| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: zielone pesto

wtorek, 18 września 2012

Popularne się ostatnio zrobiło w mediach tzw. gotowanie z dyskontami. Lidl reklamuje się z pomocą dwóch znanych na naszym rynku medialnym kucharzy natomiast Biedronka od kilku miesięcy poleca się w doskonale wydanych gazetkach reklamowych zawierających proste przepisy.

Popieram takie inicjatywy z jednego powodu -  ludzie zachęceni w ten sposób rozpoczynają swoją przygodę w kuchni i jedzą to co według nas jest najlepsze czyli własne domowe jedzenie. Co do jakości potraw prezentowanych w tych akcjach każdy może wyrobić sobie samemu zdanie. Potrawy prezentowane w reklamówkach Lidla są według mnie ciut przegięte co dość trafnie opisała jedna ze znanych blogerek, autorka bloga Polskie South Beach. Artykuł jej został opublikowany na portalu gazeta.pl w artykule: Gotujemy z Lidlem i Biedronką: czy da się zjeść smacznie i tanio?. Zapraszam do przeczytania, przemyśleń  i własnej oceny.

przepis na pierś kurczaka w zielonym pesto

Idąc tropem biedronkowych gazetek znaleźliśmy w tym portugalskim dyskoncie składniki na prostą ale dobrą potrawę. Zapraszamy więc  na pierś kurczaka w zielonym pesto 100% Biedronka.

*Pierś  kurczaka w zielonym pesto*

  • 60dag piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
  • 3 łyżki zielonego Pesto bazyliowego
  • paczka makaronu szpinakowo-pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

 

Umyte piersi nacieramy mocno solą, pieprzem i utartym czosnkiem. Kroimy filety w niezbyt małą kostkę i obsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy 3 łyżki  gotowego zielonego pesto i smażymy całość na maleńkim ogniu.  W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy nasz trójkolorowy makaron szpinakowo-pomidorowy.  Odsączony makaron mieszamy z  usmażonym kurczakiem i podajemy z malinowym pomidorem skropionym oliwą. 

przepis na pierś kurczaka w zielonym pesto

Przygotowanie dania banalne - smak rewelacyjny. Zielone pesto z dyskontu zaskoczyło nas jakością i smakiem. Krótko mówiąc - nie taki dyskont straszny jak go malują. Jakość produktów w sieciowych sklepach spożywczych od lat się poprawia więc korzystajmy z nich przy przygotowywaniu naszego domowego jedzenia.