| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: ziele angielskie

niedziela, 23 grudnia 2012

Bez śledzi w oleju żadne święta się w naszym domu nie mogą odbyć. Delikatne mięso śledzia przyprawione w olejowej zalewie to przepyszny dodatek do świątecznych posiłków. Sposobów na przyrządzenie dobrego śledzika jest wiele. My stosujemy poniższy:

przepis na śledzie

 

*Śledzie w oleju*

  • 0,5kg śledzi a'la matjas
  • cebula czerwona 4szt
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • goździki
  • pieprz czarny ziarenka
  • czosnek 4 ząbki

 

Śledzie moczymy na około dwie godziny w zimnej wodzie. Po godzinie spróbuj czy śledź przestał być mocno słony. Każdy śledź jest inny więc czas moczenia może się wahać. Odmoczone śledzie kroimy na kawałki.

przepis na śledzie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Układamy wszystko w słoiku dbając o różnorodność warstw. Śledź, cebula, czosnek, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela, tyle samo goździków i pieprzu. Tak układamy warstwy  prawie pod pokrywkę. Zalewamy olejem aż przykryje całość i odstawiamy słoik do lodówki. Najlepsze śledzie są po około 4 dniach gdy wszystko się pięknie przegryzie.

    ...tylko kto by tam wytrzymał tyle dni...

poniedziałek, 03 grudnia 2012

Co robicie z mięsem, na którym gotujecie niedzielny rosół? My zbieramy cierpliwie aż przyjdzie dzień taki jak ten. Przepyszne krokiety z mięsem i kapustą zagościły na naszym stole. Uwielbiam zawijane naleśniki z mięsno-kapuścianym farszem i solidną porcją czerwonego barszczu z najlepszych polskich buraków.Poniższe krokiety to 100% domowego jedzenia ... pycha !

przepis na krokiety

*Krokiety z mięsem i kapustą*

  • mięso wołowe 60 dag
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula
  • oliwa lub olej roślinny
  • ciasto naleśnikowe (przepis na naszym blogu)
  • jajko
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy z kilkoma ziarenkami angielskiego ziela i laurowymi listkami. Gdy kapusta zmięknie odsączamy ją i czekamy aż wystygnie. W tym czasie możemy zmielić wołowinę. Każdej niedzieli gotując rosół zostawiamy sobie w zamrażalniku kawałki użytego w nim wołowego mięsa. Kawałki antrykotu, pręgi lub innej rosołowej porcji. Raz, że nie lubimy marnować dobrego mięsa,  a dwa farsz oparty o kawałki mięsa z rosołu jest doskonały. Mięso podczas gotowania przejmuje sporą część aromatów warzyw i staje się świetną bazą farszu do krokietów.

przepis na krokiety

Zmielone dokładnie mięso łączymy z ostygniętą i pokrojoną kapustą kiszoną. Na odrobinie oliwy smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę, która także trafia do farszu. Odrobina kolorowego pieprzu oraz soli dla smaku i mieszamy farsz dokładnie.

przepis na krokiety

Z ciasta naleśnikowego smażymy nieco grubsze niż zwykle placki, w które zwijamy kilka łyżek farszu. Z podanych składników winno wyjść około 13-15 krokietów. W miseczce pozostało nam rozbełtać jajko by obtoczyć z jego pomocą krokiety w bułce tartej.

przepis na krokiety

Smażymy krokiety z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy przepyszne krokiety z gorącym, czerwonym barszczem.

przepis na krokiety

Tak więc jeśli do tej pory nie odkładaliście rosołowego mięsa to róbcie to. Warto je wykorzystać powtórnie do krokietów lub pierogów.