| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: pasta

sobota, 07 października 2017

Domowy paprykarz z tuńczykiem. Kolejna na naszym blogu pasta do chleba, którą warto przygotować. Szybko, łatwo i przyjemnie.

przepis na paprykarz

*Paprykarz z tuńczykiem*

  • tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g
  • ryż biały - 50g
  • marchew - 1 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • słodka papryka suszona - 1/3 łyżeczki
  • pieprz
  • sól

Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut. 

przepis na paprykarz

Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.

 

czwartek, 11 maja 2017

Z racji tego że nadchodzi lato ...choć za oknem tego nie widać...pora znów uśmiechnąć się do dań dietetycznych. Tym bardziej, że Ojciec dobija już powoli do setki co Mamuśkę trochę martwi, a dzieciaki mają ubaw z mojej masy brzusznej. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał facetowi czterdziestka wyłazi brzuchem... Tym razem na blogu przepis na zdrową pastę śniadaniową z twarogu i lnianego oleju. Olej lniany został trochę wyparty z polskiej kuchni przez modę oliwną. Pora go przywrócić na polskie stoły tym bardziej, że zdrowy. Delikatny smak wzbogaca na przykład sałatki i inne potrawy "na zimno". Oleju lnianego nie wolno bowiem używać do smażenia czy pieczenia.

przepis na twarożek

*Twarożek z olejem lnianym*

  • twaróg - 250g
  • olej lniany - 3 łyżki
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalnu - ewentualnie
  • sól
  • pieprz

 Miksujemy ser z olejem lnianym. Intensywnie i długo by składniki się połączyły. Jeżeli ser jest zbyt suchy dodajemy odpowiednią ilość jogurtu. Gdy twaróg osiągnie konsystencję gładkiej pasty mieszamy go delikatnie z posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. 

przepis na twarożek

Pasta jest doskonałym dodatkiem do śniadania i świeżego pieczywa. Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Przepis na smalec byłby zbyt prosty więc dzisiejszy dodatek do chleba jest nieco bardziej urozmaicony. Smarowidło przygotowane ze słoniny, dobrej jakości boczku i doskonałej, aromatycznej kiełbasy toruńskiej pojawiło się w naszej lodówce za sprawą Anety.

przepis na smarowidło

Zachciało mi się czegoś tłustego i antydietetycznego ... niejeden fanatyk zdrowego żywienia rzekłby - trucizny i zapychacza żył.

Supermarkety pełne są różnych produktów o wdzięcznych nazwach - smarowidła staropolskie, babuni i inne mające przypomnieć nam, że tak się kiedyś jadało. Jeszcze ciepły ciemny chleb, kiszony ogórek i szczypta soli. Niestety to co w kupnych słoikach się znajduje może czasami wzbudzić  obrzydzenie gdy jakimś cudem dowiemy się czego producent użył do stworzenia swojego smarowidła. Zróbmy je więc sami - wyjdzie pewnie taniej, a na pewno zdrowiej.

*Smarowidło do chleba*

  • słonina - 60dag
  • boczek wędzony - 30dag
  • kiełbasa toruńska - 35dag
  • cebula - 1szt
  • czosnek polski- 3 ząbki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy w garnuszku na niewielkim ogniu. Zwróćcie uwagę na kolor kupowanej słoniny - powinna być idealnie biała. Różowawe słoniny są może tańsze ale są kiepskiej jakości, a przy topieniu skwarki tańcują po całej kuchni od nadmiaru wody.  Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy drobno. Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy przygotowaną mięsną masę do wytopionego smalcu. Cebulę siekamy w drobna kostkę i ona również trafia do garnka. Smarowidło wraca nad palnik.

przepis na smarowidło

Mieszamy dokładnie całość drewnianą łyżką by mięso nie przywierało do dna garnka. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy smarowidło pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Zdejmujemy znów garnek z ognia by na koniec dorzucić posiekany drobno czosnek.

Po ostudzeniu przelewamy smarowidło do odpowiedniego pojemnika i zostawiamy na kilka godzin do skrzepnięcia. 

środa, 10 października 2012

Uwielbiamy pasty do chleba.Pasta z wędzonej makreli jest jedną z naszych ulubionych. Dość szybko nudzą się dzieciakom szynki, wędzonki, żółte sery. Mijają niestety ciepłe dni pełne kolorowych kanapek z dostępnych wszędzie i w przystępnej cenie pomidorów, papryk i innych letnich warzyw. Wędzona makrela jak nic nadaje się na przygotowanie pysznej pasty, której można później użyć do przygotowania śniadania bądź kolacji.



Zróbmy ją:

*Pasta z makreli*

  • 1 wędzona makrela
  • jajko
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

 

Najtrudniejszym elementem przygotowania jest obranie makreli i usunięcie ości. Makrela jest rybą posiadające maleńkie ale niebezpieczne dla dzieci ości. Należy więc sumiennie ją z nich oczyścić rozdrabniając kawałki wędzonego mięsa w palcach. To najlepszy sposób na wychwycenie wszystkich ości.

Cebulkę kroimy bardzo drobno. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi. W między czasie gotujemy jajko na twardo. Składniki mieszamy w miseczce dodając majonez i musztardę ugniatając całość widelcem. Na koniec trafia do pasty posiekane jajko oraz pieprz i sól. Pasta gotowa w kilkanaście minut smakuje najlepiej z razowym chlebem lub uwielbianym w naszym domu chlebem typu Baltazar.

niedziela, 08 lipca 2012
Pieczarka ma w naszym domu wiele zastosowań. Ten popularny i dość tani grzyb ma sporo zalet. Pasta pieczarkowa uatrakcyjni na pewno Wasze menu. Przygotowanie jej jest banalne i nie wymaga zbyt dużej ilości czasu. Daje jednak sporo satysfakcji widok dzieciaków pochłaniających pachnące świeżością pajdy chleba posmarowane naszą pieczarkową pastą.

przepis na pastę pieczarkową
Do przygotowania pasty pieczarkowej potrzebujemy:

*Pasta pieczarkowa*
  • 30dag pieczarek
  • 15dag mielonki 
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • pół pęczku koperku (ewentualnie szczypiorku lub zielonej pietruszki)
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

przepis na pastę pieczarkową

Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Tak przygotowane pieczarki wrzucamy na półtorej minuty do wrzącej i osolonej wody. Do osobnego pojemnika ścieramy mielonkę na grubych oczkach. Cebulę kroimy  w drobną kostkę. Koperek ( ewentualnie szczypiorek lub pietruszkę) siekamy. Ugotowane na twardo jajka również przecieramy przez grube oczka tarki. Do pojemnika przesypujemy odcedzone z wrzątku pieczarki. Do masy dodajemy majonez i musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.

przepis na pastę pieczarkową

Pastę podawać możemy ze świeżym razowym chlebem. Doskonałe tak na kolację jak i na śniadanie. Smacznego !