| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: krupa

piątek, 14 grudnia 2012

Pożywna zupa na zimowe dni? Tylko krupnik. Na taki najzwyklejszy mamy już na naszym blogu przepis, dziś natomiast krupnik owsiany. Sama nazwa wskazuje, że typową dla tej zupy krupę, czyli kaszę, zastąpimy płatkami owsianymi. Można oczywiście użyć innych płatków, na przykład żytnich (powiem Wam w tajemnicy przed Mamuśką, że z żytnich jest lepszy) lub jęczmiennych. Kwestia gustu i upodobań kulinarnych.

przepis na zupę krupnik

Zupa szybka, gęsta i pożywna. W sam raz na rozgrzewkę po saneczkowych szaleństwach z dzieciakami na zaśnieżonych górkach.

*Krupnik owsiany*

  • porcja rosołowa (drobiowa lub wołowa)
  • włoszczyzna 
  • kawałek słoniny
  • cebula
  • ziemniaki ok. 1 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne - szklanka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek lub pietruszka zielona
  • śmietana do zup 18%

Na porcji rosołowej przygotowujemy bulion. Umyte mięso zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie usuwamy brudną pianę zwaną szumem. Następny krok to obranie ziemniaków i pokrojenie ich w kostkę.

Kiedy mięso będzie miękkie dokładamy ziemniaki i włoszczyznę. Używamy do takich zup startej na najgrubszych oczkach marchwi (2-3 sztuki), pietruszki w korzeniu (2szt), selera (kawałek, powiedzmy połówkę małego) i przekrojony na pół por. Por warto po przekrojeniu dokładnie wypłukać by oprócz płatków nie mieć w zupie piasku. Dorzucamy jeszcze ze dwa listki laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela i całą, obraną cebulę. Cebulę można oczywiście pokroić i zrumienić ale Siostra lubi to warzywo spałaszować w całości.

Mięso z ugotowanej zupy możemy rozdrobnić i podać jako dodatek do niej. Jednak my robimy inaczej. Wołowe mięso rosołowe przyda nam się na przykład na krokiety. Dla urozmaicenia krupniku możemy na przykład zrobić z kawałka słoninki skwarki i z nimi podać krupnik. Na prawdę fajny sposób - spróbujcie sami.

przepis na zupę krupnik

Wywar doprawiamy  pieprzem i solą. Na 2 minuty przed końcem wsypujemy szklankę płatków owsianych błyskawicznych. Płatki po ugotowaniu zagęszczą zupę do odpowiedniej konsystencji. Jeśli użyjemy innych płatków musimy sprawdzić jak długo powinny się one gotować i na tyle minut wcześniej dodać je do zupy. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę (opis hartowania w przepisie na krem z dyni).  Jeszcze tylko świeży posiekany koperek lub zielone liście pietruszki by pyszny, pożywny, gęsty krupnik owsiany był gotowy.

środa, 19 września 2012

Polski krupnik. Kolejne pyszne danie z kaszy. Tym razem z jęczmiennej - gryczane kotlety w wielu miejscach zrobiły karierę więc warto pociągnąć wątek krupy na naszym blogu. Krupa to właśnie kasza i stąd też wzięła się nazwa tej starej polskiej zupy gotowanej na mięsie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. W dzisiejszych czasach gdy nasze stoły opanowały zboża z dalekiego wschodu - czytaj ryż - ważne jest by i krupa znalazła miejsce w polskim menu. Według mnie tydzień bez kaszy w jakiejkolwiek wersji jest tygodniem straconym tak dla smaku jak i dla zdrowia. Zapraszamy więc na krupnik.

przepis na krupnik

Potrzebujemy:

*Krupnik*

  • skrzydło z indyka
  • kasza jęczmienna drobna
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pietruszka zielona
  • sól
  • pieprz

 

Od jakiegoś czasu podstawę do zup robimy na indyczym skrzydle. Przede wszystkim dlatego, że masowa produkcja i konsumpcja  mięsa z kurczaków spowodowała, że ich jakość dramatycznie spadła. Indyk z racji mniejszej popularności nie został jeszcze tak mocno uprzemysłowiony. Producenci mięsa indyczego ustawieni pod płotem przez tańszą produkcję przemysłowej kury dbają mocniej o jakość by właśnie tym pozyskać klientów. Dodatkowo gdy spojrzymy w tabele wartości odżywczych i porównamy oba mięsa to indyk jest górą. Nie każdy co prawda lubi indycze mięso i jego smak ale wywar z indyczego skrzydła jako baza pod zupy sprawdza się doskonale.

Umyte skrzydło zalewamy zimną wodą i gotujemy je aż przestaną się pojawiać charakterystyczne zaburzyny, które skrupulatnie usuwamy z powierzchni wody. Brak brudnej pianki oznacza że możemy dodać warzywa. Wcześniej umyte, obrane i starte na najgrubszych oczkach tarki marchewki, seler i korzeń pietruszki czekały w miseczce na swój czas. Właśnie nadszedł - zapraszamy je do garnka. Dodajemy do nich liście laurowe i jedno lub dwa ziarenka angielskiego ziela. Gdy warzywa nam zmiękną i zaczną opadać na dno dosypujemy kaszę jęczmienną. Warto kaszę najpierw wypłukać. Zalewamy ją w miseczce wodą, mieszamy i odlewamy mętny płyn. Znów zalewamy, mieszamy i... tak aż po którymś mieszaniu woda będzie czysta. Tak przygotowaną kaszę dosypujemy do naszego garnka z zupą.

przepis na krupnik

Dziś ja gotowałem krupnik i pierwszym moim pytaniem było: ile kaszy sypać? Jak myślicie jaką usłyszałem odpowiedź? Na oko sypię... tak to jest gdy uczy nas gotować ktoś kto robi to już wiele lat i jest w tym doskonały. Z racji tego, że na blogu tekst na oko mile widziany nie jest przeszukałem internet, w którym znalazłem poradę: 2 litry wody pół szklanki kaszy. Tego się więc trzymamy moi drodzy.

Gotujemy krupnik na bardzo małym  ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Pozwalamy nabrać kaszy wszystkich aromatów przypraw, mięsa i warzyw. Po około 30 minutach pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i sporą ilością posiekanej zielonej natki pietruszki. Zupę podawać możemy z obranymi kawałkami indyczego mięsa. Jest szkoła, która podaje krupnik z ziemniakami krojonymi w kostkę. W takim przypadku musimy na 15 minut przed końcem gotowania zupy ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka.

Treściwy, gorący i pyszny krupnik może być nawet obiadem jednodaniowym.