| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: dorsz

sobota, 12 września 2015

Dietetyczna wersja pieczonej ryby nie musi być ani nudna ani niesmaczna. Dorsz pieczony na warzywach smakował nam bardzo i raczej na stałe zapisał się w naszym domowym menu.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony na warzywach*

  • dorsz - 450g
  • papryka - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • koperek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • parmezan, gran padano lub inny twardy ser
  • oliwa

Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą. Mieszamy rękami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na przykład w jednorazowym pojemniku do zapiekania. Na wierzchu warzyw układamy skropione sokiem z cytryny i natarte solą oraz pieprzem kawałki ryby. Całość posypujemy pietruszką i zamykamy naczynie.

przepis na dorsza

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy rybę przez około 45 minut. 10 minut przed zdejmujemy pokrywkę, posypujemy tartym serem i zapiekamy na złoto. Co prawda my podaliśmy rybę z ziemniakami i pyszna sałatą ale spokojnie można zjeść ją tylko z pysznymi warzywami, na których ją piekliśmy.

poniedziałek, 17 lutego 2014

Ryba sama w sobie jest dobra i w zasadzie nie trzeba dużo z nią kombinować by czerpać przyjemność z jej spożywania. Tym razem jednak postanowiliśmy trochę podkręcić smak pieczonego dorsza. Serowa panierka z dużą ilością ziół spowodowała, że pieczony dorsz nabrał dodatkowych aromatów. Było pysznie, a rybka zamknięta pod serową skorupką była niesamowicie soczysta. Polecam ten sposób na dorsza.

przepis na dorsza

*Dorsz pieczony w serowej panierce*

  • dorsz filet - 0,5 kg
  • jajka - 2 sztuki
  • gęsta śmietana - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • imbir w proszku - 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
  • suszone i blendowane płatki czosnku - 1 łyżeczka
  • cytryna
  • mąka
  • olej
  • ser tarty parmezan lub inny twardy dojrzewający

Szukajcie dobrego dorsza moi drodzy. Na rynku dostępne jest sporo ryb cały rok także mrożonych. Czasami  nie ma dostępu do świeżej niemrożonej ryby. Warto jednak się potrudzić i znaleźć sobie sklep, w którym dostaniecie porządny kawał dorsza. Gruby, otoczony cieniutką warstwą lodu i w odpowiednim białym kolorze. Warto spytać się czy ryba jest mrożona w systemie IQF ponieważ zapewnia to doskonałą jakość produktu. Ryby dostępne w handlowych molochach bym sobie odpuścił. Często zanim tam rybka trafi do sprzedaży sporo sobie po Polsce pojeździ i to nie zawsze idealnym transportem. Lepszej jakości rybę znajdziecie w małych ale za to sprawdzonych sklepach. My mamy szczęście i mamy takie miejsce w Dąbrowie Górniczej gdzie dorsz nawet mrożony jest doskonały.

przepis na dorsza

Mięso ryby kroimy na kawałki. Porządnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Rybę skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Wkładamy na godzinę do lodówki by dorsz skruszał. Możemy przygotować w tym czasie serową panierkę.

przepis na dorsza

Rozbite jajka, śmietanę, przyprawy i solidną porcję soli mieszamy ze startym serem. Parmezan jest przy okazji tego przepisu idealny ale nie ma najmniejszego problemu by użyć innego twardego sera - jak na przykład biedronkowego Starego Olendra. Osobiście go bardzo lubię. Całość dobrze wymieszana powinna utworzyć coś w rodzaju naleśnikowego ciasta. Kawałki ryby obtaczamy w mące, następnie w serowej panierce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

czwartek, 12 września 2013

Dzieciaki suszą nam czasami głowę widząc reklamy w telewizji w temacie smakowitych chrupiących rybek. Gotowe rybne kotlety mielone w różnych formach, przeważnie mrożone smakują jak kawałki dykty lub tektury. Ryby warto jeść i to często więc rozwiązaniem jest kotlet mielony z dorsza.

przepis na rybę

Można je przygotować na różne atrakcyjne dla dzieci sposoby korzystając z metalowych foremek w kształcie gwiazdek lub rybek. Przy najbliższej okazji zaprezentuję zdjęcia takich zabawnych kotlecików. Dziś kotlet mielony z dorsza w tradycyjnej formie. Najważniejsze jest to że takie danie jest przygotowane ze składników, które sami kupiliśmy. 

*Kotlet mielony z dorsza*

  • dorsz świeży lub mrożony - 40 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • jajka - 1 sztuka
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 sztuka
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

 

Wymyty porządny kawałek ryby suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy dorsza na mniejsze kawałki by ułatwić sobie mielenie. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Mielimy oba składniki w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy rozbite jajko i posiekaną drobno cebulkę.

przepis na rybę

Wyciskamy do miski sok z połówki cytryny. Można zetrzeć trochę  skórki dla podkręcenia owocowego aromatu. Pozostaje nam już tylko dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli masa byłaby zbyt wodnista możemy zagęścić ją łyżką bułki tartej lub kaszy manny. Formujemy w rękach kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron tak by skórka stała się złota i chrupiąca.

Podana z samodzielnie zrobionymi frytkami i zdrową surówką z kapusty kiszonej doskonale zaspokoi głód naszych dzieciaków zamiast reklamowanych intensywnie w programach dla dzieci fastfoodowych śmieci.