| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kluski śląskie

czwartek, 14 listopada 2013

Jednym ze smaków mojego dzieciństwa był kurczak w sosie. Delikatne mięso, gęsty i aksamitny sos rozlewający się na kładzionych łyżką kluseczkach z dodatkiem czerwonej kapusty lub domowych buraczków. Mogłem mieć z 10 lat gdy moja nieżyjąca już niestety babcia podawała mi takie pyszne domowe jedzenie. Aneta odtworzyła mi te smaki. Co prawda sos rozlewał się na kluskach śląskich ale   smakował idealnie jak ten babciny.

przepis na duszonego kurczaka

Zapraszam więc do smaków mojego dzieciństwa:

*Kurczak w sosie*

  • ćwiartka kurczaka - 3 sztuki
  • cebula - 2 większe sztuki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka
  • oliwa lub olej
  • bulion

Z umytych kawałków kurczaka zdejmujemy skórę i kroimy każdą ćwiartkę na pół. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i oprószamy słodką papryką. Obsmażamy kawałki z każdej strony na rumiano na mocnym ogniu i odrobinie oliwy lub oleju. Obsmażone mięso przekładamy do brytfanny.

przepis na duszonego kurczaka

Na pozostałym po kurczaku tłuszczu rumienimy pokrojone w piórka cebule. Całość dorzucamy do mięsa i podlewamy bulionem aby przykrył nam mięso. Dusimy kurczaka około 30 minut z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela. Gdy mięso zacznie odpadać od kości wyjmujemy je, a sos zagęszczamy mąką. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i zmielonym kminkiem redukując go chwilkę. Zamiast mąki można przetrzeć sos przez sitko - cebula powinna sos wystarczająco mocno zagęścić. My jednak lubimy jej kawałki w sosie.

przepis na duszonego kurczaka

Kurczaka podajemy na przykład ze śląskimi kluskami. Ich dziurki wypełnią się sosem i zatańczą na Waszych podniebieniach. Buraczki domowe na ciepło również są doskonałym dodatkiem do takiego kurczaka.

piątek, 06 września 2013

Zbliżająca się jesień zawitała na blogu knedlami ze śliwkami. Tym razem sos grzybowy przypomni Wam, że lato mamy już praktycznie za sobą. Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, podany z ziemniaczanymi pampuchami. Zapraszamy:

przepis na sos grzybowy

*Sos grzybowy*

  • podgrzybek świeży (lub prawdziwek) - 20 dag przebranych
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - łyżka
  • śmietana do zup i sosów
  • sól
  • pieprz
  • bulion - pół litra

 

Grzybki opłukujemy z piasku i resztek leśnego runa. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy pokrojone w dużą kostkę grzyby. Całość obsmażamy na sporym ogniu często mieszając. Dolewamy pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu. Pozwalamy się grzybkom dusić aż sos zgęstnieje. Pomagamy mu w tym kilkoma łyżkami śmietany. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilości soli, którą grzyby uwielbiają.

przepis na sos grzybowy

Sos grzybowy doskonale się nadaje do mięs, dań myśliwskich ale i do zwykłych klusek śląskich. Można także zrobić ulubione przez nasze dzieciaki pampuchy ziemniaczane. Robi się je identycznie jak wspomniane kluski śląskie ale zamiast gotować smaży się kluski na głębszym oleju. Pyszne!

przepis na sos grzybowy