| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi

Reklama:

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: sos mięsny

wtorek, 22 stycznia 2013

Aneta na diecie, a nam się z Siostrą zachciało solidnej porcji sosu z wieprzowym mięsem. Nie pozostało więc nic innego tylko zrobić sobie  wieprzowy gulasz. Taki zwykły, bez udziwnień - gęsty sos z porządnymi kawałkami wieprzowej szynki podany z puree ziemniaczanym i surówką z buraczków. Pychota!

przepis na gulasz

*Gulasz wieprzowy*

  • szynka wieprzowa - 70 dag
  • bulion 2 szklanki
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 listki
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana do sosów
  • mąka łyżka (ewentualnie)

Szynkę odtłuszczamy z widocznych przerostów i kroimy w grubsza kostkę. Na łyżce oleju i mocnym ogniu obsmażamy  mięso. Jeżeli zależy nam na mocnym brązowym, ciemnym kolorze mięso należy mocniej zrumienić. Jeśli sos ma być jasny stopień wysmażenia mięsa musi być odpowiednio mniejszy. Do zrumienionego mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zrumienią podlewamy bulionem i wrzucamy laurowe listki oraz ziela angielskie. Dusimy całość do miękkości mięsa. Pod koniec doprawiamy solidnie pieprzem i solą.

przepis na gulasz

Sam sos możemy zagęścić łyżką mąki ale smaczniejszy będzie gdy zrobimy to cebulą. Ugotowaną cebulę wyłapujemy na sitko i przecieramy ją do sosu. Sos można też zabielić zahartowaną śmietanką 30% lub inną przeznaczoną do sosów. Właśnie na taki biały sos mieliśmy ochotę.

Powyższy przepis to baza do wszelakich kuchennych eksperymentów. Już tylko od Waszej kreatywności zależy jak zmieni się smak wieprzowego gulaszu. Stąd już tylko krok do pysznego paprykowego gulaszu węgierskiego zwanego pörkölt lub genialnej  zupy gulaszowej z lanymi kluseczkami.