| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zupy

środa, 10 maja 2017

Mocno aromatyczna pożywna zupa Gyros na tegoroczny zimowy maj... no tak się pogoda coś na nas uwzięła w tym roku. Mam nadzieję że to był wczoraj ostatni śnieg w tym roku w Dąbrowie Górniczej. Zupa Gyros rozgrzeje każdego. Jest kilka sposobów i przepisów na ten smaczny posiłek. My przygotowaliśmy ją w Thermomix ale bez problemu można ją zrobić w tradycyjnych garach na zwykłej kuchni. Zaczynamy...

przepis na zupę gyros

*Zupa Gyros*

  • filet z kurczaka - 600g
  • bulion warzywny lub drobiowy - 450g
  • pieczarki - 250g
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • przyprawa Gyros - 15g
  • cebula - 150g
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • bazylia suszona - 2 łyżki
  • śmietana do zup 18% - 150g

 

Wersja na Thermomix

Filet z kurczaka kroimy w większa kostkę i marynujemy w przyprawie gyros. Można użyć gotowej mieszanki lub zrobić swoją. Ja polecam przepis z bloga Filozofia Smaku Mięso odkładamy do lodówki na godzinę.

Paprykę siekamy na ustawieniach 5sek/5obr Odkładamy do osobnej miski. Pomidory siekamy 5sek/4obr i przekładamy do papryki. Cebula plus czosnek siekamy w maszynie 5sek/5obr Do maszyny wlewamy olej i wrzucamy wyciągnięte i doprowadzone do temperatury pokojowej mięso. 8min/Varoma/obroty wsteczne 1 Po tym czasie dorzucamy pokrojone w paseczki pieczarki, wlewamy bulion, wrzucamy przyprawy czyli sól, cukier, bazylię. Do naczynia miksującego trafić też muszą pomidory i papryka. Gotujemy całość z użyciem kopystki na nastawie: 20min/100 stopni/ obroty wsteczne 1. Po sygnale dodajemy śmietanę i gotujemy całość jeszcze 1 minutę w temperaturze 100 stopni na wstecznych obrotach z użyciem kopystki.

Ufff...kod miłośników Thermomixa jest dla osób postronnych przynajmniej zabawny. Pora więc na przepis tradycyjny.

przepis na zupę gyros

Gotowanie tradycyjne

Paprykę kroimy w małą kostkę. W garnku lub rondlu podgrzewamy olej. Złocimy cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie Gyros mięso. Podsmażamy aż się zamknie. Dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki, wcześniej pokrojoną paprykę oraz posiekane pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, bazylią i gotujemy co jakiś czas całość mieszając. Około 20 minut wystarczy by zupa była praktycznie gotowa. Pozostaje dodać śmietanę i jeszcze chwilkę podgotować.

14:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
sobota, 14 maja 2016

Biały aromatyczny krem ze szparagów. Rewelacyjna zupa podana z grzanką i koperkiem zaspokoi głód nawet wybrednych. Prosty i smaczny przepis.

przepis na zupę krem

*Krem z białych szparagów*

  • szparagi - 500g
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • koperek - pęczek
  • śmietana - 125ml
  • sól
  • pieprz

Pokrojone ziemniaki oraz szparagi zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości przyprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładko. Warto jeszcze przetrzeć krem przez sito bo białe szparagi lubią mieć włókna, których byśmy sobie w zupie nie życzyli. Dodajemy zahartowaną śmietanę, dorzucamy sporo posiekanego koperku i delektujemy się doskonałym kremem.

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

niedziela, 24 stycznia 2016

Jarmuż. Kapusta robiąca w ostatnich czasach furorę na polskich stołach. Jarmuż bogaty w przeciwutleniacze warto poznać. Najłatwiej zapoznać się z nim z pomocą gorącego kremu z dodatkiem razowej grzanki i parmezanu. Zapraszam na pyszną zupę z jarmużu.

przepis na zupę

*Zupa krem z jarmużu*

  • bulion
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • jarmuż - 350g (same liście)
  • cebula
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 150g
  • sól
  • pieprz
  • kumin

Potrzebujemy spory garnek. Rozpuszczmy na dnie masło. Wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się ozłoci wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się również podsmażą dorzucamy do garnka liście jarmużu. Całość chwilę przesmażamy co jakiś czas mieszając by nic nie przywarło do dna. Zalewamy wszystko bulionem drobiowym. Musimy mieć go na tyle by przykrył warzywa. 

przepis na zupę krem

Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Można też czosnek wcześniej przysmażyć bez obierania w foli aluminiowej i wycisnąć do zupy jego wnętrze. Gotujemy zupę około 20 minut. Całość blendujemy dodając śmietanę i gotujemy jeszcze dwie minuty. Podajemy z grzankami i posypujemy startym parmezanem lub innym serem dojrzewającym.

czwartek, 26 listopada 2015

Apetyczna zupa ziemniaczano czosnkowa z dodatkiem boskiego smażonego boczku do dietetycznych nie należy ale zima nadchodzi więc każda dodatkowa energia się przyda. Przepis jak zwykle prosty, domowy ale smak wielowymiarowy jak to teraz mówią nasi trendy szefowie kuchni z TV.

przepis na zupę krem

*Zupa krem ziemniaczano czosnkowa*

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • czosnek - 8 ząbków
  • bulion - 1 i 1/2 litra
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • śmietana do zup - 100ml
  • boczek wędzony

Nieobrane ząbki czosnku kropimy oliwą i układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Szczypta soli i pieczemy czosnek w temperaturze 190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w bulionie ze łyżeczką rozmarynu do miękkości. Upieczony czosnek wyciskamy do zupy.

przepis na zupę krem 

Gotujemy chwilę i całość blendujemy dodając hartowaną śmietanę. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Zostawiamy zupę na małym ogniu aż się odrobinę zagęści.

W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodajemy go do zupy przed podaniem.

poniedziałek, 14 września 2015

W zasadzie to prawie meksykańska bo akurat moja wątroba by mogła prawdziwej nie wytrzymać. Prawdziwe pozole robi się długo, a specjalne ziarna kukurydzy gotuje się w roztworze wapnia. Jakoś nie mieliśmy ochoty zmieniać naszej kuchni w labolatorium chemiczne więc nasza zupa będzie przygotowana w nieco prostszy sposób. W każdym bądź razie zupa meksykańska jest pyszna i ciekawa. Wiki na drugi dzień miała wybór między nią, a tradycyjnym śląskim żurkiem, który uwielbia i wybrała ... meksykańską. To wiele znaczy.

przepis na zupę meksykańską

*Zupa meksykańska*

  • mięso mielone wieprzowe z szynki - 60 dag
  • kukurydza - 1 puszka
  • fasola czerwona - 1 puszka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • ostra papryka mielona
  • cebula - 2 sztuki
  • bazylia
  • sól
  • bulion drobiowy
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • ser żółty
  • olej

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy gotową cebulę do rondelka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażamy wieprzowe zmielone w maszynce mięso rozdrabniając je łopatką bądź widelcem. Podsmażone mięso przekładamy do cebuli. Dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę. Przeciskamy do garnka czosnek i dolewamy bulionu około 1,5 litra. 

Gotujemy zupę na wolnym ogniu dodając koncentrat pomidorowy. Doprawiamy bazylią, solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Ilość tego ostatniego zależy od Waszych preferencji kulinarnych.  Warto jednak zupę zaostrzyć mocniej niż to robicie w innych daniach. Zupa meksykańska na tym wiele zyska. 

przepis na zupę meksykańską

Zupę podajemy z tartym (twardym) lub posiekanym (miękkim) żółtym serem. Jak ktoś lubi może na talerzu dodać też świeżą kolendrę lub w ostateczności polską natkę pietruszki. Moi znajomi podają ją też z nachosami. Zupa jest doskonała i warto się jej nauczyć bo kończy się już lato i zbliżają zimne popołudnia, a meksykańska zupa dobrze rozgrzewa.

czwartek, 19 marca 2015

W epoce fascynacji egzotycznym jedzeniem zapominamy często o naszych korzeniach. Zachwycamy się robalami duszonymi w białym winie w czasie gdy domowe wołowe flaczki w rosole mające więcej uroku i smaku, leżą gdzieś w starych rodzinnych książkach kucharskich na zakurzonym strychu. Po ostatnich eksperymentach z małżami wracam do korzeni. Potrawa prosta ale smaczna. Przygotowanie flaczków dla kogoś kto tego nigdy nie jadł, a nawet nie próbował to wyzwanie ale z czystym sumieniem mogę napisać: Aneta ma już ten szósty zmysł w kuchni wyostrzony do granic możliwości. Zrobiła flaczki w rosole tak jak je pamiętam z dzieciństwa... tak, tak jako dziecko pałaszowałem flaczki ze smakiem (z tego co pamiętam nazywałem ja frotki)

przepis na flaczki

*Flaczki wołowe w rosole*

  • flaki krojone blanszowane - 1kg
  • udko kurczaka - 1 sztuka
  • marchew - 4 sztuki
  • pietruszka korzeń - 4 sztuki
  • seler - 1/2 sztuki
  • por
  • cebula
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir suszony - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ocet

Gotowanie flaków uwalnia sporo nieprzyjemnego zapachu. Tak na marginesie - małże śmierdzą żwirem z akwarium i też do przyjemnych doznań to nie należy. Warto więc je gotować przy otwartym oknie. Dostępne są już na rynku różne rodzaje wstępnie przygotowanych flaczków wołowych. Lepiej jest jednak wybrać co najwyżej pokrojone. Odpada zabawa z krojeniem w równe paseczki ale mamy pełną kontrolę nad ich przygotowaniem. Flaki zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną. Tym razem do wody dodajemy 2 łyżki octu. Gotujemy flaki na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Nie mogą być ani za miękkie ani zbyt twarde. Flaczki nieblanszowane mogą potrzebować więcej czasu i przynajmniej dwóch podmian wody.

Na udku gotujemy drobiowo-warzywny, najzwyklejszy bulion doprawiony liściem laurowym i ziarenkami angielskiego ziela. Nie rozgotujcie warzyw bo należy je później pokroić. Po ugotowaniu obieramy udko z mięsa, a warzywa kroimy w paseczki, w plasterki lub w kostkę.

przepis na flaczki

Ugotowane flaczki odcedzamy i dodajemy do bulionu. Dokładamy rozdrobnione mięso kurczaka i pokrojone warzywa. Podgotowujemy całość przyprawiając czosnkiem, imbirem, papryką czerwoną i dużą ilością suszonego majeranku. Jakieś 30 minut wystarczy. Zagęszczamy potrawę mączną zasmażką. Flaczki powinny się jeszcze przegryźć przez noc w lodówce. Podajemy ze świeżym chlebem.

 

11:19, srk76 , Strefa kuchni
Link
czwartek, 05 lutego 2015

...coś dla wielbicieli kremów. W życiu bym nie wpadł, że można ugotować smaczną zupę z tytułowych składników. Zupa krem z gruszki i pietruszki podana z porządną grzanką i skwarkami boczku udała się znakomicie. Zaskakująco dobra odmiana od tradycyjnych na polskich stołach pomidorówek czy jarzynówek. Chociaż Dawidowi nie podeszła ale to pewnie dlatego, że on przecież "lubi tylko to co zna" ...

przepis na zupę krem

*Zupa z gruszki i pietruszki*

  • pietruszka korzeń - 70 dag
  • gruszka - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • czosnek polski - ząbek
  • bulion drobiowy intensywny - 1 litr
  • boczek wędzony - 3 plastry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej roślinny
  • masło - 1 łyżeczka

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodając masło. Obsmażamy na niej warzywa oraz gruszkę, obrane i pokrojone w dużą kostkę z dodatkiem pokrojonego w plastry czosnku. Rumiane składniki na zupę zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości. Blendujemy zupę na krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Biały pieprz do białego kremu będzie pasował idealnie.

przepis na zupę krem

Wierzch zupy posypujemy suto skwarkami z wędzonego boczku. Słony boczek ładnie przełamie słodycz składników zupy pietruszkowej. Doskonałym dodatkiem do zupy będzie przygotowana z dobrego chleba na zakwasie, porządna grzanka posypana dojrzewającym twardym serem (przykładowo parmezan, dziugas lub olender)

 

sobota, 10 stycznia 2015

Najbardziej pospolity z grzybów na polskich stołach ale i najchętniej przez naszych rodaków wybierany: pieczarka. Doskonała do pizzy, sosów, sałatek czy zapiekanek. Idealnie smakuje faszerowana lub smażona w jajku. Tym razem w postaci zupy i to nie byle jakiej - krem z pieczarek podany z pysznym groszkiem ptysiowym własnej produkcji.

przepis na zupę

*Krem z pieczarek*

  • pieczarki - 1/2 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • bulion - 1 litr
  • śmietana do zup - 100ml
  • szczypior
  • masło

Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy zacznie się rumienić na patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki. Jeśli macie małe drobne grzybki to nawet ich nie trzeba obierać ze skórki lub usuwać trzonków. Wystarczy wszystkie porządnie opłukać i posiekać w całości. Starsze grzyby warto obrać, a trzonki przebrać by nie trafił się jakiś brudny zgnitek.

przepis na zupę

Dusimy pieczarki na patelni do puszczenia pierwszych konkretnych soków. Nie sólcie ich bo puszczą sok za szybko, a powinny co nieco się podsmażyć dla lepszego koloru naszej zupy. Pieczarki zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.

przepis na zupę

Całość wystarczy już tylko porządnie zblendować, doprawić solą i pieprzem. Musimy jeszcze zaprawić zupę zahartowaną wcześniej śmietaną i całość chwilę podgotować. Podajcie pyszny pieczarkowy krem z upieczonym groszkiem ptysiowym i garścią świeżego posiekanego szczypioru. Doskonałe...

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5