| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi

Ostatnie komentarze

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny Odszukaj.com
zBLOGowani.pl
Top Blogi
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy
Najlepsze Blogi

Skorzystaj i Ty:

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: fastfood

poniedziałek, 23 września 2013

Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Te delikatne w smaku i zapachu jak brie czy camembert  jak i te ostrzejsze, mocno aromatyczne jak na przykład blue Castello - ser z niebieską pleśnią. Ser blue nadaje się to wielu potraw, a nawet sosów  ale najlepiej mi smakuje w wersji na ciepło. Dlatego  przepis na zapiekanki zawierające ser z niebieską pleśnią.

przepis na zapiekanki

Ciekawa kompozycja smaków podkreślona aromatem pleśniowego sera warta spróbowania.

*Zapiekanki z serem blue Castello*

  • bagietka
  • ser blue Castello - 100 gram 
  • suszone pomidory - garść
  • kapary w zalewie - garść odsączonych
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebula - 1 duża sztuka
  • cukier - pół szklanki
  • masło - 3 łyżki
  • ocet winny czerwony - 300ml
  • papryczka chilli - ewentualnie
  • pieprz
  • sól

 

Rozpoczynamy od przygotowania pysznego delikatnie karmelowego sosu cebulowego. Trwa to najdłużej więc w trakcie gdy sos będzie się redukował zrobimy wszystko to co nam do stworzenia przepysznych zapiekanek potrzeba.

przepis na zapiekanki

W garnuszku rozpuszczamy pół szklanki cukru. Chociaż rozpuszczenie to za dużo powiedziane. Cukier ma puścić pierwsze "soki" - nie możemy dopuścić by zamienił się w karmel ponieważ sos po wystudzeniu nie ma nam się zamienić w lizaka. Gdy tylko zobaczymy pierwsze oznaki rozpuszczania się cukru dorzucamy do garnka 3 łyżki masła i posiekaną w piórka cebulę. Gdy masło się roztopi i temperatura ponownie wzrośnie dolewamy ocet winny. Gotujemy sos na bardzo małym ogniu aż się zredukuje - zrobi gęsty i ściemnieje.Może to zająć około 40 kilku minut.

przepis na zapiekanki

W między czasie przygotowujemy pastę którą wysmarujemy przeciętą wzdłuż na pół bagietkę. Siekamy drobno odsączone z zalewy kapary. Siekamy suszone pomidory. Starajcie się używać pomidorów suszonych, które nie mokły w żadnej zalewie. Według mnie takie suche mają dużo więcej aromatu i pozostało w nich więcej słońca. Siekamy także drobno dwa ząbki czosnku i mieszamy wszystko z łyżką oliwy z oliwek tworząc gęstą pastę. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Amatorzy ostrego jedzenia powinni użyć jeszcze dodatkowo solidnej porcji posiekanej świeżej papryczki chilli. Znajdą się wtedy na bułce wszystkie najważniejsze smaki. 

przepis na zapiekanki

Bagietki smarujemy grubo przygotowaną pastą. Na wierzch kruszymy ser blue Castello i całość polewamy sporą łyżką podgrzanego sosu cebulowego. Układamy bagietki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez chwilę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

przepis na zapiekanki

Słodycz pomidorów i karmelizowanej cebuli, kwaśność kaparów, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i odrobina ostrego chilli powodują, że zwykła zapiekanka tańczy na podniebieniu. Boski fastfood...do tego talerz gęstego kremu z dyni i mamy pyszny posiłek na jesiennym stole.

Przepis trafił do konkursu kulinarnego więc prosimy o Wasze wsparcie:

 


czwartek, 12 września 2013

Dzieciaki suszą nam czasami głowę widząc reklamy w telewizji w temacie smakowitych chrupiących rybek. Gotowe rybne kotlety mielone w różnych formach, przeważnie mrożone smakują jak kawałki dykty lub tektury. Ryby warto jeść i to często więc rozwiązaniem jest kotlet mielony z dorsza.

przepis na rybę

Można je przygotować na różne atrakcyjne dla dzieci sposoby korzystając z metalowych foremek w kształcie gwiazdek lub rybek. Przy najbliższej okazji zaprezentuję zdjęcia takich zabawnych kotlecików. Dziś kotlet mielony z dorsza w tradycyjnej formie. Najważniejsze jest to że takie danie jest przygotowane ze składników, które sami kupiliśmy. 

*Kotlet mielony z dorsza*

  • dorsz świeży lub mrożony - 40 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • jajka - 1 sztuka
  • koperek - pół pęczka
  • cebula - 1 sztuka
  • cytryna
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

 

Wymyty porządny kawałek ryby suszymy na papierowym ręczniku. Kroimy dorsza na mniejsze kawałki by ułatwić sobie mielenie. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Mielimy oba składniki w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy rozbite jajko i posiekaną drobno cebulkę.

przepis na rybę

Wyciskamy do miski sok z połówki cytryny. Można zetrzeć trochę  skórki dla podkręcenia owocowego aromatu. Pozostaje nam już tylko dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeżeli masa byłaby zbyt wodnista możemy zagęścić ją łyżką bułki tartej lub kaszy manny. Formujemy w rękach kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron tak by skórka stała się złota i chrupiąca.

Podana z samodzielnie zrobionymi frytkami i zdrową surówką z kapusty kiszonej doskonale zaspokoi głód naszych dzieciaków zamiast reklamowanych intensywnie w programach dla dzieci fastfoodowych śmieci.