| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pietruszka

poniedziałek, 11 marca 2013

...czyli ciekawa wariacja w temacie włoskich sosów do makaronu. Oryginalne  pesto to mieszanka bazylii, piniowych orzechów, doskonałej włoskiej oliwy i specyficznego aromatu parmezanu. Często zastanawialiśmy sie czy można te składniki zastąpić czymś bardziej swojskim i dostępnym na naszym polskim dość ubogim rynku. Najbardziej aromatyczna  roślina w polskim warzywniaku to pietruszka, a najłatwiej dostępne orzechy to ...ziemne. Nie pozostało więc nic innego jak zrobić zielone pesto właśnie z tych składników. Wyszło ciekawie... a biedronkowy Olender sprawdził się całkiem dobrze.

przepis na pesto

*Pietruszkowe pesto*

  • pietruszka zielona - 2 pęczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • orzechy ziemne (fistaszki) - 80g obranych
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • ser dojrzewający - 3 łyżki

Umytą natkę wstępnie siekamy z czosnkiem. Wrzucamy całość do blendera. Trafiają tam także rozdrobnione kawałki orzechów ziemnych. Łatwo to zrobić - zbieramy obrane orzeszki do płóciennego woreczka i miażdżymy wałkiem kuchennym lub tłuczkiem. Wystarczy już tylko do pojemnika dodać oleju lub oliwy z oliwek, z dwie lub trzy łyżki startego sera i porządnie całość zmiksować.  Sos doprawiamy solą i pieprzem.

przepis na pesto

Pesto podajemy z makaronem. Przykładowo Tagliatelle będzie pasować jak znalazł. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody al'dente. Po odcedzeniu przerzucamy makaron  do pustego garnka. Dodajemy pesto i energicznie mieszamy makaron potrząsając garnkiem. Jeśli makaron byłby zbyt suchy - oliwa powinna mu pomóc. Porcję makaronu dodatkowo pruszymy sporą ilością utartego kwaskowatego sera.

Tak podany makaron warto podać z jakąś dobrą sałatką. Skoro wariujemy w temacie prawie włoskich sosów możemy powariować w temacie prawie greckiej sałatki. Oto ona:

*Sałatka a'la grecka*

  • roszponka - 500 g
  • pomidorki koktailowe - 250g
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • czerwona cebula - połówka lub jedna mała
  • ser typu feta - z Mlekowity najlepszy

przepis na sałatkę

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a pomidorki w na połówki. Ser typu feta natomiast w niezadużą kostkę. Mieszamy wszystko z roszponką i polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

*Dressing do sałatki*

  • oliwa - 6 łyżek
  • ocet winny - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki - utarty
  • oregano - łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sładniki dressingu mieszamy w zamkniętym specjalnie do tego przeznaczonym słoiczku i energicznie potrząsamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

...wszystko stanowi ciekawy i niezbyt drogi obiad. Wychodzi na to, że warto czasami powariować i nie szukać na siłę smaków w dalekich krajach.

niedziela, 10 czerwca 2012

Dzisiaj na obiad ryba w boczku. Niedzielny ranek Ojca w kuchni zaowocował kulinarnymi fajerwerkami w postaci śniadania i obiadu. Gotowanie sprawia mi przyjemność ale pod jednym warunkiem. Nikt mi się w kuchni nie pląta. Po wygonieniu najbliższej rodziny z krainy garnków i przypraw Ojciec zabrał się do dania dnia czyli ryby w boczku z dodatkiem sosu śmietanowego.

przepis na rybę w boczku

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

*Ryba w boczku*

  • 1kg filetów rybnych ( my użyliśmy tilapii choć dorsz byłby perfekcyjną rybą do tej potrawy)
  • 8 długich plastrów boczku wędzonego
  • 10 dag tartego sera ( użyliśmy Złotego Mazura)
  • 2 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka świeża
  • oregano świeże ( sklep nas zawiódł w sobotę i musieliśmy użyć suszonego)
  • cytryna

przepis na rybę w boczku

*sos śmietanowy*

  • śmietana słodka - 5 łyżek
  • czosnek - 2 lub 3 ząbki
  • masło - 4 łyżki
  • oregano
  • pietruszka zielona

 

Filety nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną i oliwą. Każdy filet owijamy boczkiem wędzonym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obsypujemy  oregano i pietruszką. Całość należy pokryć utartym serem żółtym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i naszą rybę dusimy w nim przez 20-25 minut. Ryba wypełnia się aromatem boczku i przypraw. My w tym czasie możemy przygotować sos śmietanowy.

przepis na rybę w boczku

Na patelni należy rozpuścić masło. Dodajemy oregano i zieloną pietruszkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Chwilę nasze przyprawy muszą się podsmażyć. Po chwili dolewamy słodką śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Sosem należy oblać nasza rybę w naczyniu żaroodpornym na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika.

przepis na rybę w boczku

Rybę można podawać z ryżem i z gotowanymi warzywami. My dziś zjedliśmy ją z młodymi kartofelkami w koperku i pyszną sałatką z pomidora, cebuli, ogórka zielonego w odrobinie gęstej śmietany. Trudno nasze danie nazwać dietetycznym ale... no nie da się ciągle dbać o linię ;)

przepis na rybę w boczku

Życzymy smacznego !