| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: schab wieprzowy

piątek, 11 listopada 2016

Zainspirowani sąsiadami (z tego miejsca pozdrawiamy) przygotowaliśmy dla Was przepis na kotlet schabowy z jajkiem. Porządny kawał mięsiwa, ser i całe jajo. ...no powiem szczerze bo jaglanych burgerach z poprzedniego wpisu to danie jest autentycznie nie dietetyczne. ...i bardzo dobrze. Bo jedzenie domowe musi godzić gusty wszystkich członków rodziny. Tak więc tym razem przepis dla facetów co zjeść lubią dobrze i niezdrowo :)

przepis na kotlet schabowy z kością

*Kotlet schabowy z jajkiem*

  • schab z kością - 3 grubsze kotlety
  • pieczarki - 1/2 kg
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra suszona
  • żółty ser do starcia
  • bułka tarta
  • smalec

Kotklety rozbijamy ale nie na żyletkę. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, a ż się zatumienią. Smażymy szybko bo kotlet ma dojść dopiero w piekarniku.

przepis na kotlet schabowy z kością

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesmażamy na odrobinie tłuszczu. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim podsmażone kotlety. Na środku każdego robimy górkę z pieczarek, a w niej natomiast robimy zagłębienie na jajo. Po wbicie do pieczarkowej górki jajka posypujemy całość startym żółtym serem.

Zapiekamy schabowe kotlety z jajkiem w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

wtorek, 09 grudnia 2014

...uff długi tytuł ale inaczej się nie dało. Roladek na blogu od groma ale tak dobrych dawno nie jadłem. Pleśniowy ser, gruszka i soczyste kawałki schabu podkręcone tymiankiem, bekonem i suszonymi śliwkami. Doskonałe danie na niedzielny obiad i właśnie nim w niedzielę się całą rodziną delektowaliśmy.

przepis na roladki

*Roladki schabowe w sosie*

  • schab bez kości - 8 plastrów
  • ser pleśniowy "Lazur" - 100g
  • suszona śliwka - 15 sztuk
  • gruszka - 2 sztuki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • tymianek suszony
  • bekon, boczek wędzony - 8 plastrów
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • miód - 2 łyżki
  • bulion(rosół) - szklanka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżeczka

 

Schab rozbijamy na kotlety. Nacieramy solą, świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem i tymiankiem przetartym w dłoniach. Na każdy rozbity kawałek schabu układamy plaster boczku lub bekonu, grubszy plaster sera pleśniowego typu "lazur". Resztę nadzienia roladek będą stanowić 3 lub 4 plasterki czosnku i suszona śliwka. Mała krypto reklama - w niemieckich sklepach Aldi znajdziecie pół kilogramową plastikową puszkę śliwek kalifornijskich. Genialne, wilgotne, pyszne. Lepszych nie jadłem od dawna. Do tej pory docierały do nas jedynie w prezentach z Niemiec, a się okazało, że mamy Aldika i ich śliwki pod nosem :)

przepis na roladki

Zwijamy roladki i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy mięso z wierzchu miodem, prószymy przetartym tymiankiem i kruszymy do naczynia resztę sera pleśniowego. Do naczynia powinny trafić jeszcze posiekany czosnek i pokrojona drobno reszta śliwek. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i dusimy w piekarniku rozgrzanym do  190 stopni około 50 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy do środka pokrojone w kostkę gruszki bez skóry.

Roladki wykładamy na deskę by sobie odpoczęły a całą resztę zawartości naczynia blendujemy. Przelewamy pyszny sos do rondelka. Należy go zagotować i zredukować z łyżeczką  jabłkowego octu. Do tego najprostszy colesław i mamy obiad jak się patrzy.

 

wtorek, 02 września 2014

Doskonały delikatny schab uduszony z warzywami. Schab po cygańsku. Nie ma się co tym razem rozpisywać tylko działamy od razu.

przepis na schab

*Schab po cygańsku*

  • schab bez kości - 80 dag
  • marchew - 80 dag
  • cebula - 50 dag
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser - 15 dag
  • majeranek
  • majonez
  • olej roślinny lub oliwa

Schab kroimy na półtora centymetrowe plastry i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kotlety solą i świeżo zmielonym pieprzem. Marchew kroimy w talarki a cebule w piórka. Ser ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem lub oliwą.

przepis na schab

Układamy warstwami: marchew, cebula, mięso, marchew, cebula, mięso. Warstwy warzyw posypujemy dodatkowo solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę mięsa nakładamy ze cztery łyżki majonezu i rozsmarowujemy go na całości. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika.

przepis na schab

Powinien już być rozgrzany do 190 stopni. Schab będzie się w nim dusił około 2 godziny. Na 10 minut przed końcem ściągamy pokrywę obsypujemy startym serem aby się ładnie zrumienił.

przepis na schab

Tak przyrządzony schab możemy podać z kluskami ale ziemniaki też będą doskonałym dodatkiem. W zasadzie następnym razem spróbujemy dodać je jako warstwy. Będzie to doskonały sposób na danie jednogarnkowe  na jesienne ogniska.


piątek, 09 maja 2014

Jakby tak cudzoziemcę nie znającego polskiej kuchni zbyt dobrze spytać o polskie dania to obok bigosu i kaszanki kotlety schabowe byłyby zapewne jednym z wymienionych przez niego dań. Przez nowomodnych Polaków pogardzane za prostotę przez lubiących tradycję w kuchni uwielbiane: kotlety schabowe. Dziś z małą zmianą w tradycyjnym w naszych domach przepisie ale równie dobre jeśli nie lepsze.

przepis na schab

*Kotlety schabowe*

  • schab - 8 około centymetrowej grubości plastrów
  • maślanka naturalna - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek suszony granulowany - 2 łyżeczki

 

Kotlety rozbijamy dość cienko ale tak by ich nie porozrywać i nie narobić w nich dziur. Suche składniki przeznaczone na panierkę mieszamy. Obtaczamy kotlety w mieszance, moczymy w maślance i znów obtaczamy w panierce. Smażymy kotlety na tłuszczu (masło, olej rzepakowy, smalec jak kto lubi lub woli) z obu stron na złoto.

przepis na schab

3-4 minuty z każdej strony w zupełności powinny wystarczyć. Najważniejsze by kotlet zachował swoją soczystość i nie był suchy. 

przepis na schab

Kotlety podajemy na przykład z młodymi ziemniakami w maślanym koperku i pyszną duszoną kapustą kiszoną ze skwarkami.

środa, 19 marca 2014

Kolejny przepis na schab wieprzowy. Tym razem roladki schabowe wypełniły się warzywnym farszem, a całość zwieńczył doskonały sos grzybowy z suszonych podgrzybków. Było pysznie z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami. Zapraszam.

przepis na schab wieprzowy

*Roladki schabowe w sosie grzybowym*

  • schab wieprzowy b/k - 80 dag
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • pieczarki - 5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • masło
  • maka
  • śmietana do sosów
  • grzyby suszone - 2 dag
  • sól
  • pieprz
  • musztarda francuska

 

Dzielimy schab na kotlety i każdy rozbijamy solidnie tłuczkiem. Nacieramy mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy płat smarujemy od wewnętrznej strony przyszłej roladki francuską musztardą.

przepis na schab wieprzowy

Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy całość na maśle i doprawiamy farsz pieprzem i solą. Gdy farsz wystygnie nakładamy go na każdy rozbity i wysmarowany musztardą kotlet.

przepis na schab wieprzowy

Zwijamy mięso w roladkę. Obtaczamy roladki w mące i smażymy na mocno rozgrzanej niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej jednej strony.

przepis na schan wieprzowy

Używamy do tego dość głębokiej patelni bo resztę procesu przeprowadzimy bez brudzenia innych naczyń.

przepis na schab wieprzowy

Namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski i wrzucamy do mięsa. Zalewamy mięso wodą po moczonych grzybach. Dusimy całość do miękkości na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem i zagęszczając redukujący się sos śmietaną.

czwartek, 02 stycznia 2014

Świąteczny stół wzbogacił się w zeszłym już roku o kolejną domową wędlinę peklowaną i parzoną w szynkowarze. Schab ze śliwką przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i mocno aromatyczny bez grama nieznanej nam chemii.

przepis na domową wędlinę

*Schab ze śliwką (szynkowar)*

  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Tradismak Szeherezada

W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw i soli peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych. Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku i aromatu.

przepis na domową wędlinę

Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.

przepis na domową wędlinę

Opis tej tajemniczej maszynki, którą posiadamy znajdziecie w jednym z pierwszych wpisów z odpowiedniej sekcji: wędliny z szynkowara

przepis na domową wędlinę

Po półtorej godziny parzenia produkt bedzie gotowy do schłodzenia i odstawienia do lodówki na noc. Na drugi dzień można z pomocą wrzątku wyciągnąć wędlinę z urządzenia. Polewamy odwrócony szynkowar wrzątkiem. Ewentualnie można z pomocą widelca wyjąć schab z szynkowara. To cały kawałek wędliny więc nie ma ryzyka, że wyrób nam się rozpadnie.

przepis na domową wędlinę

poniedziałek, 19 listopada 2012

Po imprezce zostało nam sporo różnych smakołyków. Obiad niedzielny musiał więc wykorzystać to czego nie zjedliśmy dzień wcześniej, a że trafił nam się kawałek niezłego schabu wieprzowego zrobiliśmy roladki. Delikatne mięso wypełnione aromatem rozmarynu, kabanosa, pleśniowego sera podane z sosem i kluseczkami smakowało całej rodzinie.

przepis na roladki

*Roladki schabowe*

  • schab około 1kg
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula 3szt
  • ogonówka plastry
  • kabanos
  • ser pleśniowy
  • ogórek kiszony
  • rozmaryn
  • oliwa lub olej

 

Umyty i odtłuszczony schab porcjujemy na kotlety. Rozbijamy każdy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Rozbite plastry posypujemy suszonym lub świeżym rozmarynem. Kolejno smarujemy musztardą i na każdy z nich układamy plaster ogonówki, podłużny kawałek kiszonego ogórka, cząstki pleśniowego sera oraz kawałki kabanosa. Mięso zawijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami lub nitką. 

przepis na roladki

Rozgrzewamy na patelni olej bądź oliwę z oliwek i obtoczone w bułce tartej roladki obsmażamy z każdej strony. Odkładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Nadmiar pozostałego na patelni tłuszczu usuwamy a na jego pozostałościach rumienimy pokrojoną w piórka cebulę. Stopień zarumienienia cebuli będzie zależny od tego jak ciemny chcemy mieć sos. Gdy cebula osiągnie oczekiwany kolor wlewamy 400ml bulionu i całość musi się zagotować. Pod koniec zatrzepujemy łyżką mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

przepis na roladki schabowe

Dla zagęszczenia sosu można ewentualnie przetrzeć cebulę przez sitko. My lubimy jednak sos ciut rzadszy byle mieć uduszoną w nim cebulkę w całości. Sosem zalewamy roladki i dusimy całość pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Aromaty dodatków we wnętrzu roladki pięknie się komponują się z rozmarynem, a mięso smakuje naprawdę wyjątkowo.

niedziela, 17 czerwca 2012

Schab pieczony to potrawa uniwersalna. Doskonała wędlina na świąteczny stół. Idealny obiad w każdy zwykły dzień. Pięknie wypieczone, kruche i smakowite mięso schabu wieprzowego można podać  z odpowiednimi dodatkami. 100%  naturalnej wędliny bez grama konserwantu i chemicznych substancji smakowych. Mamuśka nam dzisiaj przygotowała wersję obiadową z pysznym sosem pieczarkowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką pomidorową z sosem bazyliowym. Dzięki marynacie i cytrynie schab jest soczysty oraz kruchy. Po prostu doskonałe jedzenie !

przepis na schab pieczony

Do przygotowania słusznej porcji pieczonego schabu potrzebujemy:

*Schab pieczony *

  • 1kg schabu bez kości

*Marynata*

  • pół szklanki oleju roślinnego
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny świeżej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Schab myjemy dokładnie i nacieramy mocno solą i pieprzem. Odstające części mięsa i tłuszczyku dociskamy i mocno związujemy tak przygotowany schab sznurkiem lub grubą nicią. Mięso zachowa kształt i nabierze charakterystycznych dla pieczonych wędlin "bruzd".

Przygotowujemy marynatę,  w której nasz schab musi odleżeć 24 godziny w lodówce pod przykryciem. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego kruszymy w moździerzu. Olej mieszamy z sosem z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Schab układamy w odpowiednim pojemniku i zalewamy marynatą. Zakrywamy pojemnik folią aluminiowa i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień przenosimy nasz schab do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celcjusza i pieczemy schab około godziny lub półtorej. 

Schab jak już pisałem może nam służyć jako wędlina do kanapek lub główne danie niedzielnego obiadu. Mamuśka zaserwowała nam go dziś w sosie pieczarkowym:

*Sos pieczarkowy*

  • pół kilograma pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka zielonej pietruszki

przepis na schab pieczony

Pieczarki kroimy w talarki i obsmażamy na maśle dodając do smaku pieprz i sól. Pod koniec dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany i dusimy sos chwilkę. Śmietana powinna nam sos odpowiednio zagęścić. Po zgaszeniu palnika dodajemy posiekana natkę pietruszki i mieszamy sos gotowy już do podania.

Życzymy smacznego i zapraszamy na naszą facebook'ową stronę internetową: familijny