| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: roszponka

niedziela, 27 stycznia 2013

Delikatna roszponka nadaje się idealnie do lekkiej sałatki. Większość sałat takich jak radicchio czy rukola ma zdecydowany smak, który dominuje nad innymi składnikami sałatek. Roszponka nadaje sałatce kruchość i wręcz domaga się innych smaków. Orzechy i mozzarella nadają się idealnie. Zróbmy więc lekką i smakowitą sałatkę z roszponki, mozzarelli i orzechów włoskich.

przepis na sałatkę

*Roszponka z orzechami*

  • roszponka - 125 g
  • mozzarella - 1 kulka
  • orzech włoski - 30 g
  • pomidorki koktailowe - 125 g
  • cebula czerwona - pół sztuki
  • ogórek świeży - 100 g
  • papryka czerwona - 150 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Myjemy dokładnie nasze składniki. Warzywa kroimy w piórka natomiast roszponkę dodajemy do sałatki w całości. Jej kształt dodatkowo uatrakcyjni całość potrawy. Pomidorki kroimy w połówki i łączymy składniki sałatki. Oliwę z oliwek mieszamy z octem winnym i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy roztarty czosnek. Idealną oliwą do tej sałatki była by włoska  Olio di Noce - genialna oliwa z orzechów włoskich. Pozostało nam pokruszyć mozzarellę i rozgnieść podprażone na patelni teflonowej orzechy włoskie. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem.