| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: szybkowar

piątek, 13 maja 2016

Zupa w 15 minut? Jak najbardziej. Oto przepis na doskonały krem ze szpinaku i brokuła przygotowany w szybkowarze. Bez zbędnych wstępów zapraszam po przepis.

 przepis na zupę krem

*Krem z brokuła i szpinaku*

  • brokuł - 1 sztuka
  • szpinak świeży - garść
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • bulion drobiowy lub warzywny - 800ml
  • kasza jaglana - 3 łyżki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • sezam

Do szybkowaru wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Zalewamy całość bulionem dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Doprawiamy całość kurkumą i chilli. Zamykamy szybkowar, doprowadzamy do wrzenia, zamykamy zawór i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. W między czasie gotujemy kaszę jaglaną i prażymy ziarna sezamu. Po spuszczeniu pary dodajemy kaszę do zupy i całość blendujemy. Podajemy z prażonym sezamem i na przykład z gotowaną lub grillowaną piersią kurczaka.

środa, 27 kwietnia 2016

Idziemy jak burza z przepisami dla posiadaczy szybkowaru. Co prawda poniższy przepis można spokojnie wykonać i w tradycyjny sposób ale z racji tego, że oszczędzające czas, energię i pieniądze urządzenie warto rozreklamować oznaczyłem go szybkowar i trafi do odpowiedniej sekcji w bocznej szpalcie bloga. Zupa krem cebulowa. Gładka, aromatyczna, doskonała. Słyszałem, że szybkie gotowanie spłaszcza smaki i potrawy nie smakują jak przygotowywane w tradycyjny sposób. Nie potwierdzam tych rewelacji - szybkowar potrafi z warzyw i przypraw wyciągać dużo więcej smaku i pozostawiać w nich dużo więcej wartości odżywczych.

szybkowar przepisy

*Zupa krem cebulowa*

  • cebula - 60 dag
  • ziemniaki - 60 dag (obranych)
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 30% do zup - 100ml
  • koper lub szczypior
  • bulion drobiowy - 1 i 1/2 litra

W otwartym szybkowarze rozpuszczamy masło - łyżeczka. Smażymy na nim posiekaną drobno cebulę na złoty kolor. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy szczyptę mielonego kminku. Podsmażamy całość około 2 minuty. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela uważając by nie przedobrzyć. Jak już pisałem szybkowar nie wypuszcza aromatu z potrawy jak tradycyjne gotowanie.

szybkowar przepisy

Zamykamy szybkowar. Zwiększamy ogień. Doprowadzamy do pierwszej pary na zaworze. Zakładamy regulator i gdy zacznie z niego ulatniać się para zmniejszamy płomień. Od tego momentu odliczamy 8 minut. Po tym czasie spuszczamy parę, zdejmujemy regulator, otwieramy szybkowar.  Usuwamy listki laurowe i ziarna angielskiego ziela. Dodajemy hartowaną śmietanę i gotujemy chwilę bez zamykania szybkowaru. Całość blendujemy i podajemy posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Porządny kawał bagietki zapieczonej na tosterze i posypanej parmezanem nie zaszkodzi.

Bez szybkowaru należy jedynie dłużej gotować zupę aż zmiękną ziemniaki.

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

Odkąd w domu zawitał szybkowar aromaty z naszej kuchni budzą zazdrość sąsiadów. Jedno za drugim dania lądują na stole do oceny domowników. Poniższym postanowiliśmy się podzielić już dziś ale planujemy utworzyć osobną sekcję dla potraw z szybkowaru. Chyba nie jadłem miększej pręgi wołowej, a przygotowanie gulaszu zajęło Anetce jakieś ... 35 minut... aż się wierzyć nie chce ale jestem naocznym świadkiem tego cudu.

przepis na dania z szybkowaru

Oto przepis:

*Gulasz z pręgi wołowej*

  • pręga wołowa - 1kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • woda 
  • olej

Pręgę kroimy w większą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Do rozgrzanego, otwartego szybkowaru dajemy małą ilość oleju i wrzucamy mięso. Podsmażamy 5 minut. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy wody aż przykryje mięso. Zamykamy szybkowar. Zwiększamy płomień. Gdy pierwsza para pojawi się w zaworze zakładamy regulator ciśnienia. Gdy zacznie pyrkac jak parowóz zmniejszamy płomień i odliczamy 25 minut. Po tym czasie zgodnie z procedurą wypuszczamy parę, ściągamy regulator, przykrywkę i delektujemy się mięciutką wołowiną w sosie własnym. 

przepis na dania z szybkowaru

Używamy szybkowaru firmy Hawkins Futura 5 litrów. Mogę go z czystym sumieniem już dziś polecać.