015

Apetyczna zupa ziemniaczano czosnkowa z dodatkiem boskiego smażonego boczku do dietetycznych nie należy ale zima nadchodzi więc każda dodatkowa energia się przyda. Przepis jak zwykle prosty, domowy ale smak wielowymiarowy jak to teraz mówią nasi trendy szefowie kuchni z TV.

przepis na zupę krem

*Zupa krem ziemniaczano czosnkowa*

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • czosnek - 8 ząbków
  • bulion - 1 i 1/2 litra
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • śmietana do zup - 100ml
  • boczek wędzony

Nieobrane ząbki czosnku kropimy oliwą i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Szczypta soli i pieczemy czosnek w temperaturze 190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w bulionie ze łyżeczką rozmarynu do miękkości. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy.

przepis na zupę krem 

Gotujemy chwilę i całość blendujemy dodając hartowaną śmietanę. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Zostawiamy zupę na małym ogniu aż się odrobinę zagęści.

W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodajemy go do zupy przed podaniem.

czwartek, 19 marca 2015

W epoce fascynacji egzotycznym jedzeniem zapominamy często o naszych korzeniach. Zachwycamy się robalami duszonymi w białym winie w czasie gdy domowe wołowe flaczki w rosole mające więcej uroku i smaku, leżą gdzieś w starych rodzinnych książkach kucharskich na zakurzonym strychu. Po ostatnich eksperymentach z małżami wracam do korzeni. Potrawa prosta ale smaczna. Przygotowanie flaczków dla kogoś kto tego nigdy nie jadł, a nawet nie próbował to wyzwanie ale z czystym sumieniem mogę napisać: Aneta ma już ten szósty zmysł w kuchni wyostrzony do granic możliwości. Zrobiła flaczki w rosole tak jak je pamiętam z dzieciństwa... tak, tak jako dziecko pałaszowałem flaczki ze smakiem (z tego co pamiętam nazywałem ja frotki)

przepis na flaczki

*Flaczki wołowe w rosole*

  • flaki krojone blanszowane - 1kg
  • udko kurczaka - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por
  • cebula
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ocet

Gotowanie flaków uwalnia sporo nieprzyjemnego zapachu. Tak na marginesie - małże śmierdzą żwirem z akwarium i też do przyjemnych doznań to nie należy. Warto więc je gotować przy otwartym oknie. Dostępne są już na rynku różne rodzaje wstępnie przygotowanych flaczków wołowych. Lepiej jest jednak wybrać co najwyżej pokrojone. Odpada zabawa z krojeniem w równe paseczki ale mamy pełną kontrolę nad ich przygotowaniem. Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną. Tym razem do wody dodajemy 2 łyżki octu. Gotujemy flaki na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Nie mogą być ani za miękkie ani zbyt twarde. Flaczki nieblanszowane mogą potrzebować więcej czasu i przynajmniej dwóch podmian wody.

Na udku gotujemy drobiowo-warzywny, najzwyklejszy bulion doprawiony liściem laurowym i ziarenkami angielskiego ziela. Nie rozgotujcie warzyw bo należy je później pokroić. Po ugotowaniu obieramy udko z mięsa, a warzywa kroimy w paseczki, w plasterki lub w kostkę.

przepis na flaczki

Ugotowane flaczki odcedzamy i dodajemy do bulionu. Dokładamy rozdrobnione mięso kurczaka i pokrojone warzywa. Podgotowujemy całość przyprawiając czosnkiem, imbirem, papryką czerwoną i dużą ilością suszonego majeranku. Jakieś 30 minut wystarczy. Zagęszczamy potrawę mączną zasmażką. Flaczki powinny się jeszcze przegryźć przez noc w lodówce. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

11:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 29 października 2014

Barszcz ukraiński to jedna z bardziej popularnych zup z zagranicy, która się w naszym kraju przyjęła tak dobrze i bez specjalnych zmian w jej składzie. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z białą fasolą i właśnie taki barszcz ukraiński zaprezentujemy Wam dzisiaj.

przepis na barszcz

Inaczej zwany: barszcz czernihowski, pyszny, aromatyczny mocno regionalny po prostu doskonały i jak to nasi sąsiedzi ze wschodu mawiają ХОРОШОГО БОРЩУ ЗАБАГАТО НЕ БУВАЄ ... to prawda! Pysznego barszczu nigdy nie jest na stole za dużo. Ten ze zdjęcia zniknął jak kamfora.  Podany z gęstą śmietaną, dużą ilością koperku lub z tłuczonymi ziemniakami barszcz ukraiński mówi sam za siebie.

*Barszcz ukraiński*

  • żeberka wędzone - 60 dag
  • buraki - 1,2 kg
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - mały cały lub większego kawałek
  • kapusta włoska - ćwiartka główki
  • biała fasola (puszkowana 400g)
  • ocet jabłkowy
  • śmietana do zup
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło
  • koperek pęczek

Na żeberkach gotujemy wywar aż do usunięcia wszystkich zaburzyn. Obrane warzywa ścieramy na największych oczkach tarki. Z obowiązku dodam, że jest szkoła krojąca warzywa w słupki. My przy okazji większości zup wolimy warzywa zetrzeć. Raz: wygoda, dwa: czas przygotowania dania jest krótszy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim starte wcześniej warzywa.

Po 5 minutach na patelni warzywa dojrzeją do połączenia się z mięsnym wywarem. Razem z nimi do zupy powinny trafić przyprawy więc wrzucamy do garnka kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela. Porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Tajemnym składnikiem Ukraińców jest w barszczu czosnek więc musimy przecisnąć przez praskę do garnka co najmniej  dwa ząbki mocnego, polskiego czosnku. Jakiegoś zagranicznego wynalazku lepiej dać kilka więcej by barszcz nabrał odpowiedniej mocy urzędowej. W niektórych regionach Ukrainy dodaje się do zupy jeszcze pomidory lub ich przecier ale to tak jako ciekawostkę Wam podaję bo nasz przepis pomidorów nie zawiera. Gotujemy wszystko aż warzywa staną się miękkie.

przepis na barszcz

Na sam koniec do zupy dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, odrobinę octu jabłkowego dla zachowania pięknego koloru i zahartowaną  śmietanę. Gotujemy całość jeszcze jakieś 10 minut i podajemy z łyżką gęstej śmietany i porcją posiekanego koperku. Tłuczone ziemniaki ze skwarkami też będą dobrym dodatkiem do ukraińskiego barszczu.

 

piątek, 28 marca 2014

Ledwo się wiosna za oknami przepięknie objawiła słońcem i ciepły wiatrem, a już zła zima przystąpiła do desperackiego kontrataku. Przedwczorajszy ranek przywitał nas czterema stopniami mrozu, a reszta dnia wcale dużo cieplejsza nie była. Na rozgrzewkę w taki czas najlepsza jest dobra zupa. Pyszna, gorąca zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy manny i antybiotycznego czosnku  na te wczesnowiosenne zmiany pogody.

przepis na zupę

*Zupa jarzynowa z kaszą manną*

  • porcja rosołowa
  • marchew - 2 spore sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por - biała część
  • brokuł lub kalafior - kilka różyczek mrożonego lub świeżego
  • kasza manna - 15 dag
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
  • śmietana
  • ser twardy dojrzewający

przepis na zupę

Na porcji rosołowej gotujemy wywar usuwając zaburzyny. Gdy płyn będzie klarowny dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Jedynie por kroimy w talarki. Gotujemy całość do miękkości warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim. Zupę zagęszczamy śmietaną i kaszą manną. Podgotowujemy zupę jeszcze ze 3 minutki doprawiając w tym czasie solą, pieprzem i startym czosnkiem.

przepis na zupę

Zupę przed podaniem dekorujemy dużą ilością startego sera dojrzewającego i posiekanym koperkiem.

15:56, srk76 , Strefa kuchni
Link
środa, 11 grudnia 2013

Późno jesienne i wczesno zimowe obiady powinny zaczynać się od dobrej, rozgrzewającej zupy. Nie ma nic lepszego po przyjściu z zimnego dworu jak miska gęstego kremu z porów z dodatkiem chrupiącej szynki i zagęszczonej topionymi serkami.

przepis na zupę

*Krem z porów*

  • bulion mięsny lub warzywny - 1 litr (poniedzielny rosół będzie doskonałą bazą)
  • pory - 2 sztuki
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • serek topiony - 3 sztuki (trójkąciki)
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • olej roślinny

Jak już niektórzy z Was wiedzą lubimy oglądać polską (i nie tylko) edycję programu Masterchef. Mimo, że program jest typowo rozrywkowy i miłośnicy gotowania mają czasami wiele do zarzucenia, sporo się można dzięki niemu nauczyć. Podobne programy mają też jeden duży plus. Dzięki nim w Sieci pojawia się mnóstwo ciekawych propozycji kulinarnych prezentowanych przez byłych uczestników i to nie koniecznie zwycięzców. Kuchnia+ wzbogaciła się ostatnio o naszą ulubienicę z pierwszej części Masterchef - Kingę Paruzel. Jej autorski program Z.U.P.A. był inspiracją do poniższego przepisu.

przepis na zupę

Na oleju i odrobinie masła podsmażamy pokrojone w talarki białe części pora. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki się zrumienią zalewamy całość bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy por i ziemniaki, a zupę zagęszczamy serkami topionymi, które należy w niej rozpuścić. 

Krem podajemy z razowym makaronem albo tak jak my z plastrami grillowanej ogonówki brandenburskiej. Pyszne i rozgrzewające danie.

 
1 , 2 , 3 , 4