| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: kapusta biała

wtorek, 25 czerwca 2013

Jako dzieciak rozbierałem na talerzu podane na obiad gołąbki na części pierwsze. Im większy chaos na talerzu tym smaczniejsze danie. To wspomnienie z dzieciństwa przypomniały mi gołąbki bez zawijania, którymi uraczyła nas Mamuśka. Całkiem sprytny sposób na podanie tak popularnej w Polsce potrawy z kapusty, mięsa oraz ryżu, bez konieczności żmudnego gotowania liści kapusty i zawijania farszu. Tym bardziej na czasie ponieważ kapustka młoda nie jest łatwym materiałem do takiej obróbki.

przepis na gołąbki

*Gołąbki bez zawijania*

  • biała kapusta - pół główki
  • ryż biały - 20 dag
  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) - pół kilograma
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • kasza manna - 2 łyżki
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

 

Kapustę siekamy w piórka. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Pokrojoną  w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Ugotowany ryż łączymy z cebulką, mięsem mielonym i posiekaną kapustą.

przepis na gołąbki

Dodajemy do masy dwa jajka i kaszę manną. Mieszamy całość dokładnie doprawiając solidnie pieprzem i sporą szczyptą soli. Jeżeli trudno z uzyskanej masy uformować kotlety podsypujemy odrobiną bułki tartej.

Smażymy kotlety na oleju z obu stron aż się pięknie ozłocą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i podlewamy porządnie sosem pomidorowym. Gołabki muszą się poddusić około 30 minut a po tym czasie trochę odpocząć przed podaniem.

przepis na gołąbki

Odgrzane na drugi dzień sa zdecydowanie lepsze niż dnia pierwszego. Przepis na sos pomidorowy znajdziecie w przepisie na tradycyjne gołąbki 

 

 

sobota, 01 czerwca 2013

Typowo wiosenna zupa - doskonały kapuśniak z młodej białej kapusty gotowany na żeberkach z dodatkiem przepysznej i aromatycznej wędzonki. Sekcja zup naszego blogu powolutku się zapełnia. Sporo osób o to w mailach prosi więc - frontem do czytelnika - kolejna zupa dodana.

przepis na zupę

*Kapuśniak z młodej kapusty*

  • kapusta młoda - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 1 kg
  • żeberka wędzone - 50 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • koperek - pęczek
  • pomidory krojone - 240g odsączonych
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • ocet
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka

 

Żeberka wędzone gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Kapustę szatkujemy i trafia do garnka gdy włoszczyzna zmięknie. Do zupy wrzucamy krojone i odsączone z zalewy pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy całość doprawiając kminkiem, pieprzem i solą. Na patelni obsmażamy na dużym ogniu małe kostki boczku wędzonego, a gdy ich skórka zrobi się chrupiąca, dorzucamy je do zupy.

przepis na zupę

Pod koniec dodajemy posiekany koperek i zagęszczamy zupę mączna zasmażką, którą zrobimy tak:

Na suchej patelni smażymy około 1,5 łyżki maki aż kolor będzie złocisty. Ściągamy mąkę z ognia i dolewamy zimnej wody energicznie mieszając. Przez sitko przecieramy zasmażkę do zupy intensywnie ją mieszając. Do zupy można dodać odrobinę octu winnego.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu. Zapraszamy.

przepis na białą kapustę

*Biała kapusta duszona*

  • kapusta biała młoda - 1 główka
  • marchew - 4 sztuki
  • krojone pomidory z puszki
  • boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
  • cebula - 1 sztuka
  • kminek
  • koperek - pęczek
  • ocet 
  • sól
  • pieprz

 

Główkę  białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy  zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

przepis na białą kapustę

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

przepis na białą kapustę

Wystarczy  już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.

 

piątek, 26 kwietnia 2013

"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;"

...już wiecie? Oczywiście - dziś narodowa potrawa Rzeczypospolitej - pyszny kwaskowy bigos z kiszonej i świeżej kapusty z dodatkiem śliwek. W pięknych słowach potrawę, z której słyniemy na świecie wspominał Adam Mickiewicz. Nic dodać nic ująć do owego opisu więc niech fragment IV księgi "Dyplomatyka i łowy" uatrakcyjni dzisiejszy wpis.


przepis na bigos

"Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy."

 


*Bigos*

  • kiszona kapusta - 2kg
  • biała kapusta - 1kg
  • karczek b/k - 60dag
  • łopatka b/k - 60dag
  • kiełbasa - 50dag
  • słonina - 10dag
  • cebula - 2szt
  • pieczarki - 70dag
  • śliwka suszona słodka - 10dag
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liść laurowy - 5 listków
  • ziele angielskie - 10 ziaren
  • jałowiec - 2 lub 3 ziarna
  • majeranek - łyżeczka
  • kminek - łyżeczka
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka ostra - łyżeczka
  • cukier lub miód
  • sól
  • pieprz

 

"Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnem okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."


 

Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać. Warto poszukać dobrej jakości kapusty kiszonej bo to co można znaleźć ostatnio na rynku trudno czasami nazwać kapustą. Kapusta lubi być "goniona" octem, a  nawet kwasem askorbinowym byle tylko przyspieszyć naturalny proces kwaszenia. Ideałem jest sobie w sezonie kapustkę samemu ukisić by mieć doskonały materiał na surówki i na przykład bigos.

Do zalanej wodą kapusty dorzucamy 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Słoninkę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy skwarki. Na uzyskanym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w kostkę mięso. Gdy cebula i mięso uzyskają odpowiedni kolor podlewamy co jakiś czas  wodą dusząc całość na małym ogniu.

Pieczarki kroimy w plastry. Ideałem byłoby użyć grzybów suszonych - na przykład prawdziwków - niestety jesienny zapas rozpłynął się jak wiosenna mgła znad rozlewiska. Smażymy grzyby na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą i odrobiną tłuszczu uzyskanego ze słoniny. Dobór kiełbasy pozostawiam Wam drodzy czytelnicy bo to dość indywidualna sprawa w każdej polskiej kuchni.

przepis na bigos

Gdy kiszona kapusta zmięknie odlewamy z garnka wodę pozostawiając jej trochę. Białą odsączamy. Łączymy obie kapusty w dużym garnku lub kociołku. Pozostaje już tylko dodać obsmażone mięso z cebulą i pieczarki z kiełbasą by bigos był  prawie gotowy. W moździerzu łączymy pozostałe przyprawy, którymi doprawiamy bigos, dodając jednocześnie słodkie śliwki, koncentrat pomidorowy i cukier lub miód do smaku. Pozostawiamy bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając by wszystkie smaki mogły się połączyć.

Ideałem jest odstawić gotowy bigos w chłodne miejsce na dzień lub dwa ...tylko kto tyle wytrzyma? ...bohaterowie "Pana Tadeusza" też swego czasu nie dali rady...


"Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para jak w kraterze zagasłych wulkanów."

 

Smacznego !


poniedziałek, 29 października 2012

Chrupiąca surówka z białej kapusty do doskonały dodatek do wszelkich domowych obiadów. Świeże warzywa podane z delikatnym dressingiem zachęcą dzieci do smakowania tego co zdrowe i dobre.

przepis na surówkę

*Surówka z białej kapusty*

  • pół główki białej kapusty
  • biała część pora
  • marchew 2 sztuki
  • koperek - pół pęczka
  • duży jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

przepis na surówkę

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.

Surówka doskonale komponuje się z tradycyjnymi kotletami lub smażonym kurczakiem ale też jest doskonałym dodatkiem do domowych hamburgerów.