| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi

Ostatnie komentarze

Reklama

tekst alternatywny

Polub nas na Facebook:

Poleć w Google:

Jesteśmy też tu:

Durszlak.pl
Kopytka
Sałatki
Pstrąg pieczony
Makieta kolejowa
Krewetki na ostro
Racuchy
Kluski leniwe
Muszle nadziewane
Kluski śląskie
Domowa wędlina
Hreczniaki
Faworki
Rafaello
Szybkowar przepisy

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne...

Wpisy z tagiem: goździki

piątek, 07 lutego 2014

Tytułowe cudo przywiozła Aneta z pracy. Jej koleżanka taką oto musztardę robi i poczęstowała nas dając równocześnie przepis. Napiszę tak: w życiu bym nie wpadł na to by z gruszek zrobić musztardę. Jednak po degustacji z wędliną, a także z owsianymi nuggetsami z czystym sumieniem mogę ten ciekawy produkt na blogu polecić. Znajdziemy musztardę z gruszek  na sklepowej półce ale można ją zrobić samodzielnie więc nie ma co po sklepach biegać. Zróbcie ją sami.

przepis na musztardę

*Musztarda z gruszek*

  • gruszki - 2,5 kg
  • gorczyca - 12 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • sól - 4 łyżeczki
  • ocet - 1 szklanka
  • goździki - 8 sztuk
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • pieprz - 20 ziaren

Gruszki obieramy ze skórek, usuwamy ogonki i kroimy na połówki lub ćwiartki. Owoce należy piec około godziny w temperaturze 190 stopni Celcjusza. Ostudzone przecieramy przez sitko. W moździerzu ucieramy  ziarna pieprzu, goździki i listki laurowe. Mieszankę przypraw należy zagotować z octem i ostudzić. Masę gruszkową ucieramy z cukrem, solą i zmielonymi ziarnami gorczycy. Do przygotowanej masy dolewamy ostudzonego octu. Dolewamy powoli ciągle mieszając aż uzyskamy musztardową konsystencję. Gotową musztardę rozlewamy do słoiczków. Musztarda przed podaniem na stół powinna poleżakować kilka dni.

Powyższego przepisu nie będziemy udoskonalać bo jakość musztardy przygotowana przez Anety koleżankę jest dla nas doskonała. Od Was zależy jak sobie ją urozmaicicie, a przypuszczam, że można z nią sporo poeksperymentować.

 

niedziela, 23 grudnia 2012

Bez śledzi w oleju żadne święta się w naszym domu nie mogą odbyć. Delikatne mięso śledzia przyprawione w olejowej zalewie to przepyszny dodatek do świątecznych posiłków. Sposobów na przyrządzenie dobrego śledzika jest wiele. My stosujemy poniższy:

przepis na śledzie

 

*Śledzie w oleju*

  • 0,5kg śledzi a'la matjas
  • cebula czerwona 4szt
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • goździki
  • pieprz czarny ziarenka
  • czosnek 4 ząbki

 

Śledzie moczymy na około dwie godziny w zimnej wodzie. Po godzinie spróbuj czy śledź przestał być mocno słony. Każdy śledź jest inny więc czas moczenia może się wahać. Odmoczone śledzie kroimy na kawałki.

przepis na śledzie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Układamy wszystko w słoiku dbając o różnorodność warstw. Śledź, cebula, czosnek, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela, tyle samo goździków i pieprzu. Tak układamy warstwy  prawie pod pokrywkę. Zalewamy olejem aż przykryje całość i odstawiamy słoik do lodówki. Najlepsze śledzie są po około 4 dniach gdy wszystko się pięknie przegryzie.

    ...tylko kto by tam wytrzymał tyle dni...