| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos pieczarkowy

niedziela, 17 czerwca 2012

Schab pieczony to potrawa uniwersalna. Doskonała wędlina na świąteczny stół. Idealny obiad w każdy zwykły dzień. Pięknie wypieczone, kruche i smakowite mięso schabu wieprzowego można podać  z odpowiednimi dodatkami. 100%  naturalnej wędliny bez grama konserwantu i chemicznych substancji smakowych. Mamuśka nam dzisiaj przygotowała wersję obiadową z pysznym sosem pieczarkowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidorową z sosem bazyliowym. Dzięki marynacie i cytrynie schab jest soczysty oraz kruchy. Po prostu doskonałe jedzenie !

przepis na schab pieczony

Do przygotowania słusznej porcji pieczonego schabu potrzebujemy:

*Schab pieczony *

  • 1kg schabu bez kości

*Marynata*

  • pół szklanki oleju roślinnego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy dokładnie i nacieramy mocno solą i pieprzem. Odstające części mięsa i tłuszczyku dociskamy i mocno związujemy tak przygotowany schab sznurkiem lub grubą nicią. Mięso zachowa kształt i nabierze charakterystycznych dla pieczonych wędlin "bruzd".

Przygotowujemy marynatę,  w której nasz schab musi odleżeć 24 godziny w lodówce pod przykryciem. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego kruszymy w moździerzu. Olej mieszamy z sosem z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Schab układamy w odpowiednim pojemniku i zalewamy marynatą. Zakrywamy pojemnik folią aluminiowa i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień przenosimy nasz schab do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celcjusza i pieczemy schab około godziny lub półtorej. 

Schab jak już pisałem może nam służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu. Mamuśka zaserwowała nam go dziś w sosie pieczarkowym:

*Sos pieczarkowy*

  • pół kilograma pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka zielonej pietruszki

przepis na schab pieczony

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle dodając do smaku pieprz i sól. Pod koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i dusimy sos chwilkę. Śmietana powinna nam sos odpowiednio zagęścić. Po zgaszeniu palnika dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy sos gotowy już do podania.

Życzymy smacznego i zapraszamy na naszą facebook'ową stronę internetową: familijny