| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: schab wieprzowy

piątek, 11 listopada 2016

Zainspirowani sąsiadami (z tego miejsca pozdrawiamy) przygotowaliśmy dla Was przepis na kotlet schabowy z jajkiem. Porządny kawał mięsiwa, ser i całe jajo. ...no powiem szczerze bo jaglanych burgerach z poprzedniego wpisu to danie jest autentycznie nie dietetyczne. ...i bardzo dobrze. Bo jedzenie domowe musi godzić gusty wszystkich członków rodziny. Tak więc tym razem przepis dla facetów co zjeść lubią dobrze i niezdrowo :)

przepis na kotlet schabowy z kością

*Kotlet schabowy z jajkiem*

  • schab z kością - 3 grubsze kotlety
  • pieczarki - 1/2 kg
  • jajka - 4 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra suszona
  • żółty ser do starcia
  • bułka tarta
  • smalec

Kotklety rozbijamy ale nie na żyletkę. Nacieramy solą, pieprzem i papryką. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron, a ż się zatumienią. Smażymy szybko bo kotlet ma dojść dopiero w piekarniku.

przepis na kotlet schabowy z kością

Obrane pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesmażamy na odrobinie tłuszczu. Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim podsmażone kotlety. Na środku każdego robimy górkę z pieczarek, a w niej natomiast robimy zagłębienie na jajo. Po wbicie do pieczarkowej górki jajka posypujemy całość startym żółtym serem.

Zapiekamy schabowe kotlety z jajkiem w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

wtorek, 09 grudnia 2014

...uff długi tytuł ale inaczej się nie dało. Roladek na blogu od groma ale tak dobrych dawno nie jadłem. Pleśniowy ser, gruszka i soczyste kawałki schabu podkręcone tymiankiem, bekonem i suszonymi śliwkami. Doskonałe danie na niedzielny obiad i właśnie nim w niedzielę się całą rodziną delektowaliśmy.

przepis na roladki

*Roladki schabowe w sosie*

  • schab bez kości - 8 plastrów
  • ser pleśniowy "Lazur" - 100g
  • suszona śliwka - 15 sztuk
  • gruszka - 2 sztuki
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • tymianek suszony
  • bekon, boczek wędzony - 8 plastrów
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • miód - 2 łyżki
  • bulion(rosół) - szklanka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżeczka

 

Schab rozbijamy na kotlety. Nacieramy solą, świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem i tymiankiem przetartym w dłoniach. Na każdy rozbity kawałek schabu układamy plaster boczku lub bekonu, grubszy plaster sera pleśniowego typu "lazur". Resztę nadzienia roladek będą stanowić 3 lub 4 plasterki czosnku i suszona śliwka. Mała krypto reklama - w niemieckich sklepach Aldi znajdziecie pół kilogramową plastikową puszkę śliwek kalifornijskich. Genialne, wilgotne, pyszne. Lepszych nie jadłem od dawna. Do tej pory docierały do nas jedynie w prezentach z Niemiec, a się okazało, że mamy Aldika i ich śliwki pod nosem :)

przepis na roladki

Zwijamy roladki i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy mięso z wierzchu miodem, prószymy przetartym tymiankiem i kruszymy do naczynia resztę sera pleśniowego. Do naczynia powinny trafić jeszcze posiekany czosnek i pokrojona drobno reszta śliwek. Zalewamy wszystko szklanką bulionu i dusimy w piekarniku rozgrzanym do  190 stopni około 50 minut. Na 10 minut przed końcem wrzucamy do środka pokrojone w kostkę gruszki bez skóry.

Roladki wykładamy na deskę by sobie odpoczęły a całą resztę zawartości naczynia blendujemy. Przelewamy pyszny sos do rondelka. Należy go zagotować i zredukować z łyżeczką  jabłkowego octu. Do tego najprostszy colesław i mamy obiad jak się patrzy.

 

wtorek, 02 września 2014

Doskonały delikatny schab uduszony z warzywami. Schab po cygańsku. Nie ma się co tym razem rozpisywać tylko działamy od razu.

przepis na schab

*Schab po cygańsku*

  • schab bez kości - 80 dag
  • marchew - 80 dag
  • cebula - 50 dag
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser - 15 dag
  • majeranek
  • majonez
  • olej roślinny lub oliwa

Schab kroimy na półtora centymetrowe plastry i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kotlety solą i świeżo zmielonym pieprzem. Marchew kroimy w talarki a cebule w piórka. Ser ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem lub oliwą.

przepis na schab

Układamy warstwami: marchew, cebula, mięso, marchew, cebula, mięso. Warstwy warzyw posypujemy dodatkowo solą i pieprzem. Na ostatnią warstwę mięsa nakładamy ze cztery łyżki majonezu i rozsmarowujemy go na całości. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wkładamy do piekarnika.

przepis na schab

Powinien już być rozgrzany do 190 stopni. Schab będzie się w nim dusił około 2 godziny. Na 10 minut przed końcem ściągamy pokrywę obsypujemy startym serem aby się ładnie zrumienił.

przepis na schab

Tak przyrządzony schab możemy podać z kluskami ale ziemniaki też będą doskonałym dodatkiem. W zasadzie następnym razem spróbujemy dodać je jako warstwy. Będzie to doskonały sposób na danie jednogarnkowe  na jesienne ogniska.


piątek, 09 maja 2014

Jakby tak cudzoziemcę nie znającego polskiej kuchni zbyt dobrze spytać o polskie dania to obok bigosu i kaszanki kotlety schabowe byłyby zapewne jednym z wymienionych przez niego dań. Przez nowomodnych Polaków pogardzane za prostotę przez lubiących tradycję w kuchni uwielbiane: kotlety schabowe. Dziś z małą zmianą w tradycyjnym w naszych domach przepisie ale równie dobre jeśli nie lepsze.

przepis na schab

*Kotlety schabowe*

  • schab - 8 około centymetrowej grubości plastrów
  • maślanka naturalna - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek suszony granulowany - 2 łyżeczki

 

Kotlety rozbijamy dość cienko ale tak by ich nie porozrywać i nie narobić w nich dziur. Suche składniki przeznaczone na panierkę mieszamy. Obtaczamy kotlety w mieszance, moczymy w maślance i znów obtaczamy w panierce. Smażymy kotlety na tłuszczu (masło, olej rzepakowy, smalec jak kto lubi lub woli) z obu stron na złoto.

przepis na schab

3-4 minuty z każdej strony w zupełności powinny wystarczyć. Najważniejsze by kotlet zachował swoją soczystość i nie był suchy. 

przepis na schab

Kotlety podajemy na przykład z młodymi ziemniakami w maślanym koperku i pyszną duszoną kapustą kiszoną ze skwarkami.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Święta Wielkanocne to czas gdy wędliny warto robić samodzielnie. Dwa powody: firmy wędliniarskie pracują pełną parą i często jakość nie idzie w parze z ilością wytworzonych produktów. Drugi:  wiem co jem i to chyba najlepszy powód robienie domowych wędlin nie tylko w święta. Firma Tradismak przysłała nam tradycyjnie paczuszkę z przyprawami więc z tego miejsca im dziękuję, a Wam zaprezentuję schab parzony z kiełbasą. Pyszną i ciekawą w smaku wędlinę.

przepis na domową wędlinę

*Schab parzony z wędliną*

  • schab bez kości - 70 dag
  • kiełbasa 10 dag - odpowiednio długi kawałek pasujący do schabu
  • przyprawa Mefisto S
  • szynkowar
  • sól

Schab należy przekłuć długim i cienkim nożem wzdłuż. W uzyskany otwór wciskamy kiełbasę tak by wypełniła całą długość mięsa. Cały schab przyprawiamy solą i 4 łyżkami przyprawy Mefisto. Znajdziemy w niej przyprawy w różnych proporcjach takie jak papryka ostra i słodka, kminek, kolendra, czosnek i cebula. 

przepis na domową wędlinę

Wkładamy do szynkowara i parzymy w temperaturze 80 stopni. Dokładnie opisaną technikę parzenia wędlin w szynkowarze znajdziecie w przepisie na mielonkę  z szynki. Po półtorej godziny wyjmujemy szynkowar z garnka, chłodzimy pod zimną wodą i odkładamy do lodówki na całą noc.

przepis na domową wędlinę

Rano mamy gotową pyszną domową wędlinę nie tylko na świąteczny stół.

środa, 19 marca 2014

Kolejny przepis na schab wieprzowy. Tym razem roladki schabowe wypełniły się warzywnym farszem, a całość zwieńczył doskonały sos grzybowy z suszonych podgrzybków. Było pysznie z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami. Zapraszam.

przepis na schab wieprzowy

*Roladki schabowe w sosie grzybowym*

  • schab wieprzowy b/k - 80 dag
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • pieczarki - 5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • masło
  • maka
  • śmietana do sosów
  • grzyby suszone - 2 dag
  • sól
  • pieprz
  • musztarda francuska

 

Dzielimy schab na kotlety i każdy rozbijamy solidnie tłuczkiem. Nacieramy mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy płat smarujemy od wewnętrznej strony przyszłej roladki francuską musztardą.

przepis na schab wieprzowy

Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy całość na maśle i doprawiamy farsz pieprzem i solą. Gdy farsz wystygnie nakładamy go na każdy rozbity i wysmarowany musztardą kotlet.

przepis na schab wieprzowy

Zwijamy mięso w roladkę. Obtaczamy roladki w mące i smażymy na mocno rozgrzanej niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej jednej strony.

przepis na schan wieprzowy

Używamy do tego dość głębokiej patelni bo resztę procesu przeprowadzimy bez brudzenia innych naczyń.

przepis na schab wieprzowy

Namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski i wrzucamy do mięsa. Zalewamy mięso wodą po moczonych grzybach. Dusimy całość do miękkości na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem i zagęszczając redukujący się sos śmietaną.

czwartek, 02 stycznia 2014

Świąteczny stół wzbogacił się w zeszłym już roku o kolejną domową wędlinę peklowaną i parzoną w szynkowarze. Schab ze śliwką przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i mocno aromatyczny bez grama nieznanej nam chemii.

przepis na domową wędlinę

*Schab ze śliwką (szynkowar)*

  • schab wieprzowy - 70 dag
  • śliwki suszone - 15 sztuk
  • sól peklująca - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa Tradismak Szeherezada

W schabie robimy długim nożem dziurę na tyle dużą by zmieściły się na całej długości schabu przygotowane śliwki. Nacieramy schab mieszanką przypraw i soli peklującej. Jeśli nie macie przyprawy o której piszę można użyć własnych ulubionych. Przykładowo listki laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, kminek i papryka suszona porządnie zmielone w moździerzu również nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku i aromatu.

przepis na domową wędlinę

Przygotowany kawałek schabu wkładamy do szynkowara,na wierzch dajemy gałązkę rozmarynu, dociskamy praską i odkładamy na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień parzymy schab w garnku w temperaturze około 80 stopni Celcjusza stawiając szynkowar na podkładce lub ściereczce i zalewając wodą pod rant urządzenia.

przepis na domową wędlinę

Opis tej tajemniczej maszynki, którą posiadamy znajdziecie w jednym z pierwszych wpisów z odpowiedniej sekcji: wędliny z szynkowara

przepis na domową wędlinę

Po półtorej godziny parzenia produkt bedzie gotowy do schłodzenia i odstawienia do lodówki na noc. Na drugi dzień można z pomocą wrzątku wyciągnąć wędlinę z urządzenia. Polewamy odwrócony szynkowar wrzątkiem. Ewentualnie można z pomocą widelca wyjąć schab z szynkowara. To cały kawałek wędliny więc nie ma ryzyka, że wyrób nam się rozpadnie.

przepis na domową wędlinę

niedziela, 24 listopada 2013

Kolejna domowa wędlina pojawiła się na familijnym stole dzięki urządzeniu dostępnemu w sklepie internetowym dla miłosników naturalnych produktów Tradismak. Schab zaparzony w szynkowarze w towarzystwie doskonałych przypraw i czosnku to kolejny hit po mielonej szynce i polędwicy drobiowej z pieczarkami. Jak widzicie z szynkowarem "Singiel" można eksperymentować na rózne sposoby. Przepisów na domową wędlinę jest wiele i wcale nie trzeba korzystać z tych dostępnych w sieci. Można wykazać się własną wyobraźnią, a jedynie stosować się do kilku zasad obsługi tego prostego urządzenia.

przepis na domową wędlinę

Tym razem postanowiliśmy zrobić coś z całego kawałka wieprzowiny. Schab  to mięso doskonałe nie tylko na tradycyjne i oklepane wręcz kotlety. To także wspaniały produkt na domową wędlinę. 

*Schab w rozmarynie*

  • schab bez kości - 70 dag
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • rozmaryn suszony - 2 łyżki
  • sól peklowa - 2 łyżeczki (20g)
  • przyprawa Szeherezada - 2 łyżeczki
  • liść laurowy
  • ziarna jałowca
  • sól gruboziarnista (morska)

 

Schab osuszamy ręcznikami papierowymi i nacieramy mocno mieszanką soli peklowej, soli gruboziarnistej, doskonałej przyprawy ze sklepu Tradismak oraz suszonego rozmarynu. Na dnie szynkowara układamy pokrojone w plastry 2 ząbki czosnku. Wkładamy do urządzenia przyprawiony schab, a na wierzchu układamy kolejne plastry czosnku, liście laurowe i kilka ziaren jałowca. Dociskamy schab mocno praską i zapinamy sprężynę dociskową. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki aby przyprawy i sól peklowa mogły rozpocząć swoją ciężką pracę nad mięsem.

przepis na domową wędlinę

Brak doświadczenia w produkcji domowej wędliny spowodował, że szynkowar trafił do parzenia zbyt wcześnie. Myśleliśmy że 15 godzin starczy do zapeklowania niedużego kawałka mięsa. Okazuje się, że to za mało więc proponuje przetrzymać schabik w szynkowarze conajmniej 24 godziny. Po zaparzeniu mięso będzie przyjemnie różowe w całości. Nasz schabik był trochę dwukolorowy ale to i tak nie zmieniło tego, że był przepyszny. Postaramy się zrobić go niedługo jeszcze raz i ewentualnie poprawię dzisiejszy przepis o odpowiednią ilość czasu na peklowanie.

przepis na domową wędlinę

W dużym garnku rozkładamy na dnie ściereczkę lub inną odporną na temperaturę podkładkę. Układamy na niej szynkowar i zalewamy wodą ponad powierzchnię sprasowanego mięsa. Najlepiej pod rant szynkowara. Doprowadzamy temperaturę wody do 80 stopni i parzymy schab półtorej godziny. Po tym czasie należy szynkowar szybko schłodzić i odstawić do lodówki na całą noc. Po otwarciu szynkowara łatwo schab wyciągnąć z pomocą wbitego weń widelca.  Odpada nam polewanie urządzenia wrzątkiem. Zaprezentowana wędlina jest zrobiona z jednego kawałka mięsa więc widelec jej nie uszkodzi.

przepis na domową wędlinę

Schab w rozmarynie to przepyszna alternatywa dla kupnych wędlin. Soczysty, delikatny i mocno przyprawiony dodatek do kromki świeżego chleba. Polecamy.

PS1 - dodam tylko, że widoczna na zdjęciu galaretka powstała bez użycia żelatyny, której w przepisie tym razem nie użyliśmy. Nie muszę Wam chyba pisać, że galaretka jest jak wisienka na torcie każdego domowego wyrobu. Przepyszna.

PS2 - wcześniejsze przepisy oraz szczegółowy opis urządzenia znajdziecie w sekcji  wędliny z szynkowara. Warto tam co jakiś czas zaglądać bo od kilkunastu dni szerokim łukiem omijamy stoiska z wędliną, a rodzinne śniadania urozmaicamy sobie domowymi wyrobami.

 

wtorek, 11 czerwca 2013

Kolejny łatwy przepis na schab wieprzowy. Tym razem skorzystamy z dobrodziejstw świeżych oraz suszonych ziół i ...folii aluminiowej. Folia konieczna jest ponieważ schab przed pieczeniem nadkroimy by wypełnić szczeliny masłem ziołowym. Brak szczelnego opakowania mógłby spowodować wyschnięcie schabu, a na tym nam nie zależy.

Podany z młodymi ziemniaczkami  i mizerią stanie się doskonałym niedzielnym obiadem w Waszych domach.

przepis na schab

*Schab pieczony w ziołach*

  • schab wieprzowy b/k - 1 kg
  • masło - 100g
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia świeża - kilka listków
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • pietruszka natka - pęczek
  • koperek - pół pęczku
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka chilli
  • majeranek

Schab nacinamy tak na głębokość 3/4 - po upieczeniu docięte kawałki mają stanowić porcję mięsa. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z oliwek, grubo ziarnistą solą morską, pieprzem, majerankiem i mieszanką chilli. 

przepis na schab

Z masła i drobno posiekanych świeżych ziół tworzymy pastę, którą doprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą i rozmarynem. Tak przygotowanym masłem wypełniamy szczeliny nacięć. Zawijamy szczelnie schab w folię aluminiową i odkładamy na około godzinę do lodówki. 

przepis na schab

Kilogramowy schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza godzinę. Większe kawałki mięsa można  przetrzymać ciut dłużej.  Do brytfanki w której umieszczamy schab nalewamy szklankę lub pół wody.

przepis na schab

poniedziałek, 20 maja 2013

Kolejny przepis do sekcji schab wieprzowy. Tym razem delikatne roladki schabowe z duszoną marchewką i szynką szwarzwaldzką. Delicje na talerzu przygotowane  w prosty sposób. Marchew ma w polskiej kuchni sporo zastosowań. Glazurowana marchewka w połączeniu z imbirem dała pyszny dodatek do domowych obiadów. Dziś marchew wystą0pi jako wnętrze rozpływających się w ustach schabowych roladek.

przepis na schab wieprzowy

 

*Roladki schabowe z marchewką*

  • schab wieprzowy - 80 dag
  • marchew - 70dag
  • cebula
  • śmietana 12% - 180g
  • szynka szwarzwaldzka 
  • jajko
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • ziarna sezamu
  • bulion - 400ml

 

Schab kroimy w plastry i przy pomocy tłuczka rozbijamy je na cienkie płaty. Nacieramy rozbite mięso solą i pieprzem.

przepis na schab wieprzowy

Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Doprawiamy warzywa solą oraz pieprzem, a gdy marchewka delikatnie zmięknie dolewamy śmietanę. Dusimy marchewkę jeszcze chwilę ale powinna być aldente.

przepis na schab wieprzowy

Na plastry schabu układamy cieniutko pokrojoną szynkę szwarzwaldzką. Spora łyżka masy marchewkowej i zwijamy schab w roladkę. Moczymy roladki w rozkłuconym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej i ziaren sezamu. Można spiąć roladki wykałaczką ale jeśli dość mocno rozbiliśmy schab, ładnie się powinny  w odpowiedniej formie utrzymać same.

przepis na schab wieprzowy

Smażymy roladki na złoty kolor z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem uzyskanym podczas smażenia. Zalewamy naczynie bulionem i dusimy całość w piecu rozgrzanym do 180 stopni jakieś 15 minut. Roladki podane z mizerią i ziemniakami stanowiły przepyszny niedzielny obiad. 

BTW ... tak przygotowana marchew spokojnie może zostać użyta jako dodatek do obiadowych dań. Połączenie marchwi z cebulą i śmietaną dały całkiem fajny efekt, który pewnie jeszcze wykorzystamy.

 
1 , 2