| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: grill

środa, 18 grudnia 2013

Jeszcze się dobrze jesień nie skończyła, a zima nie zaczęła a my już tęsknimy za grillowanymi potrawami jedzonymi na świeżym powietrzu. Skrzydełka pieczone to Ojca ulubiona przekąska czy to do ciekawego filmu czy też do zimnego piwka na działce. Dobrze takie skrzydełka jest solidnie zamarynować, a miód będzie do mięsa doskonałym dodatkiem. Grill gdzieś w mrocznych zakątkach piwnicy czeka na lato, a my sobie pieczone skrzydełka zrobimy w domu.

przepis na grillowane skrzydełka

*Pieczone skrzydełka w miodzie*

  • skrzydełka kurczaka - 1 kg
  • miód - 7 łyżeczek
  • olej roślinny lub oliwa - 10 łyżeczek
  • sos sojowy - 10 łyżeczek
  • cytryna
  • sól - 2 łyżeczki

 

Z połowy cytryny wyciskamy sok. Rozpuszczamy w nim miód i dodajemy sos sojowy oraz olej. Doprawiamy marynatę łyżeczką soli. Pakujemy skrzydełka do pojemnika zalewamy marynatą i szczelnie zamykamy. Skrzydełka powinny sobie w miodzie leżakować kilka godzin. Kilka razy obracamy skrzydełka w pojemniku by znów pokryły się marynatą.

przepis na grillowane skrzydełka

Ruszt piekarnika smarujemy olejem lub oliwą. To po to by skrzydełka nie przywarły do niego. Na dole na blasze rozkładamy papier do pieczenia aby skapujący tłuszcz nie doprowadził naszej żony do rozpaczy. Na grillu sprawa jest prosta co spłynie na rozżarzone węgle doda odpowiedniego aromatu grillowanym potrawom. W piekarniku zwęglony tłuszcz może jedynie dać efekt podobny temu jaki daje płonąca papa dachowa. Skrzydełka powinny się piec w temperaturze 220 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg.

przepis na grillowane skrzydełka

Gdy skrzydełka zaczną się przypiekać należy posmarować je jeszcze raz z pomocą pędzelka resztkami marynaty i posolić dodatkową łyżeczką soli. Skórka będzie pięknie glazurowana i chrupiąca. Tak przyrządzone skrzydełka nie potrzebują nawet specjalnych dipów by być gwiazdą wieczoru. Polecam.

niedziela, 21 października 2012

W tym roku nie mieliśmy okazji wspólnie pogrillować w rodzinnym gronie z przyjaciółmi. Nie było więc możliwości zrobić pysznej sałatki z grillowanych warzyw pachnących drzewnym węglem. Zrobimy ją dzisiaj korzystając z dobrodziejstw nowoczesnej techniki i funkcji grilla w piekarniku. Jednak polecam ją zrobić w przyszłym roku podczas kolejnego grillowego szaleństwa. Byle byśmy nie wpadali na pomysły grilla na balkonie jak już o tym kiedyś pisałem.

przepis na sałatkę

Do przygotowania sałatki potrzebujemy sporo warzyw:

przepis na sałatkę

*Sałatka z grillowanych warzyw*

  • bakłażan
  • cukinia
  • czerwona papryka 2szt
  • zielona papryka 2szt
  • żółta papryka 2szt
  • cebula 1szt
  • ser typu feta lub oryginalna grecka feta
  • 3 lub cztery ząbki czosnku 
  • pomidory 2szt
  • czerwona cebula 1szt
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • tymianek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Warzywa oprócz pomidorów i czerwonej cebuli kroimy w wygodne do grillowania kawałki i opiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż skórka papryki mocno ściemnieje. Oznaczać to będzie, że łatwo ją będzie można z papryki zdjąć. Jest to dość ważne bo skóra papryki pod wpływem temperatury twardnieje i staje się niespecjalnie jadalna. Ząbki czosnku również opiekamy bez obierania. Na warzywa kładziemy kilka gałązek tymianku i majeranku.

przepis na sałatkę

Obrane upieczone papryki kroimy w paski, a resztę warzyw w słuszną kostkę. Małe opakowanie 270g sera typu fety kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Nie grillowane pomidory i czerwoną cebulę kroimy w kostkę lub piórka i mieszamy całość sałatki.

przepis na sałatkę

Z 2 łyżek oliwy i jednej octu winnego robimy dressing który doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę z grillowanych warzyw podajemy do grillowanych mięs lub chlebowych grzanek opiekanych nad ogniem ogniska. W to jesienne popołudnie podaliśmy sałatkę z pieczonym kartofelkami i przepysznym zabielanym barszczem z czerwonych buraków. Pyszny obiad dla całej rodziny. Szkoda, że czas kiedy można byłoby to zrobić na świeżym letnim powietrzu minął w tym roku bezpowrotnie. 

 

czwartek, 26 lipca 2012

Popularność amerykańskiej wersji grilla w Polsce z roku na rok rośnie. Dostępność tak urządzeń jak i produktów, które w ten sposób możemy przygotowywać jest już tak duża, że grillować może każdy. Uwielbiam te wszystkie karkówki, kiełbaski, warzywa podawane prosto z grillowej kratki na mój talerz. Dobre piwo, kontakt z naturą, uroczy zachód słońca, nie powtarzalny aromat potraw ... nawet komary mają w taki wieczór swój tajemniczy urok.

Grill to wynalazek tak stary jak ludy pierwotne i ich odkrycie właściwości ognia. Jednak pierwsze  podręczne tego typu urządzenia wymyślili bodajże Grecy. W kulturze współczesnej grillowe boom zapoczątkowali amerykanie po drugiej wojnie światowej, której klasa średnia w ten sposób relaksowała się za miastem po tygodniu ciężkiej pracy. Grill to także świetne urządzenie pomagające w tworzeniu kulinarnych majstersztyków. Pieczone nad rozżarzonym drzewnym węglem mięso nabiera niebiańskich aromatów. Nigdy nie uzyskamy tych efektów poddając je obróbce w zwykłym piecu gazowym, na patelni czy w mikrofalówce. Urok pieczonego na wolnym powietrzu mięsa czy warzyw jest wprost nieoceniony.

Zazdroszczę od dawna ludziom mającym możliwość grillowania we własnym przydomowym ogrodzie. Każdy obiad latem mogą wzbogacać o ten rodzaj przygotowanych posiłków. Jako mieszkaniec centrum miasta i typowego blokowiska takich możliwości nie posiadam. Choć czy aby na pewno ?

Okres wakacji to także okres typowo polskiego balkonowego grillowania. Nie potrafię zrozumieć nikogo kto mieszkając w wielorodzinnym budynku jest wstanie wpaść na pomysł rozpalenia grilla na własnym balkonie. Egoizm takich osób jest żałosny. Grill to nie tylko wspaniałe mięsa i posiłki. To także zagrożenie pożarowe, a co najważniejsze sporo tłustego dymu. Nie wyobrażam sobie abym mógł mojemu sąsiadowi załatwić na cacy wieczór. Nie potrafiłbym gęstej chmury dymu z mojego grilla na balkonie wprowadzić do jego mieszkania tylko dlatego, że nie chciało mi się wyjechać za miasto lub do miejsca w parku na grilla specjalnie przygotowanego. Tak samo nie potrafię zrozumieć ludzi, którzy na publicznych plażach w samym środku opalających się i relaksujących ludzi rozpoczynają typowo polskie grillowanie. Niestety wiele się musimy jeszcze uczyć. Tak kultury osobistej jak i normalnej ludzkiej empatii, która by nam nie pozwoliła dopuścić do tak prymitywnych, idiotycznych zachowań i sytuacji.

Polacy ! Nie róbmy grillem wiochy !



Tagi: grill
20:00, srk76 , Strefa Wolnego Słowa
Link